Velkommen til din portal for gass i Holmestrand

Din naturlige leverandør av en av verdens reneste gasser

Miljø

Miljøfordeler ved bruk av propan

Propan reduserer CO₂-utslippene med minst 14 % i forhold til andre fossile brensler.

På lik linje med fossile brensler, gir forbrenning av propan utslipp av CO2. Men fordi man kan utnytte propan med utstyr som gir svært høy virkningsgrad, er det energieffektivt og gir dermed relativt sett lavere CO₂-utslipp.

Propan som energikilde i Norge

Propan har definitivt fått et oppsving som energikilde i Norge. Lavere pris, komfort, sikker drift og propanens egenskaper som en miljøvennlig energikilde er momenter som vil gi den økt betydning i tiden framover. Mange forbrukere har etter hvert fått øynene opp for mange av fordelene med bruk av propan, og ikke minst myndighetenes krav til renere luft og mindre utslipp.

Vesentlig lavere utslipp

Sammenlignet med olje, kull og enkelte typer biobrensel er utslippet av andre partikler som tungmetaller og støv vesentlig lavere fra LPG. Dette har positiv effekt, spesielt på lokalmiljøet og personer med luftveisproblemer.

Ved siden av redusert utslipp av CO₂, får man også vesentlige miljøgevinster:

  • NOX utslipp reduseres med 30-60%
  • SO₂ reduseres med 100%
  • Partikler reduseres også med 100%

Sikker bruk av propan

Sikker bruk av propan

Det er ikke forbundet med risiko å bruke propan til oppvarming, matlaging eller i industriprosesser om man følger regler for bruk av propanutstyr og sørger for at utstyret får nødvendig kontroll og service som anbefalt av leverandører og myndigheter. Det er ikke anbefalt å la seg friste av billig og ikke godkjent utstyr. Det er anbefalt at propanutstyr kontrolleres minst en gang pr år.

Sjekk utstyret

1) Har man propanutstyr montert i bobil eller campingvogn som er jevnlig ute på tur, bør man i alle fall sjekke utstyret for lekkasjer. Bobilen og campingvogna blir utsatt for mye vibrasjoner på veien, og påkjenning på utstyret vil naturlig nok være større enn om dette var fastmontert utstyr i et lokale.

2) Den enkle måten å sjekke utstyr for lekkasje, er å bruke såpevann rundt slanger og koblinger. Ved en lekkasje vil det begynne å boble. Finner man en lekkasje så stenger man krana på gassflaska, eller tar av regulatoren som sitter på flaska.

3) Propanslangen kan man sjekke ved å bøye den å se om man kan se sprekker i slangen. Noen ganger kan det være regulatoren som sitter på slangen som lekker. Fjern da flasken ut under åpen himmel.

Ikke skru selv

Noen kan bli fristet til å begynne å reparere på faste opplegg der det er gassrør og faste propaninstallasjoner som bluss, kjøleskap, varmere for luft og væske osv.  Dette skal overlates til personell som har godkjenning for å gjøre slikt arbeid.

Det er også viktig å være klar over at propanflasker skal oppbevares og transporteres stående. Propan skal ikke oppbevares i et rom der det sover mennesker. Propan er tyngre enn luft så den må ikke oppbevares/lagres i kjellere, på loft eller rom under bakkenivå.

Propanflasker skal oppbevares og transporteres stående. Legger man flasken ned så stenger man sikkerhetsventilen i ventilen som er beregnet på propan i gass fase. Flasken skal også transporteres fastspent slik at den ikke kan velte eller bli utsatt for annen mekanisk påvirkning som kan skade flasken. 

Vår visjon

LPG Gruppen skal være en kvalitetsbevisst, landsdekkende faghandelkjede, der ombruk, gjenvinning og innovasjon mot et bærekraftig samfunn er målet.

LPG Appen

Raskt og enkelt

Som et fossilt brensel påvirkes også prisen på propan av CO2 avgiften. For de som bruker propan som drivstoff på kjøretøy, tilkommer også en veibruksavgift i tillegg til CO2 avgiften.

For alle de som fyller sine selvfyllerflasker og tanker i sine bobiler og campingvogner, så må de også betale veibruksavgiften, da all propan som fylles på selvfyller stasjoner har denne avgiften. Med LPG Gruppens APP vil man gjennom å registrere sitt bankkort slippe denne avgiften på fylling av propan der det ikke skal brukes som drivstoff til kjøretøy.

Bruk av denne funksjonen i Appen gir også myndighetene sporbarhet på at ordningen ikke misbrukes, helt på linje med avgiftsfri Diesel. Som har en tilsatt farge som kan avsløre misbruk.

Skal du ikke betale veibruksavgift?

Avgiften utgjør i dag 2,36 kroner per liter.

Dersom du IKKE skal bruke LPG/Propan til drift av motorvogn skal du ikke betale denne avgiften. Med bakgrunn i retningslinjer fra skattedirektoratet har LPG Gruppen derfor utviklet en webApp som fjerner avgiften når du fyller på stasjoner som er medlem av LPG gruppen. Stasjoner med denne infoplakaten er aktivert i webAppen.

For å ta i bruk appen åpner du kamera på din smarttelefon, scanner QR-koden og registrer deg. Klarer du ikke å skanne QR-koden kan du også åpne nettleseren på din telefon og navigere til http://app.lpggruppen.no