– Det har vært en eksplosjon i hjemmebrygging og interesse rundt hjemmebrygging, sier Per Inge Haavik til NRK.
– Ingen kunst
Presten har holdt ølbryggingskurs siden slutten av 90-tallet, og sier øl i grunnen er enkelt å lage.
– Det kokes sammen med humle før det gjæres litt, så har vi øl. Det er egentlig veldig enkelt, sier Haavik, mens han på kjøkkenet til Odd Fellow Ordenen i Grimstad lærer medlemmene øl-hemmelighetene.
Lange tradisjoner
Ølbrygging har lange tradisjoner i Norge, men på begynnelsen av 1900-tallet fikk virksomheten hard medfart, og forbud og avholdsbevegelse gjorde sitt til at hjemmebryggingen avtok.
Men siden det i 1999 igjen ble tillatt å importere malt, og loven som begrenset folks rett til å brygge eget øl ble avviklet, har aktiviteten fått et kraftig oppsving.
Menn på kjøkkenet
Slikt får menn inn på kjøkkenet.
Ved siden av å holde øl-kurs, importerer Per Inge Haavik malt og humle til hjemmebryggerne på Sørlandet.
For bare noen år siden solgte han rundt et tonn malt i året. Nå har salget eksplodert.
– Nå selger jeg mellom 10 og 15 tonn i året. Det er mye når det gjelder bare her nede, sier Haavik.
Ølfrelste prester
– Det at jeg er prest synes jeg ikke betyr noe. Jeg har lært opp mange av mine tidligere preste-kolleger, og de synes det er kjempegøy å brygge. Jeg tror de synes det er verre å gå i butikken å kjøpe flere six-pack enn det er å brygge selv, mener Haavik.
– Jeg har lært opp masse, masse prester, og det er stor entusiasme å spore, sier han.
Øl-treff
Trond Helland er en av Haaviks elever, og har lagt sin elsk på bryggingen. Det har gått så langt at han har fått sitt eget ølmerke og sin egen bar.
– Det er det sosiale som står i høysetet. Det at vi har godt øl og møtes med ujevne mellomrom vi bryggere, og smaker på hverandres øl, kombinert med god mat. Det er toppen, mener Helland.
9. april er det NM i ølbrygging i Oslo.