Matkjedeutvalget la i april frem sin rapport, «Mat, makt og avmakt - om styrkeforholdene i verdikjeden for mat», hvor det slås fast at de store dagligvarekjedene har tiltatt seg uforholdsmessig stor makt på bekostning av de andre leddene i kjeden.

Lanbruksdepartementet sendte matkjederapporten ut på høring torsdag, og fristen for å sende inn høringsuttalelser er 1. desember.

Se og les mer: Tidslinjen for Matkjedeutvalgets arbeid

Enige med utvalget

Matkjedeutvalget anbefaler en rekke tiltak for å svekke kjedemakten, og ifølge en ny undersøkelse er både befolkningen som helhet og folkevalgte i kommunene langt på vei enig med utvalgets konklusjoner.

Det er NorgesBarometeret som har gjennomført undersøkelsen for Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) og Handel og Kontor i Norge (HK) i etterkant av framleggelsen.

I undersøkelsen, som altså omfatter både befolkningen som helhet og folkevalgte i kommunene, kommer det fram at 75 prosent mener at de fire matkjedene i Norge har for mye makt når det gjelder hva vi skal spise og drikke, og nesten alle ønsker mer konkurranse i dagligvaremarkedet.

Folkevalgte ønsker mindre kjedemakt

Blant kommunestyrerepresentantene mener hele syv av ti at de fire matvarekjedene har for mye makt over hva vi skal spise og drikke. Et flertall i alle partier mener de fire matvarekjedene har for stor makt. Størst oppslutning om dette standpunktet finner man blant SVs representanter, og minst oppslutning om finner man i Høyre.

De fire store matkjedene i Norge eier også grossist- og distribusjonsleddet, og drøyt tre av fire kommunestyrerepresentanter mener at den samlede eiermakten bør brytes opp.

Ønsker tydelig merking

Undersøkelsen viser i tillegg at ni av ti nordmenn ønsker at maten er tydelig merket av produsent og produksjonssted.

- Jeg er glad for at vi har så bred støtte i ønsket om matmerking. Undersøkelsen viser at nordmenn er opptatt av norsk mat og ønsker dette, sier NNN-leder Jan-Egil Pedersen.

Økt innsyn i franchiseavtaler

Mange av dagligvarebutikkene drives etter en såkalt franchisemodell. I dag er det ikke offentlig innsyn i avtalene som eksisterer mellom matvarekjedene og de lokale franchisetakerne.

NNN og HKs undersøkelse viser imidlertid at et klart flertall av kommunestyrerepresentantene ønsker økt offentlig innsyn i franchiseavtalene.

Les mer: Alle Nationens saker om matmakt