Stor bunadsmesse på Det Norske Teatret 2017

31.05.2016

Torsdag 21. september 2017 er det stor bunadsmesse på Det Norske Teatret i Oslo fra klokken 14:00 - 20:00. Her kan du se et stort utvalg av de originale bunadene fra Norsk Flid Husfliden, og møte de som syr dem. Inngangen er gratis - så gå ikke glipp av denne muligheten til å se mange av landets vakreste bunader!

Bunadsyerskene tar mål - og du kan bestille bunaden din direkte om du ønsker det.

Du kan kontakte den bunadspesialisten du ønsker å møte på forhånd, eller bare stikke innom!

Alle er hjertelig velkommen!

Dagens bunad

10.04.2016

 

Hver bunad har sine helt spesielle historier – om hvorfor den er akkurat sånn, hvilke tradisjoner som førte til denne klesstilen, hvem som eventuelt har brukt den tidligere, og hvor de ulike mønstrene er hentet fra.

Noen bunader er en tro kopi av en drakt til en historisk person, som mannsbunaden fra Ålen som er en tro kopi av drakten til spellemannen Johannes Reitan fra nettopp Ålen. Andre har hentet inspirasjon fra ulike drakt-tradisjoner i området, og enkelte har faktisk mønsteret fra et gammelt skap i regionen som en del av broderiet. I tiden framover mot den store dage, 17. Mai, vil vi presentere dagens bunad både på Facebook og på Instagram – så følg med på historiene. Vi er temmelig sikker på at du vil lære noe nytt om bunad!

17. mai-klar?

08.04.2016

Det finnes vel neppe noe klesplagg med flere detaljer enn bunaden. Skjortene…, tørklene.., strømpene.., skoene… Bare sølvet er jo en historie i seg selv. Nå går vi snart inn i den aller travleste bunadsesongen, så da er det på tide å sjekke at skoene passer, skjorta er i fin form og at det ikke er noe du mangler neste gang du skal ta fram den aller fineste stasen fra skapet.

Hos Norsk Flid Husfliden finner du alt du trenger til bunaden din og litt til. For det er faktisk mange muligheter som kan skille ut bunaden din litt ekstra på 17. mai. Hva med en unik bunadstøvlett istedenfor den klassiske skoen, eller et lufttett smykkeskrin som holder sølvet like fint og blankt til neste gang det skal fram? Velkommen til oss!

Ikke vær en dott, strikk en vott!

21.03.2016

To av ti reiser bort i påsken, så de fleste tilbringer påsken hjemme. Visste du at vi har verdens lengste påskeferie? Kanskje har du litt tid disponibelt i hytteveggen eller hjemme i stua hvor du kan ta fram strikketøyet. Og er du nybegynner, kan det jo hende at en medhjelper har litt tid til å hjelpe deg i gang i påskeferien.

Oppskrift på strikkevotter

Strikkevotter er like kledelige til hverdags som på skitur. Et par solgule og hvite votter oser det påske av, og så blir man jo litt glad av å ha på seg noe med farge på. Hvitt og sort eller hvitt og mørkeblått er evige klassikere, så om det er ditt første vottepar du har i tankene i år, er det et sikkert valg å gå for en av disse fargekombinasjonene. Vi har en oppskrift på krusedull-votter (fra Du Store Alpakka) som vi vil dele med deg. Oppskriften finner du her. Og selvfølgelig har vi garn, pinner og kjærlighet også.


Appelsin smaker best til påske

Om ikke solen skinner hele påsken, kan vi trøste oss med at appelsin er påskens sol. Men hvorfor assosierer vi appelsin med påske? Tidligere fikk vi bare middelhavsappelsiner og de har sesong fra juletider til litt over påske. De seneste appelsinene var og er de søteste; påskeappelsinene. Og appelsiner de smaker best på påsketur. Enten på skitur oppe på høyfjellet eller i det mer vårlige lavlandet. Med strikkevotter. For ordens skyld; strikkevottene skal du ha på deg og ikke på appelsinen


Med verdens lengste påskeferie har du tid til å strikke en vott (eller to). Så: Ikke vær en dott, strikk en vott!

Lag påskekyllinger i garn!

18.03.2016


Å lage ting selv er artig, og det blir vi vel aldri for store til…? Mange forbinder kanskje påskepyntlaging med barnehagen – enten da du gikk der selv eller om du har noen søte små som har kommet hjem med verdens vakreste selvgjorte sesongpynt. Påskekyllinger av garndusker er en klassiker. De er ekstra morsomme om de går på ski, synes vi (og da får du jo kost deg med noen ispinner også!).


Dette trenger du: garn, nål, papp, saks, blyant, papir eller filt, ispinner og eventuelt ferdigøyne og fjær.

Klipp ut smultringer i papp til kropp og hode
Finn fram pappen og tegn opp 2 like sirkler til kroppen og 2 like sirkler til hodet. Klipp ut sirklene og klipp ut et hull i midten så pappsirklene ser ut som 4 smultringer. Størrelsen på sirkelen avgjør størrelsen på garndusken.

Legg de to like pappsirklene oppå hverandre og surr garn rundt smultringene helt til det innerste hullet er fylt. Legg garnet dobbelt så går det dobbelt så fort. Her er det kjekt med en nål for å komme bedre til på innspurten.

Klipp opp garnet, fjern smultringene og finstuss
Klipp opp imellom de to smultringene og knytt fast mellom dem med garn. Nå er det trygt å fjerne pappringene. Gi gjerne garnduskene en stuss.

Lim og pynt – og vips så har du en kylling på ski!
Fest duskene sammen med lim eller sy noen sting. Lim på øyer – enten ferdigøyer eller så kan du lage noen selv i filt eller papir. Klipp ut og lim på nebb, fjærstjerten og lim på ispinnene. Nå har du en kylling på ski. Du kan også lage din egen vri! Ha på kyllingen skjerf og lue, la kyllingen få vinger og en fyldig stjert.

 

Den beste påskepynten lager du selv. Vi har flere gode tips til ting du kan lage med garn og pinner i vår nettbutikk, eller stikk innom din nærmeste Norsk Flid Husfliden for enda flere tips, og god hjelp til å komme i gang.

Påske = vårstemning og norske påskehits

16.03.2016

 

Sol, appelsin, kvikklunsj, krim og kaffe på termos – snart er det påske og tid for å finne fram våre kjente og kjære påskehits, klassikerne som alltid står seg. En god og varm strikkegenser hører også påsken til, synes vi. Den er fin å ha i solveggen sammen med et mykt sitteunderlag. Hva med et sitteunderlag med elg på eller et gult et? Vi har samlet et knippe påskehits her.

Gult er kult og grønt er skjønt

Solgul er den viktigste påskefargen i Nord-Europa, en farge som ikke har noe med religion å gjøre og som vi faktisk ikke vet hvor kommer fra. Gult er en farge som symboliserer kraft og livsglede, noe vi vet å sette pris på etter en lang vinter her i nord. Vi supplerer gjerne med hvitt for renhet og glede og grønt som symboliserer vekst og liv ispedd litt lilla, botens farge. Blomster får vi i alle påskens farger, og det er også enkelt og dekorativt å plukke en bjørkekvast eller to og sette i en vase – da blir det vårstemning både inne og ute. Kannene fra Ment egner seg ypperlig.

Nye klassikere fra Røros Tweed

Pleddene fra Røros Tweed er tidløse klassikere som man har glede av år etter år. Den nye kolleksjonen UNA designet av Anderssen & Voll er laget av den fineste sortering av norsk lamull. UNA kommer i fargene oker, lys rød, blå og grønn/rød. Stoffet er bygd opp som flettede bånd. Kulørte treklanger er krysset med graderte gråtoner. I endene på pleddet er fargene fortettet i en dekorativ prydsøm.

 

Haustøffelen krysser Atlanteren!

I år lanseres Haustøffelen i USA! Utrolig morsomt at en norsk klassiker krysser Atlanteren. Filttøffelen har historie som går helt tilbake til midten av 1800-tallet på gården Askeland på Osterøy. Tøffelen toves for hånd i 100 prosent merinoull og er en god og varm påskefavoritt.

Norsk Flid Husfliden er eksklusiv forhandler av Haustøffelen i Norge, og har tøffelen til mann, dame og barn, og i flere fargekombinasjoner!

En gul Fana til påske?

Fanamønsteret er et av Norges mest populære strikkemønstre. Det har sin opprinnelse fra Vestlandet, nærmere bestemt fra Fana utenfor Bergen, og er kjent fra 1850-årene. De eldste Fanagenserene har en spesiell, firkantet halsskjæring. Hos Norsk Flid Husfliden får du den populære genseren ferdigstrikket i en fin gulfarge.

Lag knasende gode julemandler på 30 minutter!

22.12.2015

Brente mandler er en super julegave som går fort å lage og er tradisjonsjuleknask både i Norge, Sverige og Danmark. Det er superenkelt å lage de selv. Og da får du jo en helt unik julegave!

Du trenger:
500 g mandler 
0,5 dl vann 
150 g sukker 
1 ss smør 

Om du vil ha litt ekstra smak, kan du prøve å blande i 2ts kanel og 3ts lakrispulver.

Så gjør du så når du lager brente mandler

  1. Legg mandlene utover i en langpanne, og rist dem i ovnen på 200 grader i ca. 10 minutter. Rør i mandlene av og til.
  2. Bland vann og sukker i en kjele. Kok opp og la sukkerlaken koke i 2-3 minutter. 
  3. Her er det viktig at du ikke bruker for sterk varme, for da kan sukkeret bli brent (Gå for ristede mandler og ikke svidde!). Ha i de ristede mandlene og rør helt til sukkeret krystalliseres og legger seg rundt mandlene.
  4. Fortsett med røringen til sukkeret smelter igjen og får en jevn og fin karamellfarge. 
  5. Bland i smøret og rør godt til smøret har smeltet. Hell mandlene på et stekebrett med bakepapir. Ta mandlene fra hverandre med en skje og avkjøl dem. 
    Og visp så har du hjemmelagde brente mandler!

 Pynt et glass og ha mandlene i

 Putt mandlene på glass og pynt gjerne med et fint bånd. Om du vil putte mandlene i en skål med det samme, vil vi tipse om skålen bestemor kråkebolle som er perfekt til sukkertøy. Kråkebollen er i keramikk med blank glasur inni og matt glasur utenpå.

 Vi har også unike gaver hos oss i Norsk Flid Husfliden. Produkter du kun finner i våre butikker som Haustøfler, Linn bunadsstøvlett og et lufttett smykkeskrin. Kom gjerne innom en av våre butikker – vi har til og med åpent noen timer på julaften. 

Tre nøtter til en Askepott

16.12.2015

Ho, ho, ho! Nå er det ikke mange dager igjen til selveste julaften. Er du ikke ferdig med julegavene ennå, sier du? Bare slapp av; vi ønsker å dele tre knakende gode julegavetips med deg: Tre av våre favoritter som er flotte å gi i gave til en av Askepottene du kjenner – enten til kjæresten, søsteren din, mor eller svigermor.

Filmen ”Tre nøtter til Askepott” fra 1973 har blitt vist på NRK hver eneste julaften siden 1975. Om du som oss er glad i den, vil vi anbefale P3morgen sin remake av klassikeren. Den kan du se her: http://p3.no/p3morgens-tre-notter-til-askepott/

1. Søte drømmer i mykt nattøy med blonder

Hvem ønsker seg vel ikke noe å drømme i til jul? Lilleba & Herremann er en miljøbevisst liten nisjebedrift som holder til i Stavanger. Klær innerst mot huden skal være de aller mykeste, mener de, og det er vi helt enige i! Nattøyet er laget i ren bambus, viskose og bomull, med minst mulig sømmer og stikkende etiketter. Eventyrlig mykt til din Askepott. Og attpåtil PH-nøytralt. Nattkjolen Alma Sommerminne fra Lilleba får assosiasjonene tilbake til sommeridyll med sitt fine og blomstrete blondemønster.

2. Todelt kjole og strømpebrok fra ko:ko

Smaken er som kjent som baken og den er todelt. Så hvorfor ikke prøve med en todelt kjole fra ko:ko til jul i år? Da har du dobbbel sjanse for fullklaff! Det norske kjolemerket ko:ko har fokus på form, farge og design. Kjolene har gode passformer og er både tøffe og feminine samtidig. Kjoler fra ko:ko finner du hos Norsk Flid. Vi har også strømpebrok til kjolen. ko:ko-strømpisen kommer i hele fire farger og 70 DEN. Tjukk og god med andre ord.

3. Haustøffel i lilla – Askepottgave fra Askeland

Kjenner du noen som har dilla på lilla? Da er en haustøffel i lilla et godt gavevalg, en annerledes vri på en klassiker. Haustøffelen har historie som går helt tilbake til midten av 1800-tallet på Askelandgarden på Osterøy. Vi har den også i grå, om det er det opprinnelige som appellerer til din Askepott.

Legg gjerne handleruten din innom en av våre butikker så hjelper vi deg med å finne noe du gleder deg til å gi. Vi pakker selvfølgelig gjerne inn gaven for deg.

Marius – mer enn en strikkegenser til Marius

09.12.2015

Heter du Marius holder vi det ganske så sannsynlig at noen allerede har utstyrt deg med en Mariusgenser. Men Marius-produkter passer for mange flere enn Mariusene, og finnes i mange flere varianter enn strikkegensere. Det finnes et Marius-produkt til alle, store og små – du finner et stort utvalg av av Marius-produkter hos Norsk Flid Husfliden. Selvfølgelig.


Det tradisjonelle mønsteret ble designet av Unn Søiland Dale i 1953 da hun jobbet med å lage gensere til den kommende skifilmen «Troll i Ord». Krigshelt og skiløper Marius Eriksen spiller kjekk skitrener i filmen, og Mariusgenseren ble en umiddelbar suksess. 

 Fargekombinasjonen rødt, hvitt og blått ble den gang regnet som en total fornying av strikkemoten som da brukte saueullens naturlige farger. Genseren springer ut fra setesdalstradisjonene, og regnes i dag som Norges nasjonalgenser.


Kle deg opp i strømpebukse, ullsokker, genser og lue i Mariusmønster til jul. Og husk refleks når du først er i gang. Om ull er litt for varmt og du som oss forelsker deg i mønsteret, kan du utvide sesongen til å vare hele året ved å skaffe deg matboks, termos eller hyttebok til turer eller servietter og serveringsbrett til hverdags. Alt dette og enda litt til i Marius får du hos oss i Norsk Flid Husfliden! Vi <3 Marius!


Tid for klassikere og kreativ innpakning!

02.12.2015


Vi gleder oss til jul, årets lengste høytid. Ingen annen høytid investerer vi så mye i av tid, følelser, kreativitet og ressurser. Det er en tid vi har høye forventninger til, for vi vil den skal bli som den var i fjor, som den alltid har vært. I jula stopper vi på mange måter tiden. Da er det godt at vi har klassikere som står seg.

Hva er så en klassiker? Hos oss er en klassiker noe varig og tidløst som ikke går av moten. Noe vi er stolte av og som holder høy kvalitet. En klassiker skal pakkes inn til jul og så skal den pakkes ut igjen, men aldri bort… Se noen av våre favoritter her.

 

Pakk inn i rødt, gull, blått eller avispapir

Det er ekstra stas å gi bort en gave du har pakket inn selv. Kanskje dette er året du vil gjøre deg ekstra flid med innpakningen? Eller er du en av de som alltid bruker tid på sånt? Uansett hvor på skalaen du er, så vil vi dele noen innpakningstips med deg.

Det finnes gavepapir i alle farger og mønster, med og uten glans. Men det er ikke nødvendig å kjøpe nytt innpakningspapir hvert år. Finn fram restene fra i fjor, eller ta fram noen gamle aviser. Ta en hyssing, sløyfe eller gavebånd rundt, og sett på en til og fra-lapp. Her er det bare å være kreativ. Kanskje en pepperkake med navn skrevet i melis på kan være en artig vri? Eller så kan du skrive rett på papiret med en gulltusj. 

Om du føler for litt pynt, er glitter alltid fint. Naturlig dekor er en klassiker. Et godt tips er rett og slett å gå seg en tur og plukke med noen kvister og kongler – da får du både frisk luft og naturlig pynt som gevinst! Så til det store spørsmålet; hva skal du pakke inn?

Røros Tweed – gitt som gaver siden 1700-tallet

Pleddene fra Røros Tweed er et helnorsk kvalitetsprodukt laget i 100 prosent ull. Du trenger ikke være rakettforsker for å plassere Røros Tweed nettopp på Røros. Men hvorfor akkurat der? Jo, fordi Peder Hiort testamenterte hele sin formue til fattige på Røros på 1700-tallet. Det ble kjøpt inn ull og lin til utdeling blant de fattige. Dette skulle de lage varme klær av som de fikk betalt for. Produksjonen ble samlet inn, og delt ut som gaver til de som trengte det. Mange av de som først fikk betalt for produksjonen, fikk produktene tilbake som gaver.

Produkter fra Røros Tweed ble gitt som gaver allerede på 1700-tallet. Pleddene de lager i dag, finnes i flere størrelser og med ulike farger og mønstre. Et godt pledd kan vare hele livet – den perfekte julegaven som varer. Vi har et stort utvalg i pledd og sitteunderlag til store og små fra Røros Tweed.

Haustøffel fra gården Askeland 

Det finnes mang en godt brukt, og kanskje til og med utslitt haustøffel i de norske hjem og hytter. For dette er en klassiker på linje med Mariusgenseren og andre norske ikoner.

Haustøffelen har historie som går helt tilbake til midten av 1800-tallet på Askelandgarden på Osterøy. Tova har i samarbeid med sjette generasjon Askeland tatt frem denne kulturskatten igjen til glede for alle oss som liker norske designklassikere! Tøffelen toves for hånd i 100 prosent merinoull. Vi har tøffelen til mann, dame og barn, og i flere fargekombinasjoner!

Strikkeklassikere – hjemmestrikket eller ferdigstrikket?

Hjemmestrikkede gaver er tradisjonelle julegaver i Norge. Vakre plagg laget med kjærlighet basert på kunnskap som har gått i arv i generasjoner. Vi har vel alle fått hjemmestrikkede sokker til jul fra bestemor eller en gammel tante? De myke pakkene har alltid hørt med under treet. Gaver som både varmer og varer.

Om strikkeferdighetene har hoppet over en generasjon eller to, er det mye fint og ferdigstrikket å få tak i. Hos Norsk Flid finner du både strikkeoppskrifter og ferdigstrikkede plagg.

Kom gjerne innom en av våre 30 butikker over hele landet, eller besøk vår butikk på nett. Vi deler gjerne våre strikkefavoritter og beste strikketips med deg.

Copyright MadeinNorwayNow 2011

Blogglisten