tirsdag 17. april 2012

Denne bloggen er flyttet

Vi har stengt denne bloggen og flyttet alle innlegg til vår nye blogg lokaliseert på hjemmesiden drobakhomeopati.no

Følg oss på vår nye side.

torsdag 26. januar 2012

Pollenallergi ?

Pollen sesongen er like rundt hjørnet, dette til tross for at vi endelig har fått greit med snø og et nydelig skiføre. Pollenallergikerne bør komme i gang med behandling i god tid før sesongen starter, i fjor var det ganske mange som merket pollen av bjørk i mars/april. Blomstringen av or og hassel starter vanligvis i februar/mars. Det avhenger selvsagt av hvor i landet du bor, i nord og enkelte høytliggende strøk kan blomstringen drøye til slutten av mars. Bjørken merkes normalt i april/mai, mens salix blomstrer to til tre uker før bjørken. Etter det går det slag i slag for mange med andre tretyper, gress og burot.

I homeopatien anbefaler vi at du kommer i gang med medisineringen i god tid før symptomene melder seg, gjerne en måned før blomstring. De fleste som benytter homeopati i behandling av allergi kjenner til Rhinoplexsmidlene. Ved å kombinere enkeltmidler sammen med Rhinoplex, blir resultatene ofte svært gode. Homeopater er dyktige på behandling av allergi og midlene de anbefaler er utprøvd over lang tid, så jeg anbefaler deg til å ta kontakt med din lokale homeopat for behandling av pollenallergi. Hvem som er godkjent av landsforbundet i ditt område, finner du her: www.nhl.no.

søndag 4. desember 2011

Uraffinert omega-3 fra laks gir større helsefordeler

Flere og flere studier fra både Norge og utlandet viser at uraffinert omega-3 har langt bedre helseeffekt en raffinerte oljer.

Mange ser seg ofte blinde på hvor mye omega-3 man får i en kapsel, og tror feilaktig at jo høyere omega-3-innhold jo bedre må det være. Dette kan vise seg å være feil. En høykonsentrert olje er ofte mer ustabil, og er ofte stresset til oksidasjon på grunn av lagrings- og produksjonsmetoder. Omega-3 fra laks som er skånsomt behandlet og i tillegg uraffinert viser seg å ha langt bedre helsefordeler enn høykonsentrerte og raffinerte omega-3 produkter.

Uraffinert omega-3 fra laks, inneholder langt flere og gunstigere næringsstoffer en raffinerte oljer. En uraffinert olje er ikke stresset av varme eller andre raffineringsprosesser som fjerner vitaminer, mineraler, antioksidanter eller andre gunstige fettstoffer man finner i fersk, rå fisk.

Lavere omega-3 – men med bedre effekt

Selv om innholdet av omega-3-fettsyrer generelt er mindre i uraffinert omega-3 fra laks enn hva man finner i de raffinerte oljene, viser undersøkelser og studier at uraffinerte oljer opptas og utnyttes langt bedre i kroppen. Raffinerte oljer utsettes blant annet for temperaturer opp til 230 grader under produksjonen, noe som ødelegger og fjerner mange andre naturlige forbindelser. Ved slike temperaturer dannes det også uønskede transfettsyrer.

En fersk og uraffinert virgin omega-3 er aldri utsatt for temperaturer over 90 grader.

Dette gjør at uraffinert lakseolje, foruten omega-3-fettsyrer, inneholder alle naturlige og gunstige stoffer som man finner i fersk laks, som for eksempel fosfolipider, vitamin A, D, E og K, mineraler, sporstoffer, steroler og andre omega-fettsyrer som man finner i fersk laks.

Opptil ni ganger bedre enn tran og raffinert omega-3

En norsk undersøkelse publisert 2006, sammenlignet kokt laks med blant annet tran for opptak av omega-3-fettsyrene EPA og DHA. Den daglige dosen EPA og DHA fra kokt laks var på 1,2 gram, mens EPA og DHA fra tran var på hele 3 gram. Selv om dagsdosen av EPA og DHA var 2,5 ganger høyere for tran, var opptaket av EPA og DHA fra kokt laks (temperatur på 100 grader, sammenlignet med raffinert tran som utsettes for varme på opptil 230 grader) betydelig høyere, tross lavere inntak av omega-3.

Forskerne mener at dette kan skyldes forskjeller i de kjemiske strukturene i fettstoffene, hvor kokt og uraffinert omega-3 fra laks gir betydelig bedre opptak og utnyttelse enn omega-3 fra tran. Den bedre effekten av uraffinert lakseolje skyldes også sannsynligvis komponenter som fjernes ved raffinering av oljer

En italiensk undersøkelse dokumenterer det samme. Faktisk måtte man innta 2-9 ganger høyere dose raffinert og høydosert omega-3 fra kapsler, sammenlignet med uraffinert omega-3 fra laks.

Her til lands har vi heldigvis ildsjeler som har jobbet med dette i mange år. Vi som bor i Drøbak har visst om disse produktene lenge – Petter Tidemann i Polarol er en ildsjel som har jobbet med denne typen såkalte ”Fresh Virgin Omega -3”. Til nå har det vært veldig lokalt å få kjøpt over disk, men nå har Vitalkost inngått et samarbeid og distribuerer dette over hele landet under varemerket Shift SuperOmega- 3. Oljen er enda mer skånsomt behandlet enn kokt laks, og er ikke utsatt for temeratur over 90 grader. Dvs at produktet har beholdt alle næringsstoffer og lipider slik man finner den i naturen. Det tøffeste er at oljen er utvunnet innen en time etter at fisken er tatt opp av vannet – det kaller jeg ferskvare!

Hvorfor forteller jeg om produsenter og varenavn? Fordi det er så stilig at vi som skal putte dette i oss faktisk kan dra til Nord Norge og se fisken som blir til disse oljene. Jeg synes det er tøft at lokale ildsjeler baner vei og er pionerer i en slik jungel helsekost produkter er. For det ER vanskelig å vite om og hva man skal spise i tillegg til variert kost.

Det meste av det som er skrevet ovenfor kommer fra en pressemelding fra Vitalkost, men jeg har selv brukt og anbefalt disse oljene i flere år og vet at det er bra produkter. Hvis du er interessert i å sjekke om det som står ovenfor stemmer, ta en titt på vedlagt kildehenvisninger.

Kilder:

”Enhanced incorporation of n-3 fatty acids fom fish compared with fish oil”, Elvevoll et al, Lipids, 2006 Dec;41(12):1109-14.

”Dietary intake of fish vs. formulations leads to higher plasma concentrations of n-3 fatty acids”, Visioli et al, Lipids, 2002 Apr; 38(4):415-8.

”Processed marine oils are depleted of constituents beneficial in preventing thrombosis and coronary heart disease”, Østerud et al., Presented at the XVIIth Congress of the International Society of Thrombosis and Haemostasis, Washington DC, 1999 August 14 – 21. Thromb. Haemost Suppl., p111 (abstract 339).

”The Effects of Marine Oil Supplementation: More than n-3 Fatty Acids?”, Østerud et al., American Heart Association. Scientific conference on omega-3 fatty acids in nutrition, vascular biology and medicine, 17 – 19 April 1994, USA

tirsdag 29. mars 2011

Kostholdsråd det er verdt å lytte til

Denne artikkelen kom jeg over for ikke så lenge siden. Jeg tror det er en av de beste jeg har lest om kostholds råd.
Klikk deg inn å les disse fine tanker om kosthold og spisevaner.

torsdag 24. mars 2011

Allergisesongen er igang

De pollentypene som har størst betydning ved pollenallergi, kommer fra tresortene or, hassel og bjørk. Or og hassel er allerede godt i gang. I tillegg har vi burot og samtlige gressarter, særlig timotei og hundegress. Muggsoppsporer kan gi de samme plagene som pollen. Vi antar at i overkant av 20 % av befolkningen lider av mer eller mindre alvorlig pollenallergi -
dvs. ca. 900 000 nordmenn!

Hele en av fem nordmenn er plaget med pollenallergi, og det blir bare fler og fler med årene. Symptomene er tett nese, rennende øyne, hodepine og trøtthet.

Her er tipsene som gjør pollensesongen mer utholdende:

1) Ta Homeopati- medisinene dine - unngå sterke skolemedisiner som Syrtec /Cetricin og Fluide.

Homeopatisk allergibehandling går ut på å "lære" immunforsvaret opp til å kjenne igjen de allergener som skaper allergisymptomer som rennende nese/kløende øyne/ HP og tretthet. Det er derfor viktig og starte i god tid før pollensesongen og forebygge. Da vil immunapparatet kjenne igjen allergenene og danne såkalte Anti-gener som destruerer allergenene som skaper problemer.

I tillegg kan kroppen gjøre mye hvis ting blir lagt til rette for det. Husk at 70 % av immunforsvaret ditt sitter i tarmen, og ved å passe på at den fungerer optimalt, hjelper du deg selv med å forebygge. Rikelige mengder med Omega 3 er en god start.

Den Homeopatiske behandlingen er ikke bare symptombehandling, men bygger opp immunforsvaret/ slimhinnene slik at man etter en tid kan bli helt medisinfri.
Homeopatmedisin i form av øyedråper, nesespray og piller er det beste middel mot pollenallergi. Snakk med homeopaten din.

2) Skift sengetøyet ditt ofte
Det finnes ubeskrivelige mange pollenkorn i lufta om sommeren og de kommer seg inn på
soverommet selv om du ikke lufter med vinduet. Skift derfor sengetøyet oftere enn du gjør om
vinteren.

3) Ikke tørk klær eller sengetøy ute
Det sier seg nesten selv. Å henge ut klær eller sengetøy er å be om allergiutbrudd.

4) Skyll håret før du legger deg
Pollenkorn har lett for å bli sittende i håret når du har vært ute og koset deg en fin sommerdag.
Gjør det derfor til en vane å vaske eller skylle håret før du legger deg for kvelden.

5) Bruk solbriller
Ved å bruke tette solbriller skjermer du øynene for pollenkorn. Det er særlig lurt om du driver idrett ute eller om det blåser.

6) Vask ansiktet ofte
Vask deg i ansiktet når du kommer inn eller om du kjenner noen form for reaksjon, da blir du kvitt de små kornene som kan ligge som et lag på huden og gjøre nese og øyne irritert.

7) Dusj deg i form
Har du vært ute lenge og kjenner du er i ferd med å få et allergiutbrudd - hopp i dusjen! Når du dusjer, skyller du av deg alt av pollen og sand som kan irritere hud, øyne, nese og hals.
Dusjer du med varmt vann er sjansen mindre for å få feber av allergien. Da nøytraliserer du det pollenet som sitter skikkelig fast på huden, det løsner og blir skylt bort.

Ta kontakt hvis du lurer på noe.

Sinktilskudd kan redusere forkjølelsesplager

Gir stort fravær

Det anslås at forkjølelse er ansvarlig for 40 prosent av fraværet fra arbeidsplassen. I tillegg mister elever millioner av skoledager på grunn av plagene.

Forskere har lenge vært på sporet av effektene ved sinktilskudd ved forkjølelse. Ingen av de tidligere studiene har imidlertid vært signifikante nok - inntil publiseringen av denne ferske studien.

Gir styrket bevis
– Artikkelen styrker beviset for sink som behandling ved forkjølelse, sier studieleder Meenu Singh ved Post Graduate Institute of Medical Education and Research i Chandigarh i India.

Litteraturstudie i Cochrane-databasen involverer 15 studier og over nesten 1400 personer. Funnene viser at inntak av sink den første dagen forkjølelsessymptomene setter inn, reduserer både graden av forkjølelse og antall dager personene er syke.

Blir kvitt plagene
Etter syv dager hadde flere pasienter som tok sinktilskudd, blitt kvitt sine plager – sammenlignet med personene i placebogruppen.
Sink reduserte også antibiotikabruken hos barn. Sink kan dermed være med på å forebygge overforbruk og antibiotikaresistans.

– Denne studien så bare på sinktilskudd hos friske. Det vil være interessant å se om sink kan hjelpe astmatikere, hvor symptomene gjerne blir verre når pasientene blir forkjølet, sier Singh.

Kilde: Dagens Medisin

onsdag 2. februar 2011

Nakrolepsi etter H1N1 vaksine?

Jeg er fristet til å si "hva sa jeg" - men skal ikke si det. Har lest i avisen de 2 siste dagene om at i Finland og Sverige aner man en sammenheng mellom svineinfluensavaksinen og narkolepsi. I Finnland viser det seg at det er 9 ganger så høy risiko for å få narkolepsi blant barn som har fått vaksinen (H1N1- vaksinen) som hos dem som ikke er vaksinert. 60 barn under 19 år, hvorav 54 var vaksinert. I Norge er det meldt om 10 tilfeller - 7 under 19 år. I Europa er det nå flere land som akter å sette igang grundige undersøkelser på bivirkninger etter massevaksineringen. Og det er bra - det som er så uendelig trist er at ikke vaksinen ble bedre testet før de satte igang. Men, jeg er evig optimist og håper at myndighetene nå blir klok av skade og tester bedre neste gang, istedet for å tro blindt på produsentene som kun er ute etter profitt