Til hovedinnhold

Nå kan du se mobil-TV i Oslo

Trond Giske mener mobil-TV er en revolusjon innen formidling av informasjon.

Nå har Norges Mobil-TV (NMTV) lansert prøvesendinger på mobil-TV. Det betyr at du fra og med i dag og i to år fremover kan se på TV uansett hvor du befinner deg. 

Foreløpig er seks forskjellige TV-kanaler tilgjengelig under navnet Mini-TV. NRK1, NRK2, NRK3. TV2, TV2 Nyhetskanalen og TV3. I tillegg kan du høre på 15 forskjellige radiokanaler. 

Teknologien som brukes er DMB. Det betyr at du må ha en enhet med støtte for DMB for å kunne se mobil-TV. Gunnar Garfors, sjef i NRKs mobilavdeling, har stor tro på at markedet får mange slike fremover.

Fire sendere sørger for dekning i hele store-Oslo. Senderne gir også dekning i store deler av Oslo-fjorden. Plasseringene er Tryvasshøgda (1000 W), Kolsås (300 W), Røverkollen (300 W) og Brannfjell (400 W). 

Allerede tilgjengelig

- Det finnes allerede MP3-spillere med støtte for DMB på markedet, og flere blir det nok veldig snart. Både Samsung, LG, HTC og Motorola har mobiler med DMB, og det er bare et tidsspørsmål når de kommer til Norge. Trolig vil det være DMB-mobiler å velge i til julesalget, sier Garfors. 

Både elektronikkprodusenten Jensen Scandinavia og mp3-spillerprodusenten Cowon benyttet anledningen til å vise frem en rekke produkter med DMB-mottakere under NRKs lansering. Jensen lanserte blant annet en bærbar TV de kaller ML1000, som vi ble lovet et testeksemplar av veldig snart. 

Denne kan det bli mange av i parker og på strender i Oslo den nærmeste tiden. (Alle foto: Einar Eriksen)
På pressekonferansen ble det vist fram en hel del produkter med DMB.
Du vil også kunne se på TV via PC-en din.

- Bra lanseringstidspunkt

Både NRK og Trond Giske, statsråd i Kultur- og kirkedepartementet, er enige i at lanseringstidspunktet er perfekt. 

- Vi er i et år med Rosenborg på topp, så det er viktig å gjøre mobil-TV tilgjengelig, sier Giske. 

Hans-Tore Bjerkaas, Kringkastingssjef, istemmer, og understreker at mange er mye utendørs i tiden fremover. Imidlertid mener han at TILs kamper er det viktigste å få med seg. 

Blir betalingsløsning

Etter den toårlige prøveperioden blir mobil-TV er det naturlig at de forskjellige TV-kanalene må tjene penger. NRK skal bli gratis, mens det blir betalingsløsning for de andre TV-kanalene. 

- Det beste hadde vært å betale for de kanalene man bruker både hjemme og på andre plattformer som mobil-TV. Hvilken løsning som brukes er usikkert, sier Alf Hildrum, ansvarlig redaktør i TV2. 

Garfors mener betal-TV er en av flere alternative løsninger. Han mener det hele kan finansieres med reklame dersom, ettersom løsningen kan gi flere seere. En annen løsning er å selge interaktiv TV, altså at du betaler for å se de programmene du vil akkurat når du vil mens direkte-TV kan være gratis. 

Alle er enige i at Mobil-TV kan bli et lønnsomt produkt etter pilotperioden på to år. Men aller først må det være konstatert at folk kommer til å bruke tjenesten før man med sikkerhet kan planlegge en kommersiell lansering. 

Telenor ikke med på leken

Vi vet at Telenor for lenge siden har meldt sin interesse for mobil-TV, og har riktignok lansert sin egen mobil-TV for mange år siden i forbindelse med lanseringen av 3G. 

Selskapet er imidertid helt uenig i at DMB er riktig vei å gå. 

- Det finnes for få terminaler på markedet, og vi ser ingen grunn til å introdusere denne teknologien for markedet når det er fullt mulig å bruke det eksisterende mobilnettet til å kringkaste TV, sier Rolv-Erik Spilling, Teknisk direktør og ansvarlig for produktutvikling og teknologi i Telenor.

Telenor tester for tiden ut den konkurrerende DVB-H-teknologien, men har også liten tro på denne. 

- Vi vil satse videre på å bruke datateknologiene, ettersom det er mulig å levere et godt produkt som flere millioner terminaler allerede støtter, sier Spilling. 

Teknologiene Telenor finner interessant er datateknologier som det eksisterende HSDPA (super-3G) og LTE (som omtales som 4G). I fremtiden sier Telenor det også kan bli interessant å bruke teknologien Multimedia Broadcast Multicast Service (MBMS). 

I dag brukes det vanlig streaming i én til én-forbindelse. Det er en svakhet, siden flere personer som ser på samme kanal beslaglegger stor datakapasitet. Med MBMS kan flere personer se på samme TV-kanal uten at den sendes ut flere enn én gang fra basestasjonene. 

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her