Påskens hellige triduum

Liturgi på norsk langfredag 29. mars kl. 15.30:

Følg langfredagsliturgien fra
St. Olav domkirke, Oslo

Lansering av Bibel 2024: 

Se den historiske lanseringen av Bibel 2024

Fredag 15. mars kl. 18.30 ble den første norske bibel med katolsk kanon lansert. på Litteraturhuset i Oslo. Se sendingen her.  

Påskevigilie på norsk påskeaften 30. mars kl. 23.00:

Følg påskevigilien fra
St. Olav domkirke, Oslo

Dagens evangelium

Jesus fra Nasaret, han som ble korsfestet, han er oppstanden

Straks sabbaten er over, går de tre, Maria fra Magdala og Jakobs Maria og Salome, ut og kjøper krydderoljer til å salve ham med. Tidlig søndag morgen, kort etter soloppgang, kommer de så til graven.

På veien sa de til hverandre: «Hvem skal velte stenen bort fra inngangen for oss?» Men da de skal se til, er stenen allerede veltet til side. Det var nemlig en meget stor sten.

De går da inn i gravkammeret og får øye på en ung mann som sitter der til høyre, kledd i side hvite klær – og de blir forferdet.

Men han sier til dem: «Bli ikke forferdet. Dere søker Jesus fra Nasaret, han som ble korsfestet? Han er oppstanden, han er ikke her! Se, der er stedet hvor de la ham. Gå nå avsted og si til hans disipler, og til Peter, at han går i forveien for dere til Galilea. Der skal dere få se ham, slik som han sa.»

Men de gikk ut og styrtet bort fra graven i angst og ute av seg selv, og av bare redsel sa de ingenting til noen.

Mark 16,1–8

Les mer om påskeaften / påskevigilien:

 

Høymesse på norsk påskedag 31. mars kl.11.00:

Følg påskedagsmessen fra
St. Olav domkirke, Oslo

Biskop Bernt Eidsvig feirer påskedagsmessen. 

Dagens evangelium

Han skulle oppstå fra de døde

Tidlig søndag morgen, mens det ennå var mørkt, begav Maria fra Magdala seg ut til graven. Da fikk hun se at stenen foran den var fjernet. Og straks løp hun avsted til Simon Peter og den andre disippelen, han som Jesus holdt så meget av, og sa: «De har tatt Herren bort fra graven, og vi vet ikke hvor de har lagt ham.»

Peter og den andre disippelen gikk da ut og tok veien til graven. De løp avsted sammen, men den andre disippelen løp snart fortere enn Peter og kom først frem. Han bøyer seg da inn og får se likklærne ligge på jorden; men går ikke selv inn.

Imidlertid når Simon Peter ham igjen, og han går inn i graven; der ser han likklærne ligge på jorden, unntagen svetteduken som han hadde hatt over hodet; den lå sammenfoldet på et sted for seg selv. Da gikk også den andre disippelen inn, han som var kommet først til graven; han så, og trodde. Hittil hadde de nemlig ikke forstått dette som Skriften sa, at han skulle oppstå fra de døde.

Joh 20,1–9

Les mer om påskedag: 

 

There was an error while rendering this tile

There was an error while rendering this tile

Klostertanker ved påskehøytiden: 

Hva skjer
idet hanen galer?
 

Skjermbilde 2024-03-21 kl. 15.07.01.jpeg

Ill.: Malgorzata Piotrowska

«Hvor mye forteller ikke et menneskes blikk, hva kan ikke en annens blikk gjøre med et menneske. Et blikk kan løfte, gi liv, helbrede, men det kan også bryte ned og knuse den andre. Med hvilket blikk så Jesus på Peter, spør sr. Hedvig Sophie ved Karmellittklosteret Totus Tuus i Tromsø i denne påskebetraktningen. 

Les mer

 

Paven på palmesøndag:

Ba om fred og hjertets omvendelse

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422.jpeg

Foto: Vatican Media

Pave Frans valgte ikke å holde preken under palmesøndagsmessen, men hilste før angelusbønnen og oppfordret til å åpne hjertet for Kristus Kongen. «Han alene kan fri oss fra fiendskap, hat og vold, for han er barmhjertigheten og syndenes forlatelse», sa han.

Les mer (Vatican News)

 

«Rikspodden»:

Biskop Erik i samtale om drivkraft og språk

Varden.10b54f58-3046-4451-bdc4-790335d41422.jpegFoto: Oliver Neal 

- Ordfattigdom er blitt et folkehelseproblem, sier biskop Erik Varden (bildet) til Stig Fossum i Riksmålsforbundets podcast, Rikspodden.

Hør podcasten her

 

Abortforslaget:

– Vi troende kan ennå rekke å skrive inn et kort og fyndig høringssvar i løpet av dagen!

NTB_1ebwK4i4-xA.jpg

Foto: Gorm Kallestad / NTB Modellklarert

Maria Fongen i Kateketisk senter setter pris på biskopenes høringssvar, som hun mener er en ytterst nødvendig og presis kritikk av lovforslaget. Hun oppfordrer også til å bruke dagens siste mulighet til å sende et eget høringssvar på regjeringens nettside.

Les mer


Sommer 2024: 

Bli med på NEKs sommerleir!

4e3ea83c-a660-47e2-8f8e-e71ab3a8df17.jpg

Foto: arkiv

– Leir er gøy og meget sosialt, men også lærerikt og trostyrkende, sier Nikoline Myklevik, som ønsker alle varmt velkommen til årets NEK-sommerleir på idylliske Mariaholm. 

Les mer

 

Vitenskap: 

Store Norske retter feil om Kirken

Nikolaus_Kopernikus.jpg

Foto: Wikimedia

Fagsjekk har undersøkt Store Norske Leksikons påstand om Den katolske kirkes forhold til astronomen Nikolaus Kopernikus. Nå har leksikonklassikeren rettet sin Kopernikus-biografi. 

Les mer 


Angelus, femte søndag i fasten: 

På korset brettet Gud ut sin kjærlighet for oss fullstendig

KJÆRLIGHET: Paven forteller at for Gud er herlighet å elske. Foto: Vatican News/ANSA

– For Gud er herlighet å elske så sterkt at en gir sitt eget liv. Herliggjørelse vil for ham si å gi seg selv, å gjøre seg tilgjengelig, tilby sin kjærlighet. Og høydepunktet i dette var korset, nettopp der Jesus brettet ut Guds kjærlighet fullstendig; der viste han kjærlighetens barmhjertige ansikt til det fulle, der ga han oss sitt liv og tilga dem som hadde korsfestet ham, sa pave Frans før angelusbønnen søndag 17. mars. 

Les mer

 

Kateketisk senter: 

Nett-treff om filosofi med ung katolikk 

393086918_302183836072534_2942224791820428530_n.jpg

Foto: privat

Torsdag 21. mars fortsetter Kateketisk senter med nett-treff for kateketer. Daniel Døhlen skal snakke om sin vei til Kirken, viktigheten av filosofi og hvordan det er å være ung i dag. Døhlen vant filosofi-NM i 2023.

Les mer

 

Kommentar:

Påskefest i terrorfrykt

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422-9.jpeg

FORFØLGELSE: Kristne i Nigeria og India opplever angrep under forberedelsene til påske. Foto: Vatican News/Reuters

«Kvar for oss kan vi bruka fastetida og påsketida til forbønn. Slik kan vi visa kristne trus-søsken at dei ikkje er gløymde», skriver redaktør i Stefanusalliansen Johannes Morken i en kommentar om forfølgelse av kristne i Nigeria og India.

Les mer

 

Kunstbiennalen i Venezia: 

Pavens paviljong forandrer liv

NTB_C1KQshy0xdc.jpg

KUNST I SENTRUM: Markusplassen i Venezia. Foto: NTB

Den hellige stols paviljong under årets kunstbiennale engasjerer innsatte ved kvinnefengslet Giudecca i å forandre sine liv og omfavne nye verdier. I april besøker pave Frans både paviljong og innsatte. 

Les mer


Det pavelige akademi for livet:

Å ta menneskeliv kan ikke være en rett

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422 (1).jpeg

Foto: Vatican News

Det pavelige akademi for livet har tydelig uttrykt sin støtte for Kirken i Frankrike, idet landet innfører abort som en konstitusjonell rett:

«Livsvern er ikke en ideologi, det er en virkelighet, menneskelig virkelighet som involverer alle kristne, nettopp fordi de er kristne og fordi de er mennesker».

Les mer

 

Europeiske biskoper:

Stem på kristne verdier, Europa og demokrati

Kozon.f0f6e384-6ff5-49a6-bf10-590a6db76414.jpeg

Biskop Czeslaw Kozon av København (bildet), leder av Nordisk bispekonferanse, har undertegnet den europeiske felleserklæringen. Foto: Hans Rossiné

Biskopene i EU oppfordrer europeere til å stemme på kandidater som verner om kristne verdier og det europeiske prosjektet under valget til EU-parlamentet i juni.

Les hele erklæringen (dansk)

 

Pavens «hvite flagg»:

Får både ris og ros

Bohdan.86bc210f-112d-495d-9804-7c983431685d.jpeg

«FORHANDLINGER»: – Vi må spørre oss hva Russland mener med «forhandlinger», sier biskop Bohdan Dzyurakh, ukrainsk eksark.

For noen dager siden vakte pave Frans internasjonal forargelse med sin oppfordring til fredsforhandlinger i Russlands krig mot Ukraina, blant annet fordi han brukte uttrykket «mot til å heise det hvite flagget». Han møter nå både motbør – og får støtte.

Les mer

 

Politico:

«Ikke si ordet fred»

Uktainsk.flagg.NTB_8C-TgRK-CAI (1).jpg

Foto: Torstein Bøe / NTB

Pavens forslag om at Ukraina skulle heise det hvite flagget, er et farlig tema for Kyivs allierte. Men tiden for å snakke om det vil snart komme, skriver det velrenommerte magasinet Politico.

Les mer (på engelsk)

 

Krigen i Ukraina: 

Kardinal Parolin om pavens Ukraina-uttalelser

NTB_9Zt5sc7mRK0.jpg

Foto: NTB / Reuters

Kardinal Parolin går i rette med dem som kritiserer pave Frans' uttalelser om krigen i Ukraina i et intervju med Radio Télévision Suisse. – Den hellige far forklarer at forhandlinger ikke er svakhet, men styrke. Det er ikke kapitulasjon, men mot, sier Vatikanets statssekretær. 

Les mer

 

Ny kirkeklokke i Tønsberg:

«Norbert» kaller inn til messe i St. Olav

Klokkene og biskopen - foto Ida Simonsen.jpg

Foto: Ida Simonsen

Lørdag 9. mars ble den nye kirkeklokken «Norbert» tatt i bruk for første gang i St. Olav kirke i Tønsberg. Biskop Bernt Eidsvig var til stede for å velsigne klokken, og diakon Sigurd Hareide holdt tale.

Les mer

 

Pave Frans: 

Thomas Aquinas er mer relevant enn noensinne

cropped-St-thomas-aquinas (1).jpg

Pave Frans hyller Den hellige Thomas Aquinas i et brev til Det pavelige akademi for samfunnsvitenskap på 750-årsdagen for tenkerens død, 7. mars.

Les mer

 

 

– Det er vårt felles ansvar å ta vare
på alle i Kirken

Sr. M. Karolina Bogoczová CSSE og Ewa Bivand har gått sammen om å lage et nytt e-læringskurs i forebygging av seksuelle overgrep. Kurset er åpent for alle, fordi alle som deltar i Kirkens tjenester eller aktiviteter, bør ta det, sier de to forebyggingsrådgiverne.

Les mer

av Webmaster publisert 28.11.2015, sist endret 29.03.2024 - 00:00