Mandel i grøten eller syltet agurk gjemt i juletreet?

Nordmenn er flinke til å plukke opp amerikanske tradisjoner, men syltet agurk i munnblåst glass i juletreet er enda ikke blitt vanlig i Norge.

Ja, du leste riktig, «Christmas Pickle» er en amerikansk tradisjon, og mange amerikanere tror den kommer fra Tyskland. Samtidig har tyskere flest aldri hørt om tradisjonen. Et amerikansk TV-team var i Lauscha og laget opptak om den lille byen og opphavet til juletrepynten i glass. Familiebedriften Haberland, hvor jeg henter mye av juletrepynten til nettbutikken, fikk spørsmålet om de kjente til syltet agurk i juletreet, at amerikanere mener tradisjonen er tysk. De hadde aldri hørt om dette, men tok en titt gjennom de gamle formene og hva fant de? Jo, de fant en form til en syltet agurk. Det har vært produsert agurker tidligere i familiebedriften som har eksistert i over 160 år. Tyskere som ble spurt om tradisjonen av det amerikanske TV-teamet hadde aldri hørt om syltet agurk. Der er mange teorier om hvorfor denne tradisjonen har oppstått, både om den har oppstått i Tyskland eller USA. 

I USA er den sterkeste myten om «Christmas Pickle» knyttet til soldaten John Lower som var fange under den amerikanske Borgerkrigen. Han var svært syk og da han lå på det siste bad han vakten om et siste måltid og det skulle bestå av syltet agurk. Etter måltidet ble han bedre og overlevde fangenskapen. Da han ble fri etter et par år begynte han hvert år å henge en syltet agurk i juletreet.

En annen myte er at mange familier i Tyskland hadde så dårlig råd at de ikke kunne kjøpe presang til alle barna. Bare den som fant agurken fikk en liten gave.

Det er flere myter rundt «syltet agurk» i juletreet, men ingen vet helt opphavet til denne tradisjonen som amerikanere mener er en tysk tradisjon.

Amerikanere importerte munnblåst juletrepynt fra Lauscha i Tyskland allerede på 1800-talet, og en vet ikke om det er amerikanerne som har spurt om å få laget syltet agurk i glass eller om det er noe som allerede har blitt produsert i Tyskland.

Man gjemmer altså en liten grønn agurk i munnblåst glass, som ser ut som en syltet agurk, et eller annet sted inne mellom det like grønne greinene på juletreet. Den finnest i flere størrelser fra mange forskjellige produsenter i Tyskland. Når barna er små velger noen en litt større agurk, så minker den etter som barna blir eldre, for at den skal vere litt vanskelig å finne. Den som finner agurken får litt ekstra hell og lykke i året som kommer, gjerne en liten ekstra presang eller får lov å åpne den første presangen.

Skrevet av Norunn R.

Kilde: “Meine Tanne” , “Die Welt” og muntlige kilder i Tyskland.

Continue Reading

Det er ikke gull alt som glimrer.

I et hav av juletrepynt er det ikke lett å skille mellom hva som er munnblåst glass og hva som er maskinlaget glass.

Munnblåst juletrepynt oppsto i Lauscha på slutten av 1800-talet. Kort fortalt så var det vanlig med frukt og nøtter som pynt i juletreet i starten. Frukt og nøtter var dyrt og ikke alle hadde råd. I dette området i Tyskland var det mange glassblåsere. Det ble laget mellom annet flotte fat som ble håndmalt. Jenter hadde ikke lov å drive glassblåserbedrift, men Johanne og Marie Steinmann fikk lov å jobbe i en famiiebedrift. Her utviklet Marie glasskuler som ble brukt som uro over babysengen for å roe ned babyen. Senere ble “julekulene” oppdaget av en amerikaner som importerte først 800 julekuler. Smart som Marie var la hun med et munnblåst hjerte og da var økonomien hennes reddet. (Kilde: Wikipedia)

Julepynten kom til USA fra Tyskland og ikke omvendt.

Munnblåst juletrepynt ble utviklet fra å blåse julekuler på frihånd til at en laget detaljerte former av fugl, fisk, nisser, kongler, engler, reflektor/reflekskuler og alt mulig annet som man blåste julekulene i. Man har en form som er i to deler, formene legger man hurtig over glassrøret mens man blåser og vips har man en nydelig figur. Formene ble utskåret for hånd av flinke håndverkere og det tok lang tid med alle detaljene.

Deretter blir det ferdige produktet dyppet i sølv for hånd etter det tynne gassrøret som blir kuttet helt til slutt. Julekulene og figurene blir malt med detaljer for hånd, derfor kan samme julekule har forskjellige nyanser.

Frem til 2. verdskrig var det stor produksjon av juletrepynt i Thüringen og flere steder i Tyskland, Tsjekkia og Polen. Under 2. verdenskrig ble produksjonen mer eller mindre lagt ned og mange gjemte formene de hadde i familiebedriftene. Etter krigen havnet Lauscha i DDR (Øst-Tyskland). I DDR og tidligere Østblokkland var det ikke lov med private bedrifter og alle glassblåsere måtte jobbe i statlige bedrifter til en veldig dårlig lønn. Den flotte juletrepynten fra Lauscha fikk man ikke lenger tak i. I USA oppstod det bedrifter som “Shiny Brite” (startet av en utvandret tysker) som erstattet en del av denne pynten.

I 1989 da Berlin-muren falt skjedde det mye i DDR. Det ble mange arbeidsløse glassblåsere, fordi de statlige bedriftene opphørte. Hva gjør så de mange glassblåserene i bl.a Lauscha? De finner de bortgjemte formene og starter opp igjen familiebedriftene med lange tradisjoner. Det er munnblåst og håndmalt juletrepynt laget etter gammel tradisjon. Juletrepynt laget slik den ble laget på slutten av 1800-talet og begynnelsen av 1900-talet.

Parallelt med denne gamle tradisjonen har det oppstått maskinlaget glasspynt, ofte laget i Asia på grunn av pris. Hvordan kan du og jeg som kunde se forskjell på munnblåst glass og maskinblåst glass?

Det er ikke enkelt, men noen kjennemerker er der. Munnblåst glass er laget av tynt glass i førsteklasses kvalitet, denne pynten er veldig lett og passer godt til å henge på ekte juletre.

Røret man blåser har en tynn hals, maskinlaget glass har vid hals.

En munnblåst julekule har en tapp under der glassrøret smeltes sammen i ene enden. Eller den har et merke som viser at det er en avslutning. Skjevheter forekommer og de kan ha en liten variasjon i størrelse. Dette er sjarmen med munnblåst glass, man kan se det er laget for hånd.

En julekule som er maskinlaget er helt glatt rundt hele og i en pakke med flere vil en se at alle er helt like, om det ikke er produksjonsfeil.

Glassrøret i andre enden er kuttet for hånd og har ujevn flate på munnblåst glasspynt. På maskinlaget glass er det enden kuttet med maskin og har som regel glatt flate. Enden blir brukt til å feste opphenget, klips eller stjert.

Idag blir det laget munnblåst julepynt stort sett bare i Europa; Tyskland, Tsjekkia, Polen, Russland, så om en er usikker spør om hvor juletrepynten er laget, om opprinnelsesland.

Dette er et gammelt håndverk, som en bør ta vare på.

I begynnelsen av 2021 kom juletrepynt fra Lauscha på UNESCOS liste over immateriell kulturarv.

Kilde: Muntlige kilder i Tyskland, glassblåsere, bedriftsbesøk i Tyskland og diverse kilder om tysk juletrepynt en finner ved hjelp av google.

Skrevet av Norunn R.

Continue Reading

Leon Day

leonday

I går var det 25. juni, altså nærmere bestemt nøyaktig 6 mnd til amerikansk julefeiring 25. desember,  eller 1. juledag som vi sier i Norge. Denne dagen blir kalt Leon Day. Leon er bakvendt av det franske ordet Noël for jul. Leon Day blir regnet for å være en av nasjonaldagene til de mest julete menneskene. Noen går så langt at de pynter juletre, tenner lys, sender Leon-julekort og gir gaver på denne dagen. På den sydlige halvkule, altså ikke bare i nord-Amerika, men Australia, Sør-Amerika m.fl. har de vinter på denne dagen og kan derfor få et snev av julefeiring slik vi har det i desember på den nordlige halvkule, kanskje til og med snø.

Men hva er den egentlige bakgrunnen for at en feirer Leon Day, 25. juni? Etter et søk på Google fant jeg ut at det har sin bakgrunn i at nå er det et halvt år til jul. Nå er det på tide å starte planleggingen av julen, lage julegaver og håndlagde ting til jul. Butikkene begynner så smått å få inn de første bestilte julevarene, selv om varene kanskje ikke blir lagt ut i butikken enda. Men jo, det stemmer for min nettbutikk. De første varene kom før helgen. Selv om noen mener julen begynner tidligere og tidligere, så er det ikke så sikkert at en skal tenke slik. Julen må nemlig planlegges, og skal man få tid til å kose seg litt er det kanskje lurt å ha en slik påminnelse som Leon Day. Da slipper man kanskje å stresse rundt i siste liten. Happy Leon Day! 🙂

Norunn

CEO Modeste nettbutikk.

Continue Reading

Nyhet 2017 – Glasslenker

glasslenke
På begynnelsen av 1900-talet begynte en å bruke glasslenker laget av glassperler i juletreet. Dersom man leter i gamle julekort av juletrær ser man at disse ofte henger innerst på greinene og annen julepynt og lys utenfor.

Da vi har hatt en del forespørsler i nettbutikken etter slike girlander/glasslenker har vi gjort vårt beste i å finne en leverandør av disse. I 2017 har vi lykkest, og vi funnet en som både har egne glasslenker og som lager på oppdrag for oss. Hvordan man vil bruke glasslenkene er opp til deg, du kan henge de i juletreet eller ha dem på julebordet som dekorasjon. Glasslenkene er laget i en 150 år gammel familebedrift i Tsjekkia og laget etter gammel tradisjon.

Du kan kjøpe glasslenkene her:  http://www.modeste.no

garland_314garland_317

garland315_2tog3

Continue Reading

DIY-prosjekt med “God Jul” -kjevlet

Julegavelapp

Et kjevle med mønster kan brukes til mer enn å bake med!

Jeg hadde noe “paper clay” liggende. Denne leiren er laget av cellulose og lufttørkes. Den skal være giftfri.

Leiren benyttes ofte til å lage dukkefjes o.l., veldig lett å jobbe med. Det er også et veldig lett materiale som egner seg til juletrepynt. Du finner “paper clay” i hobbybutikker.

Så tenkt, så gjort. Jeg ville forsøke å lage juletrepynt og merkelapper.

Jeg brukte bakepapir under og over leiren mens jeg kjevlet ut leiren. Jeg brukte et glatt kjevle og kjevlet til det var passe tynt, ca. 3 mm. Deretter kjevlet jeg over deigen med God Jul – kjevlet og stakk ut figurer med pepperkakeformer. Gjentok noen omganger slik at all leiren ble brukt opp. Brukte en fyrstikk og laget passe hull for oppheng. Figurene tørket i 2-3 dager på flatt underlag, de ble snudd noen ganger for å ikke krølle seg.

Et annet tips kan vere å  feste en tynn streng i figuren før den begynner å tørke, da blir figuren lett å feste til blomsterdekorasjoner o.l.

Resultatet kan du se på bildene under.

God Jul- kjevlet
Diy -prosjekt med God Jul – kjevlet

God Jul
God Jul – tekst på julepynt, merkelapper e.l.

hjerte
Hjerteform

God jul oppheng
Hjerteoppheng med “God Jul”

Juletrepynt
Juletrepynt

Juletrepynt
Juletrepynt

Julegavelapp
Julegavelapp

En bruker hobbymaling til å male på “paper clay”.  På ene hjertet markerte jeg med rødt “God Jul” og 2 hjerter. Hjertet kan en bruke på veggen, i blomsterdekorasjoner , på en vert- eller vertinnegave eller hva en måtte finne på. Julegavemerkelappen malte jeg helrød, og en maler til og fra på baksiden med en tynn pensel.

(Husk å vaske kjevlet med kaldt vann og en myk børste etter bruk. Bruk aldri såpe. Sett det gjerne inn med litt matolje)

 

Ha en god helg med eller uten DIY-prosjekt.

 

Norunn

CEO Modeste nettbutikk.

Continue Reading

Kjevler med mønster

For 2 år siden kom jeg over kjevler med mønster, laget av en polsk grafisk designer. ” Valek rolling pins” eies av en jente med grafisk utdanning fra Paris. Kjevlene hennes er omtalt i et fransk designmagasin. Jeg tok inn noen kjevler med hennes design.

Jeg fikk så idéen å få laget et kjevle med “God Jul”, og sendte et forslag til
Zuzia Kozerska-Girard.

Resultatet av dette samarbeidet selger jeg i nettbutikken.

Kjevle med mønster
Kjeks med “God Jul” – mønster

Kjevle
Kjeks med God Jul – mønster

 

Kjevle
Kjevle med oppskrift selges i nettbutikken.

Kjevlene passer best til kaker som ikke hever for mye under steking. Det følger med utprøvd oppskrift til  å starte med. Kjeksene er fine å ha på bordet hos seg selv, eller til å gi bort i gave.

Ha en flott dag!

Norunn

CEO Modeste nettbutikk

Continue Reading

Ny juleprofil i nettbutikken.

Modeste nettbutikk

Hei!

Helt siden jeg startet opp nettbutikken , har jeg vært på utkikk etter tegninger som kan “piffe” opp websiden, Facebooksiden og til andre sosiale medier.

For noen år siden ble jeg gjennom venner i Trøndelag presentert for en ung trønder, Jens A. Larsen Aas , som brukte hele sin tid på å lage illustrasjoner og hadde planer om utdanning i den retning. Jeg ble mektig imponert over hva han lagde den gangen. Han reiste så til USA for mer utdanning etter videregående skole. Da jeg nylig fikk se hjemmesiden med tegninger og design han har laget i USA, sendte jeg en forespørsel om han kunne tenke seg å ta et oppdrag for nettbutikken. Dette sa han ja til. Resultatet er jeg kjempefornøyd med. Jeg beskrev hva jeg kunne tenke meg av illustrasjoner og han tok oppdraget på strak arm. Jeg fikk illustrasjonene akkurat som jeg ville ha dem.

 

Modeste nettbutikk
Header Modeste nettbutikk

 

Flyer modeste nettbutikk
Modeste nettbutikk, flyer

 

Modesteblogg
Header til Modesteblogg

 

Modeste nettbutikk
Header til Facebooksiden



Jens A. Larsen Aas er illustratør og designer.
Han har nylig avsluttet en bachelorgrad i illustrasjon fra Academy of Art University i San Francisco.
Han er nå flyttet hjem igjen til Norge og startet et eget firma. Du kan se mer av arbeidet hans her: http://www.jensalarsenaas.com

Jens A. Larsen Aas illustrerer allerede barnebøker for Cappelen Damm og Gyldendal, med den nylig utgitte “En bror for mye” av Linde Hagerup som sin første bok. Det kommer flere utgivelser i 2017 med illustrasjoner av Jens A. Larsen Aas.



 

Det er utrolig moro å ha en nettbutikk med litt særpreg. Nå kan jeg glede meg hver dag over syngende fugler når jeg logger meg på jobben. For når en driver nettbutikk blir det mye onlinejobbing med tall og dokumenter.

Ha en kjempefin dag!

Norunn.

CEO Modeste

 

Continue Reading

Modesteblogg

Hei! Modeste nettbutikk er en liten nisje-nettbutikk med utvalgte interiør- og juleprodukter. Jeg driver nettbutikken alene, men med god støtte fra nærmeste familie og gode venner. Jeg startet opp med juletrepynt høsten 2013 og har gradvis utvidet til flere produkter, men fremdeles er hovedfokuset på jul. Konseptet mitt er å importere/kjøpe inn produkter direkte fra små produsenter i Europa og Skandinavia og selge gjennom nettbutikken. Jeg får også laget produkter etter eget ønske.

Nytt i år er at jeg har startet denne bloggen – Modesteblogg -. Modesteblogg skal ta for seg beskrivelser av produkter, produksjon, tradisjon og andre hyggelige og nyttige ting vi kommer opp med.

Modeste er registrert varemerke.

 

Ha en flott dag!
Norunn.

Continue Reading