Til hovedinnhold

Filtyper for foto

Introduksjon

I denne guiden får du innføring i de viktigste filformatene som brukes i forbindelse med fotografering og bildebehandling. Vi gjennomgår filformatene RAW, JPEG og noen få andre. Hvilken av dem er best?

Hensikten med denne guiden er ikke å beskrive de tekniske detaljene rundt de ulike formatene, men er mer ment som en praktisk guide.

Vi starter med RAW-filer - se neste side.

RAW

RAW (råformat) er egentlig ikke noe filformat, men et lagringsformat for data. Det inneholder all informasjon som sendes ut fra sensoren i et digitalkamera, det vil si rått (derav det engelske ordet "RAW").

RAW-filer er som regel ukomprimerte, men kan også være komprimerte (lossless). De er også i all hovedsak ubehandlet, det vil si at bildets verdier ikke er blitt justert for hvitbalanse, fargemetning, kontrast og andre faktorer.

Råformatet kan i utgangspunktet ikke fremstilles som et bilde - det må konverteres først. Det kan sammenlignes med en film som ikke er blitt fremkallet. En RAW-fil kan med andre ord kalles et digitalt negativ. Konvertering fra RAW-filer til JPEG eller TIFF er ofte refererert til som digital fremkalling.

RAW er et format som foretrekkes av profesjonelle fotografer, og det støttes kun av bedre digitalkameraer. Det finnes flere ulike typer råformater som er definert av produsenten til et digitalkamera eller av et annet selskap. Formatet kan også variere fra kamera til kamera fra samme produsent.

Her er noen eksempler på ulike RAW-format (navn på produsent/utvikler i parantes):

  • .RAF (Fuji)
  • .CRW .CR2 (Canon)
  • .TIF .KDC .DCR (Kodak)
  • .MRW (Minolta)
  • .NEF (Nikon)
  • .ORF (Olympus)
  • .DNG (Adobe, Pentax)
  • .PTX .PEF (Pentax)
  • .ARW .SRF (Sony)
  • .X3F (Sigma)
  • .ERF (Epson)
  • .MEF .MOS (Mamiya)
  • .RAW (Panasonic)
  • .R3D (Red)

Se en oversikt over noen kameraer som støtter ulike typer råformater på wikipedia.org.

Adobe lanserte i 2004 standarden Digital Negative (DNG) som et forsøk på å få til et filformat for RAW-filer, slik at man kunne slippe problemene med å konvertere filer fra nye kameraer - les mer.

Fordeler med RAW-filer

Råformatet gir fotografen større kontroll over faktorer som hvitbalanse, fargemetning, kontrast og skarphet sammenlignet med for eksempel JPEG-formatet. Råformatet beskriver full tonedybde i et bilde. Med råformatet har fotografen større frihet til å finjustere og behandle bildet.

Ulemper med RAW-filer

RAW-filer er gjerne 2 eller 6 ganger så store som JPEG-filer, og det kan ta tid å skrive såpass store filer til minnekortet. Dette gjør at det er plass til et mindre antall bilder på et minnekort, pluss at dette blir en flaskehals i forhold til hvor mange bilder det går an å ta i minuttet.

Det finnes ingen én standard for råformatet, og ikke alle bilderedigeringsprogrammer støtter råformatet, selv om denne støtten blir mer utbredt etter hvert.

RAW-konvertering

Når man fotograferer i RAW-format, er man avhengig av et skikkelig program for konvertering til TIFF eller JPEG, for å sikre en effektiv arbeidsflyt.

Digitalkameraer som støtter råformatet kommer som regel med egne programmer som kan brukes til å konvertere RAW til TIFF eller JPEG. Det finnes også flere og flere bilderedigeringsprogrammer som har RAW-støtte, også programmer som er gratis.

Blant gratisprogrammer som støtter en rekke RAW-formater er FastStone Image Viewer, Xnview, RawTherapee og RawShooter Essentials.

Kommersielle programmer som Photoshop, Photoshop Lightroom eller Corel Paint Shop Pro Photo X2 kan brukes til å konvertere RAW-filer, men siden RAW-formatet varierer fra kamera til kamera trenger disse programmene ofte et tilleggsprogram ("plug-in") som støtter det spesifikke RAW-formatet.

JPEG

"Joint Photographic Experts Group" (JPEG eller JPG) er egentlig en standard som spesifiserer en måte å komprimere bilder på, og ikke et bildeformat.

Fordelen med JPEG-filer er at de tar mindre plass enn RAW-filer - det er plass til flere bilder på minnekortet. RAW-filer må konverteres til et håndterbart format (TIFF eller det mer praktiske JPEG). RAW gir større frihet, men for amatørfotografer er det mindre viktig å ta vare på all informasjonen som RAW-filer inneholder.

En annen fordel med JPEG-bilder er at de ikke krever etterbehandling.

Enkelte kameraer gir muligheten til å lagre i både RAW og JPEG, og for mange er dette det beste alternativet. Fordel med dette er bedre arbeidsflyt, det vil si at man kan bruke JPEG for vanlige bilder, mens RAW for bilder man ønsker ekstra kontroll over. RAW+JPEG krever imidlertid større lagringsplass på minnekortet.

Med JPEG-formatet kan bildene komprimeres til under en tidel av filens opprinnelige størrelse, omtrent uten synlig tap av bildekvalitet.

JPEG kan ha enten lossy eller lossless komprimering. Med lossy komprimeringen reduseres filstørrelsen slik at dette går utover bildekvaliteten. Denne metoden brukes gjerne når bildekvalitet ikke er en avgjørende faktor.

Alternativet er lossless, men denne metoden brukes sjelden. Det er komprimeringen som reduserer filstørrelsen uten at dette går ut over bildekvaliteten. Denne metoden komprimerer mindre enn lossy, så den bør velges når bildekvalitet er viktigere enn filstørrelsen. Dessverre er den ikke tilgjengelig i digitalkameraer.

Andre

TIFF

"Tagged Image File Format" (TIFF) er en container for å lagre bilder, det vil si det passer godt for utveksling mellom programmer og plattformer. Formatet støttes i dag av de fleste bilderedigeringsprogrammene.

Fordelen med TIFF-filer er de er komprimerte med lossless-metoden, noe som innebærer at bildene beholder kvaliteten selv om filene lagres på nytt.

Formatet egner seg godt for publikasjoner i ulike slag, men er upraktisk i kameraer på grunn av stor filstørrelse. TIFF-filer kan gjerne bli over 20 MB, men størrelsen avhenger veldig av oppløsningen på kameraet.

Exif

"Exchangeable image file format" (Exif) er en spesifikasjon for bildeformatet som brukes i digitalkameraer. Hensikten er å registrere data som overføres mellom et digitalkamera og et bilderedigeringsprogram.

Exif-filer registrer blant annet kamerainnstillinger, dato, tid, eksponering, bildestørrelse, komprimering og kameraprodusent. Denne informasjonen kan vises mange bilderedigeringsprogrammer - se en oversikt over gratisprogrammer i vår guide.

Les mer om Exif-formatet på exif.org.

Oppsummering

Vi har i denne guiden først og fremst sammenlignet RAW- og JPEG-filer i forhold til hvilket format som er best egnet for foto.

Det korte svaret er at RAW fordi det er det beste utgangspunktet for videre justering og redigering av et digitalt bilde.

RAW er det formatet som foretrekkes av profesjonelle fotografer på grunn av sin fleksibilitet. For amatørfotografer og andre som ikke har like stort kontrollbehov av bildet de jobber med, er JPEG absolutt tilstrekkelig. Fordelen med JPEG er at det tar mindre plass på minnekortet, og de ikke krever etterbehandling.

Enkelte kameraer gir muligheten til å lagre i både RAW og JPEG, og for mange er dette det beste alternativet. Dette krever imidlertid større lagringsplass på minnekortet.

Se forresten en sammenligning av flere bildeformater på Wikipedia.org.

Se også en oversikt over gratisprogrammer for fotoentusiaster i vår guide.

Mer om
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her