Lanseringssuksess

03/04/2010

Konkurransen i dagligvarebransjen er hard og hvert år lanseres 100vis av produkter i det norske markedet. Kun et knippe slår gjennom. Et av disse produktene er Q-Skyr som ble lansert av Q-meieriene i høst. Produktet ble godt mottatt hos norske forbrukere ved bruk av god design, sosiale medier og reklamekjøring. Se omtale i Aftenposten

Nå er det også laget en webside for den siste tilveksten i denne produktserien. Skyr naturell. Sjekk ut www.Q-skyr.no. Siden er laget av MK Bergen og Anti

Les Skyr bloggen

Bergen – verst i Europa

01/11/2010

Det er bitende kaldt. Luften står stille. Faktisk så stille at den blir som et brun-gult teppe. Vi i Bergen har klart å skape oss vår egen lille klimakrise.

For litt siden var det klimatoppmøte i København. Da var alle enige om at noen måtte gå foran og beslutte tiltak som gjør en forskjell. I dag forstod kanskje politikerne i Bergen det samme. En av de vakreste byene i verden ble kåret til den mest forurensete i Europa. Det er intet mindre enn en skandale. Bergen fremstår nå som byen som kun er ren når regnet vasker forurensningen bort.

Så hva gjør vi nå, hvem tar grep? Vi som bor her eller Obama? Som vi ønsket oss i København må politikerne gå foran. Ta store grep. Gratis buss løser ikke det egentlige problemet. (sjekk artikkel i BT) Men det fungerer kanskje som sandpåstrøing helt til det begynner å regne igjen. Men forurensningen forsvinner ikke. Vi kan bare ikke se den så godt.

Skal vi få gjort noe med klimautfordringene trenger vi politikere som tør ta valg. Grønne valg. Som våger å ta tak i problemene og ikke bare gi gratisbilletter til bussen når smogen er tykt smurt over husene i Fjellveien. Disse store valgene må kommuniseres. Nå har vi fått klimakrisen helt inn i Bergensdalen, da forstår også den enkelte av oss at noe må gjøres. Da er det ikke så farlig å ta store politiske beslutninger. Men noen må vise vei. Noen som tør?

Svein Roger Selle, er adm.dir i MK Bergen

Bilde av Bergen (kilde NRK)

Hykler Jens vekk noe veldig viktig?

12/16/2009

Hvorfor er det så vanskelig å få oss vanlige folk til å bry oss nok om klimakrisen?
Sammen med Svein Roger fikk jeg i dag muligheten til å diskutere dette på NRK. I programmet Norgesglasset på NRK P1 ble vi invitert til å vurdere hvordan forskere som trenger vår oppmerksomhet, skal få oss vanlige folk interesserte.

Handler det om noe så enkelt som eksempelets makt? Alle vet at det er vanskelig å stå med en sigg i munnen og fortelle barn at de ikke må begynne å røyke.
Er det det Jens Stoltenberg gjør når han flyr til Klimakonferansen i København?
http://tinyurl.com/y9m6xjp
Kunne han tatt tog, heller enn privatfly? Hadde det vært noe?
Ja, Jens, det hadde vært noe. Da hadde du ofret noe for klimaet. Og så lenge politikere ikke, på vegne av seg selv, sine land og sine folk ofrer noe, så er det lett å tenke at da er det kanskje ikke så farlig. For hadde det vært ordentlig farlig, så hadde de jo gjort noe. Det er lett å tenke slik.

Og så handler det jo om det å fortelle en enkel historie, tydelig, og på en måte som gjør at den handler om MEG. Al Gore klarte det i foredraget og filmen An Inconvenient Truth. Og det går også an å hevde at Gore ofret sin egen presidentkarriere for noe viktigere. De beste klimaforkjemperne finner en kanskje i Hollywood. Katastrofefilmer som The day after Tomorrow og aktuell akkurat nå, filmen 2012, forteller effektivt om den lille vanlige mannen, og hans familie som blir utsatt for de katastrofale klimaendringene. Det er kanskje dem forskere må lære av for å overbevise oss. Og så må politikere våge å ofre noe, på våre vegne. Og ikke minst på egne.
Mikal.

Hør Norgesglasset på NRK P1 her: http://tinyurl.com/yd9h38v

Noen vil gjøre morgendagen bedre

11/30/2009

i-MiEV, Mitsubishi sin elektriske revolusjon

Noen ganger er det ekstra meningsfylt å jobbe med kommunikasjon. Som da jeg hadde gleden av å arbeide med innføringen av røykeloven og lage kampanjer for å få ungdom til å stumpe røyken for noen år siden. Akkurat nå har jeg den samme følelsen. Vi i MK samarbeider for tiden med flere spennende bedrifter som er verdensledende innen miljøteknologi.

MK har i en årrekke jobbet med Mitsubishi. Nå har selskapet skapt en revolusjon og er i ferd med å masseprodusere en helelektrisk bil med null utslipp. Faktisk ser den også ut som en skikkelig bil. Sjekk Mitsubishi i-MiEV.

Samtidig jobber vi med Norges mest fremtidsrettede eiendomsutviklere, ByBo As. De har klart det alle politikere stort sett bare snakker om. ByBo har nemlig laget et boligprosjekt med et så lavt energiforbruk at man ikke tror det er sant. Prosjektet er på et blunk blitt kjent over hele Norge og langt utenfor landets grenser. Sjekk Løvåshagen. Nå kan også prosjektet få en søster. Les spennende artikkel her.

Så har vi selvsagt BKK – en stor aktør innen vannkraft som utvikler nye måter å utnytte naturens energikilder på. Se kampanjeside for å bli inspirert og se hvordan de jobber etter konseptet Morgendagen er her.

Vi i kommunikasjonsbransjen har et felles ønske – å utgjøre en forskjell. Da er det ekstra morsomt å jobbe med prosjekter som kan gjøre morgendagen bedre for mange mennesker og fremtidige generasjoner.

Svein Roger Selle er konsulent og adm.dir i MK Bergen

Mitsubishi elektriske bil: i MiEV

Helsefarlig kommunikasjon?

11/25/2009

Vaksinasjon på Brann Stadion

I går fikk jeg et stikk i armen. Jeg hadde gruet meg lenge. Ikke egentlig til selve stikket, men mer til om jeg i det hele tatt kom til å overleve. For jeg leser jo aviser, og har det stått i avisen ja da er det nok riktig. Så troppet jeg opp da. På Brann stadion, stedet for ekte lidenskap og til en viss grad lidelse. Svineriet skulle til livs.

Fin opplyst parkeringsplass. Mange skilt. Gå dit,  så dit, og deretter hit. Kan nummer 500 til 510 komme frem? Joda, jeg kom frem. Rundt meg satt små barn og så på TV. Ingen skriking. Ingen panikk. Bare en hel haug av folk i kø. Navn og nummer. Er du syk? Er du engstelig? Dette går fint. Av med skjorten. Nå kommer et lite stikk. Du får litt vondt i armen. Men det er ikke farlig. 1,2,3 ferdig. God kveld.

Jeg tar meg selv i å bli imponert. Sakte men sikkert går 1000 mennesker gjennom lokalet og ut døren med et stikk i armen.  Alle med en visshet om at de har gjort noe lurt. Hvordan kunne det skje? Svaret er enkelt. Alt var organisert til minste detalj. Ja det kommer barn. Ja folk er usikre. Ja det vil komme fryktelig mange folk. Hva må vi gjøre da? Jo informere. Bli enige om hva vi skal si og så skrive lapper, skilt samt instruere personellet slik at man skaper ro og ikke usikkerhet.

Her har selv den mest erfarne kommunikatør eller markedsjef noe å lære. Hva hvis alle i en bedrift fortalte den samme historien? Alle kunder visste hvor man skulle gå i butikken, at man hadde tydelige ledere som sto frem og kommuniserte. Hva om man tenkte at de som hadde vært innom butikken ville fortelle om sin opplevelse til sine nærmeste som igjen ville skrive om det på Facebook?

Dette var et eksempel til etterfølgelse. Det var faktisk så bra at jeg gleder meg til oppfølgingsvaksinen.

Svein Roger Selle er konsulent og adm.dir i MK Bergen

Pepper gir PR

11/23/2009

Pepperkakemasakeren i Bergen

Ikke siden det smalt på Bryggen har det vært større katastrofeoverskrifter i Bergen. Pepperkakebyen er ødelagt! Slått i stykker! Vandalister! Korsfest! Sett dem i gapestokk! 100.000 i dusør. Fang dem dødsdrukken eller edru.Kommentarfeltene i avisene og Facebook er smekkfulle av illsinte bergensere. Men er det egentlig så ille?

Ja det er dumt at pepperkakene ble ødelagt og at mange barn og ildsjeler ble lei seg.  Men som i historien om Bakermester Harepus og reven så er det ikke så galt at det ikke er godt for noe. Tenke seg til. På kun noen timer har «hele» verden lagt merke til Bergen og pepperkakebyen. Saken har gått som varme pepperkaker i alle landets medier,TV2, og langt utover Norges grenser. Saken har til og med fått 30 sekunders dekning på BBC. Bedre markedsføring av en turistattraksjon skal man lete lenge etter. Lignende oppmerksomhet så verden maken til da turistrådet på østkysten av Australia fristet med verdens beste jobb. Nå har bergenske pepperkaker gjort det samme.

Ikke det at julehandlen som normalt foregår i London vil snu og man vil velge Bergen i stedet, men nå er byen satt på kartet og pepperkakebyen en gang for alle udødeliggjort. Når alle bergensere er ferdig med sine nye pepperkakebyggverk og på skånsom måte levert dem på Torgalmenningen, er tiden duket for tidenes åpning av verdens minste, men akkurat i dag mest betydningsfulle by.

Bergen Sentrum som eies blant annet av Bergen Kommune og Bergen Reiselivslag smiler nok kledelig beskjedent i skjegget over engasjementet som er skapt. Selskapet skal nemlig «arbeide med tiltak som skal bidra til at alle på Vestlandet skal få en enda mer attraktiv og levende by med et enda mer mangfoldig tilbud for store og små.»

Jobben er definitivt levert. Selv om pepperkakeoppskriften heller ikke denne gangen ble fulgt, har saken engasjert alle julehjerter både i og utenfor Bergen.

Det er bare å legge seg i soveposekø og vente på åpningen.

Se egen artikkel i BA – folk vil valfarte fra London.

Svein Roger Selle er konsulent og administrerende direktør i MK Bergen

Nye MK filmer

11/12/2009

Vi har for tiden mye å gjøre og resultatene kommer på løpende bånd. Ta en titt på filmene vi har lagt ut på MKs youtubeside så ser du noe av det vi holder på med. Vi jobber mye med sosiale medier om dagen, og her kommer det flere spennende kampanjer om ikke lenge.

Nye filmer fra MK

Fru Q tester vindu

 

 

Gammelmanns tenkning

11/11/2009
Reklame+PR

Adm.dir Svein Roger Selle

I dag ble jeg intervjuet av Kampanje. Jeg kommenterte debatten om reklame og PR bransjen burde slå seg sammen under en felles bransjeorganisasjon. Les intervjuet her:

– Haakon Dahl forfekter gammelmannstenkning der vi sitter på hver vår tue, sier reklamesjefen i MK Bergen, Svein Roger Selle. Selle ønsker Hans Geelmuydens initiativ velkomment.

Av: Knut Kristian Hauger

– Haakon Dahl forfekter gammelmannstekning der vi sitter på hver vår tue. Jeg mener målet uansett må være å lage gode historier enten ved hjelp av pr, reklame, internett eller design, sier Svein Roger Selle, administrerende direktør i MK Bergen, reklamebyrå til Kampanje.

Selle slår dermed tilbake mot reklamesjefen i Kitchen, Haakon Dahl. Dahl kunne til Kampanje fortelle at han gjerne reserverte seg mot å gå sammen med pr-byråene i en og samme bransjeforening.

Les også: Pr-bransjen får kald reklame-skulder

Selle mener timingen for å samle bransjeforeningen i et «Kommunikasjonens Hus» er «hottere» enn noen gang.

– Det store «buzz»-ordet i bransjen i dag er sosiale medier og det handler egentlig ikke om annet enn å få mennesker til å snakke sammen med bruk av pr-midler. Bransjeskillene viskes derfor helt ut og kongstangen til Hans Geelmuyden om å samle Kommunikasjons-Norge til en større enhet er en god tanke. Kunsten må være å lag en stor forening som danner en motvekt til kundene og annonsørene, sier Selle.

I dagens marked mener Selle det gir udiskutabelt større effekt for kunden å tenke flere kanaler enn endimensjonalt.

– Dette er en tenking som de fleste må ta inn over seg. I MK Bergen bruker vi det gamle slagordet til Hans Geelmuyden: «Jeg gir blaffen i pr. Jeg gir blaffen i reklame. Men jeg elsker kommunikasjon», sier Selle, som selv har jobbet sammen med Hans Geelmuyden og har vært partner i GK.

Reklamesjefen i Bergen mener det nå er snakk om en ny revolusjon i reklamebransjen.

– Vi satt og så den «Art & Copy»-filmen og der var det et sitat om at det var en stor revolusjon når reklamebransjen plasserte AD’en og tekstforfatteren i samme rom. Nå vil jeg si at vi burde sette pr-mannen og reklamemannen i samme rom for å skape god kommunikasjon for kundene, sier Selle.

– Så du reagerer ikke på pr-topper «som velger å krangle på spalteplass om en nyansatt skal ta betalt 800 eller 3.500 kroner i timen»?

– Nei. Jeg fikk akkurat siste bransjestatistikken fra Kreativt Forum, og ser at reklamebransjen har noe å lære av pr-bransjen når det gjelder å sette verdi på de tjenestene vi leverer. I reklamebransjen i Norge tar vi mye mindre betalt for de tjenestene vi leverer enn de gjør for eksempel i Sverige. Det er en relevant diskusjon å se hvem som skaper verdiene, men reklamebransjen har ikke klart å prise verdien på tjenestene de leverer. Nå har vi en timepris som en middels god frisør, sier Selle.

Mad Men

11/09/2009
Mad Men

Senior konsulent og kreatør Mikal Olsen Lerøen

”Mad Men”, den fantastiske tv-serien om reklamebransjen i USA, er lagt til New York. Og blir folk avskjedighet får de tips om reklamebyråer i feks Chicago, der de sikkert får jobb. Mens New York forblir scenen til de beste blant de beste. Og jeg tipper at holdningene blant mange annonsører er den samme. At skal du ha de beste, må du velge et byrå i Oslo.

Og det er utvilsomt sant at det ligger veldig mange gode byråer i Oslo. Men det betyr ikke at det er umulig å lage god kommunikasjon utenfor ringvei 3. Så kan en spørre, betyr geografi og adresse noe? Spiller det noen rolle at de fleste store byråene ligger i Oslo? Kanskje. For mesteparten av Norge ligger utenfor Oslo. De fleste forbrukerne bor ikke i Oslo. Og jeg mener ikke at fordi at man spiser lunch på Grünerløkka, så kan man ikke vite hva folk er opptatt av i Sogndal. Men det er et mangfold som forsvinner dersom ikke annonsører tør bruke ambisiøse byråer utenfor Oslogryten.I ”Mad Men” er det når reklameguruen Don Draper snakker med en kelner, heisføreren sin, eller den fattige Brooklynbaserte copywriteren Peggy Oslon, at han får vite hva folk er opptatt av og hvordan de tenker. Og igjen, jeg sier ikke at det ikke finnes vanlige mennesker på Grünerløkka, men de er lettere å få øye på i Sogndal.Her er to myter.

1.    Kvaliteten ligger i Oslo.
Dersom du er best i det du holder på med, så holder du til i Oslo. Jeg skjønner tanken godt jeg. Men det vi i MK Bergen erfarer er at det er mange folk som har de høyeste ambisjoner innenfor sine fagfelt, som likevel ikke vil bo i Norges dyreste og mest hektiske by. At så mange som hver tredje Osloboer drømmer om å flytte, meldte Aftenposten i sommer. Mer interessant kanskje i forhold til rekrutteringen til bransjen er at; ”Blant dem mellom 18 og 44 år sier hele fire av ti at de kunne tenke seg å flytte ut av hovedstaden, viser en meningsmåling Respons har gjort for Aftenposten.” Det er med andre ord ikke så vanskelig å få fatt i ekstremt dyktige folk med høye ambisjoner, selv om man holder til utenfor Oslo.

2.    Nærhet er viktig.
Nærhet er viktig, og det kan virke tungvint å ha byrået sitt i Bergen om en har hovedsete i en annen by. Jeg tror våre kunder opplever oss som svært fleksible i forhold til møter o.l. I tillegg til at stadig flere har, som oss, gode tekniske løsninger for videokonferanser og andre møteformer som feks Skype kan tilby. Men det er en annen nærhet som er enda viktigere. Og det er nærheten til forbrukerne. Nærheten til nordmenn. Og man ser Norge med andre briller, man får et annet perspektiv på folk og hva som rører seg av drømmer og ønsker hos dem, når en har tilhold i en annen by enn Oslo. Selv om du er over snittet oppdatert som reklamemann, så er det ikke sikkert at det du ser gjennom vinduene på kaffebaren “Java” På St. Hanshaugen speiler resten av Norge.

Filmbølgen fra Stavanger, og nå den fjerde musikalske Bergensbølgen viser at det er ambisjonene og ikke geografien, jo faktisk – det er geografien, som skaper kreativitet. For både med musikk i Bergen og film i Stavanger, så sier folk at når de er så langt fra Oslomiljøet, så er det ingen som sier ”Nei, det får vi ikke til”. Det er ingen Jante som trykker miljøene ned. Og man heier på hverandre.

Og det hadde vært moro om flere annonsører våget, ikke bare å tenke utenfor boksen, men også utenfor Oslo-ringen. I ”Mad Men” får annonsørene lite plass. Og de blir enten framstilt som litt enfoldige, eller så aksepterer de de kreative løsningene fra Don Draper og teamet hans uten å mukke. Slik er det selvfølgelig ikke i røynda. For i virkeligheten blir de beste kampanjene til når annonsørene og byråene samarbeider med gjensidig tillit og evner å lytte til hverandre. Og jeg skulle ønske at annonsørene i større grad utnyttet det perspektivet, den kontakten med forbrukerne, og den kreativiteten som kommer av å ikke bli påvirket av et ensartet Oslo-miljø, til å lage god kommunikasjon. Og jada, jeg skulle ønske at jeg ble like cool som Don Draper, men det kan vi dessverre glemme…

Mikael Olsen Lerøen er kreatør og senior konsulent i MK Bergen