Til hovedinnhold

Test av Canon EOS 50D

Test av Canon EOS 50D

Testresultater

Kompakt og prisgunstig semiprofft kamera i robust, værtett utførelse. Nyeste brikke og prosessor.
Bildebrikkens detaljrikdom tilsvarer ikke 15 megapiksler0

Canon EOS 50D er det nye kameraet fra fotogiganten som retter seg mot entusiastene. Nye EOS 50D skal ikke erstatte dagens 40D, men blir et kamera som legger seg mellom sistnevnte og fullformatskameraet 5D. Prislappen ligger rundt 13.000 kroner med det medfølgende standardobjektivet.

Da vi hadde fullført testen av EOS 40D og lest spesifikasjonene for EOS 50D, var vi i tvil om det ville være verdt tiden å foreta en full test av EOS 50D.

Riktignok var EOS 50D utstyrt med en ny bildebrikke og en ny prosessor, pluss diverse "småting", men forskjellene syntes tross alt å være temmelig marginale.

Les hele den omfattende testen hos vårt søstermagasin Digit.

Større forskjeller enn antatt

Etter en kort vurdering besluttet vi å teste EOS 50D allikevel. Nå som testen er fullført og analysen av resultatene og evalueringen av bildene er gjort, er vi glad vi tok den beslutningen.

At Canon ikke har gjort betydelige endringer av kameraets eksteriør og funksjonalitet, betyr ikke at oppgraderingene er ubetydelige. Spesifikasjonene gir bud om at interiøret har gjennomgått omfattende modernisering, ikke bare gjennom en ny bildebrikke med høyere oppløsning og ny prosessor, men også nye funksjoner, som blant annet Auto Lighting Optimizer.


Med objektiv klokker 50D inn på nesten 1,5 kilo.
Testen viser dessuten at den nye DIGIC 4-prosessoren i EOS 50D overgår EOS 40D på nær sagt alle områder. Bildestøyen er mindre, dynamikken bedre og fargene mer presise, samtidig som kameraet arbeider praktisk talt like raskt, på tross av at 50 prosent mer data skal behandles.
"I bruk føles EOS 50D så nær man kan komme et ekte proffkamera, i en vesentlig mindre og rimeligere utgave."

For seriøse entusiaster
EOS 50D tilhører middelklassen mellom amatørmodeller og de profesjonelle modellene. Kameraet er bygd for å gi et kompakt, men kvalitetsmessig verdig alternativ for seriøse fotografer, samtidig som prisen er spiselig for de fleste entusiastene.
EOS 50D gir god balanse mellom egenskaper, ytelse og pris. Kamerahuset er det samme som i EOS 40D, men de nyeste generasjoner av CMOS bildebrikke og DIGIC prosessor gjør kameraet praktisk talt like effektivt som et kamera i proff-klassen.
Kameraet er bygd i en magnesiumlegering og er beskyttet mot fukt og støv på de mest utsatte stedene, men er ikke like forseglet som sine storebrødre i serien EOS-1D. Alt i alt er det lite å utsette på kameraets ergonomi og betjeningskomfort.
I grunnen er det bare hovedbryterens plassering blant de konstruksjonsmessige detaljene som vi direkte misliker. Etter vår mening burde den vært plassert slik at kameraet kan slås av og på med en hånd. Vippepinnen for navigasjon er heller ikke særlig brukervennlig, skjønt man i visse tilfeller kan bruke det store innstillingshjulet og SET-knappen i stedet.
I bruk føles EOS 50D så nær man kan komme et ekte proffkamera, i en vesentlig mindre og rimeligere utgave.


Mindre enn et proffkamera.

Stor skjerm

Kameraet har en stor og lys søker, som riktignok bare viser 95 prosent utsnitt, men som fungerer bra for brillebrukere og har all den informasjonen man trenger. Mattskiven kan skiftes ut for spesielle behov og øyemuslingen er blant de beste du får på et konsumentkamera. Foruten et stort LCD-panel på toppen som kan belyses, kan EOS 50D i tillegg vise opptaksinformasjon på bildeskjermen, også med mulighet for direkte innstilling, men unødig komplisert og med lite intuitiv betjening.

Den tre tommer store LCD-skjermen er lyssterk og med 920.000 punkters oppløsning og vid betraktningsvinkel er det strengt tatt ikke noe stort savn at skjermen ikke kan vippes eller dreies, selv ved bruke av levende skjermbilde.

Et pluss skal kameraet dessuten ha for at det har en lett tilgjengelig knapp for å slå Live View på og av. At LiveView må aktiveres separat før man kan slå funksjonen på med den dedikerte knappen, er merkelig tungvint, men likevel forståelig i et halvprofesjonelt kamera.

Canon bruker ikke bildestabilisering av bildebrikken, så duer avhengig av å velge et objektiv med optisk bildestabilisator om du ønsker det.

Endel støy

Med 15 megapikslers bildefiler vil EOS 50D levere mer enn nok bildeinformasjon til å lage forstørrelser opp til rundt 50x70 plakatstørrelse. Spørsmålet er egentlig ikke om det er nok piksler, men kvaliteten på dem.

Generelt vil vi si at 15 megapiksler på en APS-C bildebrikke nærmer seg grensen for det tilrådelige. Jeg vil ikke si at bildestøyen er plagsom, i hvert fall ikke ved ISO 3200 og lavere, men bortskjemte som vi er med lav bildestøy fra moderne speilreflekser, blir det en nedtur å se støy allerede ved ISO 800 når bildet er skikkelig "blåst opp" på skjermen.

Det positive er at denne støyen ikke er synlig så lenge man holder seg til utskrifter i A3 format, eller mindre. Kameraet leverer optimale bilder i JPEG og det er overraskende at det knapt er mulig å få bedre resultater med RAW enn med JPEG. Testobjektivet EF-S 18-200 mm f/3,5-5,6 IS var en skuffelse, særlig på full tele.


Canon har et velfortjent renommé når det gjelder lysmåling og eksponering. Evaluerende lysmåling er standardvalg og med god grunn. Den takler selv de vanskeligste lysforhold og man skal være skikkelig uheldig om ikke RAW-filene inneholder tilstrekkelig tegning i såvel høylys som skygger.

Med unntak av auto hvitbalanse i lampelys, som bevisst er gitt en varm fargetone, leverer EOS 50D meget fargenøytral hvitbalanse. Kameraet har innebygd blitz, riktignok ikke kraftigere enn ledetall 13, men som er nyttig bl.a. som utfyllingsblitz. Blitzeksponeringen styres av Canons E-TTL II kontroll og alle blitzfunksjoner i Speedlite 580EX II og 430 EX II kan styres fra kameraet. Dessverre (og merkelig nok) kan ikke den innebygde blitzen brukes for å styre eksterne blitzer trådløst.


Testbilde tatt med 50D.

Her kan du se flere bilder tatt med Canon EOS 50D.
Canon leverer den mest omfattende og kompetente programvaren av samtlige konkurrenter og EOS-systemet er bransjens best utbygde, med et formidabelt utvalg av optikk i to serier, EF og EF-S.

Skift optikk

EOS 50D kan bruke begge seriene og selv om objektivene for 35 mm fullformat blir store, tunge og dyre, gir de også den beste ytelsen fordi de bare bruker den beste sentrale delen av optikken. Det er naturligvis også et pluss at disse objektivene kan brukes både på kameraer med 35 mm format og APS-C bildebrikke.
Dessuten finnes et enormt utvalg av optikk og tilbehør fra frittstående produsenter. Et kamera i EOS 50Ds klasse krever optikk av virkelig topp kvalitet, ellers bortfaller mye av vitsen med et høyverdig kamera og 15 Mp bildeoppløsning. Det er dilemmaet mange står overfor når finansene ikke kan forsvare både et kvalitetskamera og kvalitetsoptikk. Selv universalzoomen EF-S 18-200 mm f/3,5-5,6 IS har for mange svakheter til å yte kameraet full rettferdighet.
Canon har et godt grep om markedet, men det er et bikkjeslagsmål om markedsandeler og selv om EOS 50D er et betydelig løft i forhold til EOS 40D, er Nikon D300, Sony Alpha 700 og Olympus E-3 definitivt ikke hektet av lasset. Pentax og Samsung har modeller som er enda gunstigere i pris, og som heller ikke ligger langt etter i ytelser.
Her kan du lese alle testene Digit har utført.

Konklusjon

Før testen ville vi sagt at EOS 40D er et fornuftigere valg enn EOS 50D. Prisen er lavere, 10 megapiksler er tilstrekkelig for de fleste og både bildekvaliteten og ytelsene til EOS 40D holder et meget høyt nivå.

Etter testen av EOS 50D er jeg mindre skråsikker. EOS 50D koster riktignok mer, men sannelig har det også mer å by på. Bildekvaliteten er i visse henseender betydelig bedre, ytelsene er relativt sett bedre og de fleste nye funksjoner og finesser er fornuftige og sikkert også ganske nyttige for mange.


Dette likte vi

  • Kompakt og prisgunstig semiprofft kamera i robust, værtett utførelse
  • Nyeste utgave av CMOS bildebrikke og DIGIC 4 bildeprosessor
  • Responsiv funksjonalitet ved oppstart, autofokus, opptak og avspilling
  • 15,1 megapikslers bildeoppløsning med 14-bits A/D-konvertering
  • Lav bildestøy ved alle kalibrerte ISO-verdier (inntil ISO 3200)
  • Separate kontroller for støyreduksjon ved høy ISO og lang lukkertid
  • Forbedret 3" Clear View LCD-skjerm med 920.000 bildepunkter
  • LiveView med både kontrastbasert og fasebasert autofokus
  • Fysisk og elektronisk støvfjerning i kamera og programvare
  • Stor og lys søker med utskiftbare mattskiver
  • Rikholdig informasjon på LCD-panel og i søkeren
  • Direkte valg av innstillinger fra LCD-skjermen (men noe tungvint)
  • Forstørret skjermbilde ved manuell fokusering med LiveView
  • Eksemplarisk eksponering og hvitbalanse
  • Praktisk "Creative Auto"-program for nybegynnere
  • Høylysmåling og kontrastutjevning kan velges
  • Eksepsjonelt raske serieopptak for et 15 Mp kamera (6,2 b/s)
  • Canon E-TTL II blitzsystem med støtte for trådløs blitzstyring
  • Stort utvalg av optikk og tilbehør for EOS-systemet
  • Finjustering av autofokus for inntil 26 objektiver
  • Automatisk vignetteringskontroll for mest aktuelle objektiver
  • Programmerbar FUNC-knapp med fem funksjonsalternativer
  • HDMI-utgang og eksepsjonelt rask overføring via kabel til PC
  • Støtte for avansert, trådløs og kablet kommunikasjonsgrep WFT-E3
  • Beste programvarepakke på markedet
  • Rimelig semiproft kamera med profesjonelle ytelser


Dette likte vi ikke

  • Bildebrikkens detaljrikdom tilsvarer ikke 15 megapiksler
  • Hovedbryteren har ukomfortabel plassering og funksjon
  • Vippepinne (joystick) lite brukervennlig
  • LCD-skjermen kan ikke vris eller vippes
  • Lite lysfølsom og treg autofokus med Live View
  • Live View må aktiveres spesielt før den kan tas i bruk
  • Tungvint prosedyre for å foreta innstillinger fra LCD-skjermen
  • Den innebygde blitzen kan ikke brukes for trådløs blitzkontroll
  • AF-assistanse kun med innebygd blitz (dog god rekkevidde)
  • Ikke innebygd søkersperre, kun løst deksel
  • Kameraet krever optikk av høy kvalitet for å yte maksimalt

Bildeeksempler

Mer om
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her