Til hovedinnhold

Contour Rollermouse Pro 2

Introduksjon

Musearmsrelaterte plager er både reelle og kjedelige. Selv må jeg innrømme at jeg lenge har befunnet meg i den gruppen som rett og slett ikke har brydd meg om dette, frem til de siste årene. Her på bruket hadde vi nylig en person som måtte ta ut en lengre sykemelding nettopp på grunn av musearmsrelaterte problemer.

Et av produktene som skal gjøre bukt med, forbedre eller forhindre slike skader, er Rollermouse Pro 2. Produsenten Contour har spesialisert seg på ergonomiske produkter, deriblant Rollermouse-serien med musepekere. Vi har tidligere sett på Rollermouse Free, og i dag er det Rollermouse Pro 2 vi skal gå nærmere inn på.

I starten av Juni mottok vi Rollermouse Pro 2, og i perioden har den vært i bruk at undertegnede selv, samt en annen ansatt innenfor Tek-nettverket, personen med nevnte musearmsrelaterte plager. Det er temmelig sjeldent vi tester et produkt over såpass lang tid, men denne gangen var det helt nødvendig.

Husk at et produkt som dette er som å bevege seg inn i en ny verden. Du må være forberedt på at det vil føles vrient og rart i begynnelsen, men det blir bedre over tid. Følg med meg videre, så skal vi ta deg igjennom produktet Rollermouse Pro 2, med både spesifikasjoner og erfaringer.

I bruk

Enheten bærer mer eller mindre det samme designet som de tidligere Rollermouse-produktene, selv om det riktig nok er gjort enkelte endringer. Pro 2 består i all hovedsak av sort plast og syntetiske skinnputer, samt et par detaljer i sølv.

I produktesken ligger det ved litt tilbehør, i form av diverse plastdeler som skal gjøre den totale ergonomiske opplevelsen bedre. De to store plastarmene festes på Rollermouse-enheten om du liker at tastaturet ditt enheten ligger flatt, eller vinklet mot deg. Vil du ha tastaturet vinklet nedover, benytter du ikke disse. Et ar små avstandsstykker følger også med.

Musen kommer med to store puter der du kan hvile håndleddene, to puter som hverken er for myke eller for harde etter vår oppfatning. Selve rullehjulet er dekket i et tykt lag med gummi, noe som i sin tur sørger for at fingrene sitter godt.

Selve musepekeren er det store rullehjulet i front. Denne rulles frem, tilbake og sidelengs alt etter hvilken akse du vil bevege deg på. En normal musepeker kan du løfte opp og flytte rundt på musematten når musepekeren treffer kanten av musematten, mens pekeren fortsatt sitter midt på skjermen. Dette er naturlig nok ikke en mulighet med Rollermouse Pro 2. Problemet er derimot løst ved at det sitter to brytere i hver ende av rullehjulet. Når en del av hjulet treffer sidekanten, skytes pekeren over til skjermens ytterkant. Dette kan virke noe irriterende i starten, men du vender deg fort til det.

Rullehjulet fungerer også som et normalt venstreklikk, ved at du lett trykker hele greia ned. I begynnelsen denne føles som en ustabil vippehuske uten tilknytning til noen fysiske lover. Men, det blir fort bedre etter et par timer med bruk, og du vender deg til hvordan du skal klikke for at alt går rett, uten at pekeren flyttes på skjermen.

Musepekren har fem taster, tre av de har normale funksjoner, og de to andre er forhåndsprogrammert for klipping og liming. Sistnevnte er de to sorte knappene, og en normal daglig oppgave er dermed direkte tilgjengelig uten at du behøver å strekke ut hånden mer enn enn nødvendig. Om du ønsker å endre på de forhåndsprogrammerte funksjonen kan du laste ned en liten programvare fra Contours hjemmesider.

På tastaturet underside finner vi to knapper. Den ene regulerer hvor hardt du må trykke på rullehjulet før det registreres som et venstreklikk. Den andre regulerer oppløsningen til den optiske sensoren, henholdsvis 750 og 1200 DPI.

Den gangen vi testet Rollermouse Free opplevde vi det som litt irriterende at når man skrev på tastaturet, fort klikket på musepekeren og dermed hoppet rundt som en bavian i lengre tekster. Med Rollermouse Pro 2 er dette overhode ikke et problem, området på rullepekeren som er i nærheten av håndleddene dine er kapslet inn.

Bruk over tid og konklusjon

Selv har jeg testet en rekke mus- og tastaturprodukter den siste tiden, men for oss så faller Rollermouse Pro 2 i en helt annen sjanger når vi skal snakke om bruk over tid. Et tastatur er et tastatur, er det forferdelig under bruk den første uken, blir det ikke spesielt mye bedre over lengre tid.

Målet med Rollermouse Pro 2 er derimot ikke at det skal være den desidert beste musepekeren på markedet, men det skal være den mest komfortable, og det mest "riktige" produktet til å forebygge skader og eventuelt forbedre de som allerede har oppstått. Vi ville teste både forebygging og forbedring, men innså rask at det å kjøre en test på hvor godt produktet forebygger skader blir alt for omfattende.

Forbedring av en skade derimot, var fult mulig. Problemet var bare at undertegnede ikke hadde noen form for vondt i høyrearmen. En kollega meldte seg både raskt og entusiastisk med en løsning på problemet, og ett sekund senere satt jeg med en skulder som var både øm og direkte vond. Så, et solid slag i skulderen gjenspeiler ikke akkurat musearmsrelaterte plager, men det ga meg i det minste en betydelig vond arm.

Én ting kan jeg her og nå skrive under på. Når du har en arm som generelt sett er vond, er det utrolig hvor mye bedre det er å ha musepekeren liggende foran tastauret, fremfor at du skal bevege deg flere titals centimeter ut fra tastaturet. I slike tilfeller oppleves faktisk 20-30 cm som temmelig mye, spesielt når man kan kjenne forskjellen slik jeg kunne.

Først et par dager etter denne geniale(?) episoden oppstod, kom man på tanken av at noen andre på bygget kanskje hadde musearmsrelaterte plager. Der og da følte vi oss temmelig dumme, men etter en rask jakt fant vi en person som helt klart slet med det som var fastsatt av en lege som musearm.

Etter en god tids bruk kunne denne personen fortelle at det definitivt var bedre en en konvensjonell mus ute på høyrekanten. I akkurat dette tilfeller var det riktig nok for sent å begynne med Pro 2 som er behandlende tiltak, personen måtte ut med sykemelding etter et par uker. Men, vi i det minste nå to personen som sammen bekrefter det samme; Når du har vondt i armen er det bedre å benytte et produkt som Rollermouse Pro 2.

Contour Rollermouse Pro 2 er for mange noe stivt prisen, rett under 2000 kroner. Prisen kan riktig nok rettferdiggjøres for bedrifter. Det er dyrt med personer som må sykemeldes. Om du er tidlig ute så fort symptomer på musearm melder seg kan bedriften fort tjene på å kjøpe et slikt produkt til deg. Det er nok nettopp dette som gjør at prisen ligger der den ligger. For privatpersoner og hjemmebruk er det nok en seigere kostnad, og du må rett og slett vurdere situasjonen selv der og da.

Mer om
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her