Forsiden
Om NPA
- Styret
- Stambokfører
- Raserepresentanter
Stutterier
Show og utstilling
- Påmelding til utstilling
- Resultater
Hingstekatalogen
Søknader om
navnegodkjenning
Ponniregister (søk)
Statistikk
- Dyr pr. rase
- Bedekninger
- Lisensieringer
Bli medlem
Ponnipool
- Ponni søker rytter/kusk
- Rytter/kusk søker ponni
Ponniraser
- Avlsplan for ponnier
- Connemara
- Exmoor
- Dartmoor
- Gotlandsruss
- New Forest
- Shetland
- Sportsponni
- Welsh
NPA-regelverk
Medlemsblad
Lenker
Welshponni

Raserepresentant i NPA:   Hilde Solberg, 5760 Røldal
                                          Tlf: 53 64 17 54/917 92 094
                                          E-post: hilsolb@gmail.com

Gå til raserepresentantens side: Welsh-nytt

Foto: Anne-Mette Kirkemo

Historikk

Welsh Mountain ponnien, som er selve grunnstammen til alle Welshponnier, har vært i de walisiske berg i uminnelige tider. Trolig har den sett ut omtrent som den gjør i dag, bortsett fra at skimmelfargen ikke forekom før på slutten av 1800-tallet. Denne fargen kom fra den skimlete hingsten Dyoll Starlight. Fargene som dominerte tidligere var: Svart, brun og borket. Disse var de sterkeste ponniene, med tykk man, hale og pels, som beskyttet den mot regn, snø og vind.


Mr. Coltman Rogers skrev i 1909 om Welsh-ponnier av Cobtype og Arabertype. I dag har vi fortsatt den samme variasjon i typene.
Cobtypen er en ganske grov, kort ponni med kraftige ben, mye hovskjegg og tykk man og hale.
Arabertypen er en edel, langlagt ponni, med et nett lite hode og silkeaktig man og hale.
Begge typene retter seg etter den opprinnelige rasebeskrivelsen, og det er opp til hver og en å avle den typen en liker.

 

Bruksområde

Welshponnien har i mange år vært kjent som den vakreste ponnien i verden. Dette har ført til at noen ponnier blir kjøpt og avlet på for å gi eieren glede av å beundre noe vakkert. Welshponnien er også populær for sitt vennlige temperament.


Welsh Mountain (sec A) er en utmerket barneponni, og med sine gode bevegelser, sitt lille hode og lange hals er den lett for små barn å håndtere/ri.


Welsh-ponnien (sec B) er større og litt edlere enn sec A, og er en populær konkurranseponni for unge ryttere i England og andre land.


Welsh Cob (sec C og D) er en kraftig og velbygd ponni som kan glede hele familien. Den er sterk og er flink til å ta seg frem i ulendt terreng. Og med sine myke og elegante bevegelser, er den behagelig å sitte på. Som alle Welshtyper, har de naturtalent som sprangponnier og som kjørehester gjør de stor suksess over hele verden.

 

Rasestandard for Welshponni

Hode og hals

Sec A og B: Lite hode med våkent uttrykk. Bred panne. Store, mørke og uttrykksfulle øyne. Små velplasserte ører. Lett konkav neserygg (mest hos sec A) Små, spisse ører, åpne nesebor. Halsen ganske lang og velansatt - ofte kraftig hos hingstene.

Sec C og D: Uttrykksfullt med ponnikarakter. Store, vidt ansatte øyne. Bred panne. Små velplasserte ører. Halsen skal være lang og velansatt.

 

Kropp

Sec A og B: Godt sluttet med godt hvelvede ribbein. Lang og velliggende bog. Ganske bra manke, men ikke for høy og skarp. Krysset ikke for hellende, halen høyt ansatt, og velbåret

Sec C og D: Sterk, skrå skulder. Kroppen dyp og godt muskelsatt. Sterkt lendeparti. Godt hvelvet ribbeinsparti. Krysset skal være sterkt og langt, velformet og ikke hellende. Halen skal være velansatt.

 

Bein

Sec A og B: Beina skal være plassert rett under kroppen. Korte flate piper. Godt markerte ledd. Hasene skal være store, flate og rene. Bakbeina skal ikke være for vinklet. Hasene skal ikke være bak loddlinjen. Hovene skal være runde og sterke.

Sec C og D: Sterke, med lange, kraftige underlår og underarm. Albuene aldri inntrykket. Korte og brede piper. Gode åpne høver.

 

Bevegelser

Sec A: Livlig og energisk, hvor frambeinsaksjonen bør komme fra bogen. Bakbeinsarbeid skal være energisk med bra haseaksjon.

Sec B: Gode bevegelser egnet for riding.

Sec C: Fremadgripende og energisk, med sterk haseaksjon.

Sec D: Frie, rene og energiske. Kneet bør være bøyd og frambeinet skal strekkes så langt som mulig fra skulderen i trav. Haseaksjonen skal være sterk.

 

Helhetsinntrykk

Sec A: Kompakt, livlig med utpreget ponnikarakter.

Sec B: Generelt eksteriør som Sec A, men mer rideponni.

Sec C og D: Sterk, hardfør og livlig med utpreget ponnikarakter og sterk utstråling, og med så mye masse og kvalitet som mulig.

 

Generelt

Welshponniens ulike seksjoner kan krysses innbyrdes på følgende vis:

A X B = B

B X C = C

B X D = C eller D (avhengig av høyde)

C X D = C eller D (avhengig av høyde)

 

Foreldre av samme seksjon gir avkom i samme seksjon som foreldrene.

 

Farge:

Alle farger er tillatt, unntatt flekkete. Store avtegn forekommer. Glassøyne og "Blue-eyed-cream" (lys isabell med blå øyne) er også fullt tillatt.

 

Høyde

Welsh mountain Sec. A: Til og med 121,9 cm

Welsh-ponni Sec. B: Til og med 137 cm

Welsh Cob type sec. C: Til og med 137 cm

Welsh Cob Sec. D: Ingen grense oppover


Moderorganisasjon

Welsh Pony & Cob Society, P.O.Box 6, Aberystwyth, Dyfed SY23 1HS, Wales

 

 

 
Show og utstiling
Pass og registrering
Nettbutikk
Søk i ponniregisterert
Ponnier til salgs
Vis stambøker
Kontakt oss
Logg på "Min side"
Brukernavn:
Passord:
 
Hva er "Min side"?
Motta nyheter på epost!
Din epost:

Våre samarbeidspartnere
Siden er copyright © beskyttet og tilhører Norsk Ponniavlsforening