Snø på isen

19.02.21

Hele Østlandet er nå 20 februar 2021, dekka av snø. Denne snøen er for dyp, og nå som mildværet har satt inn, også bløt og tung. Da kan man gå på ski, men vi vil helst gå på skøyter, og da må vi vente litt til snøen er smelta bort og den gamle stålisen kommer fram igjen. Med værmeldinga som gjelder nå, vil det skje i uka som kommer. Vi er ikke avhengig av kuldegrader, men bare at det slutter å snø, og at det helst også blir litt klarvær. Den tykke isen vil holde i noen uker framover, hvis det ikke kommer store mengder varmt regn.


Sjøbuboka

03.12.12
Sjøbuboka
Sendt 03/12, 2012 kl. 16:04

Sjøbuboka er nå kommet fra trykkeriet og selges på følgende steder: Boka selges av forfatteren direkte fra bil på følgende steder og tider: Bukta Papper fredag 7 desember fra kl 11 – 13 Utgårdskilen ved Fjordkroken fredag 7 desember fra kl 14 – 16 Ødegården på P-plassen ved butikkene fredag 7 desember fra kl. 17 – 19 Julemarkedet på Kystmuseet lørdag 8 desember fra kl. 12 – 16 Ødegården på P-plassen ved butikkene søndag 9 desember fra kl. 13 – 16 Ødegården på P-plassen ved butikkene lørdag 15 desember fra kl 11 – 17 Ødegården på P-plassen ved butikkene søndag 16 desember fra kl. 13 – 16 Boka kan bestilles direkte fra forfatteren på e-post: rolut@online.no

Boka vil være i salg fra og med 7 desember i distriktets bokhandlere og hos “Flyndreflat” keramikkverksted på Kroken, Hauge Vesterøy.

For Oslo-folk eller andre som ikke har mulighet til å møte opp en av de nevnte stedene, kan vi ordne levering eller henting i Oslo.

For dere som kjøper direkte er det fint om dere har kontanter, men vi vil også ha med en mobil betalingsterminal for kort. Det er også mulig å betale over giro.

Boka er på 250 sider og tar for seg buene på Vesterøy, Papper og Skjeldsbosundet, i alt 154 sjøbuer,  og omhandler også utviklingen av næringsveier og særlig fisket i Hvaler.

Historien og buene dokumenteres med 525 bilder, tabeller og karter over havnene: Kuvauen, Papperhavn, Papper med Langero, Bukta, Nordstrand og Melkebakken, Nesebukta, Langekilstranda til Sauhella, Ødegården, Skjeldsbosundet på begge sider og Utgårdskilen.


Skøytesesongen 2010-2011

29.11.10

Søndag 30 januar ble Hvalerskjærgården invadert av store mengder svensker som hadde reist fra Stockholm, Eskilstuna, Västerås og Gøteborg mm for å oppleve Hvalerisen sammen med et titalls Oslo-skøytere.  Svenskene og noen nederlendere hadde overnattet på hotell i Strømstad før de dro til Løkkevika i Skjeberg. Folk dro flokkevis rundt på superblank sjøis og mange møttes på sørspissen av Singløy.

Lørdag og søndag 19 og 20 februar var det ny tur på Skjærhaldenfjorden og Singløyfjorden, først alene og på søndag med Terje og Oddvin. Forholdene var ikke så gode som sist, men en herlig opplevelse likevel. Det har blitt mange småturer på Hvalerisen siden nyttår, ved Sydengen,  på Nesebukta, Vauerkilen og ved Hestehella, men i begynnelsen av januar var vi to turer på Stora Le ut fra Nössemark i Sverige. 2 januar var det et 3 km langt område sør for fergeråka med blank  is. o g26 januar hadde vi en 7 mils tur nordover på 30 cm tykk hard is med sprekker etter mildvær og ny kulde.  Minus 10 – 14 grader og bålpause mellom Foxen og Norskegrenen.

Det har også vært fine spennende turer på Visterflo, Skinnerflo og Seutelva ned til Båthavna i Fredrikstad hvor vi prata med isfiskerne og deretter tok i nn på «Burgereksperten» på Ørebekk for lunch fordi vi hadde gått fra matpakkene i bilen ved Solli. Sesongen er langt fra slutt og selv med halvmeter dyp snø i Oslo-området har det vært mulig å finne fine isforhold på Østlandet. Vi venter nå på litt mildvær til å vaske vekk det lille snølaget som ligger på Vansjø. Borgebund i Vansjø hadde 55 cm tykk is forrige uke.

Sesongen starta 25 oktober på drømmevannet Svartoren som ligger langs Raudsjøveien mellom Fjell og Bysetermosen. 2,5 km langt og 20-50 m bredt (se side 216 i Skøyteboka). Deretter gikk det slag i slag. Det har blitt 16 turer så langt, og nå ligger isen tykk på de fleste vanna. Dessverre har det kommet en del snø, men vinden har sørga for å føyke vekk mye av snøen på de store åpne områdene. De siste dagene har det vært Langen, Høltjern og Våg i Sørmarka og Enebakk som har vært mest populært. En 26 -28 km tur ned og opp både torsdag og lørdag, lørdag med ei gruppe «nybegynnere» som viste seg meget spreke. Maxfart i medvind var vel 40 km/t. Uka før (uke 46) var det den såkalte «Lysløypa» fra Losby over Mønevann til Søndre Krokvann og til slutt Børtervann som ble mest flittig benytta. Lørdag 20/11 var Aftenposten med og laget reportasje som  kom lørdag 4 desember, samme dag som jeg samlet 15 skøyteentusiaster til middag og samtaler hjemme i Olleveien. Da hadde vi tidligere på dagen vært 50 skøytere i sving på Vansjø. Fellestur på 50 km. mandag 13 hadde Dagsavisen en reportasje  om sikkerhet på isen fra Narvisen i Oslo,  og på nyåret har Østlandssendingen og NRK Østfold fulgt opp med reportasjer om måkte baner.

Skøyteboksalget har ikke vært stort denne vinteren. Til det har det vært for liten sesong og for marginale forhold for det brede publikum, men jeg er nå utsolgt og må hente meg flere bøker på forlaget.


Økonomiartikkel i Aftenposten om skoletrøtthet, teori og klasseforskjeller

14.03.10

Teori og praksis


Kulturforskjeller på isen

15.02.10

SVENSKER ER RARE! Det organiserte turskøytemiljøet i Sverige er en kaderbevegelse som stiller krav til deltagelse.

Les kronikken i Aftenposten her: http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/article3516303.ece


Artikkel i Aftenposten

16.01.10

se artikkelen her


16.01.10

Ved Malmøya mot Kattem søndag 10 jan. 45 turskøytere.