Skip to content

Natvigs Minde – en holme i Stavanger havn.  Du kan legge ditt neste arrangement til byens mest særpregede lokaler. 

Natvigs Minde er en sjarmerende øy midt i innseilingen til Stavanger havn.  Øya ligger der som en perle, soler seg i lyset fra byen et godt steinkast unna.
Tar du turen over, er det som å komme til Stavanger i gamle dager, tidsreisen starter allerede i det du går om bord vår veteranbåt HUNDVAAG I som vil frakte deg over. Ønsker du en litt lengre tur før du ankommer Natvigs Minde kan vårt mannskap ta dere med på havnetur langs kaiene og de nære byøyene.
Det er Engøyholmen Kystkultursenters som leier ut selskapslokalene på Natvigs Minde.

Natvigs Minde gir deg mange muligheter. Vi har 3 hus vi leier ut: Sjøhuset, Pramhuset og Servicebygget. De fleste som leier hos oss leier et av våre hus. Det kan være til firmafest, bryllup, korseminar, 60 års lag, tur med en brukergruppe eller store grupper med flere ulike aktiviteter i løpet av en dag.

Man kan leie hele øya, deler av den eller bare et rom. Uansett fasilitet vil man her finne roen, mange unike historier og flotte selskapslokaler. Man ser byen med nye øyne og øya er en helt spesiell maritim opplevelse.

PRAMHUSET er det eldste huset på Natvigs Minde, ble flyttet fra Banevigå til Natvigs Minde i 1878, da som et naust brukt til havnearbeid. I dag er det vårt største arrangementslokale, stort, luftig, med gulvvarme, bar- og scene-arrangement. Her er muligheter for bordoppdeking til 80 personer med plass til mingling. Det kan strekkes til 100 personer. Her kan man både ha en uformell, men også en mer formell setting, med hvite duker og porselen. Buffet eller annen matservering med porselen, bestikk og glass avtales med vår samarbeidspartner. Ved arrangement i PRAMHUSET benyttes husets service, stoler og bord. Kunden kan ikke ta med mat og drikke selv, vår partner leverer ønsket mat og drikke. Det er tilgang til toalett i Servicebygget.

SJØHUSET inneholder verksted i første etasje, forsamlingslokale i andre og utstillingene Trehusbyen Stavanger og Hus på vestkysten i 4000 år på loftet. Det er innkjøringsrampe og løfteplattform i huset. I andre etasje toalett og enkelt kjøkken. Det er ikke kokemuligheter her. Det kan dekkes 5 langbord til rundt 55 personer eller settes ut stoler til konsert / foredrag for opptil 110 personer. Her fungerer det greit med ferdig porsjonsmat som kan bringes ut til et gitt tidspunkt, med engangsservice. Ved arrangement i SJØHUSET kan kunden ta med mat og drikke selv, i så fall benyttes engangsservice som tas med av kunde. Kunden kan også benytte vår samarbeidspartner på mat og drikke.

SERVICEBYGGET inneholder kjøkken, lager/kontor, garderobe og toalett, samt et møtelokale på loftet egnet for opptil 20 personer ved langbord. Det er fastmontert lerret og prosjektor tilgjengelig. Møter med enkel medbrakt servering eller buffet levert av vår samarbeidspartner. Det er toalett i Servicebygget.

Generelt om arrangement på Natvigs Minde

Vi har ikke tilgang til storkjøkken på Natvigs Minde. Det vil si at mat ikke kan tilberedes på stedet. Vi samarbeider med en partner som har god erfaring med å levere buffet, og vi ser at dette har vært en suksess i en lang rekke arrangement. Vår samarbeidspartner leverer både varm og kald mat i buffet, har nødvendig skjenkebevilling og står også for dekor, servering, rigging, rydding, utvask mv etter avtale med kunde.

Husk du må komme deg til øya på en eller annen måte. Vi anbefaler å leie vår veteranbåt Hundvaag I, den tar 55 passasjerer.
Veteranbåten HUNDVAAG I som helt til 70-tallet gikk i passasjertrafikk mellom byøyene, er vår transport til og fra Natvigs Minde.
Da er det fullt og det går greit for en kort tur. Med 35 til 40 passasjerer er det godt med plass og fint for en lengre tur. Fingermat og drikke etter ønske kan medbringes.  Les mer om leie av Hundvaag I her. 

Andre retur-tilbud fra Natvigs Minde:
NATTFLØTT
rutetilbud fra NORLED. Anbefales for retur fra Natvigs Minde på nattestid.
NORLED tilbyr avgang fredager og lørdager fra Natvigs Minde kl 00:45 med en 97-seters katamaran til Fiskepiren/Skagenkaien for kr 5 040.
Avtal tidspunkt og pris ved å kontakte Jannecke Skjøld i NORLED Charter & Turisme tlf 5186 8752 eller e-post til fjord(at)norled.no.

Bruk skjema nederst på siden for å kontakte oss eller klikk her.

Her kan du lese litt mer om Natvigs Minde. Øya har en helt unik historie.

Natvigs Minde ligger midt i havnebassenget i Stavanger. Øya består av Store – og Lille Plentingen, som er bundet sammen av en liten molo. Homene har fra gammelt av hatt ulie roller i byens havnemiljø. Sporene fra denne historien er fortsatt godt synlig. I 1870 overtok Stavanger havnevesen holmene til bruk som base for sin entreprenørvirksomhet. Havnevesenet var da i gang med en omfattende kaiutbygging. Tidlig på 1800- tallet var øya  brukt som en karantenehavn. Slike karantenehavner ble brukt når man var redd for at mannskap ombord i ankomne skip hadde smittsomme sykdommer. Her lå det oppankret et par utrangerte skip hvor folk kunne bo til man trodde de var smittefrie.

I 1879 byttet Store Plentingen navn til Natvigs Minde. Holmen ble oppkalt etter byens havnefogd Thomas Natvig. Havnevesenet hadde bygd dypvannskai og to pramhus her ute. Planen var at dypvannskaia skulle fungere som ballastkai, hvro skuter kunne laste eller losse ballaststein. Mye av steinen og jorda her ute er ballast fra seilskuter. Roter man i bakken, finner man snarat rester av keramikk og flinkt som har ligget er i over 150 år.

I mudderpramhuset lå havnevesenets mudderpram fortøyd, og i sjøhuset hadde havnevesenet lagret prammer og utstyr til havnearbeid.

Engøyholmen er muligens verdens minste holme med ferje, men Natvigs Minde må være verdens minste øy med egen jernbanelinje. Linjen ble brukt av Stavangers havnevesen og lå lenge nedgravd i bakken, helt til Engøyholmen Kystkultursenter gravde den fram.

I 1994 begynte Stavanger havnevesen å restaurere bygningene på holmen. Helge Schjelderup ble engasjert som arkitekt. Allerede i 1991 hadde han ledet arbeidet da arkitektstudenter foretok oppmålinger av de gamle bygningene. Kjell Solheim fra Jelsa ble hyret inn som byggmester. Restaureringen ble gjort etter antikvariske prinsipper, og gammel håndverk ble tatt i bruk. Det store pramhuset ble innredet som selskapslokal. I mudderpramhuset har Stavanger maritime museum sin boknabåt fra siste halvdel av 1800- tallet liggende. Det ble også en nytt servicebygg der det ble innredet kjøkken, toaletter og garderober.

BRANNEN: I mai 2003 brant det på Natvigs Minde, brannen tok:

Det store bindingsverksjøhuset med grunnflate på 8 x 29 meter og 2 1/2 etasjer høyt. Opprinnelig bygget i 1830- årene for Rosenkildeverftet som lå ved Fiskepiren. Sjøhuset ble flyttet og gjenreist på Natvigs Minde i 1884 til bruk for Stavanger havnevesen.
Fem flotte båter som tilhørte Stavanger maritime museum. Bygget på 1800-  og tidlig på 1900-tallet av kjente båtbyggere i Ryfylke og Hardanger.
Kjølen til den planlagte skottertbriggen «Marcille Riiberg», tilvirket på Domkirkeplassen under Tall Ships Race i 1997. Dimensjoner: 14 x 14″ i tverrsnitt, og til sammen 33 meter lang, i to deler. Prima furu hentet fra Kaupanger i Sogn.

    Forespørsel på leie

    Navn & Etternavn:*

    E-post:*

    Telefon:

    Dato for ønsket leie:*

    Antall personer:*

    Melding:


    Ved å trykke på send bekrefter du å sende inn melding. Du får epost kopi av innsendt skjema.

    Back To Top