Publisert av: Johan Arnt | mai 29, 2023

Forfatterspire med grått hår

Kommer det til å bli noe av dette prosjektet?

Jeg jobber nå med å ferdigstille et skriveprosjekt som slo røtter i hodet mitt for snart 30 år siden, skrevet med blyant og samlet i en perm som dukket opp under et dypdykk i gamle minner på loftet for sju år siden. Jeg tenkte: Vil det noensinne bli noe av dette eventyret?

For det var tenkt som et eventyr, med nisser, troll og alver og en jentunge som for lenge siden hadde en kanin gående i et bur faren hennes hadde bygd. Dette skriveprosjektet hadde stoppet opp av mangel på gjødsel og vann av årsaker som ikke hadde noe med skriveprosessen å gjøre. Det som hadde skjedd var for meg helt normalt – jeg fikk for mye annet å gjøre.

Men det ble ikke glemt, og da jeg nå sto der med permen i hendene tenkte jeg at nå, nå skal jeg gjøre dette ferdig. Det får briste om det må, men ikke fordi jeg nok en gang legger det bort. Etter tips fra min eldste datter skaffet jeg med skriveprogrammet Scrivener, og gikk i gang med å flytte bokstavene fra kladdepapiret til datamaskinen, en etter en, kapittel for kapittel, mens jeg studerte de ulike aktørene for å se etter nødvendige endringer.

Som tittelen på denne teksten røper, har jeg flere ganger siden fått for mye annet å gjøre. Men det kom et vendepunkt våren 2017 i forbindelse med at jeg som en del av min utdanning som Taiji-lærer bestemte meg for å bruke dette eventyret som metode for å forstå innholdet i den filosofien Taiji-kulturen bygger på.

Det ble en spennende reise som jeg nå er i ferd med å lande. Livet har bydd på flere runder med for mye annet å gjøre i løpet av de siste fem-seks årene, men nå nærmer det seg mitt eget «point of no return». Kladden har grodd vinger, og eventyret om tiåringen Edna står på klippekanten klar til å stupe utfor i håp om at fjærene og musklene har utviklet seg nok til at det skal bære og ikke briste.

Spørsmålet i ingressen viser at dette prosjektet har et mål, nemlig at dette eventyret skal publiseres i en eller annen form i løpet av 2023. Jeg er nemlig nå inne i en fase der jeg ber om tilbakemeldinger fra andre for å blinke ut hvor jeg må gjøre nødvendige endringer før jeg sender manuset til vurdering hos et eller annet forlag. Dersom jeg får det tilbake med avslag, får jeg publisere det selv – for slik er det for meg: Jeg skiver ikke for skuffen.

Forfatterspiren skrev sine første dikt for over 30 år siden, og fikk dem utgitt i lokalavisa. Og fikk publisert sin første novelle i et magasin i 1995. Det hvite håret er siden blitt noe gråere, og nå er det på tide å utgi min første bok.

Publisert av: Johan Arnt | april 4, 2020

Vi glemte de mest sårbare blant oss

Krigen er over oss. Krigen mot korona.

Denne usynlige klasebomben som dreper uten å spørre om hvilken side offeret står på. Vi gripes av helseangst, en form for frykt som kan bite seg fast som ei klo om hjertet.

Dette kaller på enkle og gjennomgripende politiske løsninger. Og politikerne våre, som er avhengige av å være populære blant velgerne, blir ekstra inspirert i tider med frykt for ytre fiender. For da kan de jobbe på høygir og komme med beslutninger som får dem til å framstå som innsiktsfulle og handlekraftige.

Politikerne på Stortinget ser ut til å være rimelig trygge på at de kan kjøpe seg fri med et oljefond som med smarte investeringer nå faktisk har potensial til å vokse enda lengre inn i den kapitalistiske himmelen enn vi allerede er – når krisa er over. Men vi kan ikke kjøpe oss fri fra ansvar som ikke ble tatt på forhånd.

Brannslukking kan vi drive med overfor næringslivet for å berge viktig infrastruktur og arbeidsplasser. Men vi kan ikke bortforklare det sviket som nå er kommet til syne.

For det er åpenbart at de mest sårbare blant oss ikke var fremst i pannebrasken da premissene for samfunnets beredskaps- og sårbarhetsanalyser ble lagt i gjeldende lovverk og forskrifter.

Det er kommet til syne etter at vi for tre uker siden stengte ned det meste, inkludert skoler og barnehager. Hensynet til de mest sårbare barna, og dem som sliter med angst og rus, ble ikke utslagsgivende for de strategiene som ble valgt. Samtidig tenker jeg at Erna og Bent burde ha tenkt slik ansvarlige foreldre og foresatte gjør når det oppstår kriser i familiene og lokalsamfunnet. Hvordan skal det gå med dem som trenger oss aller mest for å ha det greit?

Sannheten er at vi hadde sviktet disse gruppene på forhånd, ved ikke å ta dem med i sårbarhetsanalysene og beredskapsplanene våre. Denne krisen er global, men alle utfordringer må løses lokalt. Erna må gjerne styre landet, men det er kommunenes evne til å håndtere krisen lokalt som vil være avgjørende for hvordan vi lykkes på bakken. Her famler fagfolkene med varme hjerter nå etter måter å bøte på skadene. Men de har åpenbart ingen felles retningslinjer de kan ty til når de skal hjelpe dem som skal holde seg hjemme.

De beste metodene for å hindre spredning er kjent, nemlig testing, sporing og isolering av de smittede og mennesker i sårbare grupper. Men har vi tenkt grundig nok over at svært mange av dem som sitter hjemme er utsatt for aggresjon, fysiske og seksuelle overgrep og psykiske skader som følge av isolasjon?

Dette er ikke siste gang vi må stenge ned store deler av samfunnet. Men det må være siste gangen vi glemmer i legge planer for å ta vare på de mest sårbare blant oss.

Publisert av: Johan Arnt | august 22, 2017

Dyrehold burde reguleres av en økonomisk naturlov

Vi setter dem i bur, dyr og fisk, og forventer å bli rike. Slik er industrialiseringen av landbruket, som styres av de samme økonomiske lovene som resten av produksjonsindustrien.

Dette er et faktum. Det var derfor en god ting da bøndene måtte slippe melkekyrne på beite i minst åtte uker. Ellers i året er de melkefabrikker, mange av dem som båsdyr uten den friheten til å bevege seg som alle dyr har en grunnleggende rett til. Og de er avhengige av omsorgsfulle mennesker for å oppnå et noenlunde verdig liv.

Vi er så vant til å holde dyr i fangenskap at det er blitt det naturligste i verden for oss. Det er ikke alle som ser det slik. Derfor har kyrne fått det bedre, mens andre dyr, som svin, burhøns, pelsdyr, og for den saks skyld oppdrettsfisk, ikke har fått mulighet til å oppleve noe som ligner på det frie liv før de ender sine dager. De økonomiske lovene, markedskreftene, gjør at vi holder flest mulig individer på minst mulig areal. Dette er regulert av lover og forskrifter, men dette fungerer ikke nødvendigvis til beste for det enkelte dyr.

De er som gudegitt til oss, de flokkdyrene som lar seg temme. I sine naturlige omgivelser beskytter de hverandre ved å stå sammen slik at bare de svakeste blir bytter for sultne rovdyr. Det er naturens orden. Vi mennesker har overlistet naturen, og bruker husdyrene flokkinstinkt til egen fordel. Vi tar dem til slakterbenken når det passer oss, og er dermed de mest effektive rovdyrene jordkloden noensinne har fostret.

Dét er ille nok å tenke på for mange, og da særlig for dem som mener at vi kunne brødfødd menneskeslekten uten å drepe dyr, og heller brukt de arealene dyrene beiter på til å dyrke spiselige vekster. La nå det ligge for denne gang.

I forrige uke fikk vi vite at en sauebonde var blitt fradømt retten til å holde husdyr i fjøset sitt. Det var ikke på tide, men mange lange år på overtid. Det forkastelige er at Mattilsynet og politiet i slike saker ikke tar ansvar tidlig nok når dyrene helt åpenbart har det vondt. Da Mattilsynet slo til var den byråkratiske kverna trolig helt utslitt. For jeg regner med inspektørene hadde sovet svært dårlig mens de ventet på at den håpløse bonden skulle skikke seg.

Vi bygger vårt samfunn på tillit til at mennesker lar seg korrigere. Når det gjelder dyrehold tror jeg vi må gå ett skritt lenger. For dyrene kan ikke dobbeltsjekke om den menneskelige flokklederen har den omsorgsevnen som er nødvendig. Dyr kan ikke skrive brev, tømme seg i medarbeidersamtaler og anmelde naboer som tar seg til rette. Derfor trenger de en langt sterkere beskyttelse enn de har i dag. Her må det tenkes nytt.

Det dyrene trenger et eget sett økonomiske naturlover, som setter absolutte krav til dyrevelferd – med umiddelbare frister. Og de trenger noen som kan trekke eieren, eller tilsynsmyndigheten for domstolen når de svikter.

Publisert av: Johan Arnt | oktober 22, 2016

Oss menn imellom

Det er grunn til å tenke over de siste ukenes debatt om mannssjåvinisme, kvinnehets og nedverdigende sexprat på sosiale medier. Som da tusenvis av medlemmer i begynnelsen av oktober i år meldte seg ut av den lukkede Mannegruppa Ottar på Facebook etter en offentlig fy-kampanje mot krenkende innhold i innlegg som ble delt der.

Et par uker etter var medlemstallet økt med mer enn det dobbelte av det antallet som hadde meldt seg ut. Det overrasker ikke. Menn er som kvinner en sammensatt gruppe, og mange av begge kjønn føler vel at de av og til trenger å buse ut med ett og annet i slike fellesskap, slikt som ellers ikke oppfattes som politisk korrekt.

Da er jeg mer skremt over politiske størrelser som Carl Ivar Hagen, som midt oppi debatten om kvinnehets på Mannegruppa Ottar, i et anfall av det som må betraktes som overstadig politisk populisme, gikk ut og forsvarte presidentkandidat Donald Trump med at: «En privat gubbesamtale med griseprat, det har vel alle menn vært borti».

Ja, dét kan jeg love deg. Ikke bare en gang, men flere ganger, uten at det gjør det noe bedre. Det finnes menn som synes akkurat dét er fryktelig morsomt, sannsynligvis litt spennende og kanskje også pirrende. Hvorfor Hagen mener dette er helt uproblematisk er betenkelig, ikke minst fordi han nok har en liten menighet der ute som heier på grisepratgubbene.

Måten vi snakker om og til hverandre på er ikke likegyldig. Seksualitet er en privatsak, og seksualiserte ytringer kan være en del av seksualiteten for mange, og også en del av den seksuelle dialogen mellom partnere. Griseprat er ikke det samme, og Hagen burde heller bekymre seg for tendenser til utagerende seksuell atferd i egne rekker spesielt, og blant maktpersoner generelt, enn å prøve å banalisere et av de store temaene i vår tid.

At Donald Trump må tåle kritikk for sin umodne og superegoistiske tendens til å tafse på kvinner er lett å forstå. At store deler av den amerikanske befolkningen fremdeles har tillit til ham er ikke fullt så enkelt å begripe. Akkurat nå minner valgkampen i USA mer om et frynsete standupshow enn en debatt mellom toppkandidatene til presidentembetet i en av verdens mektigste nasjoner.

Det vi har fått i fanget de siste ukene er en merkelig diskusjon om vi er for eller imot om det er greit med litt griseprat gubber imellom. Og om kvinner må finne seg i å bli klådd på fordi de er så inn i hampen tiltrekkende at de funger som magneter på Trumps lepper og lemmer. I så fall er det jo bare naturen selv som spiller slike menn et puss, og da har jo kvinnene bare seg selv å takke.

Dette er en debatt om verdier og ikke om ytringsfrihet. Og vi trenger denne utfordringen fordi den tvinger oss til å tenke gjennom hva vi står for – sånn oss menn imellom.

Publisert av: Johan Arnt | oktober 5, 2016

RIP, kjære Frodo

DET MÅTTE jo skje en gang. Katteliv er hardt, tiden er kort, og det er bare tull at det finnes ni liv å ta av. Seiglivet, ja, tåler mye juling, ja, lander alltid på beina, som oftest, overlever å krasje med biler, sjeldent.

DU VAR vår helt spesielle flybårne fuglemorder, født i Oslo våren 2006, og rakk å bli sånn omtrent 70 menneskeår. Det er en grei alder for en mons fratatt forplantningsevnen ved tvang. Vi så at du skrantet, og vi hadde innfunnet oss med at du i fjor hadde ditt siste år som utekatt under nordlyset i kaldt vær. Siste natten hos oss fikk du da også være inne, og før du gikk ut for å gjøre det katter pleier å gjøre, fikk du en god porsjon fersk sei, fisket og kokt spesielt for deg fordi du satte sånn pris på det.

Frodo gjør yoga

Utallige liggeplasser: Frodo på yogateppet

DET HAR du gjort deg fortjent til, mange ganger. Det finnes ikke gnagere i hagen vår. Ikke småfugler heler, for den saks skyld. Du var så effektiv når det kom til bruk av klør og tenner at du flere ganger skjøt skjærer og la på trappa til oss. En gang kom du inn med ei levende skjære, uten å være klar over at det fantes noe som kalles for catch and release – men det visste vi.

DU SOVNET inn onsdag formiddag, og vi sitter igjen med minnene om alle dine mange sjarmerende liggestillinger. For du kunne sove hvor som helst, noe du også gjorde – på badet, kjøkkenet, alle sofaputene og stolene våre. Ja, en gang fant vi deg til og med i tørketrommelen, gjespende og fornøyd, og malende som ei gammeldags kaffekvern.

DU VAR en som tok hundre prosent ansvar for familien din, natt som dag. De eneste som fikk trenge seg inn på ditt område uten å måtte smake dine skarpe klør og høre ditt gjennomtrengende jammer var to av nabolagets kattejenter, og ungmonsen Crixus som vi passet noen ganger. Du likte det ikke, men aksepterte dem vi tok i hus. Snille du.

DINE MANGE ansiktsuttrykk henger igjen i minnet. For du bar din filmatiserte navnebrors sorgfulle, håpefulle og av og til tristsomfaenuttrykk på din egen sjarmerende måte. Som hobbiten var du også snill som få og sta som nesten ingen andre. En godgutt som vi elsket å ha i hus.

Publisert i Avisa Nordland 1. oktober 2016

Older Posts »

Kategorier