Roald Amundsens polarskute «Maud» skal heves fra der den ligger i Cambridge Bay i Nordvestpassasjen i Canada.

Del

Etter at Tandberg Eiendom sikret seg Vollen handelssted i forrige uke, er de nå villige til å bruke millionbeløp for å få hentet «Maud» hjem og plassere den midt i Maudbukta.

Asker kommune står per i dag som formell eier av båten i Norsk skipsregister, og tirsdag kveld ga formannsskapet rådmannen i oppdrag å fremforhandle en avtale om å overføre disposisjonsretten over «Maud» fra kommunen til Tandberg Eiendom.

Om alt går som planlagt kan skuta være i Vollen allerede sommeren 2012.

logo Les mer om Tandberg Eiendom | Vollen handelssted | Anker & Jensens Baatbyggeri

– Det er umulig å forhåndskalkulerte en slik redningsekspedisjon fullt ut. Det vi har kontroll på er pris på flåte, leie av slepebåt, mannskap, utstyr, prosjektering og tilrigging, og det vil bli en utgift på et sted mellom 8 – 10 millioner kroner. Hvor mye mer som tilkommer av uforutsette kostnader vil tiden vise, sier Gudbrand Tandberg.

Hva synes du om at "Maud" kommer hjem til Vollen? Si din mening!

Et minst like stort beløp vil påløpe før et eventuelt nytt «Maud»-museum kan åpne for publikum. Eiendomsselskapet vil ikke bare hente båten og bygge museum, men de vil også drifte det for fremtiden.

Tandberg Eiendom har også ansatt Jan Wanggaard fra Asker som prosjektleder og den som skal lede redningsekspedisjonen.

SE BILDESERIE: Historiske bilder fra «Maud»-ekspedisjonen

Lokal båtbygger

I snart 80 år har den unike ishavsskuta, som ble bygget i Vollen av båtbygger Christian Jensen i 1916-1917, ligget i isødet der den sank. Det etter at polarhelt Roald Amundsen gikk konkurs, og båten i noen år ble benyttet av Hudsons Bay Company som fyrskip.

Bare polarskuta «Fram» på Bygdøy kan konkurrere om dens berømmelse. Nyheten om at Maud skal hentes hjem kommer i samme år som man feirer at det er 100 år siden Roald Amundsen nådde Sydpolen første gang.

Les båtbygger Christian Jensens beskrivelse av «Maud» og hvordan han bygget båten

Planen nå er å få «Maud» opp på en spesialbygd flåte, og fullføre Roald Amundsens ferd gjennom Nordvestpassasjen, over Atlanterhavet og til Norge.

I 1995 var det en egen prosjektgruppe som jobbet intenst for å finansiere en redningsaksjon av «Maud», men den strandet på grunn av mangel på økonomiske midler. Eksporttillatelse av båten til Norge hadde de fått, og den må nå fornyes.

Tillatelsen er en betingelse for at hele den forestående redningsaksjonen skal la seg gjennomføre.
– Alt for ti år siden ble vi besnæret av tanken å få Maud hjem til Norge, men da lå ikke forholdene slik til rette som de gjør for oss nå. Det å nå få «Maud» hjem 100 år etter at hun dro ut ville bare være fantastisk, sier Espen Tandberg.

SE VIDEO: Her dykker de rundt «Maud»-skuta