Til hovedinnhold
NyhetEndelig!

Endelig en etterfølger til Sony A700

Sony-fansen har måtte vente lenge på A77, men nå er det endelig her.

Det har gått noen år, men i dag fikk endelig entusiastene i Sony-leiren det de har ventet på så alt for lenge, nemlig en erstatter til salige A700, som gikk ut av produksjon for en liten evighet siden. På hver eneste Sony-lansering de senere år har det vært en gruppe av våre lesere som har holdt pusten i ren forventning, men ikke før nå har de fått den harde pakken i sokken sin.

Til gjengjeld er A77 en skikkelig lekkerbisken. Kameraet er forholdsvis stort og solid, som seg hør og bør for et systemkamera i entusiastklassen, og inni skal man finne en nyutviklet APS-C-sensorbrikke av CMOS-type, med ikke mindre enn 24 megapiksler. Da tror du kanskje at bildestøyen må være enorm, men det er ikke nødvendigvis riktig. Maksimal ISO er 16000, med unntak av i enkelte motivprogrammer, hvor den kan økes helt til 25600. Minste er egentlig 100, men den kan utvides nedover til 50, noe Sony sier spesielt portrettfotografer har bedt om å få.

Tempoet er heller ikke helt borte, for å si det mildt. Det maksimale er 12 bilder i sekundet, takket være Sonys halvgjennomsiktige speil som ikke trenger å vippes på mellom hvert bilde, men bufferen blir full etter 13 bilder, enten man skyter RAW eller JPG (extra fine), og skyter man begge er bufferen full etter 11 bilder.

Med det halvgjennomtrengelige speiler får man full fasedetekterende autofokus hele tiden, men man er også avhengig av en elektronisk søker og ikke en optisk en. Sonys øvrige kameraer av denen typen har allerede en elektronisk søker som er bra, men på A77 har devirkelig flesket til. A77 har nemlig fått en ny og høyoppløselig søker med litt over 2,3 millioner bildepunkter. I denne kan man i stor grad spesifisere selv hvilken informasjon man ønsker å se, og viser man alt har man omtrent lesestoff for en middels busstur. Her er det MYE informasjon rett i øyet!

A77 er ganske enkelt spekket med teknologi, og ting som GPS og videoopptak i 1920 x 1080 kan nærmest tas for gitt. Sistnevnte har også blitt forbedret fra 50i til 50p, ut av kameraet. En forbedring finner vi også i skjermen, som nå er hengslet på en slik måte at man har enda større frihet enn tidligere. Bare se på bildet ovenfor.

Samtidig son Sony A77 så dagens lys, lanserte de også A65, som bor et hakk lengre nede i produktstigen. Det skal ikke erstatte A55, men snarere gå inn i stigen et trinn over det, men likevel under A77. Som modellnavnene antyder.

A65 får spesifikasjoner som blir temmelig like A77, med enkelte unntak. Bildebrikken er nøyaktig den samme, for eksempel, men A65 vil ha Fine som beste JPG-kvalitet i stedet for Extre Fine, som A77 har. Tempoet er også noe redusert til 10 bilder per sekund, men bufferen er like stor og holder like mange bilder. I Fine JPG-kvalitet kan begge kameraer ta 17 bilder før bufferen er full.

Sony SLT-A65

Andre forskjeller mellom A65 og A77 finner vi i autofokussystemet. Der A77 har 19 fokusfelt hvorav 11 er av kryss-type, har A65 15 stykker, tre av dem av kryss-type. A65 er heller ikke værbeskyttet, slik A77 er. Foruten dette er forskjellene små og nærmest umerkelige, og dreier seg i all hovedsak om små finesser som detaljerte innstillingsmuligheter og slikt, men en annen forskjell kan i tillegg være verdt å nevne: A77 skal klare 470 bilder per batterilading, dersom man bruker søkeren, mens A65 klarer 510.

Begge kameraene blir tilgjengelige i oktober, og veiledende priser blir som følger:

  • Sony SLT A-65, kun kamerahus: Kr 7700,-
  • Sony SLT A-65 med 18-55 mm kitobjektiv: Kr 8700,-
  • Sony SLT A-65 med 18-55 mm og 55-200 mm: Kr 9900,-
  • Sony SLT A-77, kun kamerahus: Kr 10 900,-
  • Sony SLT A-77 med 18-55 mm kitobjektiv: Kr 11 900,-
  • Sony SLT A-77 med 16-50 mm f/2.8: Kr 15 300,-

Som den skarpe leser observerte i prislisten ovenfor er det et 16-50 mm f/2.8 zoomobjektiv der som man hittil ikke har sett i butikkene. Dette vil i første omgang kun være å få kjøpt sammen med A77, fikk vi vite fra Sony, fordi man ønsket å prioritere at de som kjøpte objektivet sammen med A77 så lenge man hadde begrenset produksjonskapasitet, men det er mulig objektivet vil være mulig å få kjøpt separat til neste år. Da vi kom tilbake til kontoret fant vi imidlertid en linje i pressemeldingen som tyder på at noe som heter SAL-1650 vil koste kr 5300,-. Dermed kan det nok hende objektivet vil dukke opp tidligere enn Sony antydet, for hvorfor ellers skal man gå ut med en veiledende pris allerede nå?

Vi har imidlertid ikke mottatt noe ytterligere informasjon om objektivet, så det er enn så lenge ikke lagt inn i vår produktguide. Det kommer, så snart vi har bilder og spesifikasjoner.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her