Nærfanget mat

Lang og kortreist fisk fra Båly på Spangreid.

Jeg er odelsjente og har tilbragt alle sommerferiene mine i Gjerstad. Jeg har også gått på Norges Landbrukshøgskole som min farfar. Med andre ord: En skikkelig landkrabbe. Nå har jeg besøkt en ekte kystfisker. Jeg har vært på Båly fisk på Spangreid i Lindesnes og snakket med August Fjeldskår.

Båly fisk er både et fiskemottak og en fiskebutikk. Mye av fisken som landes på Båly blir eksportert, men en del selges blant annet på fiskebrygga i Kristiansand. De lager også mye fiskemat på Båly; fiskekaker og fiskegrateng og noen veldig fristende vårruller med fisk. Jeg får være med inn på selve fiskemottaket og se kassene med sløyd fisk på is. August Fjeldskår vil helst vise fram torsken, for det er torskefisket på revet som er hovedgesjeften hans. Men jeg får ham også til å holde opp en lange – og hvis noen lurte på hvorfor langen heter lange så er det bare å se på bildet:

image

Dette er den lange fisken som heter lange. Kystfisker August Fjeldskår i bakgrunnen.

- Hva er egentlig en kystfisker? spør jeg.

- Havfiskeriet har fryseri om bord på store båter. De er lenger på havet og leverer fire ukers fangst i slengen. Vi kystfiskere er ute 1-4 dager og leverer fersk fisk til land, forklarer August.

På svensk heter det nærfanget mat, og den er det altså kystfiskerne som leverer. August og fiskerne hans bruker ikke trål som soper med seg alt i havet, de fisker med garn. Stormaskede garn er veldig lurt, for da svømmer de små fiskene (som skal bli til store fisker) rett gjennom garnet.

Fiskemottaket på Båly er nytt, lyst og reint. Det er ikke mange år siden fiskebåten til August Fjeldskår losset all fisken i Danmark. Norske forbrukere var mest opptatt av å få billig frossenfisk. Men August Fjeldskår mener trenden nå har snudd. Kundene er blitt mye mer bevisste, de spør og graver om fisken.

- Fisken er jo en fornybar ressurs! Det er aldri målt så mye torsk i Barentshavet som nå. Sånn kan det gå med god fiskeforvaltning og litt hjelp fra Vårherre, sier August Fjeldskår. Vi er enige om at oljenæringen er oppskrytt. De suger jo bare opp en ikkefornybar ressurs fra havbunnen, og etter noen år blir det tomt.  

Spis Sørlandet dag 26 og 27

I går var jeg på Båly fisk, og etterpå spiste jeg lunsj på Lindesnes fyr med Siri Mathisen. Det er takket være Siri at Lindesnes Fyr har byttet ut de seige og langtidsholdbare plastikmuffinsene med blant annet sitronpai (av fyrets egne sitroner!) og muffins med rabarbra fra fyrvokterens hage.

image

Dette er det andre sitrontreet jeg har funnet på Sørlandet. Det bor i fjellhallen på Lindesnes Fyr. Finnes det flere mon tro? Under sitrontreet står Siri Mathisen.

Til lunsj spiste vi ovnsbakt torskerygg fra Båly fisk med økologiske rotgrønnsaker fra Grønsfjord Staudegartneri på Spangreid. Lunsjen var levert av Lindesnes Gjestehus.

Siri er kjent som en dyktig baker, og jeg hadde sendt henne noe av hvetemelet fra Grimstad på forhånd. Resultatet var tre fantastisk saftige og luftige brød. Siri bløtlegger melet i ett døgn før hun tilsetter gjær (og litt mer mel) og lar det heve i ca 12 timer. Det skal jeg teste ut neste gang jeg baker.

Til middag stekte vi hav-abbor fra Båly. Den var mye større enn abboren vi pleier å fiske i Gjerstad, men kjøttet var faktisk veldig likt. Jeg lurer på om de er i slekt, selv om den ene lever i saltvann og den andre i ferskvann?

I dag laget jeg ovnsbakt elghjerte med eple- og løkfyll til middag. Noen ble direkte begeistret, andre trenger nok å øve seg litt mer på å like innmat.

Blog comments powered by Disqus