Foreninga opplyser i ei pressemelding at den har fått medlemmer fra store deler av landet, men hele styret kommer fra Trondheim-området. Lederen heter Ola Wanvik og styremedlemmer er Kolbjørn Selmer og Ivar Oust.

Formålet er å arbeide for å bistå grunneiere som står i fare for å miste landbruksjord til det offentlige i områder med markedsappell - altså pressområder.

Stordrange som advokat

Advokat dr. juris Bjørn Stordrange vil fungere som rådgiver og advokat for foreninga. Han har et kjent navn innenfor jusen på dette feltet. Stordrange sier foreninga setter lys på et ømt og aktuelt tema innenfor norsk ekspropriasjonsrett og at han ser fram til å samarbeide med foreninga og dens medlemmer.

En prosent av markedspris

Foreninga sier seg i pressemeldinga lei av at det offentliges grunnerverv i bynære strøk avspiser grunneierne med en erstatning som ofte utgjør kun én prosent av markedsprisen i området. Ved tvangsinnløsning av fast eiendom, viser en måling gjort av Sentio at 83,7 prosent av befolkningen støtter full erstatning til grunneierne.

Foreninga vil arbeide for:

* Best mulig rettspraksis og rettsregler ved avståelse av grunn til det offentlige.

* Lik behandling og god erstatning der det offentlige overtar jord til veger, parker, kirkegårder, friområder, etc.

* Gjennomslag for at områder som blir tatt av det offentlige skal erstattes med en utjevnet områdepris når jorda skal brukes til "grønne formål" i byer. .

* Å være en vakthund som følger med på hvordan det offentlige opptrer.

Forstår frustrasjonen

I Norges Bondelag viser en til at foreninga ble stiftet i Trondheim og overlater til organisasjonssjef i Sør-Trøndelag Bondelag, Jon Gisle Vikan, å kommentere dannelsen. Han har forståelse for grunneierfrustrasjonen som ligger bak etableringa etter flere lokale utbyggingssaker i Trondheim.

- Det er lett å skjønne at grunneiere føler seg overkjørt av myndigheter og storsamfunn ved å få 20 kroner kvadratmeteren for grunn som etter omregulering til andre formål i noen tilfeller går for 1000 kroner, sier han.

Som en annen illustrasjon av erstatningsnivået nevner han at erstatningen til grunneierne under E6-utbygginga utgjorde promiller av totalkostnaden.

Neppe konkurrent

Han opplyser at stifterne dels er medlemmer i Bondelaget, dels ikke. Hvor stor oppslutning foreninga kan få, er Vikan usikker på, og han og ser heller ikke uten videre foreninga som noen konkurrent til Bondelaget.

- Den kan vel kanskje heller bidra litt til å få mer oppmerksomhet om problemområdet, tror han.

På spørsmål om den nye foreninga må ses som en mistillit til Bondelagets arbeid på grunneierområdet, sier Vikan at han oppfatter det som den først og fremst skal jobbe juridisk med enkeltsaker. Slik juridisk bistand gir også Bondelaget gjennom sin ordning med samarbeidsadvokater over hele landet. I tillegg mener Vikan at både jordvern og bedre grunnerstatning må fremmes gjennom politiske kanaler.

- Dette er et kontinuerlig arbeid som Bondelaget har skarpt fokus på, sier han.