Ny kennelhjelper hos Jeppedalen Husky Trail

13. august 2013 by
Har gjort det før! Den nye kennelhjelpen er ikke helt rookie.

Har gjort det før! Den nye kennelhjelpen er ikke helt rookie.

Observante lesere har fått med seg at det har kommet en ny kennelhjelper hos Jeppedalen Husky Trail, og mistanken er rett: Det er ei dame! Martine Hætta Lunde har flytta inn på garasjeloftet og skal gjennom den kommende sesongen være både trener og kjører i kennelen, mens Per har sitt hvileår.

Martine og Alaska. Ord blir overflødige.

Martine og Alaska. Ord blir overflødige.

Martine kommer opprinnelig fra Kautokeino og er utdannet helsesekretær. Hundebasillen har imidlertid rukket å feste grepet om henne; dama har flere års erfaring som kennelhjelp og med hundekjøring før hun nå har endt opp i Jeppedalen, hvor hun driver med hund på full tid. Hun er allerede godt kjent med kennelens hunder, og selv the Grand Old Ladies er ikke annet enn begeistra for Martine!

Allsidige Martine har flere aktiviteter på cv'en sin ;-)

Allsidige Martine har flere aktiviteter på cv’en sin

Det er imidlertid ikke bare hundekjøringa som lokker henne ut av huset. Martine er også et aktivt friluftsmenneske og en erfaren elgjeger. Erfaringen tilsier at hundespann fra Jeppedalen Husky Trail kan få nærkontakt med elg under både trening og løp, så vi satser på at hun da står godt rustet til å løse flokene, på den ene eller andre måten 🙂

Martine og Per på atv'en på en av de tidlige treningsturene.

Martine og Per på atv’en på en av de tidlige treningsturene.

Inneværende sesong skal Martine ha hovedansvar for den daglige treningen av hundene; fem unghunder og fire voksne. Per vil delta innimellom og være med på det daglige stellet i hundegården, men det er Martine som vil bære brorparten av arbeidet i sporet. Det er også hun som vil være kennelens konkurransekjører dette året. I første omgang er planen å kjøre åttespann i Gausdal og Hallingen, som begge finner sted relativt tidlig i januar. Deretter vil det bli tatt en vurdering av hvilke løp som eventuelt skal kjøres resten av sesongen.

Vi ønsker naturligvis Martine lykke til gjennom de kommende månedene – happy trails!

Møt Per på Villmarksdagene på Elverum

9. august 2013 by

Denne helga er det Villmarksdagene på Elverum. Per skal være der på stand for Sportsman’s Pride, mens kennelhjelperen er hjemme og passer hus og trener hunder. Har du lyst på en prat om hund, fôr, trening og annet villmarksrelatert, vet du hvor du skal gå…

Hundefôr fra Sportsman's Pride

Hundefôr fra Sportsman’s Pride

Hva skjer hos Jeppedalen Husky Trail?

7. august 2013 by

Etter et år med mange endringer og omveltninger i kennelen, er tilstanden hos Jeppedalen Husky Trail i ferd med å komme over i et nytt og stabilt spor igjen. En ny sesong står for døra, og 1. august var det sesongstart for alvor. Både hunder og tobeinte er spente på hva den neste sesongen vil bringe, og gleder seg til å lade opp og tilbringe talløse timer ute i naturen – under alle forhold!

Dette året blir et pauseår for hovedkjører Per. I motsetning til forrige sesong, hvor han endte med å trene og kjøre andres unghunder, har han i år tenkt å faktisk gjennomføre et reelt pauseår. Leirduebanen har fått en stamgjest, kennelhjelp er i hus, webdama er på plass og alt ligger tilrette for en mellomsesong som skal gi grunnlag for fremtidig kjøreglede og suksess i sporet.

Noen av de voksne hundene er på utlån denne sesongen. Årets kennelhjelper skal trene fem unghunder og fire voksne hunder, og disse presenteres nedenfor. I tillegg kommer man ikke utenom de to pensjonistene, Skjæra og Baghera. De bor fortsatt ‘hjemme’ og nyter en litt mer komfortabel hverdag enn jyplingene, som fortsatt må prestere. De fire voksne hundene som skal løpe i spannet er Chakka, Diesel, Alaska og Fang. De fem unghundene er Egon, Ella, Eniro, Esther og Eilat.  Vi hilser på dem nå som sesongen nyss har startet:

Egon er nysgjerrig på fotografen.

Egon er nysgjerrig på fotografen.

Egon er en stor hannhund. Til tross for størrelsen er han veldig rask, og han er også en særdeles løpsvillig hund. Per ser et godt lederemne i ham, noe vi gleder oss til å se mer av i tida som kommer.

Ella er "fars jente" blant E-kullet, en riktig øyensten!

Ella er «fars jente» blant E-kullet, en riktig øyensten!

Ella er Pers hjertebarn blant E-kullets valper. Hun er som snytt ut av sin mor (Alaska) og bestemor (Baghera), og hun er i likhet med dem begge et åpenbart lederemne. Ella er ei glad tispe som utvilsomt vil sette sitt preg på JHT-spann i årene fremover.

Eilat sjarmerer kennelhjelperen i senk!

Eilat sjarmerer kennelhjelperen i senk!

Eilat er E-kullets «jamrepetter» – han syter og bærer seg gjerne for å få oppmerksomhet, hele tida. Men til tross for jamringa er han en glad hund som bidrar til humør i gjenget. Han er en lettbeint og mellomstor hannhund.

Eniro syns det er tryggest å knipses på litt avstand.

Eniro syns det er tryggest å knipses på litt avstand.

Eniro er en litt forsiktig hund, samtidig som han er grenseløst nysgjerrig. Skrekkblandet fryd er noen ganger beskrivende for hvordan han opplever ting! I likhet med sine søsken blir Eniro veldig glad når han får på seg sela, og han er med en gang klar for innsats.

Esther er ikke kamerasky.

Esther er ikke kamerasky.

Esther er i likhet med søstra et godt lederemne. Hun er ei lita, lettbeint og veldig hurtig tispe. Hun er en gledesspreder som samtidig er mykere enn søstra, og kanskje mer lik mamma Alaska.

Felles for E-kullets hunder er at de er ekstremt matglade og spiser alt de kommer over av mat. De er også svært fokusert på det de skal gjøre når de får på seg sele – de vil løpe, og lar seg knapt forstyrre av noe. Moren til dette kullet er JHT’s Alaska (Baghera x Othello), og faren er Ganda fra Lars Monsen/Kennel Liverud (oppdrett: Hans Petter Dalby). Det er med andre ord et herlig knippe uslipte juveler som kennelhjelperen skal bruke talløse treningstimer, kosestunder og arbeidsdager på å foredle det nærmeste året…

Alaska nyter ei kosestund med kennelhjelperen.

Alaska nyter ei kosestund med kennelhjelperen.

Alaska tilhører det første kullet som ble født hos Jeppedalen Husky Trail, og hun er nærmest født med selen på. Som ung tispe gikk hun rett inn i lederrollen, og det har hun blitt værende. Alaska er ei sosial og trivelig tispe som elsker å føre spannet uansett vær og føreforhold. Både Nina Skramstad og Lars Monsen har tidligere fått nyte godt av hennes solide egenskaper på ferden gjennom det 1.000 km lange Finnmarksløpet. I år skal hun få bidra til å bringe frem en ny generasjon talenter hos Jeppedalen Husky Trail – og de er egenprodusert!

Chakka håper posering skal gi kos etter knipsinga.

Chakka håper posering skal gi kos etter knipsinga.

Chakka er en mentalt tøff, men samtidig myk liten tispe som helt fra ung alder har vært svært lik sin far Fang. I hundegården gjør hun lite av seg, og hun har et yndig vesen. I selen er hun imidlertid svært ivrig og trekkvillig, og hun jobber ærlig og lojalt, uten å sluntre unna. Hun trengte litt tid for å modnes, men nå som femåring demonstrerer hun svært gode kvaliteter som sledehund.

Diesel skremmer ingen når  han ser slik ut i hundegården. Ute på sporet derimot...

Diesel skremmer ingen når han ser slik ut i hundegården. Ute på sporet derimot…

Diesel startet sin karriere hos Peter Edelbrock i Sverige, men kom hjem igjen til JHT da Peter la opp som hundekjører. Diesel ble da beskrevet som en ‘langdistansens Zlatan’ – en trollsterk og intens hund som krever både tålmodighet, humor og konsekvent lederskap fra den som står på sleden. Han var åtte måneder (!) første gang han ledet et 12-spann og viste tidlig svært gode lederegenskaper. Sammen med Alaska, Chakka og Fang skal han få vise unghundene hvordan det skal gjøres i kommende sesong.

Fang er like gira nå som han var i yngre dager. Det vil spannet nyte godt av.

Fang er like gira nå som han var i yngre dager. Det vil spannet nyte godt av.

Fang er muligens den dyreste hunden i kennelen, målt i kroner og øre. Som fem måneder gammel valp knakk han nemlig det ene bakbenet og måtte gjennom flere operasjoner. Men han fikk god pleie og opptrening, og han har blitt en tøff hannhund som har arvet mange egenskaper fra sin far Rolex (Kjetil Backen). Fang er en dyktig og sterk lederhund …

Skjæra aner ingenting om hvem som har frisert blomsterkrukkene. Helt sant!

Skjæra aner ikke hvem som har frisert blomsterkrukkene. Helt sant!

Skjæra er den ene av kennelens Grand Old Ladies. Hun har gått det meste som er av løp og vært en trofast hund i spannet. Hun er dessuten en kosegris av dimensjoner. Da hun under VM i langdistanse hundekjøring i 2011 bisto VM-komitèens webredaksjon som miljøfaktor, viste hun seg å være en gourmand som også setter pris på rekesmørbrød og andre godsaker. Skjæra er drømmetante for kennelens valper, og har i mange år også tjent trofast som venn for barn som har vært innom Jeppedalen Husky Trail. Nå får hun nyte sitt otium som pensjonist.

Baghera, a.k.a. 'Baggis' Kennelens Grand Old Lady fremfor noen andre liker å følge med.

Baghera. Kennelens Grand Old Lady fremfor noen andre liker å følge med.

Baghera trenger knapt noen presentasjon: Hun er 11 år gammel, men still going strong. Baggis er stamtispe for mange av hundene i Jeppedalen Husky Trail, og i sin aktive løpskarriere har hun bl.a. 2 x deltakelse i Iditarod på CV’en. Hundene som stammer fra henne er mentalt sterke, og ellers sosiale, utholdende og trivelige hunder. Selv er hun en gammel dronning som lever det glade pensjonistliv og innimellom bidrar med opplæring av valper. Kennelen hadde ikke vært det samme uten henne!

Resten av voksenspannet til Per og Jeppedalen Husky Trail –  Assisi, Amigo, Athos, Buddy, Cæsar, Dante og Ille – er i de beste hender hos Kjersti Røros og David Iversen.

Amundsen Race 2013: Per har satt opp dampen

23. februar 2013 by

Denne helga kjører Per B-spannet til Team KomplettFritid i Amundsen Race, iblandet egne hunder. Løpet har base i Strömsund i Sverige, og Per skal gjennom ca 300 km i åpen klasse med 12 hunder. Det er skogsterreng med myrer og enkelte partier i lavt fjellterreng. Han har Alaska og Amigo i led.

Ruta går slik:
Strömsund – Dollarstore Strömsund (80 km) – Storåbranna 1 (75 km) – Storåbranna 2 (90 km) – Strömsund/mål (62 km).

Per og Lars før start. Hvem kommer først over mållinja?

Per og Lars før start. Hvem kommer først over mållinja?
Foto: Team KomplettFritid

Starten gikk kl 11 i formiddag, og i skrivende stund er Per inne på Storåbranna 1. Han kom inn på en niendeplass, men han har faktisk (i skrivende stund) femte beste kjøretid på den siste etappen – og har kjørt fire minutter bedre enn a-kjører Lars Monsen! Webdama og resten av gjenget som støtter Per, heier alt de kan og har ikke tenkt å sove mye i natt… Per har nå 11 hunder i spannet.

Per ut fra sjekkpunkt Strömsund (Dollarstore Strömsund).Foto: Team KomplettFritid

Per ut fra sjekkpunkt Strömsund (Dollarstore Strömsund).
Foto: Team KomplettFritid

I løpet er det en obligatorisk 4-timers hvile og en 6-timers hvile. Per har ikke tatt noen av disse enda. Det samme gjelder for flere av de andre kjørerne. Tidsutjevninga fra starten tas i forbindelse med 6-timershvilen. Det er dermed ikke godt å si hvem som leder enda, men det er i alle fall sikkert at Per har fjerde beste kjøretid så langt i løpet!

Vi krysser alt vi har for at Alaska og Amigo skal fortsette å føre de 11 gjenværende hundene i spannet så raskt som mulig gjennom de kilometrene som gjenstår. Dette kan gå riktig så bra!

Hallingen 2013: Per og unghundene gjennomførte med stil

19. januar 2013 by

– Hoi! Nå er jeg sliten – det er nesten ikke en meter av løpet som ikke beinet mitt har vært nedi, sier Per på telefonen. Han er strålende fornøyd med løpet selv om han endte sist, for alle unghundene har gjort en kjempeflott jobb og kom seg i mål. Nå er de stelt og har fått mat og drikke, og så hviler de i halm på kassen sin. De tobeinte, derimot, er på vei til banketten.

Per har hatt sin ‘egen’ Fang (fra Jeppedalen Husky Trail) i led hele veien, fra start til mål. På første runden gikk Fang i par med Barbara, en unghund fra Lars/Komplett Fritid, mens han på den andre runden gikk i par med Assisi, en av Jeppedalen Husky Trail sine beste lederhunder. Når de ikke hadde 35 kg tunge Cæsar å dra på i sleden, gikk det ganske så raskt på andrerunden.

Per forteller at han brølte høyt av glede på sleden da han fikk vite at team-kamerat Lars Monsen hadde vunnet løpet. – Den gleden forplanta seg til hundene, forteller han, og skryter av humøret og innsatsviljen de har vist underveis. Alle har vært gode og jobba godt, og det har vært tydelig for Per at de begynner å lære løpslivet og å like det. Da de kom over målstreken, var det ingen av dem som var skadd eller hadde problemer som følge av løpet.

Per roser også handleren sin, Trine Rein. Hun har gjort en glimrende jobb med å støtte, fôre og backe Per, mens Elin Berntsen hadde tilsvarende jobb med Lars (Monsen).

Nå skal Per og resten av teamet kose seg på banketten på Ranten Hotell. I morgen, etter en sen frokost, settes kursen hjemover igjen. Neste helg er det en liten pause, før Femundsløpet braker løs om to uker. Vi gleder oss allerede!

Per er i mål på Hallingen!

19. januar 2013 by

Per er i mål – 17:19 krysset han mållinja ved Ranten. Da hadde hundene tilbakelagt 12 timer og 37 minutter på sporet siden løpet startet. Det er ca 50% mer enn vinneren av konkurransen brukte. Vinneren ble Lars Monsen, som kjører A-spannet til Team KomplettFritid, mens Per har kjørt et redusert B-spann for samme team. Amigo, Dante og Ille fra Jeppedalen Husky Trail var på Lars’ spann og kan dermed skryte av seier i årets Hallingen (160km åpen klasse). Hurra!

Når Per får stelt hundene og kanskje tatt seg en dusj selv, regner vi med at webteamet får en oppdatering. Da oppdateres også bloggen. Senere i kveld skal Per få nyte mat og drikke på banketten på Ranten Hotell sammen med resten av teamet fra KomplettFritid – og det er ham vel unt! Unghundene har igjen fått en positiv løpsopplevelse og står stadig sterkere rustet for fremtidas konkurranser. Også kjøreren har høyst sannsynlig lært et og annet underveis…

Vi takker for innsatsen og følget så langt, og ser frem til en oppdatering om ei lita stund.

Hallingen 2013: Statusrapport fra Ranten

19. januar 2013 by

Som nevnt på Facebook: Per kom inn til sjekkpunkt Ranten kl 06:50 i dag morges, blid som ei lerke. Til tross for at han hadde hatt en hund i sleden 2/3 av den første runden, hadde unghundene prestert veldig bra, og det er ingen tvil om at kjørerens gode humør smitter over på spannet. Hallingen 2013 ser ut til å bli en veldig god løpsopplevelse for hele spannet, både to- og firbeinte!

Per på sjekkpunkt Ranten i dag morges sammen med Assisi og Fang.Foto: Elin Berntsen, Team Komplett Fritid

Per på sjekkpunkt Ranten i dag morges sammen med Assisi og Fang.
Foto: Elin Berntsen, Team Komplett Fritid

Per hadde startet ut med ti hunder, og kom i mål med alle ti – hvorav en var i sleden. Cæsar hadde havna i sleden etter ca tre mil. Det er ingen alvorlig skade som ligger bak, og ikke noe å bekymre seg over. De øvrige ni hundene har jobbet som helter og med godt humør, og det er åpenbart at de trives med det de nå får lov til å gjøre. Per har ikke hatt noen erfarne hunder i spannet bortsett fra sine egne, men det har likevel gått så bra at hele gjenget (minus Cæsar) blir med ut på sporet igjen.

Nå klokka 10:52 legger Per dermed ut på andre halvdel av konkurransen med ni hunder foran sleden. Forhåpentligvis går starten denne gangen mer smertefritt enn sist. Da løpet startet i natt, bestemte nemlig Fang seg for at han ville tisse på en halmball på vei ut, og dermed parkerte han nesten hele spannet! 😆

Inne på sjekkpunktet har Per stelt hunder etter beste evne – og den er bra – samt at han har fått sove litt selv. I tillegg har han ifølge handler Elin Berntsen (Team Komplett Fritid) «spist en halv gris» i form av bacon. Det er teamkamerat Lars Monsen som leder løpet pr nå (resultater her), og Per har ingen ambisjoner om å konkurrere. Han skal bare komme gjennom med hundene i god behold, og det ligger han godt an til å gjøre. Med lave skuldre og godt humør har han imponert resten av teamet, såvel som mange av de som følger løpet on trail i Hallingdal. Nettstedet Sjekkpunktet har også laget en sak om Per.

I programmet kan man lese at tidspunktet for banketten blir tilpasset siste spann i mål. Det ligger an til å bli Per. Hvis man skal anta at han bruker ca like lang tid på andre runde som første, ligger det an til målgang sånn omtrent i 17-tida. Da skal du ikke se bort fra at han rekker en dusj etter hundestellet, før han tropper opp på Ranten Hotell for å kose seg med det banketten har å by på, sammen med resten av Team Komplett Fritid.  (Vinneren er forøvrig forventet å komme i mål omtrent i 14-tida.)

 

Klar for Hallingen

17. januar 2013 by

Vi er klare for den tredje store løpshelga i årets hundekjøringssesong, og denne helga er det fire løp i Norge man gjerne kan følge med på, samt noen konkurranser utenlands. For en oversikt over alle kan du se Sjekkpunktet.no. Jeppedalen Husky Trail sine hunder skal delta i to ulike konkurranser – Hallingen og Gruveløpet.

Hallingen strekker seg over 160 kilometer og starter i morgen kveld ved midnatt. Per skal kjøre åpen klasse (mer enn 8 hunder) i Hallingen. Det er to minutters intervall mellom kjørerne, og Per skal ut som kjører nr 21 med start kl 00:40. Det er 22 påmeldte spann i Per sin klasse. Du kan følge med på utviklingen og resultatene her. Per har kjørt Hallingen (åpen klasse) tre ganger tidligere, samt at han har stilt en gang i åttespannklassen.

Per og Lars under Gausdal Maraton 2013

Per og Lars under Gausdal Maraton sist helg.
Foto: Kjell O. Brun

I spannet til Per finner man fem hunder fra Jeppedalen Husky Trail: Assisi, Buddy, Fang, Cæsar og Chakka. Resten er unghunder fra Lars Monsen og Team Komplett Fritid. (Lars skal kjøre med Dante, Amigo og Ille fra Jeppedalen Husky Trail, i tillegg til sine egne hunder. ) I tillegg skal Morten Phøner kjøre Gruveløpet på Røros med åttespann. Han har Alaska og Athos fra Jeppedalen Husky Trail, samt seks unge hunder fra Lars. Gruveløpet går også over 160 kilometer og teller som kvalifiseringsløp for Femundløpet (F400), som Morten skal kjøre.

Det betyr at det bare er tre hunder igjen hjemme hos Jeppedalen Husky Trail – pensjonisten Baghera nyter roen sammen med barnebarna Ella og Egon. Det er Kjersti som for tredje helg på rad er kennelvakt mens Per er borte, og det betyr at også flattene Buster og Barney er i hus – utvilsomt til god avlastning for Baghera, ettersom B&B er meget erfarne valpeonkler.

Per selv sier at han gleder seg til helga. I og med at hundene er fordelt på hele tre spann denne helga, har han ikke faste travere som skal gå i led. Dermed må han leke mer med unghundene for å få dem til å lede. Det gir verdifull trening for hundene. Strategien er dermed ikke å jakte plasseringer og forsøke å nå igjen de tyve spannene foran ham i sporet; strategien blir heller å gjøre det som må til for å få unghundene gjennom løpet og over mållinja med en positiv opplevelse på innerlomma. – Jeg ser frem til en ny lærerunde med unghundene til Team Komplett Fritid, sier Per.

Som nevnt forrige helg, får hundene verdifull sjekkpunkttrening når de kommer seg gjennom løpene. Under Mush Synnfjell lå hundene på halm, under forrige helgs Gausdal Maraton fikk de ligge med dekken på, og denne helga – hvis det blir virkelig kaldt, både Yr og Storm melder om -20 grader – skal hundene få ligge på halm med dekken og pledd over seg, om nødvendig. Forhåpentligvis har de nå vent seg mer til hva som skjer på et sjekkpunkt, slik at de kobler ut og fokuserer på mat og hvile. Da får de bedre restitusjon, og kanskje holder de en lengre del av løpet.

– Jeg gleder meg til Hallingen, sier Per. – Jeg liker meg på Ranten og har alltid trivdes der, og Hallingen er et veldig hyggelig og uhøytidelig løp, selv om det er terminfesta. Det er god stemning, man bor og spiser godt, og det er som regel ei super helg å få med seg, sier han. Så gjenstår det bare å se om han får spannet gjennom løypa på en tid som er god nok til at fyren bakpå sleden rekker å dusje før han skal på banketten, som starter lørdag kveld…

Gausdal Maraton: Tid for oppsummering

13. januar 2013 by

Drøyt tre timer etter målgang har Per fått stelt både hundene og seg selv, og det er tid for en oppdatering. Per er veldig stolt og glad over å ha fått alle hundene med seg gjennom hele løpet og over målstreken, for det er aldri gitt at et sledeløp vil gå akkurat slik man har tenkt.

Per og teamet fra Komplett Fritid

Per og teamet fra Komplett Fritid. Fra venstre: Ellen Kveiland (Bjørkelangen Dyreklinikk), Per Mjærum, Trine Rein, Lars Monsen, Elin Berntsen.
Foto: Ole-Johnny Myhrvold, Team Komplett Fritid.

Hovedoppgaven var å få alle hundene i mål, og det har han klart. Både han og unghundeier Lars Monsen/Kennel Liverød/Komplett Fritid er fornøyde med det. Per overtok unghundene litt før jul, og da hadde de allerede nesten fem måneders grunntrening bak seg. Per hadde trent sine egne hunder like lenge – men også i de foregående sesongene og årene. Dermed var det ikke alle hundene i spannet som hadde like forutsetninger i bunn, og spannet var ikke homogent på den måten det må være for å nå opp i konkurranser.

Det viste seg etter gjennom at hundene taklet det lange slitet ulikt. Noen klarte seg fint, andre ble slitne, såre i håndleddene eller andre ‘småting’. Per selv måtte jobbe langt mer enn han normalt behøver (når han kjører utelukkende egne hunder), og han har både løpt, sparka og dytta konstant. Med 25 minusgrader over fjellet i natt ble det tidvis en hustrig affære – men i mål kom de, både han og alle hundene.

Til mål var det Fang og Assisi som kom i led. Assisi har vært en solid motivator for å holde resten av spannet i gang, og Fang har sammen med Athos og Buddy jobba for langt mer enn sin andel av spannet. Per er utrolig stolt over å se hva hundene hans presterer!

Teamet til Komplett Fritid er også veldig glade for og stolte over at Per kom i mål med alle hundene. Det er ingen tvil om at unghundene har hatt en bratt læringskurve, både fysisk og ikke minst mentalt.

Nå er det ei uke til neste konkurranse – da er det Hallingen som finner sted nær Nesbyen, i traktene rundt Hallingskarvet. At Per står på startstreken der også, er kanskje ingen hemmelighet?

Per er i mål på Gausdal Maraton 2013!

13. januar 2013 by
Per og spannet er i mål. De Niro får varmt dekken og masse ros og kos!

Per og spannet er i mål. De Niro får varmt dekken og masse ros og kos!
Foto: Elin Berntsen, Team Komplett Fritid

Per kom i mål klokka 10:36, og med det har han fullført sesongens andre løp. Han ble nr 28 av 34 startende, og tre spann har brutt.

Plasseringa er tilsynelatende ikke mye å skryte av om man utelukkende fokuserer på resultater. Men la deg ikke forlede til å tro at Per har slakket av på ambisjonene for hundekjøringa, for det har han ikke! Som nevnt tidligere, har ting forandret seg i høst og derfor tar Per egentlig et slags pauseår fra hundekjøringa. Hundene fra Jeppedalen Husky Trail holdes imidlertid i gang på høyt nivå, noen på utlån til andre kjørere, og noen i trening hos Per. Når Per i dette løpet har kjørt unghundene til Kennel Liverød (Lars Monsen og Komplett Fritid), har han hatt et helt annet mål enn å jage plassering oppover lista.

Med unntak av de fem egne hundene Per hadde i spannet, var de øvrige åtte unghunder født i 2011. (Hans egen Ille er dessuten født i 2010 og har bare fjorårets Femundløp på merittlista si.) Unghundene er for unge til å konkurrere ordentlig denne sesongen. Men når de får delta i løp og fullføre en konkurranse, får de verdifull trening som vil komme godt med når de neste år og senere skal bevise at de er verdt en plass på førstelaget i konkurranse. Selv om de får fysisk og til dels mental trening gjennom en lang treningssesong, er det også nødvendig med den mentale så vel som praktiske treninga som følger av å delta i en reell konkurranse. Hundene merker at innstillinga og hodet til hundekjøreren har et helt annet fokus i konkurranse i forhold til på trening.

Per og Amigo en vakker høstdag. I dag har Amigo løpt på Lars Monsen sitt spann, mens Per har trent unghunder. Kanskje kommer det en 'ny Amigo' frem blant dem etterhvert?

Per og Amigo en vakker høstdag. I dag har Amigo løpt på Lars Monsen sitt spann, mens Per har trent unghunder. Kanskje kommer det en ‘ny Amigo’ frem blant dem etterhvert?

I en reell konkurransesituasjon lærer unghundene på en helt annen måte enn før å ta snack på sporet, de lærer å spise uansett hva som skjer rundt dem på sjekkpunktet, og de lærer å falle raskt til ro og hvile når de kan. De lærer å prestere over lengre tid uten å være hjemme i kjente omgivelser (kennelen eller hundekassen) før de er ferdige, og ikke minst: De lærer å jage fremover og å holde på helt til man krysser mållinja. Ikke minst det at de lærer å spise og falle til ro på et sjekkpunkt, uavhengig av hva som skjer rundt dem og andre hunder/folk, er uvurderlig i forhold til senere konkurransesituasjoner. Hunder som spiser raskt og deretter finner hvile i halmen, får mer hvile og dermed lengre restitusjonstid mellom hver etappe av et løp. De får også bedre hvile, fordi de ikke lar seg stresse eller forstyrre av omgivelsene. Dette kan gi stort utslag på hvordan de presterer og takler konkurranser senere.

Det Per har gjort i Gausdal Maraton, som han også gjorde under Mush Synnfjell sist helg, er rett og slett en investering i fremtida for disse hundene. I tillegg til alt det nevnte, lærer de også å ta etter de voksne hundene mentalt og trener dermed opp konkurranseinstinktet deres. De får prøvd seg som ledere og får ta ansvar, og hundekjøreren har den fordelen at han kan teste ulike hunder og se hva de er gode for uten å måtte ta hensyn til hva som vil gi den beste kortsiktige prestasjonen (løpsresultat) til enhver tid.

Så la deg ikke forlede til å tro at det Per har gjort disse helgene har vært meningsløst eller bortkastet arbeid. Det har det ikke vært, langt derifra. Det ligger mye taktikk for fremtida bak det løpet han har kjørt og de hundene han har brukt. Og hvem vet – kanskje han har lært et og annet selv også? 😉

Vi kommer tilbake med et innlegg om løpet etter at Per har fått stelt hunder og fått i seg noe mat etc.