Forside
Om NEF
Lokallagene
Program
Medlemskap
Insekter som hobby
Tidsskrifter
Salgsliste
NEFs Bøker
Forhandlere
Diverse
Insektbilder
Lenker
English page
Norsk entomologisk forening
v/Lars Ove Hansen
Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo
Postboks 1172 Blindern
0318 Oslo

post@entomologi.no
Sist oppdatert:
11.03.2024
Norsk entomologisk forening
NYHETER

UTLYSNING:
MIDLER TIL KARTLEGGING 2024!

SABIMA lyser ut midler til kartleggingsaktiviteter blant NEFs medlemmer!

Frivillige kartleggere jobber over hele landet og er et kjempebidrag til økt kunnskap om norsk natur. Mer enn halvparten av all artskartlegging i Norge utføres av frivillige kartleggere. Det er behov for at enda flere er ute, og registrerer hvor artene befinner seg. Har du/dere artskunnskap og drømmer om et spennende kartleggingsprosjekt? Søk støtte til å gjennomføre årets kartleggingsaktiviter!

Det er mulig å søke støtte til innkjøp av utstyr, direkte reiseutgifter, og støtte til mindre kartleggingssamlinger.

Les mer om utlysningen her.

Søknadsfrist: 14. april 2024

Postet 11.03.2024


Velkommen til NEFs sommertreff i Stavern 23. – 25. juni 2023

Stavern

Norsk entomologisk forening ønsker hjertelig velkommen til årets sommertreff!

I år går turen til Stavern i Vestfold og Telemark fylke. Stavern, som var Norges minste by før sammenslåingen, ligger 15 minutter sør for Larvik. Området er fullt av varmekjære skoger, kystnatur, semi-naturlige enger og hule eiketrær. Bli med og utforsk omgivelsene slik bare en entomolog kan sammen med andre insektsinteresserte!
Fra tidligere er det registrert flere insekter i området. Eventyrsmeller (EN), slåttehumle (NT) og båndpraktvannymfe (NT) er bare noen eksempler på hva som finnes i og rundt Stavern. Kanskje finner vi noen av insektene du liker? Bli med å utforsk en perle av Sørlandet!
Vi legger opp til å besøke to til tre lokaliteter på lørdag og et besøk til en lokalitet søndag formiddag.

Man må være medlem i Norsk entomologisk forening (NEF) for å delta. Påmeldingsavgift dekker kost og losji. Alle måltider (frokost, niste med termos og middag) er inkludert. Man må selv dekke reise til og fra Stavern. Vi vil gjennomføre treffet uansett værforhold. Påmeldingsfrist er 1. juni. Om du finner ut at du ikke kan delta allikevel er det viktig at du sier ifra, da mange er interessert i å delta på treffet. Vær oppmerksom på at deltakeravgiften ikke refunderes.

Innbydelse og program

Overnatting: Stavern folkehøyskole. Adresse: Helgeroveien 102, 3294 Stavern.

Deltakeravgift:
800,-/400,-
Påmeldingsfrist: 1. juni 2023.

Påmelding: Bruk dette påmeldingsskjemaet.

Kontaktpersoner:

Postet 11.05.2023


Deltidsstilling i entomologi

Vi søker ny koordinator for Ung entomolog!
Er du interessert i entomologi og ønsker å jobbe med å fremme entomologien blant unge og bidra til at unge med interesse for entomologi møtes? Vi har ledig en deltidsstilling på 20 % som passer perfekt som ekstrajobb for studenter!

Tiltredelse: Snarest
Arbeidssted: Oslo

Vi søker deg som

  • har gode skriveferdigheter og har evne til å levere søknader og rapporter innen tidsfrister
  • liker å samarbeide med andre
  • har gode formidlingsevner både muntlig og skriftlig
  • har god brukerkompetanse innen IT og sosiale media
  • er selvstendig, strukturert og løsningsorientert
  • liker organisasjonsarbeid
  • har interesse for insekter (gjerne studie eller arbeidserfaring)

Høres dette spennende ut? Send søknad og CV til trudemagnussen88@gmail.com innen 4. oktober. Du kan også kontakte Trude Magnussen, leder i NEF, på telefon 41540366 (etter kl. 15) eller på e-postadressen over.

Ung entomolog er et prosjekt av Norsk entomologisk forening (NEF) for å øke interessen for insekter blant unge og støtte fremtidige entomologer gjennom arrangementer og møtepunkter. Prosjektet er støttet av Sparebankstiftelsen DNB.

Postet 13.09.2022


XXVI International Congress of Entomology

Helsinki, Finland, July 17-22, 2022

XXIV ICE Banner

Den 26. internasjonale entomologikongressen finner sted i Helsinki 17.-22. juli 2022. Det er første gang på 25 år at verdens største entomologikonferanse finner sted i Europa. Konferansen er en fantastisk anledning til å treffe entomologer fra hele verden og høre nytt fra et bredt spekter av entomologisk forskning.

Til konferansens nettside >>>

Postet 19.04.2022


Velkommen til NEFs årsmøte 22. mars 2022

Nordmork i Kvanndal

Velkommen til NEFs årsmøte 2022! Presentasjon av årsrapport og regnskap for 2021 samt budsjett for 2022. Valg av nytt styre, revisor og redaktør for NJE. Foredrag v/Kjell Mjølsnes: Strandmurerbie og andre insekter i sanddynene.

Foredraget gir en oppdatert status på strandmurerbie i Norge og globalt. Kjell vil også fortelle om sitt arbeid med arten de siste årene og samtidig gi en smakebit på hva annet som finnes i sanddynene på Jæren og Lista.

Årsmøtet holdes på Zoom. Zoom-lenke blir sendt til medlemmene før møtet.

Postet 17.03.2022


Velkommen til NEFs sommertreff i Suldal i Rogaland
24. – 26. juni 2022

Nordmork i KvanndalNorsk Entomologisk Forening ønskjer velkomen til sommartreff på Nesflaten i Suldal i indre Ryfylke. Nesflaten ligg ved nordenden av Suldalsvatnet, Rogalands største innsjø, ca. 80 moh, og landskapet er typisk for indre fjordbygder med bratte skogslier med grov furuskog og innslag av frodig edellauvskog og kulturlandskap. Opp mot fjellet ligg stølsområde og fyllittområde med rik fjellflora. Området er ikkje systematisk kartlagt for insekt, men det er likevel gjort spennande funn. Me tar sikte på å besøka to-tre alternative lokalitetar laurdag og ein felles tur søndag føremiddag.

Meir informasjon om turen finst her.

Overnatting: Energihotellet på Nesflaten.
Deltakeravgift: 800,-/400,-
Antall deltakere: maks 30. Førstemann til mølla.
Påmeldingsfrist: 1. april 2022.

Påmelding: Bruk dette påmeldingsskjemaet.

Kontaktpersoner:

Postet 02.03.2022


UTLYSNING:
MIDLER TIL KARTLEGGING 2022!

SABIMA lyser ut midler til kartleggingsaktiviteter blant NEFs medlemmer!

Frivillige kartleggere jobber over hele landet og er et kjempebidrag til økt kunnskap om norsk natur. Mer enn halvparten av all artskartlegging i Norge utføres av frivillige kartleggere. Det er behov for at enda flere er ute, og registrerer hvor artene befinner seg. Har du/dere artskunnskap og drømmer om et spennende kartleggingsprosjekt? Søk støtte til å gjennomføre årets kartleggingsaktiviter!

Det er mulig å søke støtte til innkjøp av utstyr, direkte reiseutgifter, og støtte til mindre kartleggingssamlinger.

Les mer om utlysningen her.

Søknadsfrist: 1. april 2022

Postet 27.01.2022


Velkommen til snutebillekurs

Porsgrunn 20.–22. mai 2022

SnutebilleBli med på artskurs om snutebiller! Kurset vil gå gjennom blant annet biologi/økologi, systematikk, kartlegging og artsbestemmelse. Deltakerne vil få diplom når kurset er ferdig.
Deltakeravgift: 800 kr. for ordinære medlemmer, 400 kr for juniormedlemmer (under 20 år) og studenter. Juniormedlemmer og studenter som kommer langveisfra, kan søke om å få dekket deler av reisen mot søknad og kvittering for reise.

Mer informasjon om turen finnes her.

Overnatting: Grenland folkehøgskole, Porsgrunn i Telemark.
Deltakeravgift: 800,-/400,-
Antall deltakere: maks 20
Påmeldingsfrist: 14. februar 2022

Påmelding: Vennligst fyll inn søknadsskjemaet..

Kontaktpersoner:

Postet 20.01.2022


Velkommen til NEFs sommertreff i Tvedestrand i Agder
18–20 juni 2021

KlippeblåvingeNorsk entomologisk forening ønsker velkommen til sommertreff i Tvedestrand. Området er (eller har vært) et av de siste levestedene for den kritisk truede klippeblåvingen i Norge. Klippeblåvinge var tidligere kjent fra et tjuetalls lokaliteter langs kysten av Øst- og Sørlandet. I nyere tid er den bare kjent fra to begrensede områder, Torpbukta i Halden og Åsstø-Krokvåg-Rørkilen i Tvedestrand. Dessverre har ikke klippeblåvinge blitt gjenfunnet i Tvedestrand siden 2012. Vi besøker lokaliteten i Tvedestrand og gjør en innsats for å lete etter egg på smørbukk. Vi vil også besøke andre områder i Tvedestrand, og kartlegge hvilke insekter som finnes.

Mer informasjon om turen finnes her.

Overnatting: Risøy folkehøgskole.
Deltakeravgift: 600,-/400,-
Antall deltakere: maks 40
Påmeldingsfrist: 10. mai 2021

Påmelding: Send mail til Helene Lind Jensen. Oppgi navn, adresse, telefonnummer og eventuelle allergier/dietter.

Kontaktpersoner:

Postet 22.03.2021


Oppdatert Strand-system og interaktivt kart

I siste Insekt-Nytt (46 (1)) presenterer Anders Endrestøl et forslag til et oppdatert og endelig Strand-system. Målet med forslaget er å lage et system som ivaretar gamle historiske data, samt en moderne løsning for å kunne fortsette å bruke systemet – uavhengig av administrative grenser. Det er laget et utkast til kart som kan lastes ned herfra, samt en lenke til en innsynsløsning der du enkelt kan klikke rundt i kartet å få opp både Strand-koder og EIS- ruter.

Nedlastbart strand-kart

Interaktivt kart

Postet 02.03.2021


Livsvarig medlemskap

NEF innfører fra og med 2021 mulighet for livsvarig medlemskap. Er du lei av årlige kontingenter, lange KID-numre og styr med purringer? Betal en engangssum og slipp mer stress resten av livet.

Livsvarig medlemskap koster kr. 4 500,-, som tilsvarer omtrent 15 års regulært medlemskap. Muligheten gjelder kun norske medlemmer.

Om du ønsker livsvarig medlemskap, send mail med fullt navn og adresse til post@entomologi.no, så får du din aller siste innbetalingsblankett fra oss.

NB: om du allerede er medlem og har fått kontingentfaktura for 2021, så må denne fortsatt betales, men beløpet vil bli trukket fra på fakturaen for livsvarig medlemskap.

Postet 27.02.2021


Velkommen til NEFs årsmøte 2021

NEFs årsmøte 2021 blir avholdt via videoappen Zoom tirsdag 2. mars kl. 19:00. Programmet omfatter presentasjon av årsmelding og regnskap for 2020, valg av nytt styre for 2021 og foredrag v/Trude Magnussen: Fjærdraktens skjulte mangfold. Medlemmene får på forhånd tilsendt zoom-link.

Innbydelse og program
Årsmelding 2020
Regnskap 2020

Postet 24.02.2021


VIKTIG OM MEDLEMSMØTER!

På grunn av covid-situasjonen vil foreningens kommende medlemsmøter bli avholdt digitalt via videoappen Zoom.

Møtelenke blir sendt på e-post til alle medlemmene i forkant av medlemsmøtet.

Dersom du ikke mottar e-post fra foreningen:
send en mail til post@entomologi.no og be om å bli satt på mailinglista. Dette er en forutsetning for å motta møtelenke slik at man kan delta på medlemsmøtene.

Postet 18.02.2021


UTLYSNING:
MIDLER TIL KARTLEGGING 2021!

SABIMA lyser ut midler til kartleggingsaktiviteter blant NEFs medlemmer!

Frivillige kartleggere jobber over hele landet og er et kjempebidrag til økt kunnskap om norsk natur. Mer enn halvparten av all artskartlegging i Norge utføres av frivillige kartleggere. Det er behov for at enda flere er ute, og registrerer hvor artene befinner seg. Har du/dere artskunnskap og drømmer om et spennende kartleggingsprosjekt? Søk støtte til å gjennomføre årets kartleggingsaktiviter!

Prosjekter har tidligere fått støtte til innkjøp av utstyr til fangst eller artsbestemmelse, reiseutgifter for turer til områder som har vært lite kartlagt, og støtte til små samlinger for grupper av kartleggere, gjerne i regi av en lokalforening.

Les mer om utlysningen her.

Søknadsfrist: 10. april 2021

Postet 18.02.2021


Tirsdag 8. desember kl. 19:00

Julemøte

Årsmøte 2020

Det har vært noe redusert møtevirksomhet i foreningen det siste halvåret grunnet covid-19 situasjonen. Julemøtet vil imidlertid bli avholdt rent digitalt via videoappen Zoom. Lenke til møtet vil bli sendt på e-post når møtet nærmer seg.

Tema for møtet blir bilder og historier fra sesongen som har vært. Det blir 4-5 innlegg som hver vil være på 15-20 minutter. Dersom du har gode bilder og historier du kunne tenke deg å dele med resten av foreningen, si ifra til én i styret! Her er det førstemann til mølla.

Om du har spennende bilder å vise frem fra sesongen som har vært, ta kontakt med en i styret.

Covid-19 har omrokert det norske samfunnet og lagt visse begrensninger, men har likevel vist at en digital hverdag også gir store muligheter. Foreningen kommer fremover til å satse mer på digitale møter og muligheter til å følge medlemsmøtene digitalt. Vi håper på denne måten å gi et bedre tilbud til de mange medlemmene våre som ikke har mulighet til å komme på de fysiske møtene i Oslo.

Postet 02.11.2020


Fredag 28. august kl. 18:00

Grilling og nattlokking ved Bakkehavn i Oslo

Årsmøte 2020

NEFs årlige grill- og nattlokkingskveld foregår i år på et nytt sted: Bakkehavn syd for Østensjøvann i Oslo. Foreningen stiller med grill og lyslokkeutstyr. Den enkelte deltaker tar med seg mat og drikke til seg selv.

For å forebygge smittespredning er det innført en del sikkerhetsregler. Antall deltakere er begrenset til maks 20, og det er obligatorisk forhåndspåmelding. Se detaljer i programmet.

Postet 22.08.2020


Velkommen til NEFs årsmøte 2020

Årsmøte 2020

NEFs årsmøte 2020 finner sted i vårt vanlige møtelokale på Naturhistorisk museum tirsdag 3. mars kl. 19:00. Programmet omfatter presentasjon av årsmelding og regnskap for 2019, valg av nytt styre for 2020 og foredrag v/Hallvard Elven: Insekthotell - hva er greia liksom?.

Innbydelse og program
Årsmelding 2019
Regnskap 2019

Postet 22.02.2020


Fangst- og innsamlingstillatelser

Apollosommerfugl. Foto: Christian SteepVi trenger dokumentasjon om fredede og prioriterte arter!

 

Et lite antall insekter er fredet eller har status som prioritert art etter naturmangfoldloven. Det er behov for bedre kunnskap om disse artenes forekomst, og det er derfor mulig å søke om tillatelse til fangst og eventuell innsamling. En tillatelse vil enten gi mulighet for å fange inn og håndtere en art i et kortere tidsrom for sikker artsbestemmelse, eller å samle inn inntil to eksemplarer fra nye lokaliteter eller fra lokaliteter hvor de ikke er dokumentert på minst 10 år. Ett av eksemplarene som samles inn skal innlemmes i en av de nasjonale vitenskapelige samlingene. Det gis ikke innsamlingstillatelser til de prioriterte artene klippeblåvinge, elvesandjeger og eremitt.

Miljødirektoratet har forlenget fangst- og innsamlingstillatelsen for fredede og prioriterte arter fram til og med 2029. Tillatelsen forvaltes for Norsk entomologisk forening av kartleggingskoordinator Kristoffer Bøhn i Sabima, og om du har seriøse planer om å lete etter en eller flere av de aktuelle artene, kan du sende en søknad til ham på e-post. I søknaden må det spesifiseres hvilke arter du ønsker dispensasjon for, i hvilke områder og hvorfor.

Postet 07.02.2020
Endret 28.05.2020


UTLYSNING:
MIDLER TIL KARTLEGGING 2020!

SABIMA lyser ut midler til kartleggingsaktiviteter blant NEFs medlemmer!

Halvparten av all artskartlegging i Norge utføres av frivillige kartleggere. Det er et betydelig arbeid du som kartlegger er en del av når du er på artsjakt. Sabima og medlemsforeningene ønsker flere kartleggere, så har du artskunnskap og liker å være ute, kan artskartlegging være noe for deg! Søk støtte for å gjennomføre din kartleggingsaktivitet!

Prosjekter har tidligere fått støtte til innkjøp av utstyr til fangst eller artsbestemmelse, reiseutgifter for turer til områder som har vært lite kartlagt, og støtte til små samlinger og seminarer for grupper av kartleggere, gjerne i regi av en lokal forening.

Les mer om utlysningen her.

Søknadsfrist: 1. april 2020

Postet 06.02.2020


Velkommen til NEFs sommertreff på Malmøya i Larvik, Vestfold 26–28 juni 2020

Avlyst!

MalmøyaNEFs sommertreff 2020 er lagt til Malmøya i Larvik kommune. Malmøya er Larviks største øy i saltvann. Den har en rekke naturtyper som gammel boreal lauvskog, fattig eikeskog, rik sump- og kildeskog, kalkrike enger, strandeng og strandsump. Malmøya naturreservat dekker deler av øya for å ta vare på den spesielle og varierte kystnaturen.

Mer informasjon om turen finnes her.

Overnatting: Jakthytta.
Deltakeravgift: 500,-/250,-
Deltakere: maks 32 (+ mulighet for telting på tunet)

Påmelding: Send mail til Helene Lind Jensen. Oppgi navn, adresse og eventuelle allergier/dietter.

Kontaktpersoner:

Postet 20.01.2020
Endret 27.05.2020


Artskurs i maur
23-25 august, Horten

Bli med inn i maurenes fascinerende verden og lær mer om disse fantastiske insektene! Maur (Formicidae) utgjør en familie av veps som tilhører broddvepsene (Hymenoptera, Aculeata). Maur er en dominerende dyregruppe i de fleste terrestriske miljøer på Jorda. I Norge har vi 66 arter som lever utendørs, fordelt på 15 slekter i 4 underfamilier.
Kurset vil gjennom biologi, systematikk, innsamling og artsbestemmelse.

Mer informasjon om turen finnes her.

Kursholdere: Jan Ove Gjershaug og Arnstein Staverløkk
Kurssted:
Horten natursenter
Overnatting:
Knudsrød DNT-hytte
Deltakeravgift: 800,-/500,-
Deltakere: maks 15 (førstemann til mølla)

Påmeldingsfrist: 20. mai 2019

Påmelding: Her

Kontaktpersoner:

Postet 06.03.2019


Workshop på praktveps
13-16 juni, Kleppe

Praktveps (Ichneumondiae) er en våre viktigste og største insektgrupper, så mye som 10% av alle insektarter i Norge er i denne familien. Det er også en av de minst kjente familiene. Dette skyldes at det er komplisert å sette seg inn i, med mangelfull forståelse av taksonomi, økologi og utbredelse. Det har vært dårlig med litteratur på denne gruppen, men det er nå i ferd med å bedre seg.

Vi satser på å gjennomføre en workshop med hovedfokus på bruk av nøkler og bestemmelseslitteratur. Det vil også bli arrangert turer i felt dersom været tillater det. Praktveps MÅ bestemmes under lupe, deltagerne bes derfor om å samle og sette på nål dyr forut for samlingen, slik at man har materiale å jobbe med. Denne workshopen passer for deg som har samlet litt fra før, og som ønsker å få bedre kunnskap om disse fasinerende dyra.

Mer informasjon om workshopen finnes her.

Kurssted: Revtangen ornitologiske stasjon
Anbefalt overnatting:
Reveparken
Ingen deltakeravgift
Deltakere: maks 12 (førstemann til mølla)

Påmeldingsfrist: 10. juni 2019

Påmelding til: Jarl Birkeland (97700719)

Postet 06.03.2019


Velkommen til NEFs sommertreff i Skibotndalen i Troms 3.–7. juli 2019

NEFs sommertreff 2019 er lagt til Skibotndalen i Storfjord kommune i Troms. Skibotndalen strekker seg 38 kilometer fra Skibotn ved Lyngen mot sørøst til riksgrensen mot Finland. Skibotn er kjent for sitt tørre og varme klima. Naturen er svært variert og det er kort vei fra fjord til fjell. Det er naturtyper som brakkvannsdelta og bløtbunnsområder i strandsonen, gråor-heggeskog, våtmarksmassiv, kalkbarskog, sørvendte berg og rasmarker, gammel boreal lauvskog, gammel sumpskog, gammel furuskog og bekkekløft og bergvegger.

Mer informasjon om turen finnes her.

Overnatting: Skibotn feltstasjon.
Deltakeravgift: 500,-/250,-
Deltakere: maks 38 (førstemann til mølla)

Påmelding: Her

Kontaktpersoner:

Postet 05.02.2019


UTLYSNING:
MIDLER TIL KARTLEGGING 2019!

SABIMA lyser ut midler til kartleggingsaktiviteter blant NEFs medlemmer!

Halvparten av all artskartlegging i Norge utføres av frivillige kartleggere. Det er et betydelig arbeid du som kartlegger er en del av når du er på artsjakt. Sabima og medlemsforeningene ønsker flere kartleggere, så har du artskunnskap og liker å være ute, kan artskartlegging være noe for deg! Søk støtte for å gjennomføre din kartleggingsaktivitet!

Prosjekter har tidligere fått støtte til innkjøp av utstyr til fangst eller artsbestemmelse, reiseutgifter for turer til områder som har vært lite kartlagt, og støtte til små samlinger og seminarer for grupper av kartleggere, gjerne i regi av en lokal forening.

Les mer om utlysningen her.

Søknadsfrist: 1. april 2019

Postet 05.02.2019


BESTEMMELSESMØTE 20. NOVEMBER!

Medlemsmøtet tirsdag 20. november er viet bestemmelse av insekter.

Chorthippus brunneus

Har du dyr du sliter med å bestemme? Eller vil du bare se i samlingene på Tøyen? Norsk entomologisk forening arrangerer bestemmelseskveld, der du kan ta med dyr fra egen samling og sammenligne med dyr i magasinet, eller få hjelp av andre til bestemmelsen. Kanskje du kan hjelpe noen i nød?

Ta gjerne med litteratur som andre kan titte i! Det rigges opp luper på magasinet, og eksperter på noen insektgrupper vil være med på møtet.

Det vil bl.a. være eksperter til stede på:

  • Sommerfugler
  • Biller
  • Tovinger generelt
  • Blomsterfluer spesielt
  • Vårfluer
  • Gresshopper
  • Øyenstikkere
  • Nettvinger

Vel møtt!

Postet 15.11.2018


INSEKT-NYTT SØKER STOFF!

Kjære alle lesere av Insekt-Nytt! Vi håper alle har hatt en fin sommer, med spennende prosjekter som kan bli en liten artikkel eller to?

Vi skal ha ut et enkelt, og et dobbeltnummer før jul og er meget interessert i stoff! Bidrag mottas med takk - jo før jo bedre!

Postet 15.10.2018


OPPSTARTSMØTE LOKALLAG I ROGALAND!

Norsk zoologisk forening, Norsk entomologisk forening og Stavanger museum ønsker velkommen til møte om mulig oppstart av NZF/NEF-lokallag knyttet til Stavanger museum.

Stavanger museum ønsker å tilrettelegge for oppstarten av zoologiske lokallag med møtested i museets nye «naturlab». Vi vil bruke dette rommet til å gjenoppta den gamle tradisjonen med å være et knutepunkt for zoologisk aktivitet i regionen. På laben har vi et godt møterom og diverse utstyr som kan benyttes til denne aktiviteten.

Det er planlagt oppstartsmøte for alle interesserte den 21. september klokken 18:00 på Stavanger museum (Muségata 16). Vi håper du har interesse og mulighet for å komme. Hvis tidspunktet ikke passer, men du likevel er interessert i dette, så ønsker vi også å høre fra deg.

Meld gjerne ifra om du kommer og spre gjerne ordet om du kjenner andre som kan være interesserte.

Kontakt:
Jørgen Rosvold, Stavanger museum: 4779 8957, jorgen.rosvold@museumstavanger.no
Jan Stenløkk, 9047 8170, jansten123@online.no
Shan Amin, 9843 7997, 5han.4min@gmail.com

Postet 19.09.2018


UNG ENTOMOLOG!

Er du nysgjerrig på insekter og er mellom 8-30 år? Ung entomolog er et prosjekt av Norsk entomologisk forening for å øke interessen for insekter blant unge og bygge opp fremtidige entomologer. Det blir arrangert samlinger og ekskursjoner der man blir kjent med insektenes verden.

Ung entomolog skal ha mange spennende arrangementer i 2018 og ønsker deg som ung entomolog velkommen i gjengen! Fra mars starter Ung entomolog opp faste temakvelder med foredrag om ulike insektsgrupper og lab som gir deg innblikk i hvordan bygge opp en vitenskapelig samling.

Lik Ung entomolog på Facebook eller ta kontakt med Petter Lilleengen for mer informasjon.

Postet 26.02.2018


UTLYSNING:
MIDLER TIL KARTLEGGING 2018!

Kartlegger du arter? Eller vil du begynne med det? SABIMA lyser ut midler til kartleggingsaktiviteter blant NEFs medlemmer!

Halvparten av all artskartlegging i Norge utføres av frivillige kartleggere. Det er et betydelig arbeid du som kartlegger er en del av når du er på artsjakt. Sabima og medlemsforeningene ønsker flere kartleggere, så har du artskunnskap og liker å være ute, kan artskartlegging være noe for deg!

Sabima deler ut midler gjennom Norsk Botanisk Forening, Norges sopp- og nyttevekstforbund, Norsk Zoologisk Forening og Norsk entomologisk forening til frivillige kartleggere som skal ut i felt. Prosjekter har tidligere fått støtte til innkjøp av utstyr til fangst eller artsbestemmelse, reiseutgifter for turer til områder som har vært lite kartlagt, og støtte til små samlinger og seminarer for grupper av kartleggere, gjerne i regi av en lokal forening.

Les mer om betingelser og hvilke prosjekter det kan søkes støtte til her.

Søknadsfrist: 1. april 2018

Postet 26.02.2018


Velkommen til NEFs sommertreff på Hvaler i Østfold 15.–17. juni 2018

NEFs sommertreff 2018 er lagt til Hvaler i Østfold. NEF hadde pinseekskursjon hit i 1986 og vi ønsker å gjenta suksessen. Hvaler er en liten øykommune med mange små og store øyer, og langs kysten er det svabergene som dominerer. Mellom svabergene er det mange mindre strandenger, lyngheier, sandstrender og våtmarksområder. I klovene mellom svabergene finner vi ofte frodig løvskog, mens lenger inne er det mye furuskog. Hvaler har 12 naturreservater og Ytre Hvaler nasjonalpark.

Mer informasjon om turen finnes her.

Overnatting: Tredalen Speidersenter på Spjærøy.
Deltakeravgift: 300,-/200,-
Deltakere: maks 40 (førstemann til mølla)

Påmelding: sendes til Helene Lind Jensen

Postet 06.02.2018


Innkalling til årsmøte
i Bergen Insektklubb

Bergen Insektklubb kaller med dette inn sine medlemmer til årsmøte.

Årsmøtet finner sted:
Onsdag 31. januar kl. 19:00 på møterommet, De naturhistoriske samlinger, Realfagsbygget, Bergen (samme sted som tidligere møter).


Dagsorden

  1. Godkjenning av innkalling og saksliste
  2. Valg av møteleder
  3. Gjennomgang av årsmelding
  4. Idemyldring om program for vår 2018
  5. Valg av styre
  6. Eventuelt/innspill. Hva ønsker medlemmene?
Det blir insektmingling etter møtet. Vel møtt!
Hilsen styret i Bergen insektklubb

Postet 24.01.2018


Invitasjon til NiN-kurs

Naturhistorisk museum (UiO), i samarbeid med Artsdatabanken, har gleden av å invitere alle med interesse for systemet Natur i Norge (NiN) og kartlegging, til et todagers-kurs i NiN. Kurset holdes i Oslo, onsdag 14. februar kl. 10.00-16.00 og torsdag 15. februar kl. 9.00-15.00.

Programmet ligner tilsvarende kurs som ble holdt i 2015, 2016 og 2017, men er oppdatert og videreutviklet. Kurset er gratis og inkluderer enkel lunsj, men du må stå for overnatting og reise sjøl.

Vi ber vi om påmelding senest fredag 26. januar. Du melder deg på her.

Kurset holdes enten i auditoriet i Lids hus (Botanisk museum) i Botanisk hage, Naturhistorisk museum på Tøyen i Oslo, eller i et større auditorium på Blindern, UiO, avhengig av antall påmeldte. Følg med på vår nettside når det nærmer seg kursdatoene (se videre under Faglige aktiviteter).

Postet 10.01.2018


Bestemmelseskveld

Blomsterfluer

Medlemsmøtet tirsdag 21. november er viet bestemmelse av insekter.

Har du dyr du sliter med å bestemme? Eller vil du bare se i samlingene på Tøyen? Norsk entomologisk forening arrangerer bestemmelseskveld, der du kan ta med dyr fra egen samling og sammenligne med dyr i magasinet, eller få hjelp av andre til bestemmelsen. Kanskje du kan hjelpe noen i nød?

Ta gjerne med litteratur som andre kan titte i! Det rigges opp luper på magasinet, og eksperter på noen insektgrupper vil være med på møtet.

Vel møtt!

Når: tirsdag 21. november 2017 kl. 19.00
Hvor: Naturhistorisk museum: Robert Colletts hus
Oppmøte: hageporten mot Monrads gate nærmest Robert Colletts hus kl. 18.55.

Postet 09.11.2017


Insektkurs for unge entomologer

Ung entomolog

Insekter er en spennende hobby. Er du nysgjerrig på insekter og vil lære mer?

Lørdag 28. oktober kl. 12-18 arrangeres det insektkurs for unge entomologer ved Lilløyplassen naturhus på Fornebu. Vi møtes for en dag i insektenes tegn. Du vil få lære om insekter i Norge og hva som kjennetegner insektene som omgir oss. Du vil også få lære om ulike fangstmetoder, hvordan man preparerer sommerfugler, og vi lager våre egne avlivingsglass. NB. 15 plasser, påmelding kreves!

Når: 28. oktober 2017 kl. 12.00-18.00
Hvor: Lilløyplassen naturhus på Forneby
Mat: Det blir servert pizza. Meld fra om diett.
Påmelding: Her

Mer informasjon.

Postet 12.10.2017


Ny norsk rettvingeside!

Omocestus viridulus

Artsdatabanken lanserer en ny presentasjon av norske gresshopper og sirisser!

Presentasjonen inneholder omtaler av alle de 30 rettvingeartene som er påvist i Norge, rikt illustrert med flotte fotografier og illustrasjoner av alle artene. Presentasjonen inneholder også lydopptak av alle de syngende artene i Norge.

Presentasjonen er laget av Naturhistorisk museum, og bygger på museets gamle rettvingepresentasjon NORORT. Den har blitt modernisert og utvidet med masse nye flotte bilder fra blant annet Riksmuseet i Stockholm og fra Inger Johanne Aag.

Postet 12.10.2017


Har du Rhododendron i nærheten?

Graphocephala fennahi
Seifertia azaleae

I år har det dukket opp en ny insektart på Rhododendron. Sikaden Graphocephala fennahi ble utilsiktet innført til Europa fra Amerika på 30-tallet, og som har spredt seg sakte gjennom det Europeiske kontinentet og nå nådd Norge. Sikaden er så langt påvist i Drøbak, Oslo, Bærum, Drammen og Porsgrunn. Arten suger plantesaft av Rhododendron, men gjør i seg selv ikke stor skade på plantene. Problemet er at den legger egg ved knoppene på Rhododendron, og dermed bidrar til å spre en soppsjukdom, «Rhododendronknoppdödare» (Seifertia azaleae).

Anders Endrestøl ved Norsk institutt for Naturforskning vil gjerne ha hjelp til å få kartlagt utbredelsen til sikaden og soppen i Norge. Sikaden kan finnes nå og frem til frosten. I godt vær sitter den gjerne på oversiden av bladene og suger fra midtnerven av bladet. Det beste er nok likevel å banke plantene med håven, siden tettheten av sikader kan være lav. Soppen er lett å se; brune/svarte knopper dekket av små svarte «knappenåler».

Om du vil bidra, finner du mer informasjon om sikaden, soppen og hvordan du kan bidra her >>>.

Postet 12.09.2017


NY BOK!

Nordic-Baltic checklist of Lepidoptera

NEF presenterer her en oppdatert katalog over alle sommerfuglartene i de åtte nordiske og baltiske landene. Katalogen er et resultat av samarbeid mellom lepidopterologer fra syv land, og gir en komplett og systematisk oppdatert oversikt over de 3 259 sommerfuglartene i regionen. Katalogen inneholder i tillegg en kort gjennomgang av lepidopterologiens historie i hvert av de behandlede landene.

Katalogen inngår som et supplementbind i tidsskriftserien Norwegian Journal of Entomology. Språket er engelsk. Katalogen kan lastes ned som pdf, eller bestilles i hardcover fra vår bestillingsliste.

NEF hereby presents an updated catalogue of the Lepidoptera of the eight Nordic and Baltic countries. The cataloge can be downloaded as pdf, or ordered from our sales list.

Postet 02.05.2017


UTLYSNING:
MIDLER TIL KARTLEGGING 2017!

Skal du besøke lite undersøkte områder i sommer? Eller ønsker du å lete etter lite undersøkte grupper eller rødlistede arter? SABIMA lyser ut midler til kartleggingsaktiviteter blant NEFs medlemmer! Midlene kan gå til å dekke reise og utstyr .

Les mer om betingelser og hvilke prosjekter det kan søkes støtte til her >>>

Søknadsfrist: innen 1. april 2016

Postet 08.02.2017


Velkommen til NEFs årsmøte

Årsmøte 2017

Innbydelse og program
Årsmelding 2016
Regnskap 2016

Postet 26.01.2017
Endret 18.02.2017


Velkommen til NEFs sommertreff i Luster i Sogn 23.-25. juni 2017

Sommertreff 2017

NEFs sommersamling 2017 er lagt til Fortunsdalen i Luster kommune helt innerst i Sognefjorden. Her finnes store områder med gammel edelløvskog, men også naturbeitemarker, rasmarker og vassdragsnatur omkranset av høye fjell. Sogn og Fjordane er generelt lite undersøkt og Fortunsdalen med sitt varme klima og variert er natur kan by på mange spennende oppdagelser.

Bergen insektklubb har gleden av å arrangere NEFs sommersamling i 2017. Vi skal holde til på idylliske Nes gard i Høyheimsvik. Alle måltider er inkludert. Maks 30 deltakere! Se invitasjonen for detaljer.

Når: 23.-25. juni 2017
Hvor: Høyheimsvik, Luster kommune, Sogn og Fjordane
Pris (hytte): kr. 500,-.
Pris (eget telt): kr. 250,-
Påmeldingsfrist: 1. mars 2017
Påmelding til: Helene Lind Jensen

NB. Sommersamlingen er fulltegnet! Det er likevel mulig å sette seg på venteliste i tilfelle avbud.

Se hele invitasjonen.

Postet 20.01.2017
Endret 15.02.2017


Årsmøte i Bergen insektklubb

Bergen insektklubb kaller inn sine medlemmer til årsmøte.

Dagsorden:

  • Foredrag: Småkryp under juletræ v/ Bjarte Jordal
  • Godkjenning av innkalling og saksliste
  • Valg av møteleder
  • Valg av styre
  • Godkjenning av vedtekter
  • Ekskursjon til Luster i juni
  • Eventuelt/innspill. Hva ønsker medlemmene?

Når: 18. januar 2017 kl. 18:00
Hvor: Lunsjrommet, De naturhistoriske samlinger, Realfagsbygget (samme sted som tidligere møter)

Se invitasjonen...

Postet 13.01.2017


BIO-konferansen 2016
BIO-konferansen 2016
I november arrangerer SABIMA og Norsk biologforening storstilt konferanse med tema: naturens goder - økosystemtjenester. Mange kjente biologer, forskere, journalister og flere kommer for å snakke om naturens undere.

Når: 4. november 2016
Hvor: Hotel Bristol i Oslo
Påmeldingsfrist: 15. september 2016

Se hele invitasjonen...

Postet 14.09.2016


UTLYSNING:
MIDLER TIL KARTLEGGING 2016!

Skal du besøke lite undersøkte områder i sommer? Eller ønsker du å lete etter lite undersøkte grupper eller rødlistede arter? SABIMA lyser ut midler til kartleggingsaktiviteter blant NEFs medlemmer! Midlene kan gå til å dekke blant annet reise, utstyr og gjennomføring av mindre fagsamlinger.

Les mer om betingelser og hvilke prosjekter det kan søkes støtte til her >>>

Søknadsfrist: 4. mai 2016

Postet 22.04.2016


Velkommen til
NEFs sommertreff:
Kittilbu, Vestre Gausdal
24-26 juni 2016

Kittilbu

NEFs sommersamling er denne gangen lagt til Kittilbu i Vestre Gausdal, Oppland. Tidligere var dette inngangen til Ormtjernkampen Nasjonalpark som var kjent som Norges minste nasjonalpark. I 2011 ble denne en del av Langsua nasjonalpark. Her finner du lavfjellsnatur med gammel barskog, frodige bjørkelier, rasmarksområder og store vidder med myrer og våtmark. Treffet denne gangen er et samarbeid med Randsfjordmuseene der Kittilbu utmarksmuseum inngår.

Påmeldingsfrist: 1. mai 2016
Pris: kr. 300,-
Påmelding til Kristoffer Bøhn

Mer info om samlingen >>>

Postet 15.04.2016


Kurs i fotografering og bestemmelse av blomsterfluer 21.-22. mai

Chrysotoxum vernale Junivepseblomsterflue (Chrysotoxum vernale). En hann på Flekkerøya 9/7-2012. EN på rødlista. Foto: Frank Arild Strømmen

Blomsterfluer er spektakulære insekter og interessen for dem er økende.

Etter at Nationalnyckeln kom med to bind i 2011 finnes det også meget god og lett tilgjengelig bestemmelseslitteratur. Vil du lære mere om denne artsgruppen? Da kan du melde deg på vår kurshelg 21.-22. mai 2016. Kurset vil bli holdt på Flekkerøya i Kristiansand og kursholder er Tore R. Nielsen, en av Norges fremste eksperter på blomsterfluer, og med seg har han Frank A. Strømmen som har dokumentert 167 av Norges ca. 340 blomsterfluearter på Flekkerøya.

Arrangør er NEF og SABIMA. Påmelding til Kristoffer Bøhn innen 1. mai.

Kurset er gratis, men antall plasser er begrenset.

Postet 01.04.2016


Norges øyenstikkere på nett

Artsdatabanken lanserer nå en presentasjon av norske øyenstikkere på nett. Presentasjonen inneholder fyldige og rikt illustrerte faktaark over alle våre 50 arter av øyenstikkere, samt noen ekstra.

sommerfuglatlas

Presentasjonen er utarbeidet av Naturhistorisk museum (NHM), Norsk institutt for naturforskning (NINA) og Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO). Les mer >>>.

Postet 12.10.2015

Distribution Atlas
of European Butterflies and Skippers

Kommer i september: et oppdatert utbredelsesatlas over europeiske dagsommerfugler

sommerfuglatlas

Les mer og bestill >>>.

Postet 20.07.2015

Innsamlingstillatelse for fredede arter

Apollosommerfugl. Foto: Christian SteepVi trenger dokumentasjon om fredede og prioriterte arter!

 

Klippeblåvinge, elvesandjeger og eremitt har status som prioriterte arter etter Naturmangfoldloven. I tillegg er et lite antall øyenstikkere, dagsommerfugler og biller fredet i Norge. Det er behov for bedre kunnskap om disse artenes forekomst, og det er derfor mulig å søke om tillatelse til fangst og innsamling. En tillatelse vil enten gi mulighet for å fange inn en art for å dokumentere en forekomst, eller å samle inn inntil to eksemplarer fra nye lokaliteter eller fra lokaliteter hvor de ikke er dokumentert på minst 10 år. Ett av eksemplarene som samles inn skal innlemmes i en av de nasjonale vitenskapelige samlingene

Miljødirektoratet har forlenget fangst- og innsamlingstillatelsen for fredede og prioriterte arter fram til og med 2019. Tillatelsen forvaltes av kartleggingskoordinator Kristoffer Bøhn i SABIMA, og om du har seriøse planer om å lete etter en eller flere av de aktuelle artene, kan du sende en søknad til ham på e-post. I søknaden må det spesifiseres hvilke arter du ønsker dispensasjon for, i hvilke områder og hvorfor.

Du kan lese hele tillatelsen i Miljøvedtaksregisteret

Postet 03.06.2015

UTLYSNING:
MIDLER TIL KARTLEGGING 2015!
Kartlegging
Skal du besøke lite undersøkte områder i sommer? Eller ønsker du å lete etter lite undersøkte grupper eller rødlistede arter? SABIMA lyser ut midler til kartleggingsaktiviteter blant NEFs medlemmer! Midlene skal gå til å dekke direkte utgifter (f.eks. utstyr) og reiseutgifter.

Les mer om betingelser og hvilke prosjekter det kan søkes støtte til her >>>

Søknadsfrist: 15. mai 2015
(Obs! Endret frist!)

Postet 22.04.2015


Innsamling av insekter i utlandet

Koffert

Stadig flere land innfører restriksjoner på innsamling av insekter. Regelverkene er ofte uoversiktlige, og for mange land må man begynne søknadsprosessen i svært god tid for å få de nødvendige papirene i tide.

Amerikaneren Chris Grinter har laget en oversikt over regelverkene for de ulike landene i verden. Nettsiden hans, The Sceptical Moth, er en svært nyttig ressurs for entomologer som skal ut å reise.

Postet 22.11.2013


Insektene inntar Facebook

Det finnes nå en egen facebook-gruppe med navn Norsk entomologisk forening. Gruppa er åpen for både medlemmer og fans av NEF. Under arrangementer finnes det info om medlemsmøter og turer. Medlemmene av gruppa kan legge ut bilder, informasjon og lenker som har med insekter å gjøre. Gruppa gir også mulighet til å komme i kontakt med andre insektinteresserte facebookere.

Nytt forum for edderkoppfantaster

Edderkoppkroken har startet et nytt forum for edderkoppinteresserte. Forumet er et samlingssted for edderkoppfantaster og en kilde til artikler og historier om edderkopper. Besøk forumet >>>.
KOMMENDE ARRANGEMENTER

Tirsdag 12. mars kl. 19:00:
NEFs årsmøte 2024.

Vekommen til NEFs årsmøte 2024! Agenda for møtet er presentasjon av årsmelding og regnskap for 2023, presentasjon av budsjett for 2024, valg av NEFs styre for 2024, samt foredrag.

Innbydelse til årsmøte >>>
Valgkomiteens innstilling til nytt styre >>>
Årsmelding 2023 >>>
Regnskap 2023 >>>

Foredrag v/Stefan Olberg (Biofokus): Skogbrann og insekter.

Skog som brenner blir oppfattet som kun negativt, både for oss mennesker og for naturen. Derfor jobbes det hardt for å slukke et hvert tilløp til skogbrann i Norge. Men er skogbrann bare negativt? Hvordan går det med artsmangfoldet, og da særlig insektene, som igjennom millioner av år har tilpasset seg at skogen brenner med ujevne mellomrom, og som nå har problemer med å finne nylig brent skog? For å bøte på dette planlegges det å tenne på enkelte skogområder. Hvor og hvordan dette bør gjøres bestemmes blant annet av insektmangfoldet. Stefan Olberg og kollegaer i Biofokus har de siste årene undersøkt insektmangfoldet på flere ferske skogbrannflater, og Olberg vil i dette foredraget fortelle om resultatene fra disse undersøkelsene.

Møtet kan følges både fysisk og via Zoom. Zoom-link sendes ut til medlemmene i forkant.

Tirsdag 16. april kl. 19:00:
Medlemsmøte. Tema kommer.

Møtet kan følges både fysisk og via Zoom. Zoom-link sendes ut til medlemmene i forkant.


 

Programmet er under utarbeidelse. Mer informasjon kommer.

Se også:
Program for Drammenslaget høst 2023 – vår 2024

SABIMAs kartleggingsturer


Hovedforeningens møter holdes i Robert Colletts hus (Zoologisk Museum) i Sars Gate 1, Oslo. Se program for veibeskrivelse.

Kartleggingsturene holdes i regi av SABIMA i samarbeid med NEF og de øvrige medlemsforeningene.

For turene, se info på den enkelte tur. Merk at enkelte av kartleggingsturene krever påmelding!

DIVERSE

Besøk Artsdatabankens rapporteringssystem for småkryp



Se ferske bilder fra artsportalen

Bilder fra Artsportalen