Til hovedinnhold

Asus Eee PC 1015PED

Introduksjon

Hvor mange ganger har vel ikke lyden av Windows som går i dvalemodus kommet på det aller verste tenkelige tidspunkt? Midt i den spennende filmen, i den velkomponerte musikkspillelista, eller når man er i ferd med å løse minesveiper på høyeste vanskelighetsgrad, ødelegges hele moroa av et batteri som takker for seg.

Asus er en gammel traver i nett-PC-segmentet, og vi har testet mange av deres bidrag. Det lave strømforbruket til de relativt svake komponentene fører til ganske god batteritid, og skal vi tro Asus selv kan deres nye Eee PC 1015PED underholde deg i hele 13 timer i strekk. Hvorvidt dette stemmer gjenstår å se!

Eee PC 1015PED er en ganske ordinær nett-PC, uten de store overraskelsene under panseret. Den har derimot et stilrent design og en litt raskere Atom-prosessor enn vi er vant med.

I denne prisklassen kan man finne mange andre solide konkurrenter med omtrent den samme innmaten. Av de bærbare maskinene vi har testet tidligere kommer vi til å sammenlikne 1015PED med Asus sine egne 1005HA og 1008P, og Lenovo sin S10-3 og den litt større S12.

I bruk

Når vi pakker ut Asus Eee PC 1015PED møtes vi av et veldig anonymt utseende. Matt sort plast dominerer utsiden, og det liker vi! Det er alt for mange maskiner som leveres med høyglans-lakk på utsiden som rimelig fort blir et lett offer for fettflekker og fingermerker.

På innsiden av maskinen er det en blank ramme rundt selve skjermen og tastaturet, men ikke der man hviler håndleddene. De mange klistremerkene ødelegger det stilrene utseende, men de er heldigvis enkle å ta av. Konstruksjonen i maskinen føles veldig solid, og vippeaksjonen i skjermen er akkurat passe stiv.

Tilkoblinger

Av tilkoblinger har 1015PED kun det mest nødvendige, vi savner som alltid HDMI, og synet av en firewire-port hadde vært en forfriskende nyhet. Noen modeller av denne maskinen kan skilte med 2 x USB 3.0 porter, men det hadde ikke sneket seg inn på vårt testeksemplar.

På høyresiden: Minnekortleser, hodetelefonutgang, mikrofoninngang, 2 x USB, Kensington-lås og LAN
På venstresiden: Ladeplugg, VGA og én USB

Det meste av tilkoblinger er plassert på høyresiden. Det kan bli litt vondt for de som bruker ekstern mus, men for sånne små sofasurfere som denne maskinen er det muligens ikke så aktuelt uansett.

Taster og touchpad

Tastaturet på Eee PC 1015PED er av typen "chiclet" som betyr at hver tast har litt boltreplass og tilsynelatende stikker opp av kabinettet. Dette fører som regel til mindre svikt, og ser ganske kult ut. For denne maskinen sin del er dette en god løsning som fungerer godt å skrive på. Men siden maskinen er såpass liten er ikke tastaturet i full størrelse, og det tar litt tid å venne seg til.

Det finnes to snarveistaster på tastaturet. Den ene starter opp ExpressGate, som er et lite Linux-basert operativsystem som starter opp på null komma niks, og den andre knappen styrer det trådløse nettverkskortet. Det er mulig å kontrollere grunnleggende systeminnstillinger med en kombinasjon av "Fn"-tasten og noen andre utvalgte taster.

Touchpaden er behagelig å bruke, med en matt overflate. Den er rammet pent inn, som gjør at man lett føler hvor kantene på overflaten går. Museknappene er kombinert i én knapp, som ikke bråker nevneverdig og byr på helt passe trykkemotstand.

Høyttalere

Som på nett-PC-er flest er ikke disse stort å skryte av. De duger til musikk på lavt nivå, rolige filmer og filmklipp på nettet. Det er derimot en fullstendig fravær av dybde i lydbildet, og med høyt volum er selv et realt katteslagsmål snillere mot ørene.

Skjerm

Oppløsningen på denne skjermen er 1024 x 600 piksler. For noe seriøst arbeid foran maskinen er dette selvsagt alt for lite, men det er jo heller ikke 1015PED sitt mål. Vi liker at Asus har brukt en matt skjerm i denne modellen. Selv om farger ikke blir like "levende" som med et reflekterende høykontrastbelegg, slipper man omtrent alt som finnes av refleksjon fra omgivelsene.

Når det gjelder kontraster og sortnivå etterlater denne skjermen mye å være ønsket, og heller ikke innsynsvinklene horisontalt eller vertikalt imponerer oss. Stort mer kan man jo ikke forvente seg av en nett-PC, den gir et helt greit bilde, punktum.

På grunn av de nye testrutinene våre og bruk av nytt utstyr for å måle lysstyrke på skjermen kan vi ikke sammenlikne dette tallet med de andre maskinene vi har testet. Alene sier ikke dette tallet stort, men lysstyrken oppleves som mer enn god nok, og man kan lett bruke maskinen utendørs i sterkt sollys, den matte skjermoverflaten hjelper med dette.

Temperatur og støy

Det er sjeldent vi hører vifta spinne på Asus Eee PC 1015PED. På tross av dette blir den heller ikke nevneverdig varm. Det er altså en ganske potent kjøling på plass i denne maskinen, kudos til ingeniørene hos Asus for dette!

Som vi ser av grafene øker ikke temperaturen nevneverdig fra hviletilstand til full last, og dette på tross av at 1015PED er den teoretisk raskeste av disse maskinene.

Batteri

I følge Asus skal 1015PED holde ut i hele 13 timer før maskinen tar kvelden. Dette måtte vi selvsagt teste ut! På bildet under kan man se at batteriet ikke stikker ut på baksiden av maskinen, men litt på undersiden.

Det er en smal sak å oppgradere minnet på 1015PED, så skulle man ønske å slenge inn en større brikke er det bare å åpne det lille dekselet, og smette brikken på plass.

Hele 10 timer og 41 minutter fikk vi med laveste lysstyrke i Mobilemark 2007. Programmet simulerer en vanlig arbeidsøkt med mange vanlige programmer, altså variert bruk. Dette tallet står det respekt av, særlig med tanke på at batteriet ikke er brysomt stort. Det er ganske tydelig hvor mye strøm skjermen sluker, for med full styrke får man "kun" nesten 8 timer, 5 timer mindre enn Asus lover.

Programvare og ytelse

Man har ikke noe valg når man handler en Asus Eee PC 1015PED, det er Microsoft Windows 7 Starter som følger med. Dette er litt synd, siden Windows 7 blir litt i tyngste laget for denne maskinen, synes vi. Selv når man kun driver med enkle programmer og Internett-surfing må man ha litt tålmodighet. Alle de medfølgende programmene gjør ikke saken særlig bedre, men vi fikk raskere oppstart og respons når vi avinstallerte disse.

På grunn av den beskjedne mengden minne skal man altså ikke drive mye multitasking før den henger litt etter. Windows XP passer bedre til maskinvaren i dagens nett-PC-er etter vår mening.

Når vi fyrer av Ubuntu fra minnepennen vår fungerer det aller meste. Det trådløse nettverkskortet var lite samarbeidsvillig, men med en manuell installasjon av driveren går alt glatt. Dette bør altså være et godt alternativ for de som synes Windows 7 blir for tungt.

Spillytelse

Det integrerte skjermkortet fra Intel kan ikke by på noen store spillopplevelser, i alle fall ikke i tre dimensjoner. Enkle nett-spill og 2D-spill går derimot greit.

For en sammenlikning av hva man kan forvente av ulike skjermkort i bærbare PC-er når det gjelder ytelse, kan man se på statistikk som er samlet hos www.notebookcheck.net. Her kan man for eksempel bruke søkeordet "Intel" for å se hvordan Intels integrerte skjermkort scorer i ymse spill og programmer.

Systemytelse

På grunn av de nye testrutinene våre er det flere tester hvor vi ikke får sammenliknet ytelsen på disse maskinene. Det fremkommer derimot ganske tydelig av tallene at 1015PED med sin litt kvassere prosessor og raskere minne slår motstanderne sine når det gjelder ytelse. Det er ikke mye om å gjøre, men dette er den raskeste nett-PC-en vi har testet til dags dato.

Konklusjon

Asus har altså klemt nok en nett-PC ut på markedet, men kan den tilby noe konkurrentene ikke har? Tja, sier vi. Asus Eee PC 1015PED har ikke noe vi aldri har sett før, men det vi ser er derimot en utvikling i riktig retning.

Ytelsen på denne maskinen er helt grei, selv om Windows 7 blir litt tungt for denne lettvekteren. Det er derimot enkelt å oppgradere minne, og dette vil nok være en god investering for de fleste! Dette er den raskeste nett-PC-en vi har testet til dags dato, og er kompatibel med Ubuntu for de som ikke liker Windows.

Av det mest positive med denne maskinen kan vi trekke frem det stilrene utseende, den gode byggkvaliteten, et godt tastatur, de nesten 11 timene med batteritid ved variert bruk, og den relativt gode ytelsen. Det er selvsagt mange begrensninger med en nett-PC man bør kjenne til, men det blir stadig færre.

Skal vi trekke frem noe negativt må det bli at skjermen ikke imponerer, samt at de som ønsker en litt jevnere brukeropplevelse i Windows 7 bør oppgradere minnet (brikkesettet støtter maks 2 GB DDR3 RAM).

Alt i alt kan vi ikke annet enn å erklære denne maskinen til en soleklar leder i nett-PC-kategorien. Vi vil anbefale den sterkt til alle som har bruk for en liten, elegant og brukervennlig nett-PC. Prisen på rundt 3.000 kroner er heller ikke så gal. Batteritiden er helt i særklasse, og for de som reiser mye kan Asus Eee PC 1015PED bli en ny bestevenn!

+  Bra batteritid
+  Pent utseende
+  Godt tastatur
+  Solid byggkvalitet


-  Henger litt etter i Windows 7

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her