Journalisten - nyheter om journalistikk og journalisters hverdag

NYHETSSTUDIO >>
  • Klassekampen-forside vekker reaksjoner

    – På Facebook blir det alltid en polariserende effekt, og jeg har sett kommentarer om at dette er det beste noen har sett, til noen som håper at vi brenner i helvete, forteller Klassekampens ansvarlig redaktør Mari Skurdal til Kampanje.

    Reaksjonene er på avisens forside som viser en kvinne ikledd bunad og palestinaskjef.

    – Vi vet at det er et sterkt bilde å legge ut på forsiden, og det er klart at blant venstresidens kjernetopper har forsiden blitt godt mottatt og flere synes det er morsomt at vi har bunad med et budskap i front, sier Skurdal.

  • Tiktok tester opplasting av 60-minutters videoer

    Tiktok tester muligheten for brukere å laste opp 60 minutter lange videoer, skriver TechCrunch.

    Funksjonen er tilgjengelig for en begrenset gruppe brukere i utvalgte markeder, og Tiktok sier at de ikke har noen umiddelbare planer om å gjøre funksjonen tilgjengelig for alle.

  • Reklamemarkedet bedrer seg litt

    – Den totale reklameomsetningen som går via mediebyråer er nå i takt med fjoråret, og akkumulert så er det en fremgang på 1,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Men vi vil understreke at det er for tidlig å trekke noen konklusjoner om at markedet har frisknet til basert på disse tallene, sier Camilla Gåre, daglig leder i Mediebyråforeningen.

    Dette kommer fram i Mediebarometeret fra Mediebyråforeningen viser en samlet oppgang i 1. tertial sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

  • Advarer vestlige journalister i Russland

    Vestlige journalister i Russland vil bli gjenstand for et «raskt, sterkt og smertefullt» svar hvis EU innfører ytterligere restriksjoner mot russiske medier, skriver Dagbladet.

    Advarselen kommer fra Marija Zakharova, talsperson for det russiske utenriksdepartementet.

    Av norske redaksjoner, er det kun NRK og Aftenposten som har fast korrespondent i Russland.

    – Vi har også sett uttalelsene, og følger med på utviklingen i Russland, i tett dialog med vår korrespondent og sikkerhetsavdelingen i NRK. Det er en løpende vurdering, og sikkerheten kommer alltid først, sier NRKs utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen til Dagbladet.

  • Flere ber om innsyn hos Forsvaret

    Antallet innsyns­begjæringer til Forsvaret er mer enn tredoblet siden 2018, fra 336 til 1165 i 2023, skriver Medier24.

    – Min opplevelse er at interessen rundt Forsvaret i media er økende, sier sier brigader Eystein Kvarvin, kommunikasjonssjef i Forsvaret, til Medier24.

    – Det er vanskelig å vite nøyaktig hva som er hovedårsaken til det, men etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina i 2022, har oppmerksomheten rundt Forsvaret og Norges forsvarsevne naturlig nok steget, fortsetter han.

  • TV 2-drone fikk teknisk svikt

    Medier24 skriver at Havarikommisjonen har undersøkt en droneflygning hvor en TV 2-drone fikk problemer og knuste vinduet på et advokatkontor på Bryggen i Bergen. Konklusjonen til Havarikommisjonen er at ulykken skyldes teknisk svikt.

    Hendelsen har tidligere vært omtalt av Journalisten.

  • Enighet mellom MBL og Parat

    Mediebedriftenes Landsforening (MBL) og Parat Media er i havn med årets hovedoppgjør.

    – Det har vært konstruktive forhandlinger og vi er glade for å ha kommet i mål med en forhandlingsløsning for Presse- og medieoverenskomsten, sier MBLs forhandlingsleder Therese Korsmo Mjaaland i en pressemelding.

    Enigheten innebærer et generelt tillegg på 7 kroner pr time, i tråd med løsningen fra frontfaget. I tillegg er minstelønnssatsene justert med 8 prosent og det er gitt justeringstillegg til lokal fordeling.

  • Amedia er på flyttefot

    Amedia er på flyttefot de neste dagene, og vil være på plass i nye lokaler i Tollgaarden, Schweigaards gate 15 på Grønland i Oslo fra onsdag 22. mai.

    Denne dagen flytter stab og støttefunksjoner, Avisa Oslo og Nettavisen inn i de nye lokalene. Tun Media med blant annet Bondebladet og Nationen, har «tyvstartet» i den nye lokalene.

    Les mer om bakgrunnen for flytting her.

  • Tidligere RB-journalist Ola Einbu er død

    Mangeårig kulturjournalist, Ola Einbu, er død. Han ble 65 år gammel, skriver Romerikes Blad.

    Einbu starter som frilanser i Romerikes Blad, før han ble ansatt i Bergens Tidende. I 1988 var han tilbake i avisen han startet journalistkarrieren, deretter ble det en periode i VG. I 1991 fikk han tilbud om å bli leder for kultur- og featureavdelingen i Romerikes Blad.

    «I over 30 år satt han sitt tydelige preg på kulturjournalistikken. Han innførte terningkast på anmeldelser i Romerikes Blad, og han var en av dem som sto bak den populære Romericken, limerick-konkurransen som i mange år på rad engasjerte leserne i sommermånedene», skriver avisen.

    Einbu gikk av med pensjon i 2020.

  • VG har nesten to millioner daglige lesere

    Mediebedriftenes Landsforening (MBL) la i dag frem lesertall (persontall) for første kvartal 2024.

    VG er fremdeles størst, med over en halv million flere daglige lesere enn nærmeste konkurrent, NRK

    VGs daglige dekninger måles til 1.994.916 personer, drøyt 30.000 flere enn fjerde kvartal i 2023.

    Nummer to på listen, NRK, måles til 1.475.000, fulgt av Dagbladet (1.213.494) og TV 2 (1.029.545).

    – Redaksjonen har klart kunststykket å balansere en bred dekning av Ukraina og Gaza samtidig som vi har vært ledende på viktige områder som politikk, krim, sport og underholdning. Jeg vil også trekke frem måten redaksjonen, produktmiljøet og utviklerne sammen har utnyttet AI-revolusjonen på en konstruktiv måte som forbedrer brukeropplevelsen av VG, sier utviklingsredaktør Øyvind Brenne.

  • BBC må betale erstatning

    BBC har gått med på å betale en «betydelig» erstatning til prinsesse Dianas sjåfør, melder The Guardian. Dette skjer etter at partene har inngått et rettsforlik.

    Sjåføren mener seg ærekrenket av Martin Bashir, den tidligere BBC-journalisten som sto bak det omstridt Diana-intervjuet i 1995.

    Kravet fra Steve Davies, som var prinsessens sjåfør i mange år, gjaldt påstander Bashir fremsatte til prinsessen og hennes bror under et møte. Dette skal ha ført til at Davis mistet jobben seks måneder senere.

    Det var etter at påstandene ble gjentatt i Netflix-serien «The Crown» (sesong fem), at Davis gikk til sak mot BBC, skriver The Guardian.

Powered by Labrador CMS