Til hovedinnhold

Windows Home Server

Introduksjon

Windows Home Server er en tjenerprogramvare fra Microsoft som ble leveringsklar i oktober i fjor.

Hensikten med tjeneren er blant annet å på en enkel måte kunne sikkerhetskopiere data fra PC-er i et hjemmenettverk og dele filer i nettverket.

Windows Home Server er i utgangspunktet basert på Windows Server 2003, men skal være såpass brukervennlig at hjemmebrukere på en enkel måte skal kunne dele ressurser mellom to til ti PC-er.

Vi har testet ut pakkeversjonen av Windows Home Server OEM. Vi har installert tjeneren på en PC som kan anses som normal PC (1,6 GHz prosessor og 1 GB minne), altså ikke på en datamaskin som på noen spesiell måte er tilpasset for tjenerbruk.

Hensikten med testen er å finne ut om tjeneren er god nok, og ikke minst om den er enkel nok til bruk for vanlige hjemmebrukere.

Takk til Microsoft som leverte programvaren til test.

Installasjon - tjener

Vi starter opp PC-en med Server Installation DVD - Windows Home Server OEM for å sette i gang installasjon av tjeneren.

Vi velger New Installation og Norwegian (Bokmal) for Time and currency format, og Norwegian for Keyboard or input method.

Videre godtar vi lisensavtalen, skriver inn produktnøkkelen, og gir tjeneren et navn i boksen for Home Server Name.

Vi hadde planer om å dele opp vår 500 GB-harddisk slik vi ønsket, men fikk ingen mulighet til dette. Hele harddisken ble automatisk formatert og delt opp i to partisjoner med et bestemt antall mapper.

Hjemmebrukere flest vil nok uansett ikke ha behov for å dele opp harddisken på en annen måte. Det er likevel litt rart at de som ønsker det ikke får større frihet når det gjelder deling av harddisken.

Formatering settes i gang, men først blir vi påminnet flere ganger om at all data på harddisken vil bli slettet.

PC-en blir restartet hele seks ganger før installasjonen er ferdig.

Konfigurasjon

Vi får etter hvert se en "Welcome"-lenke på skjermen med en mulighet til å starte konfigurasjon av tjeneren. Vi får ikke lov gå videre før vi har definert sikkert nok passord, det vil si et passord med minimum syv bokstaver eller tegn, og at noen av bokstavene må ha store bokstaver.

På neste skjermbilde kan vi velge å aktivere automatisk oppdatering av Windows Home Server. Deretter kan vi registrere oss på såkalt Customer Experience Improvement Program (CEIP), et program som overfører informasjon om maskinvare og tjenerbruk av din tjener til Microsoft. Hensikten med dette programmet skal være å forbedre Windows Home Server-produktet.

Til slutt kan vi si ja eller nei til å overføre til Microsoft informasjon om eventuelle feil som oppstår i vår tjenerprogramvare.

Konfigurasjon av Windows Home Server er nå avsluttet, og vi får beskjed om at vi må installere programvaren Windows Home Connector på klient-PC-ene i vårt nettverk, slik at de skal kunne kommunisere med Windows Home Server, og vi trykker på en Continue-lenke for å fortsette.

På neste skjermbilde får vi beskjed via en Internett Explorer-side at vi er koblet til Windows Home Server desktop. Denne meldingen dukker opp hver gang tjeneren startes opp.

Meldingen er en oppfordring til brukerne til å bruke klient-PC-ene til å styre tjeneren, fremfor å bruke tjeneren direkte.

I meldingen sier det at mange av standardverktøyene som er tilgjengelige via skrivebordet kan være skadelige for Windows Home Server. Vi blir henvist til en nettside med mer informasjon, men det er tungvint å måtte laste ned mer informasjon i et nytt dokument.

Når vi lukket nettleservinduet får vi et skjembilde med ikon for Windows Server Console (konsollen som gir mulighet til å styre alle PC-ene i nettverket vårt), og Shared Folders on Server med oversikt over delte mapper på tjeneren.

Ved start av tjeneren får vi opp et skjermbilde med melding om at vi må trykke på CTR-ALT-DEL for å få opp innloggingsvinduet. Dette er en vanlig prosedyre for tjener-versjoner av Windows, men er uvanlig for mange hjemmebrukere.

Oppsummering

Hele installasjonen av serveren opplevde vi som langvarig, tungvinn og lite brukervennlig med tanke på at vanlige hjemmebrukere er målgrupppen. Den er også lite fleksibel i den forstand at vi kunne selv ikke velge antall partisjoner og partisjonsstørrelse.

På en annen side vil mange brukere få Windows Home Server forhåndsinstallert på en PC som er tilrettelagt for oppgaven, og da vil jobben være litt lettere, men tjeneren må fortsatt konfigureres.

For at tjeneren skal kunne kommunisere med klient-PC-ene i nettverket må vi installere et Connector-program på klientene - se neste side.

Installasjon - klient

Vi installerer Windows Home Server Connector-programvare på vår klient-PC. Denne er nødvendig for at tjeneren skal kunne kommunisere skikkelig med PC-ene i et nettverk.

Installasjonen tar rundt 10 minutter og den skjer mer eller mindre automatisk og uten problemer.

Vi logger oss inn på tjeneren med passordet vi oppga under installasjonen av tjeneren.

Tjener og klient blir knyttet sammen uten problemer, og standardoppsettet for sikkerhetskopiering av data fra klient til tjener blir samtidig konfigurert.

Tjeneren kan styres og konfigureres både direkte på tjeneren eller via noen av klient-PC-ene.

Neste oppgave er å teste ut hvordan tjener/klient-forbindelsen virker i praksis - se neste side.

I bruk

Når Windows Home Server installeres blir systemet automatisk konfigurert på blant annet følgende måter:

  • Harddisken ble automatisk partisjonert i to deler. I vårt tilfelle blir disken på 500 GB delt opp i SYS (C:) på rundt 22 GB og DATA (D:) på rundt 478 GB. Sikkerhetskopiene blir plassert i egen Folders-mappe på D.
  • Det opprettes fem delte mapper for henholdsvis programvare, musikk, foto, videoer, pluss en public-mappe. Dessuten én mappe for utskrift og én for planlegging.

Konfigurasjon av server/klient-forbindelsen

Vi kan konfigurere forbindelsen mellom tjener og klient-PC-ene i nettverket enten fra tjener eller fra noen av klientene. Microsoft anbefaler at dette gjøres på noen av klient-PC-ene.

Vi høyreklikker på Windows Home Server-ikonet i system tray på klient-PC-en, og velger Windows Home Server Console. Vi får opp et innloggingsvindu og logger oss på tjeneren.

Sikkerhetskopiering

Dette er kanskje tjenerens viktigste funksjonen, det vil si sentralisering av sikkerhetskopiering for PC-ene i hjemmenettverket.

Dersom vi høyreklikker på en datamaskin under Computers & Backup kan vi velge ulike funksjoner for sikkerhetskopiering. Vi velger Backup now for å sette i gang sikkerhetskopiering med standard-konfigurasjon, det vil si alle partisjoner på klient-PC-en blir kopiert, og all data blir kopiert bortsett fra midlertidige filer.

Det tok en drøy time å kopiere 63 GB data fra en harddisk med kapasitet på totalt 160 GB.

Vi prøver nå å konfigurere sikkerhetskopieringen, og får da opp en Wizard for sikkerhetskopiering.

Vi kan nå velge partisjoner som vi ønsker å kopiere data fra, og vi kan også eventuelt velge data som i utgangspunktet ble valgt bort, for eksempel midlertidige filer og sidevekslingsfil.

Tjeneren er i utgangspunktet konfigurert til å ta sikkehetskopi av data mellom kl 00.00 og 06.00, det vil si fra midnatt og utover natta. Dette kan eventuelt endres vis Settings.

Windows Home Server støtter sikkerhetskopiering av data fra opptil ti PC-er i et nettverk.

Ny sikkerhetskopering

Neste dag gjentar vi prosessen med sikkerhetskopiering av samme PC. Når tar det kun rundt et kvarter å kopiere to partisjoner, sammenlignet med en drøy time når vi kopierte første gangen.

Det er forresten veldig enkelt å ta sikkerhetskopi når det passer - vi høyreklikker bare på Windows Home Server-ikonet i system tray på klient-PC-en og velge Backup now.... Det kan vi gjøre uten å være logget på tjeneren.

Gjenoppretting

Ved første øyekast ser vi ingen gjenopprettingsfunksjon i Windows Home Server-konsollen. Det er først når vi ser nærmere under den såkalte View Backup-funksjonen at vi først ser ordet "Restore". Vi synes det er litt forvirrende at ikke er et eget Restore-valg direkte i høyreklikkmenyen.

Heller ikke her er det åpenbart hva som skal gjøres videre, men finner ut at data kan gjenopprettes via Open...-valget. Vi får da muligheten til å velge partisjonen vi ønsker å gjenopprette fra.

Vi velger én partisjon, men får da beskjed om å installere et tilleggsprogram for å kunne se sikkerhetskopien slik at vi skal kunne gjenopprette data. I tillegg må PC-en restartes for at installasjonen av tilleggsprogrammet skal fullføres. Dette synes vi er ganske tungvint, men vi kan trøste oss med at denne installasjonen er kun nødvendig én gang.

Det tar forholdsvis lang tid (noen minutter) å få opp oversikten over partisjonen vi tidligere hadde sikkerhetskopiert. Til slutt får vi opp et Utforsker-lignende vindu med oversikt over alle filene på den aktuelle partisjonen.

Det første vi reagerer på er at vi ikke ser noen gjenopprettingsmulighet i det Utforsker-lignende vinduet.

I hjelpefunksjonen som følger med tjeneren står at vi må dra mapper eller filer vi ønsker å gjenopprette til datamaskinen. Vi må altså gjenopprette data manuelt i Utforsker.

Vi prøver både å dra en fil fra sikkerhetskopien på tjeneren til Utforsker på klient-PC-en, og bruke funksjonen kopier og lim inn, og begge deler fungerer som de skal. Dette synes vi kommer ganske uklart frem i selve programmet, og er lite brukervennlig. Brukeren må selv finne ut hvilke filer som skal gjenopprettes, og hvor disse skal plasseres på klienten, og overføringen skjer manuelt i Utforsker.

Fildeling

For å kunne bruke og kontrollere delte mapper på Windows Home Server er det nødvendig å opprette brukerkontoer for de brukere som skal benytte seg av ressursene i nettverket.

En slik informasjon mener vi egentlig burde opplyses under installasjonen av servere, men når vi trykker på ikonet User Accounts får vi ganske god informasjon om hva en brukerkonto skal brukes til.

Et alternativ til å opprette brukerkonto for hver bruker er å aktivere Guest-kontoen. Da vil alle som logger seg på Windows Home Server kunne få tilgang til de delte mappene.

Vi trykker på Add-knappen for å opprette en brukerkonto på serveren.

Vi brukte samme brukernavn og passord for brukeren som vi bruker til innlogging på klient-PC-en, og dermed var det enklere å få tilgang til delte ressurser på tjeneren. Vi bare høyreklikker på Windows Home Server-ikonet for tjener-konsollen i system tray på klient-PC-en og velger Shared Folders.

Fildeling fungerer etter forventingene.

Deling av multimedia

Med funksjonen Media Sharing kan vi dele ut multimediainnhold på Windows Home Server slik at dette blir tilgjengelig på alle klient-PC-ene i nettverket. Funksjonen aktiveres via Settings og Media Sharing.

Skrivere

Vi prøver å installere en HP Deskjet-skriver på tjeneren - vi kobler den til en USB-port. Vi installerer drivere fra skriverens installasjons-CD. Det viser seg at Windows Home Server ikke er kompatibel med denne skriveren.

Vi fortsetter likevel med installasjon av skriveren, og får en feilmelding som sier at installasjonen ikke er vellykket.

Likevel ser vi et skriverikon i Printers and Faxes, og kan installere den aktuelle skrivere som en nettverksskriver på klient-PC-en, og kan også skrive ut et dokument uten problemer.

Skriveren på Windows Home Server kunne altså deles ut til tross for at vi fikk melding om dette ikke var vellykket.

Konfigurasjon og hjelp

Konsollen har en lenke til konfigurasjon av alle forbindelser mellom tjener og klienter.

Pluss en lenke til hjelpefunksjonen hvor alle funksjoner blir grundig forklart.

Oppsummering

Installasjonen av Windows Home Servers tjenerdel er langvarig og byr ikke på partsjonering av harddisken, men går ellers uten problemer. Home Server ordner disken på sin egen måte. Installasjon av programvare på klienten er rask og uproblematisk.

Sikkerhet

Sikkerheten mener vi er godt nok ivaretatt. Windows Home Server har en innebygd brannmur som er aktivert som standard. Brukeren får klar beskjed (via sprettoppvinduer) om å ha programmer som antivirus, antispionprogram og automatisk oppdatering av Windows aktivert. Sprettoppvinduene kan brukeren på en enkel måte slå av, dersom vedkommende ønsker det.

Ressursbruk

WHSConsoleClient.exe og WHSTrayApp.exe brukte totalt rundt 20 MB kjørende i bakgrunnen på klient-PC-en. På tjenerside brukte whsbackup.exe og whsarch.exe kun 10 MB. Windows Home Server er med andre ord ikke særlig krevende for systemene.

Konklusjon

Har Microsoft klart å lage et tjenerprodukt som er såpass enkelt å bruke at det passer for hjemmebrukere flest? Tja.

Installasjonsprosessen er tungvinn og langvarig, med seks omstarter av tjeneren. Dersom du får tjeneren forhåndsinstallert, vil nok dette være noe enklere, men denne testen dekket som tidligere nevnt en installasjon på en vanlig hjemme-PC.

Sikkerhetskopiering og fildeling opplevde vi ganske brukervennlig og uproblematisk, mens gjenoppretting kunne på mange måter vært bedre.

Alt i alt ingen dårlig løsning fra Microsoft dette, men det må nok ytterligere forenklinger til før mannen i gata finner Home Server enkelt i bruk.


+ Brukervennlig sikkerhetskopiering
+ God ytelse
+ Sikker
+ Stabil
- Langvarig og tungvint installasjon
- Ikke tilgjengelig på norsk
- Støtter kun Windows XP eller Vista på klientsiden
- Ikke mulig å endre standard-partisjonering av tjener-disk
- Gjenopprettingsfunksjonen kunne vært bedre

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her