LASIK

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

LASIK, som er akronym for LAserassistert in Situ Keratomileusis, er et kirurgisk inngrep på øyets hornhinne for å korrigere synsfeil. Inngrepet utføres ved hjelp av en såkalt excimer laser. Ved hjelp av denne fjerner oftalmologen (øyenlegen) et ytterst tynt lag av vev fra hornhinnen, typisk noen titalls mikrometer tykt, slik at krummingen på hornhinnen endres. Målet med operasjonen er at pasienten skal oppnå godt syn uten å måtte bruke briller eller kontaktlinser. Denne metoden for synskorrigerende kirurgi ble lenge foretrukket fremfor andre metoder som PRK og LASEK, ettersom den medfører noe mindre ubehag for pasienten de første dagene etter operasjonen, og en raskere rekonvalesens. Imidlertid har forskjellige typer overflatebehandlinger, som cTEN, PRK og LASEK, de siste årene økt i popularitet, hovedsakelig på grunn av en betydelig mindre risiko for komplikasjoner under og etter operasjonen sammenliknet med LASIK.

Den nyeste varianten av overflatebehandling kalles cTEN ("customized, transepithelial, no touch laser treatment"), og er den eneste formen for laserbehandling som utføres uten at man behøver å berøre øyet med instrumenter. Universitetssykehusene i Norge benytter denne formen for laserbehandling.

Resultatmessig er det lite som skiller behandlingsmetodene, men man kan påregne noe bedre presisjon og dermed også noe bedre synskvalitet etter behandling med de nyeste metodene. Denne forskjellen merkes best i situasjoner med lite lys.