Til hovedinnhold

Tomtom Go Live 1000

For litt over en måned siden lanserte Tomtom den nye toppmodellen Go Live 1000. Nå har den allerede dukket opp i de første butikkhyllene, klar for julehandelen. Men er den noe å satse på?

Live...

...er det viktigste stikkordet i Tomtoms nye toppmodell. Det betyr noe i nærheten av det det høres ut som. Denne GPS-en kommuniserer med omverdenen.

For det første kommuniserer den med Google. Skriver du inn "Peppes Pizza", får du opp de nærmeste filialen i denne kjeden. Det samme skjer selvsagt om du skriver Dolly Dimpels, Rema 1000, Rimi, Obs Bygg og så videre. Google vet hvor forretningene befinner seg, og Tomtom Go Live 1000 henter informasjon derfra. Dermed kjenner den automatisk til adresse slik at du kan navigere direkte. Du kan også ringe dit, siden GPS-en også kommuniserer med telefonen din over Bluetooth - en funksjon vi kommer tilbake til senere.

Værmeldingen er en annen funksjon som havner inn i samme kategori. Siden GPS-en vet hvor du befinner deg og hvor du skal, samtidig som den har internettilgang, er det ingen problem å sjekke værmeldingen for de nærmeste dagene. Denne funksjonen vil også fortelle deg hvor stor mulighet det er for nedbør og hvor stor mulighet det er for sol, så vel som vindhastighet, nedbørsmengde, temperatur og skydekke.

Vi hadde satt pris på å også få vite føreforhold gjennom Tomtom-samfunnet, men dette er det ikke støtte for.

Her får du god oversikt over hvor det er trafikkork.
I holderen festet du kabelen, slik at det er lett å ta enheten inn og ut av bilen. Men Go Live 1000 har ikke egen USB-port, og dermed må du også ta kabelen med deg om du skal koble den til PC-en.

Kjenner trafikken

Den viktigste "live"-funksjonen har imidlertid ikke noe med været eller pizza å gjøre. Nå har funksjonen HD Traffic endelig kommet til Norge. Det betyr at GPS-en kan fortelle deg hvor det er kø og hvor mye forsinkelse det er på ruten på grunn av bilkøene. Med den informasjonen kan Go Live 1000 også regne seg frem til hvilken rute som tar kortest tid å kjøre.

Dette gjøres ved at GPS-en kobler seg til Tomtoms server, og forteller serveren om hastigheten du holder. Dersom det står flere Tomtom-GPS-er i kø på samme strekning, markeres dette som en kø på kartet og GPS-en forteller beregner hvor lang tid det tar å komme seg gjennom den utsatte strekningen.

Med andre ord trengs det flere brukere av Tomtoms Live-GPS-er for å hente inn denne informasjonen. I Oslo fungerer det allerede overraskende bra, og i 15-17-tiden markeres et flertall områder med trafikkforsinkelser. Det til tross for at denne tjenesten nylig har blitt lansert i Norge, og det sannsynligvis blir langt flere GPS-er som støtter dette i Norge fremover.

HD Traffic vil naturligvis fungere best i lengre køer. Er det 100 meter kø mot en liten rundkjøring er sannsynligheten liten for at noen av bilene er utstyrt med en Tomtom-GPS med HD Traffic. Er det kø på vei ut av Oslo på en fredag, omfattes den gjerne av veldig mange flere biler, og sannsynligheten er større for at flere har HD Traffic på GPS-ene sine.

Kartet kan korrigeres.

Korriger kartet

Det har lenge vært mulig å korrigere forskjellige elementer ved kartet i Tomtoms GPS-er, men for å dele dette med andre brukere har man vært nødt til å koble GPS-en til en PC. Siden Go Live 1000 har et innebygget SIM-kort, trenger man nå ikke dette. Det bør bety hyppigere oppdateringer.

Du kan velge mellom å motta oppdateringer fra alle brukere, rettelser som er verifisert av Tomtom eller rettelser som er verifisert av Tomtom eller en annen bruker. Om du selv vil melde om feil har du tre sider med feilmeldinger du kan velge mellom, noe som bør dekke alle feil du måtte finne i kartet. Du kan også selv legge inn en beskrivelse for feilen, og GPS-en sender inn informasjonen til rett instans.

I tillegg kan du melde om nye fotobokser, både faste og mobile. I Norge har vi ikke flyttbare fotobokser, så vi tipper tjenesten vil bli brukt til å melde om politiets fartskontroller istedenfor.

Det innebygde SIM-kortet er satt der på bakgrunn av en avtale mellom Tomtom og Telenor. Om du kjøper en Go Live 1000 får du med ett års abonnement. Etter det koster det 49 kroner i måneden om du vil fortsette å bruke Live-tjenestene. Om du ikke utvider abonnementet ditt vil disse funksjonene utebli, men GPS-en vil fortsatt fungere som vanlig navigasjonsenhet og du kan kjøpe vanlige oppdateringer fra Tomtom.

Her får du god oversikt mens du kjører.
Nærmer du deg en tunnel bør du være ekstra oppmerksom på skiltene, for der inne er ikke Go Live 1000 veldig hjelpsom.
Skjermen blir grå og pila står i ro på skjermen.
Go Live 1000 kan brukes enten du beveger deg bak rattet, til fots eller på sykkel.
Du kan velge når du vil komme fram, og GPS-en forteller deg når du må kjøre for å rekke det.

God på navigasjon

Mens du kjører forteller skjermen deg som standard hastigheten, fartsgrensen, hvor lenge det er til du når målet ditt, hva klokken er når du når målet og en eventuell indikasjon for køer på veien i en egen søyle til høyre.

Ruten vises som en solid rød strek på skjermen, mens veier du ikke skal kjøre på er hvite. På den måten er det enkelt å følge ruten. Et ikon nederst i midten viser hvor langt det er til neste manøver skal utføres, og hva du skal gjøre. Både svinger og rundkjøringer illustreres på en god måte, slik at det ikke er noen tvil.

Vi liker spesielt feltvalgassistenten som tydelig viser hvilken avkjøring du skal ta. Denne fungerer stort sett på større motorveier, men sjelden på småveier der det er flere felt mot rundkjøringer og lyskryss.

Det som kan være litt vanskelig er når to manøvre skal utføres rett etter hverandre. Go Live 1000 er akkurat som andre GPS-er fra Tomtom litt sent ute med å følge etter deg i svingen, og dermed kan det bli vanskelig å få med seg neste manøver før det er for sent. I enkelte Tomtom-enheter, for eksempel Tomtom Go 750, er dette løst ved at de to neste manøvrene vises på skjermen. Det er ikke tilfelle i Go Live 1000.

Stemmeanvisningene fungerer også bra, men heller ikke her får du vite hva du skal gjøre etter den første svingen. Mange GPS-er sier for eksempel "sving til venstre og deretter sving til venstre" eller lignende, som tross for setningsoppbygningsmessige merkeligheter kommuniserer tydelig hva du skal gjøre i slike tilfeller. På den positive siden er høyttaleren i Go Live 1000 svært kraftig.

I tunneler er heller ikke Go Live 1000 helt optimal. Den mister GPS-signalet og pilen står i ro til den får GPS-signal igjen. Andre toppmodeller simulerer at du kjører i fartsgrensen gjennom tunnelen, og kommer det en utkjørsel eller rundkjøring inne i tunnelen varsler den om hva du skal gjøre. Hvorfor Tomtom ikke har fått dette til å fungere skikkelig i Go Live 1000 kan vi ikke forstå.

IQ Routes sørger for raskest mulig rute på forskjellige tider av døgnet.
Vi setter stor pris på forretningssøket.

IQ Routes

IQ Routes er, som seg hør og bør i en toppmodell fra Tomtom, på plass. Her høster Tomtom haugevis av fartsmålinger fra sine brukere, slik at selskapet vet hvor lang tid det reelt tar å kjøre forskjellige strekninger på forskjellige tider av døgnet. I rushtrafikken kan du dermed få levert en helt annen rute av GPS-en enn du ville fått på en søndags formiddag når det er lite trafikk.

Dette kombinert med HD Traffic er helt optimalt om du vil komme deg fortest mulig frem i storbyen. Utenfor de store byene er verdien veldig mye lavere for begge disse tjenestene, men tilsvarende lavere er jo også verdien i å ha en GPS i det hele tatt. Skal du ikke kjøre i store byer trenger du nok ikke være like oppdatert på GPS-fronten.

Håndfri

Go Live 1000 kan også fungere som en håndfri-enhet. En mikrofon og en høyttaler er plassert i enheten som kommuniserer med mobilen din over Bluetooth. GPS-en synkroniserer også telefonlisten din, slik at du enkelt kan ringe ut fra GPS-en. I tillegg kan du ved hjelp av Google-søket i Go Live 1000 få opp telefonnumre til forretninger, og enkelt ringe ut til disse.

Høyttaleren i Go Live 1000 er som nevnt svært kraftig, og gir fra seg romslig lyd med imponerende bredt frekvensspekter. Det betyr at stemmen til motparten høres naturtro ut, og du slipper å konsentrere deg veldig mye med å høre hva som blir sagt. Motparten er imidlertid ikke like fornøyd med litt flat lyd som blir enda dårligere om bilen din gir fra seg mye støy. Vi fikk noen spørsmål om hvorfor lyden var dårlig iblant, men alt i alt er det ikke noe problem å føre samtaler gjennom Go Live 1000.

Bedre lyd får du om du går for en egen bilhåndfri. Les vår test av bilhåndfrier her »

Underholdning?

Mange GPS-er kan vise bilder og noen kan til og med vise video. Det er ikke uvanlig at GPS-er kan spille musikk fra et minnekort og overføre lyden til stereoanlegget i bilen din over Bluetooth eller FM-radiosignaler. Ingenting av dette kan Go Live 1000.

Go Live 1000 er altså ingen underholdningsenhet. Det er nok helt greit for de aller fleste. I bilen har man vanligvis fasiliteter for musikkavspilling allerede, og videospiller er det kanskje like greit å ikke ha stående i frontruten. Likevel er det en fordel å bruke en GPS som musikkspiller, ettersom stemmeanvisningene i så tilfelle kommer over steroanlegget og musikken samtidig dempes når budskapet skal komme fram.

Konklusjon

Tomtom Go Live 1000 er en utmerket enhet for navigasjon. Aldri har GPS-en vår test-Volvos frontrute vært mer behjelpelig på å finne den raskeste ruten. IQ Routes har vi med hell testet i flere Tomtom-GPS-er, og det er en stor fordel at enheten i tillegg kan fortelle deg hvor det er trafikk i sanntid og hvor stor forsinkelse det er. Etter hvert som HD Traffic blir mer utbredt vil dette fungere enda bedre.

Med et innebygget SIM-kort får vi også tilgang til værmelding og et Google-søk etter forretninger. Skriver du inn navnet på en forretning vet GPS-en adressen og telefonnummeret, og med dette kan du navigere eller ringe til forretningen.

Det er noen få ting vi vil sette fingeren på når det kommer til navigasjon. Go Live 1000 burde vært raskere til å få med seg svingene du utfører, og tunnelnavigasjon der GPS-en simulerer at du kjører i fartsgrensen og gir deg anvisninger inne i tunellen burde vært på plass.

Til tross for noen småting å sette fingeren på, får du ingen GPS som er bedre på navigasjon enn Go Live 1000. GPS-en er på nett og kjenner til hvordan trafikkbildet er i sanntid, og det er svært nyttig i storbyen.

Skal du kjøpe deg GPS i nær fremtid, er dette definitivt en som må vurderes. Er du litt mer opptatt av utsendet eller navigering til fots, bør du også se på Garmin Nüvi 3760.

Mer om
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her