Rondane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rondane
Storronden og Vinjeronden
Høyde Rondslottet: 2 178 moh.[1]
LandNorge
FylkeInnlandet
Kommune(r)Sel, Dovre, Nord-Fron, Sør-Fron, Folldal, Stor-Elvdal
Posisjonskart
Rondane ligger i Innlandet
Rondane
Rondane
Rondane (Innlandet)
Kart
Rondane
61°55′N 9°49′Ø
For diktet av Aasmund Olavsson Vinje, se Ved Rundarne.

Rondane er et fjellområde i Innlandet fylke. Det ligger i sin helhet innenfor Rondane nasjonalpark. Det «egentlige» Rondane ligger mellom Atndalen i øst, Bråkdalen i vest, Illmanndalen i sør og Dørålen i nord. Rondane har ti fjelltopper over 2 000 meter, hvorav Rondslottet er høyest med 2 178 meter over havet. Rondane har de høyeste toppene i Norge, nest etter Jotunheimen og Snøhetta.

Navnet kommer av Rondvatnet som er langt og smalt, en rond eller rand. Tilsvarende navn finnes i Randsfjorden. Rondvatnet skjærer seg midt gjennom Rondane mellom den østlige og vestlige delen.[2]

Geografi og landskap[rediger | rediger kilde]

Landskapet særpreges av runde, såteformede fjell hvor iserosjon har skapt store botner og skarpe egger mellom toppene, spesielt i området Smiubelgin vest for Rondvassdalen. Rondane er nedbørfattig, og har derfor ingen isbreer av betydning. Rondvatnet er eneste større innsjø .

Det er ti fjelltopper i Rondane med høyde over 2 000 meter over havet:

Geologi[rediger | rediger kilde]

Rondane består utelukkende av kvartsittskifer fra prekambrium, som er skjøvet over grunnfjellet under. Bergarten forvitrer langsomt, med et næringsfattig jordsmonn og en lite artsrik flora som følge.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Utsikt fra Illmannhø i mars.

Rondane er et av landets mest besøkte områder for fot- og fjellturisme både sommer og vinter, Det finnes en rekke merkede ruter, med utgangspunkt i DNT-hyttene Rondvassbu og Bjørnhollia i sør, samt den private Dørålseter i nord. Det finnes også flere hoteller i området rundt, foruten flere hytteområder. Rondane nasjonalpark ble opprettet 1962 og utvidet 2003. Etter utvidelsen strekker parken seg betydelig ut over kjerneområdet, spesielt i sør.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rondane på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ Rondane/Lillehammer. Oslo: DNT. 1984. s. 12. ISBN 8290339127. 

Kart over Rondane fra Nordeca. https://webshop.stikkav.no/produkt/kart-til-alle-formal/vandrekart/turkart-rondane-plast-1100-000