Populært med motorsykler i Norge

Det er ikke tvil om at motorsykler blir stadig mer populære i Norge. I 2013 vil fokuset være på suv-egenskaper og ikke hestekrefter også på motorsyklene. 

Norge er et land som har brukt mye tid og ressurser på å legge opp blant annet Nasjonale turveier. Dette er veier som er komfortable å kjøre på, som tar deg igjennom Norges vakre natur og historie. Disse veiene er perfekte for både biler og motorsykler med sine utsiktspunkter, servicebygg, parkeringsplasser, stier og kunst. Alt er preget av spennende ny arkitektur som rammer inn naturen og lokal kultur langs veien. Dette er nok en av årsakene til at det blir stadig flere motorsyklister på de norske veiene.

Tyskerne i toppen

Men det er ikke til å stikke under en stol at en motorsykkel er lettere enn en bil å både parkere, betale og kjøre. I løpet av de 6 første månedene i 2013 ble det solgt 2% flere motorsykler enn samme tid året før. Det ble solgt ikke mindre enn 2033 tunge motorsykler hvorav den mest solgte var BMW R 1200GS som solgte 72 modeller.

- Det er ganske oppsiktsvekkende at denne sykkelen troner på toppen av salgslistene år etter år, all den tid den koster rundt 230.000 kroner, sier [Eskil] Bjørshol,

redaktør i Bike, til DN.no.

BMW har også største markedsandelen på 15% men Harley Davidson følger rett etter med 13.6% av markedsandelene. Det finnes motorsykler for ethvert bruk og de deles som oftest inn i seks forskjellige klasser:

  • Cruiser – høyt styre, fremstrakte ben, bakoverlent sittestilling.
  • Touring (tursykkel) – kåpe/vindskjerm, vesker, rett sittestilling.
  • Sport – motor med høy effekt, bygget for fart, foroverliggende sittestilling.
  • Motard/cross/offroad/trail – for kjøring utenfor vei.
  • Standard – rett sittestilling, uten kåpe/vindskjerm.
  • Hybrid – betegner blanding av flere typer. disse kan eksempelvis være blanding av cruiser/standard eller cruiser/touring. Crossmotorsykler som også er beregnet for kjøring på vei kalles ofte "dual sport" og det finnes tursykler med cross understell.

 

Men i oktober 2013 kom det en ny konkurent på markedet her i Norge. Den Indian motorsykkelen så sitt lys i 1901 i Massachusetts i USA og det tok 112 år før den endelig kom til det norske markedet. Til tross for at den ikke har vært lansert i Norge enda, finnes det rundt 100 av dem ute på veiene allerede. Det er en motorsykkel for entusiastene som er født med verktøybeltet rundt livet.

Men de nye modellene som lanseres nå er på mange måter overlegne mye annet. De har en presis gass uten gasswire og en ganske avansert fjernkontroll du kan ta med deg over alt. De skryter av å ha verdens mest solide rammekonstruksjon og masse spennende og avansert teknologi. Men utseende er på mange måter det samme som altid, selv om syklene er splitter nye. Hvorfor fikse på noe som funker?

I 2010 var det totalt 136 212 tunge motorsykler og 20 614 lette motorsykler registrert i Norge. Det er grunn til å tro at den jevne økningen vil fortsette nå ettersom Norge antagelig har lagt det verste av finanskrisen bak seg.