Til hovedinnhold

Stor test av digitale bilderammer

Konklusjon

Takk til nettbutikken

for lånet av alle bilderammene i testen.

Digitale bilderammer kan være en genial julegave. Med en slik bilderamme kan bildene rullere i stua i stedet for å gjemmes bort på en harddisk. Det er også enkelt å overføre nye bilder til en slik bilderamme, siden de leser minnekortene dine rett fra kameraet. 

Hvis du skal gi en slik i julegave, kan du gjøre gaven enda mer personlig ved å legge bilder inn på bilderamma på forhånd, eller legge ved et minnekort med bilder som mottakeren kan sette pris på. Da snakker vi om en julegave som virkelig kan bringe mye glede.

Fem av de seks bilderammene i testen har en medfølgende støtte, slik at de enkelt kan plasseres på veggseksjonen, vinduskarmen eller nattbordet. Fire av de seks kan monteres på veggen, og alt du trenger for å gjøre dette er en skrue eller to.

Testvinner: Kodak M1020

De fleste setter pris på at en bilderamme har en diskret design. Mange vil nok helst ikke at veggseksjonen skal inneholde en bilderamme som ser mest ut som en liten TV. Kodak M1020 er en slik bilderamme, som ser moderne ut men likevel ikke altfor futurisk for veggseksjonen. 

Skjermen er på 10 tommer, og dermed trenger du ikke gå altfor nært for å se bildene i detalj. I tillegg kan den vise videoer og spille musikk. 

M1020 har innganger for de fleste minnekort du kan tenke deg i to forskjellige minnekortspor, slik at du kan bruke det ene sporet til å utvide minnekapasiteten mens du kan bruke det andre til å legge inn nye bilder etterhvert som du knipser. Den har også en egen USB-inngang, slik at du kan bruke minnepenn for å hente inn nye bilder. 

Bilderamma har også innebygget lagringsplass på 128 MB, noe som holder til 682 bilder ettersom den selv krymper bildene når du laster de over.

M1020 kan vise bildene med forskjellige overganger, og en zoom-funksjon gjør at bildene ser ekstra levende ut. Dette er en funksjon vi satte stor pris på i Kodaks bilderammer.

Menyene er enkle å forstå seg på, slik at mottakeren ikke trenger å være noe teknologisk geni for å ta bilderamma i bruk. Du kan også stille den til å slå seg på og av ved bestemte tidspunkter.  

En pris på 1700 kroner er kanskje litt i overkant for mange. Hvis du klarer deg med en mindre skjerm, bør du heller gå for lillebroren P720 som bare koster 900 kroner. 

Les testen av M1020 »

Mye for pengene: Kodak P720

P720 koster bare rundt 900 kroner i nettbutikkene i dag, og dersom budsjettet ikke er noe høyere, er dette en helt utmerket julegave med en syv tommers skjerm. 

Skjermstørrelsen begrenser plasseringsmulighetene litt, med tanke på at det er vanskelig å se ansiktene i bildene så snart du befinner deg noen meter unna bilderamma. Klarer du å utvide budsjettet til 1700 kroner, er det derfor vel verdt å gå for testvinneren istedenfor. 

P720 bilderamma kan ikke spille av video eller musikk, men ettersom dette uansett er uviktige funksjoner for de fleste er det ingen vesentlig mangel. 

P720 har inngang for alle de vanligste minnekorttypene, og har et ekstra spor for SD-kort der du har plass til å lagre bilder. Bilderamma har nemlig ingen innebygget minne. Det kan derfor være en ekstra god idé å gi et minnekort med i gaven som inneholder egne bilder. 

Les testen av P720 »

De andre rammene i testen er:

Philips Photoframe 8"

Denne bilderammen er et enkelt alternativ med en rimelig liten men sylskarp skjerm. Den har også de aller fleste funksjoner, men er dessverre litt vanskelig å bruke og har en høy pris. 

Les testen av Photoframe 8" »

Philips Photoframe 10"

Dette er en svært god bilderamme som kommer i elegante farger, og et innebygget batteri slik at bildene også kan nytes i godstolen. En litt stiv pris er en av få ting som gjør at den ikke havner når helt opp.

Les testen av Photoframe 10" »

Sapphire T10

T10 har noen morsomme funksjoner, men den trekker til seg fingermerker, er svært vanskelig å bruke og er treg i menyene. Dette er rett og slett ikke julegaven du skal gi foreldrene dine. 

Les testen av T10 »

Jobo PDJ152

Dette er en utmerket bilderamme som er svært enkel i bruk. Men med en enorm størrelse som dekker store deler av veggen og en 15 tommers gigantskjerm er den kun for spesielt interesserte.

Les testen av PDJ152 »

Les den fulle testen på de neste sidene »

Kodak P720

Kodak P720 er den bilderamma i testen som har minst skjerm, på bare syv tommer. Det gjør at den egner seg godt til nattbordet, men kanskje ikke like godt på veggseksjonen eller på veggen i en stor stue. Det er nemlig vanskelig å se for eksempel ansiktene på bildene fra lengre hold enn 3-4 meter med det blotte øyet. 

To ekstra bilderammefarger følger med i salgspakken.

P720 kommer med bilderammer i tre forskjellige farger. Den orginale, og to du kan klistre utenpå i rød og lysegrå farge.

Oppløsningen i skjermen er på 480 x 234. Dette holder for en syv tommer stor skjerm som for det meste skal sees på avstand, men kan bli litt uskarpt om man vil studere bildet i detalj. 

Skjermen er god nok til å se bildene på rimelig nært hold.
Minnekortspor for SD-kort er øverst på bilderamma, og har støvbeskyttelse i form av filt.
P720 kan også festes på veggen, selv om den er liten.

En enkel støtte du kan feste på baksiden gjør at P720 kan stå vinkelrett på bordet eller litt tilbakelent både i landskaps- og portrettmodus. I tillegg har den hull for å feste på veggen ved hjelp av skruer, også i både landskaps- og portrettmodus. I menyene kan du velge hvilken vei ramma er plassert, slik at du ikke trenger å snu ramma for å bla i menyene. 

Vi skulle ønske bilderamma hadde innebygget batteri, spesielt med tanke på den lille skjermen. Det ville gjort det enklere å ta bilderamma ned fra veggdeksjonen for å ta bildene i nærmere øyesyn. Spesielt om du legger ledningen fint tilrette på veggen, blir dette vanskelig uten et innebygget batteri. 

Mangler internminne

P720 har ikke innebygget minne, men i stedet to innganger for minnekort. I det ene minnekortsporet kan du sette inn minnekort av typene SD, MMC, MS eller XD. Dette gjør at den støtter alle vanlige kompaktkameraer. I det andre minnekortsporet kan du sette inn et ekstra kort av typen SD, og på denne måten bruke dette som hovedminne. 

"Alt mulig-porten" befinner seg lett tilgjengelig på toppen av bilderamma, noe som gjør det enkelt å stikke inn minnekort uten at du trenger å snu på bilderamma. En elastisk støvbeskyttelse gjør at det ikke kommer støv inn i minnekortsporet samtidig som det ikke gjør det mer komplisert å stikke inn minnekortet.

Det er viktig å bemerke seg at P720 er den eneste bilderamma i testen som ikke støtter minnekort av typen Compact Flash (CF). Disse minnekortene brukes i mange eldre og større kompaktkameraer eller nyere proffkameraer.

I tillegg finner du en USB-inngang i P720, noe som gjør at du kan bruke vanlige minnepenner for PC-en til å overføre bilder til bilderamma eller bruke for å lagre bilder. Du kan også plugge digitalkameraet eller PC-en rett i bilderamma gjennom denne porten. Programvare til PC-tilkobling følger med i salgspakken.

Når du setter inn et minnekort eller USB-minnepenn, er det enkelt å starte bildevisning av bildene som befinner seg på kortet eller kopiere alle bildene til en annen lagringsplass. Du kan markere alle bildene eller et fritt utvalg før du kopierer de. 

Du kan også rotere bildene, slik at du slipper å gå via PC-en dersom det viser seg at du må tilte hodet ditt for å se bildene. 

Alle disse mulighetene gjør det omtrent overflødig med innebygget minne. Det som imidlertid er en ulempe, er at det ikke følger noe minnekort med P720. Dette må du kjøpe i tillegg, og et godt tips dersom bilderamma er en julegave er å legge bilder inn på minnekortet på forhånd. Velg ut bilder du tror mottakeren vil sette pris på.

Styres ved berøring

P720 styres på en svært praktisk måte. I stedet for å fylle den opp med stygge taster, er ramma berøringsfølsom. Skjermen viser hvor du skal trykke for de forskjellige funksjonene klart og tydelig. 

Menyene er enkle og greie, og inneholder ikke flere funksjoner enn hva du trenger. Her kan du stille inn overganger på bildene som rullerer, stille inn automatisk tid for å slå av og på bilderamma og administrere andre funksjoner på en enkel og forståelig måte. 

Vi setter spesielt stor pris på zoom- og panoreringsvalget, som gjør at bildene panoreres litt på skjermen og får bildet til å se mer levende ut. I tillegg gjør denne funksjonen at du slipper en svart ramme på begge sidene, noe som automatisk oppstår fordi bilderamma er i et bredere format (16:9) enn vanlige fotografier (3:2).

Dessverre er det ikke mulig å sette av/på-tidspunktene til å være forskjellig på hverdager i forhold til helgen. Det betyr i praksis at bilderamma må stå påslått mens du er på jobb dersom du vil at den skal være påslått på dagtid i helgene. P720 har en lett tilgjengelig av/på-bryter, slik at du også kan slå den av og på manuelt. 

Mye for pengene

P720 koster rett under tusenlappene i nettbutikkene i dag, og her får du mye for pengene. Vi ser for oss at dette er en julegave som kan frembringe mye glede hos mottakeren. 

Dersom avstanden fra godstolen til bilderamma kommer til å være større enn 3-4 meter, bør du likevel legge i litt mer penger for å øke skjermstørrelsen med noen tommer. Dersom mottakeren ikke har dårlig plass, gir en større skjerm en bedre innlevelse uansett avstand til bilderamma. 

Kodak M1020

Kodak M1020 

Med M1020 appellerer Kodak til de som ønsker en bilderamme med litt større skjerm. Med et diagonalmål på ti tommer kan bildene på M1020 enkelt nytes på avstand, og en oppløsning på 800x480 sørger for at du også kan syne de viktigste detaljene i bildet. 

På toppen finner du en port for blant annet SD-kort med støvbeskyttelse.
På siden er det USB-porter og Compact Flash-spor.
M1020 ser ikke like pen ut bak som Philips-rammene.
Bildekvaliteten er upåklagelig med mindre du skal studere bildene skikkelig i detalj.

Med M1020 skal du ha godstolen stående bra langt unna bilderamma før skjermen blir for liten. Riktignok skal du komme nærmere for å se detaljer, men ti tommer er nok for de fleste stuer selv om noen kanskje ønsker enda større bilde hvis bilderamma skal opp på veggen. 

I likhet med P720, kommer bilderamma med to ekstra farger i pakken, rød og lysegrå, som du kan klistre på toppen av den orginale fargen.

I likhet med P720 kan M1020 festes på vegg eller stå vinkelrett eller tilbakelent på en flate, og både i landskaps- og portrettmodus. I likhet med lillebroren, har ikke M1020 et innebygget batteri. Men med en skjerm så stor som ti tommer er ikke savnet vårt like stort i dette tilfellet. 

M1020 kan i tillegg til å vise bilder, spille av video (MPEG1 og 4) eller musikk (MP3). Lyden kan komme ut av de innebygde høyttalerne, eller du kan plugge bilderamma til stereoanlegget. Det eneste bilderamma mangler for å være en grei musikkspiller, er en fjernkontroll. 

Egne audio inn- og ut-ganger sørger for at du kan koble bilderamma til stereoanlegget.

Videofunksjonen er også lett å sette pris på, ettersom de fleste av dagens kompaktkameraer kan ta opp video. En lett tilgjengelig volumtast på toppen av bilderamma gjør at du kan dempe lyden slik at videoen ikke forstyrrer.

Innebygget minne

I M1020 er det 128 MB innebygget minne. Det høres kanskje lite ut, men hver gang du overfører bilder til bilderamma blir de nedskalert slik at de tar mindre plass. Dette gjør at du får plass til 682 bilder på bilderamma. 

Det er enkelt å kopiere over bildene enten til bilderamma eller en annen lagringsplass. Du kan markere alle bildene eller et fritt utvalg før du kopierer de. 

For den som er mest glad i foto, er kanskje dette likevel for lite - spesielt etter noen år. Heldigvis har også M1020 to minnekortspor, et for SD, MMC, XD og MS, og et for Compact Flash. Compact Flash-kortene brukes bare i mer profesjonelle kameraer, så i de fleste tilfeller vil dette være en ledig port som kan brukes til å utvide minnekapasiteten. Det som er greit med Compact Flash-kort, er at de er billige og kommer med stor lagringskapasitet. 

Det mest vanlige minnekortsporet befinner seg på toppen av bilderamma, slik at det er lett å stikke inn minnekort uten at du trenger å snu på bilderamma. En elastisk støvbeskyttelse gjør at det ikke kommer støv inn i minnekortsporet samtidig som det ikke gjør det mer komplisert å stikke inn minnekortet.

M1020 i landskapsmodus bakfra.

En USB-port er også på plass, så vel som en Mini-USB-port. I disse kan du plugge til et kamera eller PC-en din direkte, så vel som en minnepenn med bilder, video eller musikk. 

Berøringsramme

I likhet med P720, styres M1020 ved at du berører bilderamma. Men takket være en større skjerm, har Kodak fått bedre plass til ikonene og gjort de større. Dette synes vi gjør bilderamma enda mer lettbrukt. 

Menyene i M1020 er lik som i P720, og er enkle og lettbrukte. De inneholder ikke unødvendige funksjoner, men likevel alt du trenger. På samme måte som i lillebroren, kan du endre på overganger. 

Vi tipser også her om zoom- og panoreringsmodusen som gjør at bildet panoreres over skjermen når det vises, og ser ekstra levende ut. Funksjonen gjør også at du slipper en svart ramme på begge sidene av bildet, noe som ellers oppstår fordi bilderamma er i et bredere format (16:9) enn vanlige fotografier (3:2).

Tidspunktløsningen er også den samme som i P720, der du kan velge tidspunkt men ikke ukedager. Dermed kan bilderamma skru seg av automatisk på natta, men å kunne stille inn andre tidspunkter i helgene hadde vært å foretrekke. En lett tilgjengelig av/på-bryter er på plass.

Best for flest

Med støtte for et ekstra type minnekort, videovisning, musikkavspilling og en betydelig større skjerm er det selvsagt at M1020 koster mer enn P720. Prisen ligger på 1700 kroner i nettbutikkene, noe som gjør den til en litt vel dyr julegave for mange.

Likevel synes vi det kan være vel verdt å bla opp de ekstra syv hundrelappene for en ganske mye større skjerm. Dette gir en bedre innlevelse, og dersom bilderamma står plassert litt unna beskuelsesstedet vil du fort sette pris på de tre ekstra tommerne M1020 byr på i forhold til P720. 

At M1020 i tillegg kan spille video og musikk, er kanskje også noe som settes pris på. 

Philips Photoframe 8

Philips Photoframe 8"

Denne bilderamma heter egentlig Philips 8FF3FPW, men vi finner navnet så lite fengende at vi velger å kalle den for Photoframe 8", som er den mest utlysende teksten på salgspakken. Denne bilderamma har, som navnet tilsier, en 8 tommer stor skjerm, og er med det den nest minste i testen. 

Bildekvaliteten er svært god, også på veldig nært hold.
Kontrolltastene på baksiden kan være litt knotete å bruke i blinde.

Fotoramma egner seg best dersom du skal beskue bildene fra kort avstand, ettersom det er vanskelig å se for eksempel fjes på mer enn 3-4 meters avstand. Ramma egner seg best på veggseksjonen eller i en hylle. 

Det største esset til Photoframe 8", er den gode oppløsningen på skjermen. Denne viser nemlig hele 800 x 600 piksler, og dermed et sylskarpt bilde. I forhold til Kodaks 7" er dette en nesten dobbel oppløsning, men det merkes likevel bare når du holder bilderammen svært nært deg.

Bilderamma har ikke innebygget batteri, så du kan ikke bare plugge ut kabelen og studere bildene på nært hold uten videre. 

Photoframe 8" kan ikke monteres på vegg, men bare på flater ved hjelp av den medfølgende støtten. Da tilter rammen noe bakover, og dette er ikke regulerbart. Uansett om ramma er i landskaps- eller portrettmodus, snur bildet seg helt automatisk etter hvilken vei den står. 

Ingen innebygget minne

I likhet til Kodak P720, har ikke Photoframe 8" noe innebygget minne. Ettersom bilderamma heller ikke har spor for flere enn ett SD-kort, kan det være lurt å gå til innkjøp av et Compact Flash-minnekort som kan stå i bilderamma til enhver tid og fungere som lagringsplass. 

Bilderamma støtter minnekort av typen SD, MMC, XD, SD og Compact Flash, i tillegg til USB-minnepenner eller USB-tilkobling av digitalkamera. I tillegg finner du en Mini-USB-port for tilkobling til PC. At alle disse inngangene befinner seg på bak og langt nede på bilderamma gjør det litt vanskeligere å komme til enn i Kodaks bilderammer som har den vanligste minnekortinngangen på toppen.

I likhet med de andre bilderammen i testen, har P720 det meste av funksjoner vi forventer. Du kan både velge flere overganger, intervall og automatisk av/på. Av/på-funksjonen lar deg kun velge tidspunkt, og kan ikke skille mellom hverdager og helg.

Minnekortsporene befinner seg bak på undersiden.

Ikke den mest brukervennlige

Mens mange av de andre bilderammene i testen har berøringsfølsomme paneler på fremsiden av bilderammen, har Photoframe 8" vanlige taster på baksiden og du navigerer med en femveis navigasjonstast. Disse er plassert så langt ut mot en side som buler utover fra veggen at du også kan trykke på de mens ramma er fastmontert. 

Tastene går greit å bruke, og mens du er i menyene får du frem et bilde som viser hva tastene betyr på fremsiden av bilderamma. Likevel er ikke dette en like god løsning som de berøringsfølsomme panelene på fremsiden. 

En annen ting som trekker ned på brukervennligheten til Photoframe 8", er at den ikke kan kopiere flere bilder om gangen. Dersom du skal kopiere bilder inn på et annet minneområde må du kopiere ett og ett bilde, noe som tar uhorvelig lang tid dersom det er snakk om flere bilder. Dermed er den enkleste løsninga å gå via PC-en, noe som i mange tilfeller ikke er enkelt nok. 

USB-porten er på siden av bilderamma.

For dyr

Alt i alt liker vi skjermen til Photoframe 8". Men det er den eneste fordelen denne bilderamma har foran Kodak P720, som har en pris på bare 900 kroner. Philips alternativ koster 1500 kroner, og vi synes ikke bilderamma er god nok til å forsvare prisen. 

I denne prisklassen anbefaler vi klart heller å gå for testvinneren Kodak M1020, som koster 200-lappen mer, har en større skjerm, er mer brukervennlig og har innebygget minne til nesten 700 bilder.

Photoframe 8" er et greit produkt, men vi synes prisen er for høy i forhold til hva du får igjen for pengene. Begge Kodaks bilderammer er bedre kjøp. 

Philips Photoframe 10

Philips Photoframe 10"

Philips Photoframe 10", som egentlig heter 10FF2CWO, har to klare fordeler som ingen av de andre bilderammene i testen stiller med. 

Med en styrepinne i stedet for femveistast, er denne lettere å styre.
Minnekortportene er nede på baksiden.
Baksiden ser penere ut enn de fleste av konkurrentenes. Men Photoframe 10" kan ikke festes på vegg.

Den første er designen. Ramma kommer i versjoner som trefarge, hvit eller med fire forskjellige farger i pakken, og selve ramma er magnetisk og utskiftbar. Vi ser for oss at spesielt mange vil sette pris på trefargen. 

Den andre fordelen er at den har et innebygget batteri, noe som åpner for å plugge ut strømkontakten og studere bildene på nært hold. Det setter nok spesielt besteforeldre pris på, som gjerne skal studere bildene i godstolen med både lesebriller og forstørrelsesglass. 

Som de fleste andre rammene i testen, kan Photoframe 10" stilles både horisontalt og vertikalt på bord, men har ikke veggfeste. Støtten for bordplassering er trinnløs, slik at rammen kan tilte akkurat så mye som du vil. 

Skjermen på 10 tommer gir god oversikt, og bildene kan sees på grei avstand uten at det blir for smått. Oppløsningen på 800 x 460 piksler sørger for skarpe bilder og god detaljgjengivelse. 

Menyen er enkel og brukervennlig.

Eget minne

Photoframe 10" har plass til 597 egne bilder med sin minnekapasitet på 128 MB. I tillegg støtter ramma minnekort av typene SD, MMC, XD, MS og har et eget spor for Compact Flash-kort. I tillegg kan du stikke inn USB-minnepenn eller et digitalkamera i USB-porten, eller koble PC-en til Mini-USB-porten.

Det er enkelt å kopiere bilder mellom alle forskjellige lagringsplassene, og du kan enkelt velge alle bildene, velge ut en egen samling eller bare kopiere ett bilde om gangen. Her finner du altså absolutt alt av muligheter vi kan tenkes oss at man kan har for. 

Bilderamma er også funksjonsrik, med rikt valg av overganger og intervaller, og egen tidsstyrt av/på-funksjon. Av/på-funksjonen kan i tillegg skille mellom hverdager og helg, slik at bilderamma automatisk kan holde seg avslått mens du er på jobb men likevel være påslått på dagtid i helgene. 

Du kan opprette så mange lysbildeserier du vil, slik at du har noe til familie og noe til fest.
Du kan også stille inn en rekke tidsstyringer for både hverdager og helg.
Bildeseriene dine kan du navngi ved hjelp av dette tastaturet som du styrer med styrepinna på baksiden.

Enkel og grei

Photoframe 10" er enkel i bruk. Taster for å styre menyene finner du på høyre side bak på ramma, og i stedet for femveistast som Philips' 8-tommer har, stiller Photoframe 10" med en egen styrepinne. Siden alt dette er plassert på baksiden, opplever vi styrepinnen veldig mye enklere i bruk siden denne kan styres i blinde uten problemer. På skjermen ser du en oversikt over hva de forskjellige tastene har slags funksjoner. 

For en nybegynner vil Kodaks berøringssystem likevel være enklere i bruk, ettersom hele navigeringen skjer på fremsiden og skjermen bedre forklarer hvor du skal trykke. Å styre i blinde er for mange vanskeligere enn å styre alt fra fremsiden. 

Noe stiv pris

Alt i alt er det ikke mye å sette fingeren på, med unntak av prisen på 2200 kroner. Kodaks alternativ for femhundrelappen mindre, M1020, er enklere i bruk og er like funksjonsrik foruten at tidsstyringen ikke skiller mellom helg og hverdager. 

Likevel er Philips Photoframe 10" en svært god bilderamme. Dersom du liker designen og er villig til å betale litt mer, er det ingen som bør stoppe deg fra å kjøpe denne bilderamma. At den har innebygget batteri kan for mange også forsvare den høye prisen.

Sapphire T10

Sapphire T10

T10 er en bilderamme med en ganske spesiell design. Den ser på godt og vondt ganske futurisk ut, og passer seg dårlig i mange veggseksjoner rent designmessig, men kan på en annen side passe godt på kontorpulten. 

Bildekvaliteten i T10 er helt upåklagelig.
Du kan stille bilderamma vertikalt, men det virker bare feil. Du må dessuten snu bildene dine selv.
Det blå lyset er bare plagsomt.

T10 har berøringsfølsomme taster som er en del av ramma. Disse lyser i svak blåfarge, og lyser kraftig blått når du trykker på de. På/av-tasten lyser kraftig blått til enhver tid. Dette fremhever bilderammas design, men vi synes det kraftige blå lyset bare ble plagsomt i lengden. 

En annen plagsom detalj, er at bilderamma tar vel imot fingermerker over de berøringsfølsomme tastene. Så snart du har gjort innstillinger er det altså frem med pussekluten. 

Av monteringsløsninger kan T10 både stå bakoverlent eller henge på veggen i horisontalt eller vertikalt. Dersom du monterer eller setter den vertikalt i portrettmodus er det imidlertid noe som skurrer. Tastene på fremsiden av bilderamma er nemlig plassert slik at symbilene blir feil vei når ramma står i portrettmodus, slik at du må ha hodet på skakk for at det skal se riktig ut.

Skjermen til Sapphires bilderamme er på 10,2 tommer, altså litt større enn Kodak M1020 og stor nok til at du kan nyte bildene på god avstand. Skjermen har en oppløsning på 800 x 480 piksler, noe som gir god detaljgjengivelse.

Du får imidlertid normalt ikke utnyttet hele størrelsen, ettersom du får en svart ramme på begge sidene av bilder i normal 3:2-størrelse fordi skjermen er i 16:9-format. 

Dette kan også fort bli et irritasjonsmoment i T10, mens Kodak løste dette i sine bilderammer ved å gi de en zoom- og panoreringsfunksjon som også gir en mer livlig opplevelse til det hele. Et tips er å endre format i digitalkameraet ditt for å få utnyttet hele størrelsen.

Ellers kan T10 spille av både bilder og bevegelig JPEG-video, noe som er et svært lite brukt format, i tillegg til musikk i MP3-format. Bilderamma har ikke audio-inn- og utgang, noe som gjør at de innebygde høyttalerne er eneste alternativ. Dette er for dårlig til avspilling av musikk. 

De fleste innganger og annet dall er plassert på venstresiden.

Mye minne

T10 har fått minnekapasitet på 256 MB, noe som rekker til en god del bilder. Dessverre har den ingen funksjon for å kopiere bildene fra minnekort og inn i bilderammen, noe som gjør at du blir pent nødt til å gjøre dette via PC-en.

Forøvrig har den tilkoblingsmuligheter via USB og Mini-USB, der sistnevnte brukes til PC-tilkobling mens førstnevnte brukes til USB-minnepinner eller digitalkameraer. 

Av minnekort støtter T10 standardene SD, MMC, SD, XD og Compact Flash. Compact Flash-porten er en egen, slik at du for eksempel kan bruke et slikt minnekort for å utvide minnekapasiteten. 

Den berøringsfølsomme ramma tiltrekker seg lett fingermerker.

Mange irritasjonsmomenter

Noe T10 stiller med som skiller den fra de andre rammene, er en klapp-funksjon. Den registrerer at du klapper med hendene, og når du klapper to ganger slår bilderammen seg av eller på. Problemet er bare at dette fungerer ganske dårlig. Du må nemlig klappe særdeles kraftig for å få ramma til å reagere. 

Ellers finner du en tidsfunksjon i T10 som gjør at ramma slår seg av og på automatisk. Denne kan bare styres etter tidspunkt, og kan ikke skille mellom hverdager og helg slik som Philips Photoframe 10". Svært irriterende er det at T10 går inn i hovedmenyen når bildreamma slår seg på igjen, slik at du faktisk må aktivere bildevisningen hver eneste dag. 

Det er også en del andre detaljer vi irriterer oss over i T10. Et særdeles godt eksempel er at når man stiller inn automatisk avslåing av bilderamma slår den seg av om man blar forbi nåværende klokkeslett. Vi synes dessuten det er svært merkelig at oppover-piltasten gjør at du blar deg nedover i tidspunkt og omvendt. 

En annen ting som kan være irriterende, er at bilderamma ofte oppleves veldig treg. Det tar ofte for lang tid fra du trykker til det skjer noe.

Altfor dårlig

Alt i alt synes vi T10 er et svært dårlig kjøp. Bilderamma koster ikke mindre enn 1700 kroner, og har altfor mange irritasjonsmomenter så vel som at den mangler en integrert kopieringsfunksjon. 

At den ser veldig "tekno" ut, gjør den uaktuell for mange å ha i stua, og dersom du er renslig vil du nok fort irritere deg grønn over alle fingermerkene som dukker opp på de berøringsfølsomme tastene så snart du trykker på de. 

Vi ser ingen god grunn til å kjøpe T10 foran for eksempel Kodak M1020. Denne har samme pris, støtter flere videoformater og er enklere og langt mindre irriterende å bruke. Vi mener digitale fotorammer bør bringe mer glede enn irritasjon. 

Jobo PDJ152

Du trenger neppe sitte å lure på om du skal velge Jobo PDJ152 eller en av de andre bilderammene i testen. PDJ152 er har nemlig en 15 tommers skjerm og kan på ingen måte få plass noen andre steder enn på en vegg. 

På undersiden finner du minnekortportene og audio-ut- og innganger.
På siden finner du USP-portene.

Bilderamma ser mest ut som en fancy TV som av en eller annen grunn kanskje er litt merkelig plassert i stua, helt til du slår den på og bildene begynner å rulle. Du kan bytte ut rammefargen, og med i salgspakken finner du rammer i hvit og grå farge i tillegg til den påmonterte sorte ramma. På utsiden av denne er det et glasslignende materiale som får ramma til å se mer eksklusivt ut. 

Du bør være ganske sikker på at det er en så stor bilderamme som dette du er ute etter før du kjøper PDJ152, siden et annet bilde i de fleste tilfeller må oftes for å gjøre plass til denne bilderamma. Er du det, er PDJ152 et genialt produkt. 

Den 15 tommers skjermen viser en oppløsning på 1024 x 768 piksler, noe som gir skarpe bilder der du kan se det meste av detaljer. Blir skjermstørrelsen og oppløsningen noe særlig større, setter det større krav til bildekvalitet.

1 GB minne

Minnekapasiteten i PDJ152 er på 1 GB, noe som holder til rundt 5000 bilder siden bilderamma automatisk kan nedskalere bildene. Dette holder nok for de aller fleste. 

En rekke taster finner du på toppen av ramma.

Du kan også stikke inn minnekort av typen Compact flash i en egen port og SD, MMC, XD og MS i den andre porten. 

USB- og Mini-USB-innganger er også på plass. Ramma støtter imidlertid ikke å kjøre bildevisning av det du har på en USB-minnepenn, slik at du blir pent nødt til å kopiere disse inn på bilderammen. Vi opplevde ikke dette som en stor ulempe, men det er greit å være klar over.

Bildene kan vises direkte fra minnekortet, dersom du ikke ønsker å overføre de til bilderammen. Du kan også velge å overføre ett og ett bilde, men du kan ikke markere fritt et valgfritt antall bilder slik som på Kodak-rammene.

Svært brukervennlig

PDJ152 er svært brukervennlig, først og fremst av den grunn at det følger med en fjernkontroll. Her er alle tastene godt forklart. Selv om ramma kanskje ser avansert ut, har den kun de nødvendige funksjonene og ikke et overflødig virrvarr av funksjoner. 

Du finner forøvrig de fleste tastene du trenger også på toppen av bilderamma, men disse tastene er langt vanskeligere å manøvrere enn fjernkontrollen.

Det er enkelt å få tilgang til innstillingene, siden fjernkontrollen har en egen "setup"-tast. Selv om PDJ152 har et primitivt utvalg av funksjoner, kan du gjøre alt du trenger i denne menyen. For eksempel kan du velge blant forskjellige overganger, velge intervall og stille inn bilderamma til å automatisk slå seg av på natta. Sistnevnte funksjon støtter imidlertid ikke forskjellige tidspunkter for hverdager og helg slik som Philips-bilderammene gjør. 

Tøffest i klassen

PDJ152 er vi alt i alt svært fornøyde med, siden den både er funksjonsrik og enkel samtidig som bildekvaliteten er god og skjermen er stor.

Som amatørfotografer er det dog god grunn til å være skeptisk til å la bildene sine dekke en 15 tommers skjerm som står sentralt i stua. Så store bildestørrelser er som oftest forbeholdt bilder som en mer litt kunstnerisk sjel står bak, som proffotografier eller malerier. Men om du vil dekke en stor del av veggen din med egne bilder, er det lite som står i veien for å kjøpe PDJ152.

Prisen på herligheten ligger på rundt 2900 kroner, og er definitivt et godt valg dersom du er ute etter et slikt produkt og liker designen på ramma.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her