Til hovedinnhold

RIM Blackberry 9000 Bold

Simen J. Willgohs

Design og brukervennlighet

Det er nå godt over to år siden den kanadiske smarttelefonprodusenten RIM gjorde inntog på det norske markedet med sine Blackberry-telefoner. Kombinasjonen med fullt tastatur, bred skjerm og ubeskjeden fråtsing i nyttefunksjoner var en frisk mobiloppskrift. Fra 8700g går nå stafettpinnen til Blackberry Bold, som skal friste proffbrukere med behov for avanserte e-postløsninger og nytte med stor N.

Men siden RIMs inntog i 2006 har Nokia og resten kommet tilbake med sterke konkurrenter. Nye Nokia E71 for eksempel, går rett i strupen på RIM ved å gjøre alt det Blackberry kan, bare i mindre format og med velkjente Nokia-løsninger.

Slik gjør du klar din Bold på 1-2-3 >>

Lekkert!

Kameraet har ikke autofokus.
Volumtastene og høyttaler.
USB-utgang, 3,5 mm minijack og minnekortport.

RIM har fått med seg at proffbrukere vil ha sexy telefoner, og nye Bold er en av de lekreste smarttelefonene vi har sett til nå. Her er det topp kvalitetsfølelse, god byggekvalitet og stil som gjelder.

Mens tidligere Blackberry-telefoner gjerne har bestått ene og alene av billig hardplast, kombinerer Bold pianolakk med imitert lær og metall på sidene. Alle taster er glanset og helhetsinntrykket er særdeles positivt. Endelig har Blackberry et utseende som står til prisen.

Designen forøvrig er svært lik den vi har sett på tidligere Blackberry-telefoner, med fullt qwerty-tastatur, styrekule, bredskjerm og en blinkende statuslys til høyre over skjermen.

Bold er ganske stor. Dette er ikke telefonen du kjøper fordi den smyger seg lett ned i jakkelommen, tvert i mot. Til det er Bold både for bred og for tykk.

Gode taster

Tastene er svært gode, og til tross for at det er en stor utfordring å presse inn et qwerty-tastatur på en så liten flate, mener vi RIM har truffet godt. Greit nok, tastene er små og du skal være noenlunde presis når du trykker. Men til gjengjeld har RIM gjort svært mye for å la skriving bli en så smertefri opplevelse som mulig. Uthevede taster og relativt stor avstand dem i mellom sørger for at du som oftest treffer rett.

Å skrive lange tekststykker på Bold er en utfordring. Det går tregere enn på et normalt PC-tastatur, og det å svare på lengre e-poster er fortsatt noe som gjøres best på PC-en. Men etter litt tilvenning ble vi mer og mer komfortable med å la den bærbare PC-en bli igjen hjemme.

Den største utfordringen på tastaturet er imidlertid styrekulen, som Blackberry sverger til på sine telefoner. Denne er upresis og ikke helt responsiv i menyer, spill og programmer. Men den kommer til sin rett når du skal bla deg gjennom hundrevis av e-post og gjennom nettsider, og er svært hendig å ha i kalenderen. Vårt tips er å prøve dette ut før du bestemmer deg for Blackberry for godt.

Den beste skjermen i sin størrelse

Som de fleste andre Blackberry-telefoner kommer Bold med skjerm i bredformat. De fleste mobilskjermer er i dag lengre enn de er brede, for å spare telefonen for størrelse. Med Bold er det motsatt, av hensyn til e-post, surfing og annen proffbruk. Skjermen er på 2,65 tommer og har en oppløsning på 480 x 320 punkter. Skjermen er ikke trykkfølsom.

Selv om det skjer mye på skjermfronten for tiden og både Apple og HTC har levert noen fantastiske skjermer i det siste, overgår RIM dem begge. Skjermen i Bold er så suveren at en begynner å lure på når utviklingen skal stoppe. Punktene i skjermen synes knapt, bildene er jevne og fargegjengivelsen ganske imponerende. Så selv om ikke proffunksjonalitet skulle friste er Bold verdt prisen nesten bare på grunn av skjermen.

I stedet for å hive seg på etablerte operativsystem som Symbian og Windows Mobile, har RIM valgt å utvikle et eget system kalt Blackberry OS. Dette er ikke å ulikt Symbian og Windows Mobile ved at det kan kjøre flere program samtidig og har en rekke endringsmuligheter. Men er du kjent med disse to systemene fra før vil overgangen til Blackberry merkes - likere er de nemlig ikke.

Menyene på Bold har gjennomgått en stilmessig ansiktsløftning. Mens menyene før fort kunne minne litt om menyene på et avansert leketøy, er menyene i Bold veldig lekre med enkle, ensfargede ikoner på svart og blå bakgrunn. Den samme endringen går igjen på snarveismenyen på skrivebordet, der du kan legge inn seks snarveier etter eget ønske.

Det fine med Blackberry-menyene er at du kan justere de rimelig fritt etter eget ønske. Skrifttype, størrelse og stil kan endres, det kan også utseende på hovedmenyen. Menyene er også særdeles enkelt lagt opp. De fleste funksjoner kan nås direkte fra hovedmenyen, som består av i alt 24 ikoner.

Satser på snarveier

Slik ser menyen ut.
Her kan du endre skriftstørrelse og skrifttype i menyene, samt en rekke andre ting.

Det sier seg selv at det da fort kan bli mye blaing frem og tilbake. For å kompensere for dette, bør du lære deg de mange snarveiene som finnes i Blackberry. De fleste tastene kan brukes som snarveier, og når du behersker dette, går ting atskillig kjappere. Du kan også stable om alle valgene i menyen, slik at de funksjonene du bruker mest ligger øverst.

Om det er noe du lurer på, har Bold også et uslåelig hjelpesystem som forklarer deg alt fra hvordan du skriver e-post til hvordan du bruker Bluetooth.

Ellers er menyene kjappe og responsive, og selv med flere programmer kjørende samtidig opplevde vi at telefonen holder tempoet.

Slik unngår du at smarttelefonen din blir treg >>

Ikke æ,ø eller å

Det er en ting som irriterer oss ganske mye med Bold, og det er at telefonen ikke har de skandinaviske særtastene æ, ø og å. Dette har for eksempel Nokia E90, som garantert gir Nokia et forsprang blant mange e-postbrukere. For å kompensere har RIM lagt inn noe som kalles Autotext i norske telefoner, som automatisk bytter inn ord du skriver med noe annet med de riktige kombinasjonene. Skriver du "loepe" blir dette endret til "løpe", og "gaard" blir til "gård". Men det er fortsatt tungvint.

Det skal også sies at du ikke kan få norske menyer på Blackberry ennå, og at du derfor må bruke engelsk språk. Vi har ikke fått bekreftet om Bold vil komme med norske menyer eller ikke.

Salgspakken er rimelig standard og inneholder ikke noe spesielt:

  • Bold
  • Batteri
  • USB kabel
  • Reiselader
  • BlackBerry User Tool (brukerguide med CD)
  • Headset 3,5mm stereo

Teknologi og funksjoner

Batteriet er på voksne 1500 mAh.

Avansert bjørnebær

Om du tidligere har ment at Blackberry-telefonene harhar hatt for lite teknologi under panseret, er du et argument fattigere nå. Bold er nemlig, om ikke markedets mest avanserte telefon, ihvertfall i blant dem.

Som stadig flere telefoner kommer Bold komplett utstyrt med både super-3G, Edge, Wi-fi og firebånds GSM-støtte. Dette sikrer raskest mulige nedlastning av data i mobilnettet, og trådløse nettverk der det finnes, samt at du kan bruke telefonen i alle verdens GSM-nett.

GPS er også på plass. Dermed fungerer telefonen også som navigasjonsverktøy. Noen bil-GPS er Bold imidlertid ikke. Den kan gi veidireksjoner fra ett punkt til et annet, lite annet. Men GPS-en kan opplyse om nærmeste bar, hotell, restaurant osv.

Vi syns GPS-en er treg i oppstart, der du gjerne må vente flere minutter før telefonen får GPS-signal. Kartene er imidlertid det verste. Her oppgis offentlige plasser som ordinære bygninger, mens enkelte kvartaler blir oppgitt å være park.

Ti tips til GPS-bruk >>

Bold har plass til minnekort av typen Micro-SD, og kan med det raskt utvide minnet med 8 GB eller mer. I tillegg har telefonen et internminne på 1 GB. Dette minnet kan brukes til ekstern lagring for en datamaskin, men Bold mangler dessverre filutforsker på telefonen.

God batterilevetid

For å være smarttelefon skal Bold ha mye skryt for god batterilevetid. Uansett hvor mye vi brukte telefonen opplevde vi aldri at telefonen måtte lades oftere enn annenhver dag. Med gjennomsnittlig bruk kan vi lett se for oss at den klarer hele tre dager uten lading.

Slik tar du vare på batteriet >>

Talekvaliteten er helt upåklagelig, og absolutt i toppsjiktet for en telefon i dag.

Bold er svært avansert også i funksjonalitet, og har det meste av funksjoner du forventer å finne i en smarttelefon i dag.

Kongen av e-post

Så enkel, men så genial. Bold er kongen av e-post, uten tvil.
Kalenderen er også en av Bolds sterke sider.
Nyoppføring i kalenderen.

Blackberrys telefoner har alltid vært i en egen klasse når det kommer til e-post, Bold inkludert. Som en telefon med støtte for push kan du motta e-post på det sekundet de er sendt med Bold, så fremst e-postløsningen du bruker støtter dette. Det gjør svært mange bedriftsløsninger, ihvertfall samtlige som bygger på Exchange eller Blackberrys egen løsning.

På telefonen har du én mappe for hver e-postkonto, en egen for SMS og MMS, samt én fellesmappe for samtlige. Dette kan virke litt forvirrende først, men er genialt så snart du blir vant til det. Ikke bare kan du da skille en e-postadresse fra en annen, men du kan også ha langt bedre oversikt over hva som går inn og ut.

E-postleseren er i en klasse for seg. Her kommer styrekulen til sin rett ved at du ruller gjennom hundrevis av e-post lett som en lek. Og her er det ikke snakk om å laste ned et lite knippe e-post, eller måtte bruke Outlook hver gang du skal gjøre noe avansert. Leseren laster ned absolutt alt og beholder det i 30 dager med mindre du spesifiserer noe annet. Og dersom du ønsker å legge til autosvar eller signatur, ønsker å vise flere tekstlinjer i innboksen eller ønsker en spesifikk kryptering, så kan det ordnes.

Når du åpner en melding vises denne som en enkel melding med avsender, tema, dato og melding. Dette fungerer svært bra helt til du får e-post i html-format. Da blir det fort krøll. Vedlegg i .doc eller .pdf vises derimot rett i meldingsvinduet.

Det skal også nevnes at år du laster ned vedlegg via systemene til Blackberry blir dokumenter ribbet for unødig informasjon, og sendt over bit for bit. Det betyr at ting går mye raskere og nedlastingen krever mindre båndbredde enn på andre telefoner.

Det eneste vi irriterer oss over er at e-postleseren viser tidspunkt e-posten mottas og ikke når den ble sendt. Til gjengjeld skilles all e-post for hvilken dag de kom med en linje.

Kom i gang med e-post på mobilen >>

Brukervennlig nettleser

Slik ser nettsider ut i nettleseren.

Nettleseren er mye samme slaget, og tilbyr både maksimalt med brukervennlighet i tillegg til at den er svært avansert. Som enkelte andre mobilnettlesere har Blackberry sin mulighet til å laste nettsider gradvis i pakker, slik at du raskest mulig skal få et overblikk. Du kan også forstørre nettsider lett slik at en liten skjerm ikke ødelegger for lesingen.

Bli vant til dette: Treg GPS med dårlige kart som søker for lenge.
Nyttemenyen i sin helhet.

Et problem med nettleseren er at den ofte leser sider feil. Bilder overlapper tekst, og tekst blir feildimensjonert i forhold til siden for øvrig. Vi håper dette vil bedre seg i neste versjon av programvaren.

Adresseboken og kalenderen følger i samme spor som nettleser og e-postleser. De er både avanserte og svært brukervennlige.

Adresseboken rommer alt av opplysninger du måtte ha om en kontakt, og gjerne av flere av hver type oppføring. Flere jobbnumre, e-postadresser og adresser? Ikke noe problem. Bold fikser biffen.

Rull deg rundt i kalenderen

På samme måte inneholder kalenderen det meste du kan ønske deg. Hver oppføring kan inneholde tidspunkt, tidssone, påminnelse, og om du er opptatt eller tilgjengelig i det aktuelle tidsrommet. Du kan også gjenta avtaler med ulike mellomrom, samt merke hendelser som private. Og siden telefonen bruker Blackberry-systemet kan du også invitere deltakere til møter rett fra kalenderfunksjonen.

I kalenderen kommer forøvrig styrekulen nok en gang til sin rett. Ruller du nedover kommer du til ulike tidspunkt den aktuelle dagen, mens rulling bortover fører deg til neste dag og neste uke. Øverst i skjermen vises en liten oversikt over dato og hvilken ukedag det er. Det er også viktig å merke at alt kan synkroniseres med en sentral tjener på rappen slik at du får tilgang til kalenderoppføringene på for eksempel PC-en din.

For å få full utnyttelse av Blackberry-systemet må bedriften din bruke en Blackberry Enterprise-server. Dette åpner for sikker synkronisering, fjernstyring og andre essensielle proffunksjoner. Er du privatbruker kan du skaffe Blackberry Internet Solution, som er en forenklet utgave av Enterprise-systemet.

Smålig Office-pakke

Bold har støtte for visning av Office-dokumenter og PDF-filer. Selve Office-fremviseren fungerer helt greit. Men dersom du ønsker å lage nye dokumenter eller redigere eksisterende på telefonen, slik du kan på de fleste telefoner med Windows Mobile og Symbian, må du kjøpe ekstralisens utenom for 70 dollar. Dette syns vi er latterlig smålig for en profftelefon til flerfoldige tusen kroner som Bold.

Telefonen har også en lommebokfunksjon, som lagrer passord og koder du må huske, samt en talekommandofunksjon som ringer opp kontakter du ber telefonen ringe. Diktafon er ellers på plass, med kalender, kalkulator og notatblokk.

Helt til sist kan det nevnes at telefonen har en egen oppgaveliste, men denne synkroniserer ikke oppføringer direkte med kalenderoversikten, slik S60-telefoner gjør.

Utover dette fins det en rekke Java-programmer til Blackberry-plattformen du kan laste ned og installere, enten gratis eller for en liten penge.

Multimedia

Musikkspilleren er en av de største overraskelsen på Bold.

Musikkspiller i dress

Mye har endret seg siden forrige gang vi hadde en av Blackberrys telefoner på testbenken. Ihvertfall på underholdningsfronten. Fra knapt å bry seg om musikkstøtte ser RIM nå etterhvert verdien og behovet av å ha telefoner som kan underholde.

Den største endringen har nok kommet til musikkspilleren, som både er avansert og har svært god lyd. For å komme så sent inn i MP3-kappløpet har RIM skjønt tegningen ganske fort og gjort spilleren både praktisk og lekker. Som i menyene ellers har alt et ganske dempet visuelt preg, med lysende taster og albumbilde midt på.

MP3-spilleren.
Bildefremviseren duger bra.
Et av spillene: Brick Breaker.

Satsningen på lyd kommer godt til syne ved at telefonen også har et 3,5 mm hodetelefonuttak på siden, ny spiller og et rimelig bra håndfrisett. Lyden du får med et ordinært hodesett er bra, og selv med de medfølgende ørepluggene får den godkjent-stempel.

Vi er ikke like imponerte over lydutjevneren. Selv om enkelte instillinger absolutt får frem enkeltkvaliteter, er det flere som bare grøter til lyden. Det går ikke an å stille inn lydutjevneren selv.

Så om Bold kanskje ikke er den abslutt beste musikktelefonen, så er den ihvertfall den stiligste i sin klasse.

Kom i gang med musikkmobilen din >>

Duger ikke til spill

RIM har tydeligvis også sett nødvendigheten av å gi telefonene sine flere spill. Bold har fire: Brick Breaker, Word Mole, Sudoku og Klondike. På grunn av styrekulen må vi si at Bold ikke egner seg som spilltelefon, Styrekulen blir rett og slett for vanskelig og upresist i bruk.

Bold gjør en god jobb som videospiller på grunn av den brede skjermen, og to sterke høyttalere gjør at telefonen raskt kan fungere som mediespiller på reise eller på hytten. Bildefremviseren drar også nytte av skjermen, og fremviseren kan vise bilder normalt og som et lysbildeshow.

Svakt kamera

Det svakeste punktet til Bold er kameraet. Med en opplsøning på to megapiksler, manglende autofokus og kun et enkelt fotolys, blir det ikke bra bilder. To megapiksler, uten autofokus, og med kun et enkelt fotolys, blir det sjelden særlig bra bilder.

Det blir det heller ikke med Bold. Bildene er både uskarpe, har til tider dårlig fargegjengivelse og har feil proporsjoner i forhold til virkeligheten. Det er ikke ofte vi ser tønneeffekt på kameratelefoner i dag, men Bold viser at dette fortsatt er mulig. Dette er tydelige tegn på svak optikk, og viser at RIM har nedprioritert kameraet til fordel for andre funksjoner.

På den positive siden klarer kameraet seg godt innendørs, fanger tilstrekkelig med lys og gir en riktig gjengivelse av farger og det å fange tilstrekkelig med lys. Bilder tatt med andre mobilkamera på samme tid viser at Bold ofte kom best ut med best farger og mest lys i bildet. Men til gjengjeld blir detaljer utvisket og kontrastene feil. Dette er med andre ord ikke bilder vi ville hengt opp på veggen hjemme.

(Klikk for større bilder)

Telefonen kan ta opp video i en oppløsning på 400 x 320 punkter - en heller uvanlig oppløsning. Valget på denne skyldes nok at det tilsvarer skjermoppløsningen, og videoklippene dermed kan vises i fullskjerm. Vi ville nok uansett ikke sett på klippene andre steder.

Konklusjon

Blackberry Bold er kanskje den første modelen fra RIM som faktisk kan konkurrere mot vanlige mobiltelefoner. Det meste vi har kritisert Blackberry for før, er tatt til etteretning og rettet på.

Mens tidligere telefoner har vært rene epost-terminaler, har Bold et mye bredere fokus, og man nå fått på plass viktige funksjoner som GPS og Wi-Fi, og ikke minst skikkelig støtte for multimedia.

Kjapp, avansert og funksjonsrik

Men først og fremst er det e-poststøtten Bold skal ha skryt for. Det store omfanget av muligheter, det komplette tastaturet, styrekulen og push-støtten er alle med på å gjøre Bold til en e-postbrukers drøm.

Med super-3G og Wi-fi innabords laster du ned data fra nettet i høy hastighet. Uansett hvor du befinner deg i mobilnettet er du også sikret raskeste hastighet med enten ordinær 3G, Edge eller i verste fall GPRS.

Det hjelper også godt at selve telefonen er kjapp som et olja lyn. Flere programmer samtidig eller 800 nye e-post? Bold tar det faktisk på strak arm. Generelt virker maskinvaren i Bold bunnsolid, siden telefonen også kan by på 1 GB internminne, god batterilevetid for smarttelefon å være og god lydkvalitet både i musikkspiller og under samtaler.

Sist men ikke minst må Bold ha ros for å tilby et sjelden frodig utvalg av nyttefunksjoner og underholdning.

...men også dyr, og uten æøå

Det finnes fremdeles noen ting å sette fingeren på. Mangelen på norske menyer og fysiske æøå-taster er slitsomt å forholde seg til. Og kameraet er alt annet enn hva man bør forvente på en såpass dyr telefon.

Prisen er et annet minus. Bold koster i overkant av hva de fleste vil legge på bordet for en telefon. Trigcom, den norske distributøren for Blackberry, tilbyr Bold til forskjellige priser alt etter om du ønsker binding, er tidligere kunde og om du er privat- eller bedriftsbruker. Den billigste løsningen er to års binding for allerede eksisterende forretningsbrukere. Da koster telefonen 3490 kroner. Dyreste løsning er privat uten binding for ny kunde. Da koster telefonen svimlende 7499 kroner.

Samtidig er dette heller ikke en modell for massene, og de fleste funksjonene i telefonen vil først komme fullt til nytte dersom det brukes i sammenheng med flere telefoner i en bedrift.

Sist av alt vil vi klage på at Bold kommer med en såpass kneblet Office-pakke som den gjør. De fleste smarttelefoner i dag kan endre Office-dokumenter og opprette nye. På Bold derimot må du betale egenhendig for en slik utvidelse. Kanskje litt drøyt når telefonen koster opp mot 8000 kroner?

Nokia bør skjelve

Men uavhengig av dette, Bold er et svingslag fra RIM de færreste hadde forventet - og kanskje minst av alle Nokia. Deres Nokia E71 fikk stående ovasjoner av oss for to måneder siden, men må nå se seg slått av erkerivalen. E71 er kanskje mindre, men så fremt du har råd synes vi Bold gir en mye mer helhetlig pakke.

Det finnes kun noen få andre gode alternativer. HTCs S730 har også fulltastatur og støtte for både push, Office og det meste av teknologi. Samsung I780 er til nå ubestridt testvinner hos oss, og er en sterk konkurrent til Bold. Og Nokias panserflaggskip E90 holder fortsatt koken, til tross for at den allerede har passert ett års alder.

Men Bold er uten tvil den mest komplette og solide Blackberry-telefonen til nå, og vi kan levere fra oss "Anbefalt"-stempel og full score uten problemer.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her