Til hovedinnhold

LG KU990

KU990 er ikke spesielt tykk, og passer de fleste lommer.

Design, skjerm og menyer

Fremsiden er dekket av en gigantisk skjerm og et fåtall taster. (Alle foto: Einar Eriksen)
En pekepenn følger med i pakken, men den trenger du ikke.

LG KU990 har en design som er inspirert av den velkjente LG Prada-telefonen. Nykommeren ligner mye på sin inspirasjonskilde, men har fått mer teknologi under panseret og et fem megapikslers kamera.

Helt lik Prada-telefonen i utseendet er den dessverre ikke. Vi sier dessverre, fordi KU990 er tykkere og føles mer klumpete enn den originale motetelefonen. I tillegg er Prada-telefonen mer stilrent designet.

Den har en stor trykkfølsom skjerm, og etter mye interesse rundt iPhone må du forvente at telefonen fort kan forveksles med Apples velkjente telefon.

Den trykkfølsomme skjermen er ment å brukes uten pekepenn, men LG har lagt med en for sikkerhets skyld. Denne er mer presis enn tomlene dine, men i praksis vil du ikke trenge den.

Skjermen sliter heller ikke spesielt mye med fettmerker. Den får fettmerker på seg, men de er ikke så markante som på for eksempel iPhone.

Telefonen er så tynn at det ikke er plagsomt å ha den liggende i lomma. Med tanke på den brede skjermen gjør det heller ikke så mye at den kanskje er litt bredere enn hva vi er vante med. Vekten er heller ikke noe å snakke om. 

Fremsiden er en skjerm

Skjermen til KU990 dekker nesten hele fremsiden, og du finner svært få taster på telefonen. Rett under skjermen ligger to taster for å ta telefonen og legge på, samt en slettetast. En tast på siden av telefonen aktiverer og deaktiverer tastelåsen. 

På siden av telefonen finner du ellers taster for å bruke kameraet. Helt på venstresiden er det en bryter med tre posisjoner for å velge mellom å ta bilder, ta opp video eller se på bilder og video.

På baksiden ser telefonen ut som et fullblods digitalkamera, og det er lite som avslører at det er en telefon du holder opp i luften og peker rundt med. Selve kameralinsen og det som ligger rundt stikker litt ut av telefonen.

Rundt kamerat befinner det seg et hjul som du kan snurre på for å zoome når du bruker kameraet. Det samme hjulet brukes også til å zoome i nettleseren når du surfer og justere volumet i samtaler.

Telefonens fremside er dekket av en gjennomsiktig plate. På siden av telefonen finner du detaljer i krom, mens telefonen ellers ser ut som plastikk. Bakdekselet i telefonen er imidlertid laget av metall, noe som gir en god kvalitetsfølelse og hindrer dekselet i å slå sprekker dersom du mister telefonen i gulvet.

Skjermen består av store ikoner det er lett å treffe med tommelen.
I hvilemodus finner du fire store ikoner.

3 tommers skjerm

KU990 har en hele tre tommer stor skjerm, og som nevnt nesten ingen taster. Skjermen er trykkfølsom.

Til tross for all disse fancy komponentene er ikke KU990 noen smarttelefon. Operativsystemet er lukket, og du kan bare installere vanlige Java-programmer.

Menyene i KU990 er nemlig av den helt enkle sorten. Fleroppgavekjøring er likevel på plass, så det er ingen problem å legge tekstmeldingen du skriver i bakgrunnen mens du bruker nettleseren til å faktasjekke det du skriver. 

Hele telefonen kan styres med tommelen, takket være store ikoner i menyene. Når du ruller i nedover menyene eller andre steder som for eksempel nettleseren, tar du tak i skjermbildet og skyver tommelen opp eller ned. 

For hver gang du trykker på noe i menyene, vibrerer telefonen kjapt og lydløst, og på den måten gir den deg respons på tastetrykkene. Dette setter vi spesielt stor pris på når vi skriver tekstmeldinger, men også når du bruker telefonen ellers er det veldig greit med tilbakemelding. Dette kan også deaktiveres eller erstattes med en lyd.

Når du skriver tekst får du opp et helt vanlig mobiltastatur på skjermen, og du skriver akkurat som du gjør på en vanlig mobiltelefon.

Det beste av alt, er at det nesten føles som å skrive på et mobiltastatur. Skjermen er som nevnt trykkfølsom, og ikke berøringsfølsom, noe som betyr at du kan trykke flere ganger på hver virtuelle tast uten å faktisk løfte på tommelen opp fra skjermen, og vibrasjonen gjør det veldig lett å telle antall tastetrykk. Dette går nesten like kjapt og enkelt som på klassiske mobiltastatur. Ikke helt altså, men nesten.

Du kan også skrive med fullt qwerty-tastatur, noe som gjorde det enda raskere å skrive. Dette tastaturet fungerer svært bra, men det krever litt mer konsentrasjon å bruke det.

Forskjellen er at du ikke kan føle tastene siden skjermen naturlig nok er helt flat, og du må derfor ofre et lite øye til mobilen av og til. Til gjengjeld er de visuelle skjermtastene store og lette å treffe. 

Noe vi setter stor pris på, er at telefonen har en egen låsetast på siden av telefonen. Dette gjør det enkelt å låse tastaturet og den trykkfølsomme skjermen, og for å låse opp telefonen igjen trykker du to ganger på rad på denne tasten (det første trykket slår på baklyset og viser deg klokken). 

Ryddige menyer

I hvilemodus finner du fire ikoner nederst på skjermen; meny, telefon, meldinger og kontaktliste. På den måten får du enkel tilgang til de mest brukte funksjonene i telefonen din.

Åpner du opp hovedmenyen får du en liste med faner nedover på høyresiden av skjermen, der du velger mellom telefonfunksjoner, multimedia, planleggerfunksjoner eller innstillinger. Under hver fane finner du en håndfull mengde med valg. Det hele virker veldig ryddig oppsatt, og du får neppe noen store problemer med å finne frem. 

Det er også enkelt å unngå å trykke feil. Enkelt forklart så markerer du et valg når du trykker på skjermen, og utfører det når du løfter fingeren igjen. Dersom du for eksempel treffer feil menyvalg holder du bare fingeren på skjermen og drar den til rett menyvalg, og slipper.

Løsningen som er brukt i KU990 når det gjelder skjerm og menyer er helt genial. Det er både morsomt og enkelt å bruke telefonen. En trykkfølsom skjerm vil aldri fungere like bra å skrive på rent praktisk som et tastatur, men KU990 har en av de desidert beste løsningene vi har prøvd så langt. 

Selv om skjermen er større enn i telefoner flest, er ikke oppløsningen spesielt mye høyere. KU990 har de vanlige 240 pikslene i bredden, men på grunn av sin avlange form er det 400 piksler i høyden i stedet for 320 piksler. Likevel føles ikke skjermen uskarp.

Skjermen er også lyssterk, og det bør ikke være noe problem å se den i sollys.

Maskinvare, kommunikasjon og nytte

Esken til KU990 sier klart ifra at kameraet er et viktig salgsagrument.
Et 3D-bilde av telefonen er bra for førsteinntrykket. (Klikk for å se flere utpakkingsbilder)
Dette følger med i esken.

Greit batteri

Batterilevetiden i KU990 er god. Taletiden er oppgitt til 3,8 timer i 3G-nettet, og hviletiden ligger på hele 19 døgn. 

Se taletiden til over 40 mobiltelefoner i Amobils store batteritest »

Likevel synes vi telefonen gikk rekordfort tom for strøm når vi brukte nettleseren eller musikkspilleren. Vi ladet telefonen hele fire ganger på en uke, uten at vi brukte telefonen unormalt mye. Noe av skylden for dette kan nok den store skjermen ta. Det er også verdt å nevne at baklyset nekter å deaktivere seg mens du har nettleseren åpen. Hvis du da midt i surferunden din lar telefonen ligge, fortsetter batteriet å tømmes.

Talekvaliteten i telefonen er bra. Du kan stille volumet opp så høyt som du forventer og litt til ved å vri på hjulet rundt kameraet. Vi kunne fint holde telefonen litt unna øret og fortsatt høre hva motparten hadde på hjertet, og lyden virker klokkeklar.

Med i salgspakken til KU990 får du:

  • Telefon
  • Batteri
  • Lader
  • Datakabel og programvare
  • Overgang fra LG-port til 3,5 mm minijack
  • Hodesett (3,5 mm minijack)
  • Brukerveiledninger
  • Beskyttelse for skjerm

Minnekapasiteten i telefonen er 100 MB, noe som ikke er allverdens. Heldigvis støtter telefonen minnekort av typen MicroSD.

Noe å irritere seg grønn over er imidlertid plasseringen av dette minnekortet. Minnekortsporet er nemlig plassert rett ovenfor batteriet, slik at du både må åpne bakdekselset og ta ut batteriet for å få ut og inn minnekortet.

Dersom du bruker minnekortleser for å overføre for musikk, videoer og bilder til og fra minnekortet, kan det fort bli plagsomt at du må slå av hele telefonen mens du overfører filene. En minnekortleser er den raskeste og dermed ofte den mest foretrukne metoden å overføre filer på, så denne løsningen burde KU990 holdt seg for god for.

Kjapp nok

Menyene i KU990 er animerte, noe som gjør at de virker litt levende. Animasjonene er ikke spesielt avanserte, og krever ikke mye av maskinvaren, men det gir et bedre visuelt inntrykk uten at telefonen blir tregere.

Javaytelsen i telefonen ikke spesielt god, men heller ganske midt på treet. Sett i lys av at skjermen ikke er spesielt høyoppløst, er ikke dette så imponerende resultater. Telefonen er altså ingen javakonge, men heller ingen sinke. Det bør ikke være noe problem å installere vanlige Java-spill i telefonen.

Den eneste tilkoblingen du finner i KU990, er en poprietær LG-kontakt. Denne porten bruker du både til å lade telefonen, overføre filer eller til hodesett.

Med i pakken følger det også med en overgang til vanlig 3,5 millimeters minijack, slik at du enkelt kan bruke ditt eget hodesett og få bedre lydkvalitet.

KU990 kan koble seg til internett med super-3G, 3G eller Edge.

Raskest nett – overalt

KU990 har både super-3G, 3G og Edge. Det gjør at du til enhver tid får den høyest tilgjengelige surfehastigheten i mobilnettet når du er på farta.

De som bruker mobiltelefonen for å koble datamaskinen til internett vil raskt sette pris på at ting ikke går gjørmetregt. Der det er super-3G-dekning kan du oppnå den samme hastigheten som mange av dagens bredbåndslinjer i fastnettet.

Trenger du super-3G? Les vår guide »

Telefonen har imidlertid ikke Wi-Fi, og du kan derfor ikke koble telefonen til bredbåndslinja hjemme.

Dersom du reiser mye, og vil ha en telefon du kan ringe med overalt, har KU990 nesten alle teknologiene du trenger. I Japan, Sør-Korea og flere andre steder i Asia kan du ringe via 3G-nettet, som bruker den samme frekvensen som i Norge, mens tribånds GSM-støtte gjør at du kan ringe i nesten alle GSM-nettene i verden.

E-postleseren støtter både pop3 og imap4, slik at det ikke er noe problem å få full tilgang til e-posten din selv om du ikke har en PC i nærheten.

KU990 kan overføre filer trådløst via Bluetooth 2.0, og du finner også støtte for A2DP, som betyr at du kan bruke trådløse stereohodesett.

Dette kan du bruke Bluetooth til »

Nettleseren er fantastisk. Den røde rammen kan du flyrre rundt for å vise hvor du vil zoome inn (akkurat som nyeste versjon av Opera Mini).
Du kan også bruke netteseren i bredskjermformat.

Greie proffunksjoner

KU990 har endel nyttefunksjoner, selv om den ikke kan måle seg med noen smarttelefon.

Kalenderen er ikke spesielt oversiktlig. Siden KU990 baseres på at alt du skal trykke på er stort for å kunne treffes med tommelen, mister du mye av den oversikten du kunne hatt.

Likevel setter nok mange pris på at de ikke trenger å ta begge hendene og pekepennen fatt bare for å opprette en kjapp avtale, slik man har som vane på Windows-telefoner med trykkfølsomme skjermer, men dette er selvsagt smak og behag. 

Av funksjoner byr kalenderen på det meste. Det eneste vi savner er en mulighet for å skille avtaler som har med jobben å gjøre og personlige avtaler. Adskilt fra kalenderen kan du også legge inn notater. 

Adresseboken er avansert nok for de fleste. Du kan legge inn alt det grunnleggende opplysningene samt en hel del til, slik som egne ringetoner og bilder per kontakt, så vel som egen hjemmeadresse, jobbadresse, jobbtittel og mye annet. 

Når du leter etter noen i adresseboken velger du hvilken bokstav (i grupper på tre bokstaver) navnet begynner på på venstresiden av skjermen, og på resten av skjermen ligger kontaktene alfabetisk sortert. Du trenger altså ikke skrive inn navnet på den du leter etter.

Alarmklokken lar deg legge inn en hel liste med forskjellige alarmer, og velge gjentakelser og annet. Det er for eksempel ikke noe problem å legge inn en alarm som vekker deg fra mandag til fredag, og en helt annen på søndag.

Kalkulator, omregningskalkulator og verdensklokke er også på plass.

Ikke-fungerende e-postleser

I e-postleseren har du alle de funksjonene du trenger, som automatisk henting av ny e-post, valg av intervall, signatur og en mye annet. 

Vi fikk imidlertid ikke e-postleseren i vår utgave av KU990 til å fungere. Under synkronisering startet bare telefonen seg på nytt automatisk. Dette retter seg forhåpentligvis i en fremtidig ny programvare til telefonen, eller har kanskje noe med at vi har for mange e-post liggende på serveren. 

Foruten dette fikk vi et godt inntrykk av e-postleseren, men det inntrykket er selvsagt veldig overfladisk på grunn av at vi faktisk ikke har fått brukt funksjonen skikkelig. Vi har fått bla i e-postleseren, men bare i en helt tom innboks. Den ser ut til å gi grei oversikt, og den stiller med mange funksjoner.

Nettleseren i KU990 er av de bedre vi har prøvd. Den viser fulle nettsider akkurat slik du ser de på PC-en. En lett tilgjengelig skjermtast gjør at du får nettsiden over hele skjermen, og deretter kan velge hvilket område du vil zoome inn på.

Den har altså likhetstrekk med Opera Mini, men laster ned fulle nettsider og ikke komprimerte nettsider slik som den Opera Mini gjør. Det gjør at det går tregere og at det blir mye dyrere å surfe, men til gjenngjeld får du hele siden i helt fullt format uten mangler. Det er forøvrig ingen problem å installere Opera Mini dersom du ønsker en kjappere nettleser som er billigere i drift.

Underholdning og kamera

En rekke underholdningsfunksjoner er på plass. Synd at ikke musikkspilleren er bedre.

Sjelden gøy telefon

Det er bare ett spill forhåndsinstallert på KU990. Til gjengjeld er spillet helt fantastisk underholdende.

Spillet minner om Arkade. Da tenker vi på de gamle spillemaskinene som befant seg i alle spilleboder (typisk sydenferier), der du har en pistol i hendene og sikter og skyter på fiender mens personen du forestiller beveger seg selv.

I LGs versjon trykker du på skjermen, og det følger selvsagt ikke med noen pistolkontroll. Skjermen består av et rutenett på seks ruter, og ruten du må trykke i for å treffe fiender markeres med rød ramme. Bak rutenettet er det god 3D-grafikk, kombinert med lydeffekter ved skyting og omlading av våpenet, som gjør spillet spennende.

Radio og musikkspiller er også på plass, og med i pakken følger det som nevnt med både et hodesett og en overgang til 3,5 millimeters minijack slik at du kan bruke favoritthodesettet ditt.

Musikkspillerprogrammet er enkel i bruk. I vanlig avspillingsmodus får du opp all den informasjonen du kan kreve, og du kan enkelt låse tastaturet med den vanlige tastelåsetasten. Du kan også minimere programmet, og gjøre hva som helst annet mens musikken spiller.

Hodesettet som følger med i esken er litt vondt å ha i ørene, og har ikke den beste lydkvaliteten. Hodesettet fungerer likevel greit hvis du ikke er kresen og for eksempel vil høre på musikk mens du går til jobb.

Men...

Én stor, stor ulempe med musikkspilleren, er at den mangler equalizer. KU990s  standardinnstilling gir altfor mye bass, og det er umulig å regulere. Dette dreper resten av lydbildet, og gjør at musikken høres alt annet enn bra ut. 

Dette virker helt unødvendig, siden KU990 rent ellers fungerer alldeles utmerket som mp3-spiller. Vi har en mistanke om at det bare er en slik programvarebasert equalizer som skal til for å få et helt greit lydbilde når man bruker KU990, for telefonens forsterker er ellers kraftig og gir en livlig lyd. 

Det medfølgende hodesettet er det beste du kan bruke i KU990, fordi det ikke klarer å fremstille all den bassen som KU990 insisterer på å levere. Men noe lyd for entusiasten er dette absolutt ikke.

Mobilens innebygde høyttaler befinner seg på baksiden av telefonen. Denne leverer ganske høy lyd, og fungerer greit til mobilsamtaler. Til å nyte musikk leverer imidlertid slike høyttalere sjeldent god nok lyd.

Kamerakjempe

Er det noe KU990 virkelig er god på, så er det å ta bilder. Kameraet kan prestere godt under de fleste lysforhold. KU990 har også skikkelig blits, som lyser opp motivene kraftig, men bare dersom de er i en avstand på mellom en og bortimot fire meter. Lyset virker også veldig jevnt, og treffer ikke bare midten av bildet slik LED-lamper har en tendens til å gjøre.

Du kan imidlertid ikke tvinge denne blitsen til å være aktivert. Den må stå på automatikk eller røde øyne-funksjon. Det er kjedelig dersom du ønsker å for eksempel bare gi motivet lys fra en ekstra vinkel, siden faktisk blitsen nekter å bli brukt i godt lys. Dersom du regulerer ISO-hastigheten i kameraet manuelt, nekter også blitsen å aktivere seg av en eller annen grunn. Det er tydelig at programvaren har forbedringspotensiale, og vi skulle gjerne sett flere muligheter for manuelle innstillinger. 

Autofokusen er kjapp nok, og du trenger ikke vente i evigheter med å fokusere på et objekt som står stille. Å fokusere og knipse bilde av et motiv i bevegelse er imidlertid verre, da du gjerne bruker tre til fire sekunder på hele operasjonen. Når bildet er tatt er motivet sannsynligvis ute av bildet eller ute av fokus. Her er konkurrerende modeller som Nokia N95 og Sony Ericsson K850i litt raskere.

KU990 har en elektronisk bildestabilisator. Denne motvirker uskarphet når du beveger på kameraet mens du tar bilder, og den fungerer til en viss grad der du ikke rister altfor mye på hendene. For eksempel hjelper den dersom du tar bilder ut bilvinduet mens du (eller helst noen andre) kjører. Bildestabilisatoren er ikke like god som digitale kameraer med skikkelig optisk bildestabilisator, men det er uansett imponerende til å være i en mobil.

I de lysforholdene vi har hatt utendørs i testperioden er det vanskelig for et mobilkamera å stille seg inn etter lyset. At himmelen er hvit i stedet for blå, samtidig som det ikke er lyst nok på bakkenivå, gjør at ethvert kamera har lett for å overeksponere. Dersom du får lyset nogenlunde riktig nede på bakken blir himmelen kunstig hvit og ISO-hastigheten stilles så høyt at bildene blir kornete. Det er derfor vanskelig å vurdere bildekvaliteten til KU990 eller et hvilket som helst annet kamera.

Men KU990 ser ut til å gjøre en like god jobb som Nokias N95. Bildene blir like skarpe, og lysregulereingen ser ganske riktig ut. Nokia N95 har en tendens til å justere fargene litt kunstig skarpe og varme, mens LG KU990 er litt mer forsiktig på det. Det setter vi pris på.

(Klikk for større bilder)

God på video

KU990 har også gode videomuligheter. Den tar video i 640 x 480 piksler, og er dermed blant de mest høyoppløste på markedet. 

I fullt format hakker videoene litt når du beveger fort på kameraet. Maskineriet bak det hele sliter nemlig med å registrere alle de nye pikslene som skal defineres, og dermed går oppdateringsfrekvensen drastisk ned. Det er likevel ikke noe problem å filme motiver som beveger seg, men om du snur kameraet fort må du forvente at det henger litt.

Dette er forøvrig noe vi ikke kommer unna i noen av dagens telefoner med så høy videooppløsning. Spesielt plagsomt kan fenomenet heller ikke sies å være.

Oppdateringsfrekvensen i kameraet kan settes til rekordhøye 120 bilder per sekund. Dette gjør at den fanger opp raske bevegelser, og du kan se videoen i saktemodus med alle detaljer i bevegelsene etterpå. Dette er ikke noe du har bruk for til vanlig, men kan være en morsom funksjon til spesielle anledninger. 

Verdt å nevne er at denne oppdateringsfrekvensen gjør at lysfølsomheten reguleres ned. Dermed må belysningen være bedre når du filmer med denne funksjonen aktivert.

Under kan du for eksempel se et ristebilde tatt i 120 bilder per sekund, så vel som to videoer tatt uten denne høyhastighetsfunksjonen aktivert.

Konklusjon

KU990 er en forholdsvis liten telefon med en svær trykkfølsom skjerm på fremsiden.

Skjermen er ment å brukes med fingrene, og uten pekepenn. Sammen med store ikoner i menyene gjør dette at du ikke trenger å bruke to hender og ta på deg lesebrillene hver gang du skal bruke telefonen. Her har KU990 en stor styrke over vanlige telefoner med trykkfølsom skjerm.

Ikonene på skjermen er store, slik at du enkelt treffer de med tommelen.

Når du trykker på skjermen, vibrerer telefonen. På den måten merker du hvert tastetrykk, noe som gjør det mye enklere å skrive SMS.

Du trenger heller ikke løfte opp fingeren fra skjermen for hver gang du trykker, slik du må med en berøringsfølsom skjerm. Det hele gjør at telefonen nesten er like enkel og rask å bruke som en telefon med vanlige taster. Og vi kan aldri få sagt det nok: Denne løsningen er helt genial.

Batterilevetiden i KU990 er over gjennomsnittet, og talekvaliteten er helt topp. På grunn av den store skjermen tømmes batteriet likevel fort dersom du surfer på internett eller spiller på mobilen.

Fantastisk kamera

Mye positivt om skjerm og design til tross; kameraet i KU990 er det beste argumentet til å kjøpe telefonen. Det gir omtrent like gode bilder som kamerakongene Nokia N95, Sony Ericsson K850i og Samsung G600.

Kameraet kan også konkurrere med litt eldre digitalkameraer. En skikkelig blits er også på plass, slik at bildene tatt i dunkle omgivelser får litt belysning. Det er ikke noen tvil om at mobilkameraene ikke lenger bare er leketøy.

Videokameraet er også noe av de bedre vi har vært borti. Høy oppløsning og høy oppdateringsfrekvens sørger for svært gode videosnutter.

En fryd å surfe

Å surfe med KU990 går som en drøm. På grunn av telefonens støtte for alle de raskeste oppkoblingene til mobilnettet går det kjapt, og på grunn av den store skjermen får du svært god oversikt.

Nettleseren er også blant de bedre vi har prøvd. Dermed er det absolutt ingenting i veien med å surfe med mobilen mens du er på farten.

Det KU990 ikke er god på, er å spille musikk. Den har bare én innebygget lydinnstilling, og den gir for mye lyd i det dype registeret og for lite mellomtone. Dersom du er ute etter en musikktelefon er det bare å lete videre.

Den største grunnen er likevel kameraet. KU990 tar nemlig både gode bilder og god video, og er definitivt blant de beste kameramobilene på markedet.

Dersom du vil ha en kameramobil til å ta bilder i enda bedre kvalitet, bør du se på Sony Ericsson K850i. Men da får du ikke like gode videmuligheter. Alt tyder også på at Samsung G800 (sniktitt) er et knallgodt mobilkamera, men igjen med lavere videokvalitet.

LG KE850 Prada er LGs forrige telefon med stor trykkskjerm. Denne skjermen er imidlertid ikke like god å bruke som i KU990, og prisen er nesten den samme. I tillegg har KU990 mye mer teknologi. Er utseendet det desidert viktigste, bør du også se på Neonode N2.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her