Til hovedinnhold

Jawbone Prime

Einar Eriksen
Håndfrien kommer i mange farger. (Pressebilde)

Jawbone har kommet med to nye håndfrier til det norske markedet. Da vi testet Jawbone 2 kunne vi konstatere at støyfiltreringen er enormt god. 

Les testen av Jawbone 2

De to nye håndfriene heter Jawbone Prime og Jawbone Earcandy. De to er prikk like, båte ut- og innvendig, men mens Prime kommer i tre stilrene og seriøse farger kommer Earcandy i fire knæsje farger.

Designen har ikke blitt veldig annerledes enn hos Jawbone 2. (Alle foto: Einar Eriksen)

I første omgang er det Prime som kommer til Norge, først i fargen svart og i løpet av juli også i mocca og platinum. Om Earcandy i gult, grønt, lilla og rosa kommer hit til lands er ikke avgjort ennå.

Ellers er designen svært lik Jawbone 2. Mønsteret utenpå håndfrien er forandret til noe litt flatere, men linjene er de samme. Størrelsen er også den samme, med sine 5,4 centimeter i lengden, og vekten har økt litt fra 8 til 10 gram. 

Det er imidlertid ikke bare utseendet som skal ha blitt forandret. Ved generell bakgrunnsstøy, bruk av pressluftsbor og støy på en pub mener Jawbone at Prime skal være en sjettedel til en fjerdedel bedre på å filtrere bort støyen.

Spenstig design

Vi syntes designen på Jawbone 2 var spenstig. Jawbone Prime er på én måte litt mer beskjedne ettersom mønsteret på utsiden av håndfriene har blitt litt flatere. På en annen side kommer Earcandy i fire knallfarger for se som liker en utfordrende stil. Prime har tre mer diskré og stilrene farger.

Lyset som viser om håndfrien er påslått, i tilkoblingsmodus og strømnivået lyser gjennom en liten "sprekk", og er nesten ikke synlig når lyset ikke lyser.

Det følger med en rekke øreputer for at håndfrien skal passe øret ditt.

Ellers er Prime utformet på vanlig måte med en utvekst som stikkes inn i øret, og en avtagbar ørebøyle. Det følger med seks øreputer for å sikre at håndfrien passer forskjellige ører, og tre av dem fester seg også i ytre øregang slik at du ikke skal trenge ørebøylen. 

Prime er nesten umerkbar på øret, og det blir heller ikke ubehagelig med tiden. Håndfrien sitter som støpt også uten ørebøylen. 

Jawbone Prime sitter godt på øret.

Tastene er skjulte, og ligger midt på dekselet for å ta telefonen eller få håndfrien til å koble seg til mobilen. I motsetning til de fleste andre håndfrier, ringer ikke Prime ut til den siste på anropslisten din når du trykker på tasten. Dette synes vi er mye greiere, slik at du slipper å lommeringe som en gal om du oppbevarer håndfrien i lomma. 

På toppen av håndfrien er det også en skjult tast. Denne kan du trykke på for å avvise samtaler og velge forskjellige volumnivåer. Holder du tasten inne i to sekunder slår du av og på håndfriens støyfiltrering. Du kan også ringe til sist brukte person på anropslisten ved å trykke på tasten tre ganger på rad.

Enkel å sette opp

Som alltid, er det enkelt å koble håndfrien til mobilen. Når du slår på Jawbone Prime for første gang, setter den seg i paringsmodus. Du velger så å søke etter Bluetooth-enheter med mobilen, velger Jawbone Prime og trykker inn fire nulltall når du får spørsmål om passord.

Skal du bytte telefon, holder du inne begge tastene på håndfrien i noen sekunder, og håndfrien setter seg i parringsmodus.

Laderen kan plugges i stikkontakten eller PC-ens USB-port.

Håndfrien lader via USB eller fra strømnettet. Med i pakken får du nemlig en praktisk boks du stikker i strømnettet som har utgang for USB, og dermed trenger du bare én ladekabel. 

Det følger dessverre ikke med halssnor eller noen annen bæreanordning i pakken. Det gjør at du enten må ha håndfrien på øret, eller at den må ligge i lomma med stor fare for at den slår seg både på og av.

Suveren lyd

På fullt volum er volumet og talekvaliteten så god at Jawbone Prime setter de fleste mobiltelefoner i skyggen. Du hører mottakeren klokkeklart, og stemmen er like naturtro som når du holder mobilen mot øret. 

Som i alle Bluetooth-håndfrier, er det lyden som går andre veien som er problemet. Men i Jawbone Prime er lyden nesten like god som om man snakker rett i mobiltelefonen, noe som er ganske uvanlig.

Heftig støyfiltrering

Som Jawbone 2, har Jawbone Prime en aggressiv støyfiltrering som fjerner det meste av bakgrunnsstøy. Vi kunne uten problemer sette musikk så høyt at vi knapt hørte oss selv, mens motparten såvidt merket at det var musikk i bakgrunnen. Dette er imponerende. 

Det var heller ingen problemer å snakke i håndfrien på trikken, i bussen, i bilen eller mens vi spaserte parallelt med en trafikkert bilvei. Lyden i øret ditt er kraftig nok til at du kan ha mye støy rundt deg før du sliter med å høre motparten, og støyfiltreringen er god nok til at motparten ikke merker trafikken. 

Måten den gjør dette på, er den samme som før. En liten gummidings på håndfrien får kontakt med kinnet ditt, og måler vibrasjoner. På den måten "føler" den at du snakker. I tillegg har Jawbone satt to mikrofoner i håndfrien, slik at den klarer å skille stemmen din best mulig fra generell støy i omgivelsene. 

Prime skal også være beskyttende mot vind. Dessverre var det lite vind i testperioden. Jawbone 2 skulle imidlertid også filtrere bort vind, men da vi testet denne syntes vi ikke håndfrien fungerte noe bedre mot vinden enn vanlige håndfrier.

Konklusjon

Jawbone Prime vil koste omtrent 1200 kroner veiledende, og ligger dermed helt på pristoppen når det kommer til Bluetooth-håndfrier. Dette er mye å betale for en håndfri.

Heldigvis er lydkvaliteten helt i toppsjiktet, samtidig som støyfiltreringen er den beste vi har vært borti. Du kan snakke i telefonen både ved motorveien og på anleggsområder, nesten helt uten at motparten merker noe som helst. 

For de som snakker mye i mobilen, kan Jawbone Prime absolutt være verdt pengene. Mange vil nok også bla opp pengene med designen i bakhodet. Jawbone har gjort et plausibelt forsøk på å gjøre Jawbone Prime til et moteikon, eller iallfall å gjøre håndfrien godkjent blant moteentusiastene. 

Jawbone Prime blir sendt ut til butikkene på førstkommende mandag av den norske leverandøren Autra. Ingen nettbutikker har ennå fastslått pris, men du kan bestille prisvarsling i vår prisguide nå for å få beskjed når produktet har fått priser.

Dersom du ikke ønsker å bruke 1200 kroner på en håndfri, finnes det mange gode alternativer til en langt rimeligere penge. For 200 kroner får du en Samsung Wep250 som fungerer helt greit. For 400 kroner får du en Plantronics Explorer 370, som tåler regn og ruskevær. Er designen viktig kan du også se på Jabra JX20, som er en liten håndfri i rustfritt stål. Er du ute etter god støyfiltrering kan du også se på forgjengeren til Jawbone Prime, Jawbone 2, som koster 200 kroner mindre enn nykommeren.

Les flere håndfri-tester

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her