Påskeharen

Snart er det påske – og alle hjerter gleder seg.

Vi har lest og snakket om fortellingen om påskeharen. Det handler om fuglen Lepus som lever i skogen der også jegeren Orion bor. Lepus er veldig redd for Orion som ødelegger egg og reder.

DSC_0039

Haren vår

Lepus får hjelp av skogens vårgudinne og klarer seg unna den slemme jegeren.

En fortelling som begynner litt skummel, men som ender godt. En fortelling som gir oss anledning til å snakke om hvordan vi er med hverandre og hvordan vi kan hjelpe hverandre.

Og så snakker vi selvfølgelig om hva som skjer i påsken… påske egg!

Tradisjonen tro kommer vi å lage et rede til påskeharen i Haugboskogen før påske. Når vi kommer tilbake etter påske, så skall vi sjekke om påskeharen har vært der.

Nilla

Publisert i Etikk, religion og filosofi, Kommunikasjon, språk og tekst., Natur, miljø og teknikk | Legg igjen en kommentar

Påske

Nå nærmer det seg påske og en dag sitter vi sammen i grillhytta og snakker om akkurat dette. Hvorfor feirer vi påske, lurer vi på. Her er noen av refleksjonene som kom frem:

DSC_0093.JPG

Grillhyttene

 

  • Man feirer ikke bare pga. godteri, man feirer pga. menneskene. Man feirer også pga. Jesus.

Hvem var Jesus, er det noen av barna som spør.

  • Det var han som var på den tiden da han hang på korset. Det er noe annet også og det er, hvis vi ikke hadde hatt Jesus, hadde vi ikke hatt jul. Det er det som er bursdagen til Jesus, men det er vi som får gavene. Han kunne ikke få noen gaver fordi han var død. Man kan legge en gave ved steinen til Jesus. Noen har sett Jesus på TV.

Vi snakker videre om hva vi pleier å spise i påsken. Barna tenker seg om og sier:

DSC_0120

Påskeharen

  • Vi spiser kinderegg og vi kan lage påskekake. Man kan også lage pannekaker og sånt også. Man kan ha vaffel.
  • Man kan ha kjøtt til middag og muffins til dessert
  • Også spiser vi grøt og kjøtt. Masse forskjellig, mest kjøtt og mest godteri til dessert. Kanskje biff eller grøt.
  • En gutt forteller at en dag spiste han reinsdyrkjøtt, som smakte veldig godt med saus til.

Til slutt snakker vi om hva barna pleier å gjøre i påsken.

  • Spise godteri og finne påskeegg i hagen. Og så henter vi et bord som vi har ute så vi kan spise ute. Vi sparer litt så vi kan spise inne også.
  • Et av barna sier at han har sett påskekanin-bæsj på hytta.
  • Et annet barn forteller, at en gang var han hos pappa, da fikk han et påskeegg. En annen gang var de på på Blefjell. Der fikk jeg godteri og et påskeegg som jeg kunne åpne, et veldig stort egg, sier han glad.
  • Jeg finner påskeegg i buskene. Påskeharen har gjemt de, så man må prøve å finne de, avsluttes samtalen om påsken med.

Nilla

 

Publisert i Etikk, religion og filosofi, Kommunikasjon, språk og tekst. | Legg igjen en kommentar

Jeg møtte Mette Marit

Et av barna på Lillestua var så heldig her forrige dagen og få møte vår kronprinsesse, Mette Marit. Du kan se møte på denne linken. Det er søsteren hennes som ble intervjuet, men hun var med hele tiden. Hun fikk også møte statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende.

Innslaget handler om hvordan syriske barn kan lære arabisk i Norge eller i flykningleire med moderne teknologi.

IMG-20170318-WA0000                      IMG-20170318-WA0001

Anniken

 

Publisert i Kommunikasjon, språk og tekst., Nærmiljø og samfunn, Realfag | Legg igjen en kommentar

Olaf på besøk

«Frost» er en morsom og spennende film. Den har vi sett sammen i barnehagen. Vi møter Elsa og Anna i fortellingen, men også snømannen Olaf, en artig liten figur.

019

En dag så dukket han opp ute på Lillestua. Eller for å være helt konkret, så ble han laget av den snøen som hadde kommet under natten. Kunstneren passet godt på Olaf, men til slutt ble han borte i takt med at det ble varmere ute.

Hyggelig var det mens han var der!

Nilla

 

 

 

Publisert i Kropp, bevegelse og helse, Kunst, kultur og kreativitet., Natur, miljø og teknikk | Legg igjen en kommentar

På skøyter i Asker

Siste dagen som isen på Risenga var tilgjengelig dro en gjeng dit. Solen strålte og var på vår side, fra start til slutt.skøytere

Det var perfekte forhold da vi kom dit, og vi hadde hele banen for oss selv. Vi koste oss på isen, gikk og gikk og prøvde også med køller og pukk.

Etter en time var det mange andre enn oss som også var på isen, denne fine solskinnsdag. Vi var ferdige med den fysiske delen av turen og satt oss ned i snøen, tente bål og spiste deilige pølser.

Takk til pappaene som tokk initiativ til turen og ble med oss! Dette var gøy.

Nilla

 

Publisert i Kropp, bevegelse og helse, Nærmiljø og samfunn | Legg igjen en kommentar

Realfag på Lillestua

Asker kommune er en av 34 foregangskommuner som har fått status som Realfagskommune. Det innebærer en forpliktelse til å sikre en systematisk og helhetlig realfagssatsning i hele læringsløpet fra barnehage og ut grunnskolen.

Fra 2016-2019 er det lagt opp en strategi for realfagsatsningen i barnehage. Personal blir kurset, utstyr blir delt ut og vi setter fagområdene, «Antall, rom og form» samt «Natur, miljø og teknikk» i fokus.

Les linken ovenfor, så vil du få et innblikk i hvordan kommunen satser på dette området.

sjakk

Sjakk er realfag

 

Vi på Lillestua vil fremover gi dere noen innblikk i hvordan vi gjør det i praksis, fordi det er det som teller, kunnskapen må komme frem til barna, det er vi gode på.

dsc_0051

Mattepakke

 

Realfag er viktigere enn noen gang. Vi er avhengig av realfagskompetanse for fremtiden.

Realfag er spennende, realfag er gøy, realfag for alle i mulighetenes kommune.

Anniken

Publisert i Antall, rom og form, Dyr, Førskole, IKT i barnehagen, Kropp, Kurs og faglitteratur, miljø og teknikk, Natur, Natur, miljø og teknikk, Realfag, Skogens dyr, Steiner, Stjernehimmelen | Legg igjen en kommentar

Mat er også realfag

På Lillestua liker vi å lage mat. Hver uke trekker vi ukens to sjefer som sammen med to venner er med og tilbereder maten. Dette er en jobb som barna liker godt. Noen ganger har barna med seg oppskrifter på retter de liker å spise. Da lager vi det. Andre ganger ønsker barna å få med seg oppskrifter på den maten som vi har laget, med seg hjem.

Vårt mål er å tilby god, variert og sunn mat. All mat vi lager, gjør vi fra grunnen av. Noen ganger har vi startet matlagingsprosessen med at vi handler det vi trenger i nærbutikken. Som oftest blir varene bestilt og vi henter de oppe på Solgården. Da tar vi med oss vår lille trillebag og henter maten der.dsc_0048

Gjennom hele prosessen fremmes barnas sanser, nysgjerrighet, sosiale kompetanse, mestring, konsentrasjon, språk og kommunikasjon, grov- og finmotorikk, kreative tenking og de får øve på hvordan de skal utøve god hygiene. Barna lærer om hva norsk matkultur er og får erfaringer og smaksopplevelser fra andre kulturer.

Matlagingen og selve måltidet er en felles aktivitet som vi mener gir barna felles positive opplevelser. Når barna deltar i matlagingen blir maten en del av vårt pedagogiske opplegg. Nå som Asker kommune satser på realfag i barnehagene er matlaging med barn, en gylden mulighet for barna å tilegne seg kunnskaper på. Vi veier og måler, ser på volum og form, ser på størrelser, teller og tar tid på det som står i ovn eller kokeplater.

dscn5190

Ukens kokker serverer vennene sine den første porsjonen mat. Stolte og glade gir de maten til de ventende etter tur. Og alle vet at når varm mat serveres så får man lov å begynne spise J

Smakelig måltid!

Nilla

 

Publisert i Antall, rom og form, Kommunikasjon, språk og tekst., Kropp, bevegelse og helse, Mat | 1 kommentar

God helse med fugler

Fugler

I Lillestuas nærområde har vi et yrende fugleliv. Vi kan følge fuglene på nært hold, ser dem ofte besøke våre forskjellige matstasjoner. Hører dem kvitre, ser dem fly og leve sitt liv i naturen rundt oss. Vi lærer oss navnene deres og hvordan de ser ut. Hvis vi trenger, så har vi flere bøker om fugler, der vi kan sjekke mer om de forskjellige artene.

dompap1

Vi mater fuglene.

Hvert år pleier vi å få fuglemat av skogsnissen som takk for at vi hjelper ham med å passe på fuglene. Nå kan vi lese at det å se på fugler minsker stress. Vi får helt enkelt bedre mental helse gjennom å betrakte småfugler. Og det takker vi fuglen for – tusen takk!

Mer finnes å lese på www.forskning,no

Nilla

Publisert i Fugler, Kropp, bevegelse og helse, Natur, miljø og teknikk, Nærmiljø og samfunn | Legg igjen en kommentar

Blakstad hovedgård

Tirsdag er buss dag, da kan vi komme oss på litt lenger turer!

Denne tirsdagen gikk ferden først til Blakstad hovedgård. Der møtte vi Øyvind, som bor der, og fikk en liten omvisning. Det var mange nysgjerrige spørsmål fra barna om alt de så, traktor, hester, statuer, ledninger osv. Og Øyvind fortalte gjerne.

sopranos

Soprano

 

Han fortalte om gamle dager og viste oss alle sauene som går ute gjennom hele året. Det var blant annet sjefs sauen Soprano, Ella og mange, mange flere. Før vi dro fikk vi et stort stykke ull fra selveste Soprano. Det skal vi rense, vaske, karde og så lage forskjellige ting av.

ull

Ull fra Soprano

 

Deretter dro vi på besøk til Drengsrudtunet barnehage. Vi fikk låne plass i garderoben og spiste vår lunsj der. Etterpå lekte vi ute med husker, biler og annet morsomt.

sauer

Soprano er sjefen

 

Vil du vite mer om Blakstad hovedgård kan du lese her:

http://www.stall-blakstad.no/Stall_Blakstad.no/Historie.html

Nilla

Publisert i Dyr, Natur, Natur, miljø og teknikk, Nærmiljø og samfunn | Legg igjen en kommentar

Venne regler på Lillestua

Førskolegruppen har jobbet med å utforme regler for hvordan vi ønsker å ha det på Lillestua.

Barna har fortalt hva de mener er viktig når vi er sammen. Alt er skrevet ned og nå limt på tre store plakater.

dsc_0026

Venne regler.

 

Barna har også illustrert utsagnene med egne ”venne-tegninger” og skrevet navnet sitt.

De har klippet ut noen bilder fra tilbakeblikk og har limt dem på.

Nå henger plakatene ute i garderoben – der kan alle lese og minne hverandre på hvordan vi vil ha det på vår avdeling Lillestua.

Et godt stykke arbeid av en god venne gjeng!

Nilla

Publisert i Etikk, religion og filosofi | Legg igjen en kommentar