kredittkort

Fakta om reiseforsikring og kredittkort ved utenlandsreise

Gratis reise- og avbestillingsforsikring er inkludert i de fleste kredittkort. For at denne skal være gyldig, er det flere ting å passe på. Minst halvparten av reisen må være betalt med kortet. Hvis noen andre betaler, må du være sikker på at denne forsikringen også gjelder deg selv. Vilkårene på reiseforsikring varier fra kort til kort. Det er derfor viktig å undersøke hva som gjelder i ditt tilfelle. Det er også viktig å se om forsikringssummen er nok til å dekke alle utgiftene forbundet med reisen. Dette i tilfelle avbestilling eller kansellering.

Dette dekker reiseforsikringen

Hva som defineres som reise, varierer fra tilbyder til tilbyder. Leverandører vil i de fleste tilfeller kreve minst én hotellovernatting for at det skal kunne klassifiseres som en reise. Ved utenlandsreiser kan det også kreves at reisen starter i et nordisk land. Du må også ha betalt minst halvparten av reisen med det samme kortet. Har du betalt både fly og hotell ved utenlandsreiser, er du ofte dekket. Det er likevel ingen garanti for at hele reisen blir dekket. Dette kommer an på hvor stor erstatningssum kredittkortleverandører har inkludert.

Slik fungerer det. Reiseforsikringen vil i de fleste tilfeller dekke det samme som en helårsforsikring gjør. Hvem som er dekket av forsikringen, varierer derimot fra tilbyder til tilbyder. Noen vil kun dekke kortholder, mens andre dekker hele familien. Hvor mye som blir erstattet er også variabelt. Kredittkortleverandører har ofte lavere erstatningssum enn helårsforsikringer. Hvor lenge du er dekket varierer også. Noen tilbyr forsikring på reise inntil 45 dager, andre 90 dager. Det er altså viktig å undersøke vilkårene nøye. Slik er du sikker på at forsikringen gjelder.

  • Tap av, eller forsinket bagasje
  • Sykdom på reise
  • Ulykker på reise
  • Dødsfall under reise
  • Forsinkelser
  • Avbestilling

Reise i utlandet

Det er flere grunner til at det er anbefalt å betale med kredittkort når du er i utlandet. Har du kun betalt for hotell eller flyreise med kortet, kan du fort havne under 50 % grensen. For at forsikringen skal gjelde, må minst halvparten være betalt med kortet. Hvis du betaler alt på reisen med dette, kan du komme deg over grensen igjen. I tillegg til å være dekket i tilfelle sykdom, ulykke, eller tyveri, er du også i stor grad beskyttet mot svindelforsøk. Det regnes derfor som trygt å benytte seg av blant annet MasterCard.

Ulike leverandører tilbyr forskjellig dekning ved utenlandsreise. De har også ulike krav for at forsikringen skal gjelde. De fleste krever at reisen starter i Norden for å være gyldig. Hvor du reiser, hvor mye reisen koster, og hvor lenge den varer, har også innvirkning. Skal du for eksempel reise til USA, kan det være reiseforsikringen inkludert i betalingskortet ikke dekker alt. Reiser i Europa vil i stor grad bli dekket av forsikringen, da disse som oftest er billigere reiser.

Reiseforsikring med kredittkort

Hvis du bestiller fly og hotell i ett, kan du samle dette på ett kort. Da er du sikker på at over halvparten av reisen er betalt, og dekket av forsikringen. Hvis reisen må avbestilles, eller blir kansellert av flyselskap eller andre arrangører, vil du få hele beløpet tilbake. Noen forsikringer vil kreve en egenandel uansett hvilken skade du melder. Andre vil kun kreve ved skade på grunn av uhell. For eksempel vil du ikke betale egenandel ved forsinkelser. Hvis derimot mobilen din blir knust, vil det kreves egenandel.

Hvilken forsikring som leveres, avhenger av hvilket selskap kredittkortleverandør har avtale med. Noen leverandører tilbyr egne forsikringer, andre har avtaler med frittstående leverandører. Europeiske er et eksempel på leverandør av reiseforsikring. I vilkårene blir det opplyst om hvilken aktør som leverer forsikringen. Uavhengig av hvem som tilbyr forsikringen, skal den dekke det samme. Hvor mye du får i erstatningssum vil derimot variere. Mellom 10 000 kroner og 20 000 kroner er standard for enkeltpersoner. Ved familie ligger summen mellom 30 000 kroner og 40 000 kroner. Det er også mulig å oppgradere ved behov.

  • Du må betale minst halvparten av kortet med reisen
  • Dekker de fleste reiser
  • Forsikringen er inkludert gratis

Fordeler med reiseforsikring

Har du reiseforsikring, er du forsikret mot det meste som kan skje mens du er på ferie. I det siste har mange måttet avbestille ferien på grunn av corona, og strenge reiseråd. Sommerferien er da nordmenn flest bruker penger på. Med forsikring får du dekket utgiftene til ferien. Hvis du mot formodning skulle bli syk og behøve legebehandling, dekker forsikringen også dette. I noen tilfeller vil du måtte betale på forhånd. Dette vil du få tilbakebetalt fra forsikringen i etterkant. Dersom du skulle være uheldig å skade en annen person eller eiendom, dekkes også dette av forsikringen.

Om du trenger en helårs reiseforsikring i tillegg, avhenger av hvor ofte du reiser. Det avhenger også av om du har mulighet til å betale med kreditt. Siden forsikringen er inkludert i kortet, betaler du ikke noe ekstra. For helårs reiseforsikring må du betale noen hundre kroner i måneden. Hvis du reiser lite, kan den inkluderte forsikringen være nok. Dersom du betaler med kreditt, vil du være forsikret. Du må dermed ikke ha en helårsforsikring for å være forsikret på reise. Les likevel vilkårene nøye, for å være sikker på at forsikringen gjelder ditt tilfelle.

  • Dekker legeutgifter i tilfelle sykdom
  • Erstatter tapt bagasje
  • Dekker utgifter i tilfelle forsinkelser
  • Dekker utgifter ved avbestilling

Kort oppsummert

For å være forsikret på reise, må du ha reiseforsikring. På smarte penger finner du en kort oppsummering av hvordan velge riktig. Det er flere ting som spiller inn på hvilken forsikring som lønner seg. Hvis du reiser sjelden, kan reiseforsikring på kredittkort være tilstrekkelig. Reiser du derimot ofte, kan det lønne seg med en helårsforsikring. Hvor mye du har med deg på reise, må du også ta med i beregningen. Reisens varighet er en annen viktig faktor. Du må derfor ha full oversikt over både kostnader og lengde på reise.

Dersom du kun har reiseforsikring gjennom kredittkort, må du passe på hvordan du betaler. Om du bruker mye penger på ferie, men betaler dette med vanlig Visa-kort, kan du havne under betalingsgrensen. Mange reiser på ferie over langhelgen til storbyer, kun for å handle. Flybilletter og hoteller blir da ofte billig. Prisen på bagasjen tilbake blir derimot dyrere. Det er derfor greit å ha en oversikt over verdien i bagasjen også, slik at den er dekket. For å unngå svindel er det også en fordel å betale med kreditt.

Refinansiering

Refinansiering av kredittkort og annen forbruksgjeld kan lønne seg

Nordmenn skylder nå over 170 milliarder kroner i forbruksgjeld. Kravene er fordelt utover kredittkort, forbrukslån og andre typer usikret kreditt. En mindre gruppe av disse låntakerne (ca. 3000 personer) skylder i snitt minst 1,6 millioner kroner i forbruksgjeld.

For de som sliter med å betjene skyhøy forbruksgjeld kan refinansiering være en løsning. Denne artikkelen har som mål å belyse hvilke fordeler og ulemper refinansiering kan føre med seg.

Du kan refinansiere med 2 metoder

Refinansiering kan gjøres på to forskjellige måter:

Enten med sikkerhet, hvor man stiller bolig som pant for lånebeløpet, eller uten sikkerhet. Det siste alternativet innebærer at man refinansierer usikrede lån med et nytt samlelån. Det nye lånet vil gis uten sikkerhet, men har til gjengjeld en lavere rente.

Her finner du definisjonen av å refinansiere: Noab.no. Her heter det seg at det å refinansiere lån innebærer:

  • Reforhandle og endre lånevilkår.
  • Tilbakebetale et eksisterende lån ved å ta opp et nytt lån (til lavere rente).

Refinansiering med sikkerhet har i teorien den laveste renten, men koster til gjengjeld mer å sette opp. Det finnes flere banker på markedet som tilbyr en slik løsning, men gjengangeren er at de krever svært høye gebyr for å etablere lånet.

Det er ikke uvanlig å betale et sted mellom 20-30.000 kroner, kun for å etablere lånet i banken. Forutsetningen for å kunne refinansiere med sikkerhet er at du eier din egen bolig og at den har en akseptabel gjeldsgrad.

Gjeldsgraden kan ikke være høyere enn 85% av boligens ligningsverdi, i tråd med gjeldende krav om egenkapital ved boligkjøp.

Er boligen din verdt 5 millioner med 3 millioner i gjeld, vil du i teorien ha en egenkapital på 2 millioner. Til gjengjeld vil 15% kravet gjøre at 1,5 millioner er “fryst”. Det gir deg en teoretisk kredittramme på 1,5 millioner kroner som kan benyttes til å refinansiere kredittkort mm.

For de som skylder mye i kredittkort og forbrukslån

Kredittkort har i gjennomsnitt en høyere rente enn forbrukslån. Se for deg at du eier 4-5 kredittkort med en rentesats på 25% (effektiv).

Med en utestående saldo på 100.000 kroner vil du grovt regnet måtte betale cirka 25.000 kroner i renter hvert år, forutsatt at du ikke foretar noen ekstra innbetalinger.

Les også: Dette koster bank og kredittkort i bruk – Finansportalen.no.

Ved å søke om refinansiering av kredittkort gjennom https://www.refinansiere.net/refinansiering-av-kredittkort/ kan du samle alle lånene hos en ny bank, før du betaler ned alt på én gang. Nå har du bare ett lån du må forholde deg til, samtidig som renten blir lavere.

En reduksjon i renten på 10% gjør at du i teorien vil spare 10.000 kroner ved å erstatte gjeld på alle kredittkort du sitter med.

Ett viktig krav

Refinansiering vil kun gi økonomiske besparelser hvis du oppnår en bedre rente på det nye lånet. Samtidig må den nye renten være såpass lav at den fortsatt gir økonomisk gevinst når du inkluderer gebyrer på det nye lånet.

Et eksempel: Velger du å refinansiere med et nytt lån uten sikkerhet vil banken oftest kreve et etableringsgebyr på rundt tusen kroner.

Den nye renten må derfor være så lav at du fortsatt sparer penger etter å ha trukket fra etableringsgebyret. Merk at noen banker tilbyr refinansieringlån uten etableringsgebyr.

Å refinansiere lønner seg kun hvis du gjør følgende

Husk at hensikten med å refinansiere først og fremst er å kutte rentekostnader, og dermed spare penger i det lange løp.

Det skjer ved at renten faller og at en større del av de månedlige innbetalingene dine går til å dekke låneavdraget, til fordel for bankens renteinntekter. Når du låner penger vil du få et månedlig beløp å innbetale, kalt terminbeløp.

Etter at gjelden er blitt refinansiert vil lånebeløpet forbli det samme. Forskjellen ligger i at en større andel av terminbeløpet vil utgjøre avdrag på lån, i stedet for renter. Derfor vil også gjelden din synke raskere.

For at det skal skje er du nødt til å betale ned like mye hver måned som du gjorde tidligere. Hvis du reduserer de månedlige betalingene vil også nedbetalingstiden øke. Det spiser opp all den potensielle fortjenesten som følger med refinansiering.

Sjekk prisene flere steder

Når du skal sammenligne forskjellige tilbud om refinansiering av forbruksgjeld og kredittkort, er det kun 1 ting som teller: Hvilken rente banken gir deg.

For å finne den laveste tilgjengelige renten bør du sjekke prisen hos så mange banker som mulig, og gjerne ved hjelp av en lånemegler. Meglerne har en liste over samarbeidspartnere, som består av både banker og finansselskap. Noen av disse tilbyr refinansiering med sikkerhet, mens andre spesialiserer seg utelukkende på forbrukslån.

Når du sender inn søknaden gjennom en megler vil den automatisk sendes videre til alle partnere. Fordelen med dette er at du ikke behøver å bruke mye tid på å fylle ut separate søknader på nettsiden til hvert selskap.

I tillegg er det også en mye høyere sjanse for å motta et bra tilbud hvis for eksempel 18-20 kredittselskap vurderer søknaden din, med påfølgende pristilbud.