Til hovedinnhold

Nokia X3

Nokia X3

Testresultater

Liten, lett, trykkfølsom skjerm, lav pris, gode taster, Wi-Fi
Treghet i menyene, svakt kamera

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Omtrent ett år er gått siden Nokia første gang lanserte en modell med betegnelsen X3. Nå har finnene vært kreative nok til å gi ut enda en mobiltelefon med betegnelsen X3, uten at vi kan se at nykommeren har særskilt mye til felles med sin navnebror.

Tast og touch
Nye Nokia X3 er en standardmobil i den forstand at det er en mobiltelefon med 12 bokstav- og symboltaster på fronten, slik vi var vant til at mobiltelefoner hadde før i tiden. Men X3 har en 2,4 tommer stor trykkfølsom skjerm, noe som slett ikke er like vanlig. Jo da, vi har sett det før, men ikke på Nokia-mobiler med operativsystemet S40.

S40 er det samme operativsystemet som Nokia har brukt på sine telefoner i mer enn 10 år. Nå har det riktig nok skjedd mye med S40 siden det slo igjennom som det første menysystemet som gav ikoner i mobilmenyene og spillet Snake.

Versjonen vi nå snakker om har mange fellestrekk med S60, men er altså et proprietært OS som ikke gir mulighet for å legge inn programmer ut over dem du kan kjøre i Java (J2ME).

Vi snakker med andre ord ikke om en smartmobil, men om en funksjonsrik standardmobil.

Design
Skjermen til X3 har en oppløsning på 320 x 240 punkter, noe som er det vanligste på mobiler i denne klassen. Under skjermen er det fire navigasjonstaster i tillegg til de nevnte 12 standardtastene.
De fire navigasjonstastene er to samtaletaster, en snarvei til meldinger og en snarvei til musikkspilleren.

På høyre side av skjermen er det en volumtast og en låstast. På toppen er det inngang for 2,5 millimeter lader, Micro USB og 3,5 millimeter lydutgang. Det finnes to ”taster” til, en på hver side et godt stykke ned på telefonen. Disse tastene har ikke annen funksjon enn at de må trykkes inn når du skal løsne bakdekselet.

De fire tastene under skjermen har fått et lag med gjennomsiktig plast på toppen. Det har ikke de øvrige 12 tastene, som ellers er så store som det er mulig å få dem på en mobiltelefon som ikke er mer enn 4,8 cm bred. Høyden på telefonen er 10,6 cm, mens tykkelsen bare er 0,96 cm.

Baksiden av telefonen er enkel, med et metalldeksel over batteriet og et firkantet sort kamerafelt som det eneste du vil legge merke til. Baksiden er rundet av mot langsidene, slik at telefonen er ganske behagelig å holde.

Hovedinntrykket vi har av vårt testeksemplar er at dette er en hvit, tynn, snerten og lett mobiltelefon som ikke ser særlig eksklusiv ut. Telefonen kommer også i blått, rosa, lilla og ”mørkt metall”, uten at den ser noe bedre ut av den grunn.

Svakt kamera
Nokia X3 fungerer bra som mobiltelefon for den som først og fremst skal bruke mobiltelefonen på tradisjonelt vis. Den fungerer som musikkspiller og kamera også, men er nok relativt sett bedre på musikk enn på foto. Den tar bilder med 5 megapiksler oppløsning, men her er ikke fotolys eller autofokus. Nærgrensen er heller ikke spesielt god, så dette blir et kamera som er best egnet for godværsbilder tatt ute.

Du kan stille inn hvilken oppløsning du ønsker på bildene, fra 0,3 til 5 megapiksler. Du kan legge på effektene sort/hvitt, sepia eller negativ, og du kan stille inn lyskilde for å få minst mulig håpløs hvitbalanse. Andre kamerainnstillinger har telefonen ikke.

Videobiten er ikke stort bedre. Høyeste oppløsning er på 480 x 640 punkter, med 18 bilder per sekund. Med lav oppløsning og ”bare” 18 bilder per sekund skulle en tro telefonen kunne filme enkle klipp med grei flyt, men resultatet er skuffende. Her er et lite opptak vi har gjort med Nokia X3:

Nå skal vi legge til at Nokia X3 er en svært billig mobiltelefon, og at det ville være helt urimelig å forvente at den skal yte som de aller beste mobiltelefonene.

Om vi tar prisen med i regnestykket kommer Nokia X3 godt ut av det. Den koster fra ca 1500 kroner på nett, uten abonnement eller subsidier. Da får du en tynn mobiltelefon som er enkel å bruke, har god lyd, bra batterikapasitet og Wi-Fi.

Den mangler GPS, men kan skilte med FM-radio, Facebook-klient og en videospiller som viser XviD, MP4, H.264, H.263 og WMV-filmer. Musikkspilleren støtter formatene MP3, WAV, WMA og eAAC+.

Musikkspilleren er enkel, men har de funksjonene du trenger, som mulighet for å laste ned musikk, stille lydbildet med en equalizer og å overføre musikk trådløst (Bluetooth, ikke DLNA). Grafikken i musikkspilleren er ikke imponerende, men den er grei nok.

Du kan spille musikk mens du surfer på nettet, og bra er det. Nettleseren er nemlig så treg at pausemusikk kan være på sin plass. Når du bruker snarveien åpner du ikke musikkspilleren. I stedet får du opp et felt som lar deg starte, stoppe og spole i musikken.

Grensesnitt
Den trykkfølsomme skjermen gir deg en litt annen brukeropplevelse enn den du får på andre S40-mobiler fra Nokia. I utgangspunktet er lite endret i måten menyene er bygget opp på, men nå kan du ikke lenger bla i lister ved hjelp av en navigasjonstast. I stedet trykker du på ikonene du ser på skjermen. I noen menyer kan vi bla i lister ved å trekke i skjermbildet, og selv om skjermen krever et visst trykk for å reagere, så synes vi denne funksjonen fungerer tilfredsstillende. Her er også enkelt å konfigurere en egen side med snarveier.

Hovedmenyen kan vises som et rutenett med 3 x 3 ikoner, eller som en liste. Undermenyene vises bare som lister.

Ovi
Telefonen gir tilgang til Ovi, men siden dette er en S40-mobil, så er det begrenset hva du får tilgang til. Men du kan kjøpe musikk, bakgrunner, bilder og en rekke java-applikasjoner som vil gjøre livet med X3 litt morsommere.

Ønsker du deg en mer funksjonsrik mobiltelefon i samme prisklasse anbefaler vi at du vurderer Sony Ericsson Xperia X10 mini. Denne telefonen har Android operativsystem og et langt bedre kamera enn Nokia X3. Til gjengjeld har den ikke fysisk tastatur.

Om standard tastatur og lav pris er viktig kan du også vurdere Samsung Shark. Vi likte imidlertid ikke skjermen på Samsung Shark noe videre.

Sjekk prisen på Nokia X3 i vårt prissøk.

Bildeeksempler

Testresultater

Liten, lett, trykkfølsom skjerm, lav pris, gode taster, Wi-Fi
Treghet i menyene, svakt kamera

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Liten, lett, trykkfølsom skjerm, lav pris, gode taster, Wi-Fi
Treghet i menyene, svakt kamera

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse106.2 x 48.4 x 9.6 mm
Vekt77,4 g
Standby-tid408 timer
Taletid5:20 (2G) 3:30 (3G)
Tilkobling-
BluetoothJa Ja, med A2DP
USB-portJa Ja, MicroUSB
Meldingsfunksjon-
TasteutformingGreie taster, litt glatte
MMSKrysse av
EpostKrysse av
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraBra
Bildegjengivelse inneDårlig
Bildegjengivelse dagslysBra
Bildeoppløsning5 megapiksler
VideoopptakKrysse av
Skjermstørrelse2,4 tommer 240 x 320 punkter
Fargedybde256 K
Minne-
Minnekapasitet50 MB
Støtte for minnekortJa Ja, opp til 32 GB
Nettverk-
UMTSKrysse av
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANKrysse av
GPSBytt
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkLiten og enkel, lett å bruke
Prisklasselav
MenynavigeringSvært bra
BrukervennlighetBra
DesignPlastikk
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilJa Java
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRBytt
Push and talkBytt
Nye egenskaper-
LTEBytt
NFCBytt
SAR-verdi0,98 W/Kg
WIMAXBytt
DMBBytt
TouchJa Ja, trykk. ikke multitouch0

Konklusjon

Testresultater

Liten, lett, trykkfølsom skjerm, lav pris, gode taster, Wi-Fi
Treghet i menyene, svakt kamera

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Nokia X3 er en mobiltelefon med god batterikapasitet, god lyd og en nokså liten trykkfølsom skjerm. Den trykkfølsomme skjermen gjør telefonen enklere å bruke, men du må fremdeles bruke det fysiske tastaturet for å skrive inn tekst.

Musikkspilleren er enkel, men har de funksjonene du trenger, som mulighet for å laste ned musikk, stille lydbildet med en equalizer og å overføre musikk trådløst (Bluetooth, ikke DLNA). Grafikken i musikkspilleren er ikke imponerende, men den er grei nok. Hodetelefonene som følger med er simple greier, men du kan koble vanlige hodetelefoner rett på mobilen om du ønsker bedre lyd.

Integreringen av trykkfølsom skjerm på en "standard mobil" funger bra, selv om menyene stort sett er de samme som før. Det eneste nye er at du kan trykke direkte på ikonene med fingeren, mens du før måtte trykke deg frem til funksjonen og velge den ved hjelp av en navigasjonstast. Her er ikke noen nye funksjoner som tar i bruk mulighetene den trykkfølsomme skjermen gir.

Vi synes kameraet på Nokia X3 er skuffende svakt, til tross for at det tar bilder med høy oppløsning. Videofunksjonen er heller ikke særlig god, så om du er ute etter en kameramobil bør du velge en annen modell.

Det vi liker med denne telefonen er at den er enkel å bruke, og at den har innbygget Wi-Fi. Det gjør at du kan bruke Facebook, Twitter og andre nett-tjenester der det er trådløse nett tilgjengelig, uten å betale for det.

Nokia X3 er antakelig verdt pengene, men så er det heller ikke så store beløpet vi snakker om.

Terningkast 4

Mer om
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her