(Finnmarken)

Ordføreren poengterte i sin åpningstale at dem som nå bor i Berlevåg har valgt det selv, og at man må skape sin egen framtid.

– Vi har fått enorm oppslutning om denne konferansen. Jeg tar det som et signal om at folk er klare for forandring, sier Andreassen i ettertid.

Godt oppmøte

I overkant av 400 møtte fram i idrettshallen i Berlevåg. I en kommune på vel 1.100 innbyggere.

– Hvordan skal du håndheve den sutrefrie sonen?

– Sutringen er det hver enkelt som må sette en stopper for. Dag Erik Pedersen ga oss en vekker om negative ord gjennom sitt foredrag. Folk må være stolte av plassen sin. Nå venter vi på at nye prosjekter og ideer skal komme inn. Gjerne så snart som mulig, sier ordføreren.

Lokket på ildsjelene

Kommunens utviklingssjef, Robert Moan, viste til prosjektet «Nye bølger», som skal få ildsjelene i kommunen til å tenke nytt, og komme opp med forretningsideer eller ideer gjennom frivillige organisasjoner. Berlevåg kommune har åtte millioner kroner i øremerkede midler fra fylkeskommunen, som skal brukes på slike tiltak.

Én av metodene som skal styrke næringslivet i kommunen, er næringsforeningen med arbeidsnavnet «Svartoksen».

– Vi trenger å hjelpe hverandre. Kanskje forretningsmessig samarbeid, samarbeid gjennom markedsføring, eller rett og slett noen å spørre om råd, sa Andreassen fra talerstolen.

I tillegg fortalte Bjørnar Bang, daglig leder i Sangkraft Berlevåg, om deres prosjekt med operakoret, og hvilke muligheter som ligger i et slikt tiltak.

– Vil du bli eid?

Fra Innovasjon Norges avdeling i Finnmark, kom direktør Stein Mathisen.

– Når jeg prater med ungdommen er det altfor mange som mener de har det bra nok gjennom de støtteordningene staten gir dem. Jeg må spørre dagens ungdom; vil dere bli eid av han stat? Hvor er stoltheten av å klare seg selv?, spurte Mathisen, og avsluttet innlegget sitt med å formane Berlevåg om ikke å kopiere andre plasser.

– Vær tydelig på egen identitet, og gi de unge lysten til å tjene penger, sa Mathisen.

Lornts Mørkved fra Høylandet i Sør-Trøndelag, fortalte om hvordan en håndfull personer klarte å starte opp et produksjonsselskap i distriktet – uten kunnskap og utstyr.

– Vi utnyttet andres kompetanse rått. Dessuten klarte vi å få avstanden til de store byene til å jobbe for oss, istedenfor mot oss, forklarte Mørkved, som poengterte at Berlevåg i så måte har et langt bedre utgangspunkt enn Høylandet.

Pedersen i storform

Siste foredragsholder, tv-kjendis og tidligere proffsyklist Dag Erik Pedersen, fikk full oppmerksomhet med glimrende historiefortelling.

Pedersen forklarte hvordan han endte som en av verdens beste syklister etter 123 sisteplasser på rad i aldersbestemte klasser.

– Jeg satte meg mål, og jeg var villig til å satse langsiktig. Hovedgrunnen er likevel menneskene som var rundt meg. Jeg ble god på deres kompetanse siden vi jobbet som et lag, sa en entusiastisk Pedersen.