Pterophyllum scalare (Scalare)


© -mette-
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Ganske lett
  Andre navn
  • Skalare
Engelsk:
  • Freshwater angelfish
Latinsk navn Pterophyllum scalare (Lichtenstein, 1823)
Orden/Familie Orden: Perciformes (Piggfinnefisker)
Cichlidae (Ciklider) Wikipedia
En nydelig, elegant og populær akvariefisk.
Den er relativt fredelig og er et flott innslag i de fleste selskapsakvarier med litt størrelse, men vil beskytte sitt revir i leksperioder.

Holdes i grupper eller små stimer som unge. Når de blir kjønnsmodne vil de stort sett etablere par, siden de gjerne leker i selskapskar og er lette å få til oppdrett på. Paret vil forsvare sitt revir med stor iherdighet. Da er det best at akvariet er enten veldig stort slik at de andre scalarene kan komme seg langt nok unna, eller de tiloversblevne scalarene flyttes for å unngå for mye slåssing.

Scalarer er langsomme svømmere og bør ikke holdes i kar med for sterk vanngjennomstrømning, dette mistrives de med. Deres flate og høyreiste kroppsform gjør at de da må bruke mye tid og energi på å holde seg i rett posisjon i vannet, og de får aldri hvile ettersom de da blir tatt av strømmen om de slapper av.

De trives best i godt beplantede kar, grustype har ingenting å si da de yngler på glatte flater (sverdblad, store glatte stener, lekskrukke osv).

Scalare finnes i forskjellige i fargevarianter og form, på samme måte som koi og guppy. Eksempler på det er slørhale-scalare, koiscalare (scalare med orange flekker + andre farger).

VF scalarer kjennes igjen ved at de har brune prikker ved ryggpartiet, og sterkt grønnaktig skimring ved gjellelokkene. Oppdretts-scalarer med samme farge/tegning har som regel mistet de brune flekkene.

Kan holdes sammen med de fleste rolig fisker, så lenge karet er stort nok. Fisk som er kjente finnenappere, som feks barber, bør ikke holdes sammen med scalare, da scalarenes lange finner lett blir utsatt for biting.
De fleste maller og corydoraser går som regel fint sammen med scalare.

Når et eggleggende par har yngel, er det viktig at man har godt plass i akvariet, slik at de andre beboerne kan unnslippe og det nybakte foreldreparet får fred. Det enkleste er at man plasserer dem i et eget leks-kar som er satt opp for at de skal yngle (100 liter+, lett innredet for å lette rengjøringen). På den måten slipper de øvrige fiskene i selskapskaret unna det stresset det er å bli utsatt for "terror", og scalareparet risikerer ikke at egg eller yngel blir spist av de andre.
Informasjon som gjelder alle arter i genus Pterophyllum
Genusen hører under ciklider, og inneholder 3 arter; P. leopoldi, P. scalare og P. altum.
Maks. størrelse 16 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Vanskelig å skille kjønn.Hannen har et noe spissere befruktningsorgan enn hunnen, men dette kan kun sees under lek.
Fòr og fòring Omnivore (Altetende)
Kjøtteter. Spiser smått levende- og fryst fôr, men også tørrfôr. Elsker røde mygglarver! Bør ikke holdes med små fisker som neontetra eller div. yngel, da disse kan og vil bli spist av scalarene - før eller siden.
Oppdrett Skalarer er enkle å få yngel av når de først har dannet par. Problemet er å finne et par av noenlunde samme størrelse(vanskelig å se forskjell på kjønn). Det kan virke som om maktb... Les mer
NAF Oppdrettsvalør SØLV
Minimum størrelse liter på akvariet 250 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 265)
Temperatur 24° C - 28° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 6 - 7.5
Hardhetsgrad på vann (GH) 0 - 8
Sist endret 24.08.08 kl 20:51 av Admin
265 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken
Pterophyllum scalare (Scalare) er den 5. mest populære fisken i norske akvarier

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Annonser med denne fisken
Andre har fisken sammen med
Tilfeldig bekjentskap
© Andreas Bjørvik
Reklame for plussmedlemskap