Til hovedinnhold

Musikalsk ulv i fåreklær

Musikalsk ulv i fåreklær

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Sony Ericsson W902 er utstyrt med den nye lydteknologien ClearSound, og leveres med et stereohodesett som yter spilleren full rettferdighet. Når Sony Ericsson topper dette med et minnekort på 8GB kjenner vi det rykker i våre testfingre.
Plast
Vi skal være de første til å medgi at vi ikke finner designen særlig spennende. Telefonen er en del større enn Walkman-modeller som W880 og W890. Dessuten er kvalitetsfølelsen fra disse metallmobilene nærmest fraværende i plastskroget på W902. På toppen av det hele har den de sirkelrunde knappefeltene vi strengt tatt hadde håpet at Sony Ericsson hadde forlatt.
Men en nærmere titt avslører ingen knirk, glipper mellom dekslene eller andre skjemmende svakheter. Snarere tvert om. Jo grundigere vi studerer telefonen, dess flere spennende løsninger finner vi. Og med et fem megapiksler kamera, bra lyd og et usedvanlig godt tastatur liker vi telefonen bedre jo mer vi bruker den.

Taster

Telefonen er i tradisjonell utforming. Skjermen omfatter hele øverste halvdel, mens menytaster og alfanumerisk tastatur er presset sammen i et område som måler ca 3,8 x 3,8 cm. Når tastene sitter så tett må de nødvendigvis bli små, og på W902 er det navigasjonstastene som får lide. Den sirkulære vippetasten med kvitteringstast i midten er bare 14 mm i diameter, mens et de runde feltene på hver side måler under 11 mm og har tre ulike funksjoner.
Disse tastene er ikke bare små, de er også nokså stive. Dermed blir menynavigeringen en presisjonsjobb.
Men talltastene er meget gode. De sitter riktig nok tett, men er lette å føle, gir god respons, og støyer ikke for mye. Dessuten gir de passelig friksjon, så fingeren ikke glir over på nabotasten når vi skriver raskt.
Telefonen er relativt lang, men smal og tynn nok til at den er grei å ha i lomma. sidene er runde, og til høyre for skjermen er overflaten riflet, slik at vi får et godt grep. Lyden ved samtale er det heller ikke noe å si på.
Sony Ericsson har lenge kunnet skilte med bedre batterikapasitet enn de fleste av konkurrentene, og W902 er intet unntak. Trenger du en mobiltelefon med god batterikapasitet er dette et bra alternativ.
Musikk
Som musikkmobil kan Sony Ericsson W902 skilte med god lyd, ryddige musikkmenyer og gode musikk-kontroller. På toppen av telefonen sitter en stor blank knapp som aktiverer musikkmenyen. På høyre side av telefonen sitter tre store knapper som lar deg styre musikken uten at du må åpne selve musikkmenyen. Du kan med andre ord skifte melodi, eller starte og stoppe musikken, selv om du er i ferd med å skrive en tekstmelding eller surfe på internett.


På toppen sitter en egen tast som åpner musikkspilleren
Du kan også navigere i musikken ved hjelp av det Sony Ericsson kaller ”shake control.” Hold musikktasten inne, og rist deg frem eller tilbake i spillelisten.
Lydkvaliteten i det medfølgende hodesettet er god, men om du ikke liker løsningen med plugger i øregangen kan du benytte et hvilket som helst hodesett med 3,5mm plugg. Kontakten sitter over mikrofonen på håndfrikabelen, slik at du fortsatt kan bruke knappen på ledningen for å besvare anrop. Ulempen er at det kan bli fryktelig mye ledning, om du ikke har et hodesett med kort ledning, slik som for eksempel Skull Candy har begynt å levere.
Selv om ørepluggene som følger med holder god kvalitet, så er overgangen fra telefon til plugger telefonens svake punkt. Her bruker du samme kontakt som batteriladeren, og pluggen stikker nokså mye ut på siden av telefonen. Det gjør det mindre smidig når telefonen skal ut av lommen. Laderen som følger med har overgang til hodesettet, så du kan høre radio eller spille musikk også mens telefonen lades.
Minnekort
Løsningen med minnekort på 8GB og et internt minne begrenset til 30 MB, virker fornuftig nok. I alle fall dersom alternativet bare er et stort internt minne, slik som på W980 (8GB). En medfølgende USb-kortleser gjør overføring av filer langt raskere enn om vi forsøker med kortet i mobilen via USB-kabelen som følger med.


Sidetastene kontrollerer musikken samme hvilken meny du er inne i.
Skjerm
Skjermen er den samme som på toppmodellen W980, som vi har testet tidligere. Disse telefonene har mye tilfelles når det gjelder funksjonalitet, men er svært ulike i design. W902 har heller ikke lydoverføring til radio via innbygget FM-sender, slik W980 har. Til gjengjeld har den et langt bedre kamera, med 5 megapiksler bildeoppløsning og kameralys.
Du kan i enkelte programmer også dreie mobilen for automatisk veksling til landskapsmodus.
Kamera
W902 har et brukbart videokamera for opptak i QVGA-format. Det betyr at den tar opp video med samme oppløsning som skjermen kan vise. Om du vil se klippene på en stor skjerm vil du nok oppleve kvaliteten som dårlig, men så lenge du holder deg til visning på små skjermer er resultatet rimelig bra.
Bildefrekvensen er på 30 fps. Men telefonen har ikke prosessorkraft nok til at du kan panorere raskt uten at bildet blir hakkete. Men klippene går greit for Youtube (konverteres ved opplasting) eller andre delingstjenester på Internett. Du kan geotagge bilder (legge til usynlig informasjon om hvor bildene er tatt), men siden telefonen ikke har GPS benyttes såkalt cell-ID. Dette gir en langt dårligere nøyaktighet enn GPS.
Telefonen har Bluetooth med profil for stereo hodesett. Den har turbo-3G (3,6 Mbit/s) og kan brukes i amerikanske GSM-nett (ikke 3G). Dessuten har den Edge, for raskere surfing der det ikke er 3G-dekning.
Synkronisering
Det er støtte for e-post på W902. Under synkroniseringsinnstillingene kan du sette telefonen til å synkronisere data fra en Exchange Server, men du kan ikke synkronisere undermapper. Du kan også sette opp en rekke andre e-post-løsninger, men telefonens støtte for visning av vedlegg er sterkt begrenset.
Du kan imidlertid laste ned vedlegg for senere overføring til PC.
Spill
Spillene på telefonen er FMXIII (motorsykkelakrobatikk), Jewel Quest2 (hjernetrim) og Need for Speed (bilspill). Grafikken er god, men kontrollene på W902 er for små til at det er særlig artig å spille spill som FMXIII, der du må benytte mange taster.
Med sitt gode kamera og bra musikkspiller er W902 en god mobiltelefon for de aller fleste oppgaver. Den har standardutvalget av Sony Ericsson-programmer, med TrackID og direkte tilgang til Playnow Arena. Kameraet har bildeforbedringsfunksjon som kan ”redde” bilder tatt i dårlig lys. Ellers finner vi nettleser, lydopptaker, PhotoDJ, MusikkDJ og VideoDJ.
Telefonen kan styre presentasjoner, mediespilleren på en PC eller fungere som en slags mus via Bluetooth. I programmappen finner vi en applikasjon for værvarsel (Accu Weather), en musikklek, skritt-teller med statistikk, verdensur og en egen Youtube-applikasjon.
Sistnevnte viste seg vanskelig å sette opp med Netcom-abonnement. Når vi la inn stream-innstillingene fra Netcoms OTA-tjeneste fikk vi feilmelding i applikasjonen. Når vi benyttet GPRS-innstillingene fikk vi logget på og videoen startet, men uten at bildet ble synlig. Nå skal det legges til at vi ikke vant W902 i Netcoms menyer, og valgte innstillingene for W980i. Om du kjøper telefonen med abonnement skal innstillingene normalt være konfigurert fra butikken.
Dyr
Prismessig er W902 omtrent på samme nivå som W980, og det gjør den til en nokså dyr mobiltelefon (rundt 4000 kroner uten abonnement).

Bildeeksempler

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Mer om
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her