Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Fårikål - norges nasjonalrett

Fårikålens Venner

Dette er nettside til hyllest for nasjonalretten FÅRIKÅL! Og en nettside for fårikålentusiaster - Fårikålens Venner.


Fårikål - Norges nasjonalrett og høstens mest omtalte matrett! Fårikålentusiaster finnes i alle aldre over hele landet, også langt utover landets grenser. Bli en ekte fårikålsentusiast du å, og bli med i Fårikålens Venner.  

Fårikålens Venner er en ekte grasrotbevegelse, bestående av lokalt innstiftede fåreninger med full styrings- og oppløsningsrett, uten noe som helst ansvar eller rapporteringsplikt utover hva de lokale vedtekter måtte diktere. Fårikålens Venner har ingen generalsekretær, ikke noe landsmøte, intet kontorbygg og i hvert fall ingen medlemslister.

En nasjonalrett må jo ha sin egen festdag og fårikål har fått sin, den siste torsdagen i september. Denne dagen putrer store og små fårikålgryter over hele kongeriket i store og små husholdninger, på skoler, i kantiner, på kjøpesenter, torg, kafeer og restauranter.

Råvarene lam og kål er en naturlig kombinasjon i Norge, fordi innhøsting av kål og slaktesesongen for lam faller sammen. Nå er det jo sånn sett ingen tilfeldighet med retten fårikål. Vi ønsket å herme etter nabolandene våre. Danskene hadde og har en rett kalt gås i kål. I Norge er det lite gås, men en del får. Da blir det rett og slett fårikål.

Enkelte mener pepperholdere er for pyser. Pepperkornene skal absolutt flyte fritt og spises opp, det hjelper godt på fordøyelsen. Pepperbeholder eller ikke kommer alltid til å være et diskusjonstema. 

Bli med på feiringen og del gjerne dine fårikålfestlige matopplevelser med oss #fårikål