Til hovedinnhold

Nokia N82

Tastene blir litt ubehagelige i lengden.

Skjerm og menyer

Du kan plugge helt vanlige hodesett rett i telefonen.
På baksiden finner du optikken.

Nokia N82 er ifølge Nokia selv oppfølgeren til teknobomben N95, og er fullstappet med teknologi, samtidig som den har det beste kameraet vi har sett fra Nokia til nå.

N82 har en vekt på 114 gram, noe som er mer enn godkjent med tanke på all maskinvaren som skjuler seg under skallet. Målene på 11,2 x 5 x 1,7 centimeter er heller ikke noe å gråte over.

E-post = såre fingre

I motsetning til på for eksempel N95, har Nokia valgt å gi N82 smale og harde taster. Dette er en ganske uvanlig løsning på smarttelefoner, og gjør at du fort blir sår på fingrene dersom du skriver mye tekstmeldinger og e-post.

Det er ikke noe problem å treffe tastene, ettersom det er godt med plass melom dem.

N82 har fått snarveistaster for kamera, volum og galleri på høyresiden. I motsetning til på N95 finner du altså ikke dedikerte musikkavspillingstaster.

Det er ikke noe å utsette på kvalitetsfølelsen du får av N82, som både er solid bygd og fri for slark og irritertende knirkelyder. Dette er en av fordelene du ofte får ved å kjøpe en telefon med klassisk bar-utforming, ettersom det er færre deler som er festet sammen.

Optikken på baksiden av telefonen ligger godt beskyttet, med blitsen nedsenket i telefonen og selve linsen bak et nedskyvbart plastlokk.

Bruk favoritthodesettet ditt

På venstresiden av N82 finner du spor for microUSB, lader og minnekort av typen MicroSD. Musikkbrukere vil nok sette stor pris på at telefonen også byr på et 3,5 mm-spor, slik at du kan bruke favoritthodesettet ditt istedenfor de medfølgende ørepluggene.

Vi liker at 3,5mm-sporet er plassert på toppen av telefonen. Dette gjør at du ikke merker at du har musikkpluggen koblet til telefonen når den ligger i lommen, og du risikerer ikke at du drar den ut når du tar opp telefonen.

Nokia har gjort en god jobb med designen av N82, som både henger godt sammen, har en fin størrelse og har fått gjennomtenkte løsninger for tilkobling av ekstrautstyr.

Det eneste som trekker ned er at tastene ikke er særlig fingervennlige i lengden, noe som spesielt er en ulempe for de som er avhengig av å sende mye e-post.

S60-grensesnittet er både avansert og lett å lære seg.

Knallskjerm

N82 er en av de første telefonene med N-Gage-plattformen, som skal imponere spillfrelste mobilbrukere. En skikkelig skjerm er derfor et must.

Skjermen har en oppløsning på 240 x 320 bildepunkter, viser 16,7 millioner farger og har en størrelse på 2,4 tommer. Skjermstørrelsen er med andre ord 0,4 tommer mindre enn N95 8GB.

Enten du surfer på nett, ser på bilder og video eller bare navigerer i menyene, er bildet krystallklart. Å bruke skjermen som søker for kameraet er også en drøm, og det er ikke snev av forsinkelser i bildet. Her leverer Nokia varene så det holder.

S60 - avansert, men enkelt

N82 kjører Symbian med S60-menyer. Dette menysystemet har et vell av snarveisfunksjoner og gode personaliseringsmuligheter, samtidig som du kan installere ekstra spill og programvare dersom du har behov for det.

En annen fordel er at du kan kjøre drøssevis av programmer samtidig. Dette betyr at du for eksempel kan ta en pause mens du skriver en tekstmelding og åpne kalenderen, for så å avslutte tekstmeldingen på et senere tidspunkt.

For deg som ikke har brukt en S60-telefon før, kan menysystemet se litt rotete ut i starten, men når du først har lært hvordan ting fungerer er det stor sjans for at du aldri har hatt en telefon som er lettere å betjene.

>> Lær mer om S60

Menyene er kjappe i vendingen, og du opplever sjelden forsinkelser når du åpner bilder, programmer eller spill. Du bør imidlertid alltid være obs på at de fleste programmer fortsetter å kjøre i bakgrunnen dersom du ikke avslutter dem på riktig måte – som i de fleste tilfeller er å gå via programmets egne menyer.

Alle telefoner har en gitt mengde arbeidsminne som brukes av aktive programmer. Dersom du har åpnet så mange programmer at arbeidsminnet tar slutt, vil telefonen oppleves som svært treg.

Kort oppsummert har N82 en veldig god skjerm, den har menyer som er avanserte uten at det går ut over brukervennligheten og den er kjapp i vendingen, så du slipper å tenke på blodtrykket når du ser gjennom bildene dine. Samlet sett gjør dette N82 til et bra valg både for proffbrukeren og de som er ute etter multimediefunksjoner.

Maskinvare, kommunikasjon og nytte

Den nye ladertypen fra Nokia er vanvittig liten.
N82 støtter minnekort opp til 4 GB.
N82 kommer med en solid tilbehørspakke. (Klikk for å forstørre bildet)

Plass til det meste

Nokia N82 har et internminne på 128 MB, noe som holder lenge til dokumenter og andre ting man gjerne lagrer i jobbsammenheng. I tillegg finner du et minnekort med en kapasitet på 2 GB i pakken, slik at du også kan ta med deg en god slump musikk og annen multimedia på farten.

N82 støtter for øvrig minnekort opp til 4 GB, dersom du skulle ha behov for mer plass. I dag får du et 4 GB microSD-kort for 300 kroner.

Spreking

N82 er kjapp i vendingen enten du navigerer rundt i menyene, åpner programmer eller skal se gjennom bilder. Du skal også åpne en heftig mengde programmer før du merker at ting går tregere.

Det var ingen overraskelse at N82 sparket fra seg i java-testene. Den kan riktignok ikke måle seg med 1.0-ytelsen til HTCs toppmodeller eller Motorola Q9, men leverer likevel et pent resultat.

I Jbenchmark 3D viser telefonen imidlertid muskler, og kan måle seg med Nokia N95, som til nå har ligget hestelengder foran det meste på markedet.

Det skal nevnes at javaytelsen ikke er det viktigste i en S60-telefon, ettersom javastøtten bare er en liten del av den totale programvareplattformen, men det gir likevel en pekepinn på hvor mye kraft det er i telefonens maskinvare.

Ved hyppig bruk av både spill, WiFi og resten av telefonfunksjonene måtte vi lade telefonen annenhver dag, noe som er helt akseptabelt i forhold til bruken.

I vår egen taletidsmåling tok batteriet kvelden etter tre timer og 20 minutter i 3G-nettet, noe som verken er spesielt bra eller spesielt dårlig.

God talekvalitet

Talekvaliteten i N82 er god, noe som for øvrig gjelder de fleste telefoner med 3G. Heller ikke ved bruk av høyttalerfunksjonen bør du ha problemer med å ha vanlige samtaler – forutsatt at du ikke sitter mer enn en halvmeter fra telefonen.

MicroUSB

For å overføre filer til og fra telefonen, kan du bruke microUSB-kabel, som ser ut til å bli en utbredt standard for mobiltelefoner. Dessverre kan ikke telefonen lades gjennom microUSB-sporet, så ikke finn på å reis på langtur uten lader.

På den positive siden er det ikke noe problem å ta med seg laderen. Den er nemlig den minste vi har sett noensinne, og glir lett ned i små lommer.

Som nevnt har N82 også utgang for 3,5mm-plugg, som er den vanlige standarden for hodesett.

Når du kjøper N82 får du med en TV-kabel, datakabel, et 2 GB minnekort, øreplugger m/håndfri, lader, brukermanualer og den nødvendige programvaren for å synkronisere telefonen med en Windows-PC.

Selv om du riktignok kan overføre bilder og annen data uten programvare, må vi nok en gang etterlyse en PC-suite-pakke for bruk sammen med andre operativsystem enn Windows. PC Suite byr nemlig på en drøss praktiske funksjoner du går glipp av dersom du sitter med Mac OS eller Linux.

N82 søker kjapt opp alle trådløse nettverk i området.

Teknologibombe

Dersom du er ute etter en telefon med mest mulig teknologi, er N82 en modell som absolutt bør vurderes.

Vi kan begynne med å ramse opp alt N82 ikke har: Infrarød port. Og det er vel alt.

Listen over ting som er på plass er noe lenger. N82 har firebånds GSM-støtte, som betyr at du kan ringe i alle verdens GSM-nett. Er du i Japan eller andre steder uten GSM kan du ringe via 3G.

Skal du surfe på internett vil du oppnå høyest mulig hastighet, samme hvor du befinner deg i Norge, ettersom telefonen støtter både EDGE, 3G og super-3G (HSDPA). Vil du surfe gratis kan du bruke WiFi-funksjonen for å koble deg opp mot et vanlig trådløst nettverk.

WiFi-støtten sørger også for at du kan bruke N82 som IP-telefon. Dette betyr at du ringer over internett istedenfor mobilnettet, noe som veldig ofte er langt mer økonomisk. For eksempel betaler du lokaltakst over hele verden, og ofte er det gratis å ringe til andre IP-telefoner.

Det er svært enkelt å koble seg opp mot trådløse nettverk, og telefonen søker kjapt opp aksesspunktene i området.

N82 har fått UPnP-støtte, noe som betyr at den automatisk kan koble seg opp mot utstyr den støtter i hjemmenettverket ditt. For eksempel en PC med kompatibel mediesenter-programvare.

E-postleseren i telefonen støtter både POP3, IMAP4 og SMTP, slik at du kan hente og sende e-post uten å bruke nettleseren.

For overføring av filer kan du enten bruke Bluetooth, WiFi eller datakabel. Sistnevnte anbefales dersom du skal overføre store mengder data, ettersom dette går langt raskere enn Bluetooth. Ved å bruke kabelen oppnår du en hastighet på mellom 1,2 og 1,5 MB i sekundet.

Alt i alt er N82 intet annet enn en teknologibombe. Vi kan alltids sutre litt over at den ikke har infrarød port, men det blir som å klage på at en ny BMW ikke har kassettspiller.

Som vanlig i S60-telefoner har du en solid liste med nyttefunksjoner.
Den vanlige kalenderen er på plass.
GPS-en kan søke på alt fra koordinater til adresser, og den er kjapp.

Solid arbeidspakke

I likhet med alle andre S60-modeller har N82 fått en god pakke med nyttefunksjoner.

Telefonboken er den samme du finner på andre S60-modeller, og lar deg lagre det du trenger av informasjon om kontaktene dine.

Kalenderen er også avansert, og kan synkroniseres med oppgavelisten.

Å finne frem informasjon eller datafiler er heller ikke noe problem. N82 har fått en praktisk søkefunksjon som fra samme meny kan søke både lokalt i telefonminnet og på internett. Søkefunksjonen ligger lett tilgjengelig på skjermen når telefonen er i hvilemodus (Forutsatt at du har slått på aktiv hvilemodus).

Dersom du skal gå gjennom møtereferatet på toget, kan du bruke Quickoffice, som lar deg vise Office-dokumenter på skjermen. Du finner også en leser for PDF-filer. Du kan imidlertid ikke redigere dokumentene fra telefonen.

Gode epostmuligheter

Epostleseren i N82 er svært lett å komme i gang med, og du har fylt inn den nødvendige informasjonen du trenger for å sende og motta e-post i løpet av få minutter.

Du har svært mange innstillinger for hvordan telefonen skal behandle e-posten din. For eksempel kan du velge om nye meldinger skal hentes ned automatisk. Da varsles du på samme måte som når du mottar en vanlig tekstmelding.

Du kan også stille inn hvor ofte telefonen skal sjekke etter ny e-post, slik at du slipper at det piper hvert femte minutt dersom du får mye spam.

For de av oss som liker å beholde kopier av epostmeldingene på serveren, er det også en stor fordel at du kan velge hvor mange nye meldinger telefonen skal hente ned første gang du sjekker e-posten din med telefonen. Da slipper du nemlig den lite økonomiske meldingen "Laster ned 8932 nye meldinger".

Sånn ellers funker epostløsningen smertefritt, og vi hadde null problemer med å sende avgårde både tekst, bilder og store mp3-filer. Det eneste aberet her er at du ikke kan sortere på mapper du har på e-postserveren, slik du kan på for eksempel Windows Mobile-telefoner.

GPS-guiding

N82 har fått innebygd GPS-mottaker. Denne er befriende kjapp, og søker opp destinasjonene dine på få sekunder. Det går riktignok ikke like radig unna som med en dedikert GPS, og viser også mindre detaljert informasjon enn en typisk bil-GPS, men til å være en mobiltelefon er dette likevel veldig bra.

GPS-en i N82 egner seg spesielt bra som elektronisk guide. Den bruker nemlig internett til å søke opp informasjon du måtte trenge om området du befinner deg i. Dette kan være alt fra resturanter til sykehus eller politistasjoner. Det tok oss ti sekunder å finne ut at vi har åtte leger innenfor en radius på 300 meter. Betryggende.

Skal du ut å reise vil N82 altså kunne spare deg for mye banning og leting i firekilos telefonkataloger fra forrige århundre.

Vær obs på at GPS-en laster ned ruter og kart via internett, noe som kan koste deg dyrt, særlig dersom du befinner deg i utlandet. Skal du ut å reise anbefales det derfor at du på forhånd overfører kart og annen informasjon direkte fra PC-en, så slipper du ubehagelige ekstraregninger.

Du må også abonnere for å laste ned stemmestyring og ruter, noe som koster ca 50 kroner for en uke, eller mellom 500 og 600 kroner for ett år.

Som et nytteverktøy fungerer N82 alt i alt veldig bra. Planleggingsfunksjonene er solide, GPS-en kan gjøre ferien til en ferie, og epostløsningen har få begrensninger.

Dersom du skulle savne et nytteprogram, er det stor sannsynlighet for at dette finnes i form av tredjeparts programvare. I dag finnes det et stort utvalg av programvare for Symbian-telefoner med S60-menyer på nettet, blant annet hos Epocware eller Handango.

Underholdning og kamera

N82 har fått N-Gage-plattformen.
Musikkprogrammet er lett å bruke og har gode innstillingsmuligheter.

N-Gage gjenopplives

N82 har fått N-Gage-plattformen, som er Nokias nye storsatsing på mobilspill. Denne plattformen støtter avanserte spill, og skal om ikke lenge knyttes opp mot en portal der du kan leie, kjøpe eller prøve spilltitler.

Selv om utvalget av spill ikke er slående stort i skrivende øyeblikk, gir de to spilldemoene som følger med N82 en god pekepinn på hva vi kan vente oss.

Særlig fotballspillet FIFA 07 leverer en grafikk og spillbarhet i særklasse, og minner mye om de mer avanserte konsollversjonene som finnes. Lyden er også helt knall. Det som legger en demper på spillopplevelsen er ikke lenger at spillene er for lite avanserte, men at du spiller dem på en mobiltelefon. Du savner virkelig en håndkontroll når du har taklet motspilleren og skal sende ballen i nettet.

Det er ingenting å utsette på verken respons eller flyt. Spillene starter riktignok ikke like raskt som Snake eller andre enkle mobilspill, men når de først kjører er dette i toppklasse.

For å si det kort tror vi nok spillene vil være verdt de 70 kronene de kommer til å koste når N-Gage-konseptet lanseres for fullt denne måneden.

God på musikk

Som musikkspiller er N82 noe mer knotete å bruke enn for eksempel N95 eller Sony Ericssons Walkman-modeller, ettersom den ikke har dedikerte musikktaster, og du dermed må inn i musikkprogrammet hver gang du skal skifte låt. Eventuelt kan du bruke fjernkontrollen på de medfølgende ørepluggene.

Når det er sagt så er selve musikkprogrammet veldig rett frem å bruke, har gode sorteringsegenskaper for musikken din, og byr på innstillinger for å justere lydbildet.

Lydkvaliteten når du hører på musikk er bra nok til at undertegnede ikke tenkte over at iPod-en var byttet ut med Nokia N82 denne uken. De mest kresne vil nok finne noe å sette fingeren på, men dette er likevel noe av det beste vi har hørt fra en mobiltelefon.

De medfølgende ørepluggene leverer god lyd, men er fremdeles øreplugger. Vi byttet raskt ut disse med et vanlig hodesett, som kan plugges direkte i telefonens minijack-utgang.

N82 kommer ellers med Nokias egne Lifeblog-program, som lar deg laste opp bilder og annet til en blogg på internett.

N82 kan smelle i bordet med god lyd, bra musikkspiller, skarp skjerm og topp spillstøtte. Etterhvert som det dukker opp flere og flere spilltitler til N-Gage-plattformen skal det nok godt gjøres å kjede seg dersom du har denne telefonen.

N82 har både Carl Zeiss-optikk og ekte blits.

Nokias nye kamerakonge

På kamerafronten er N82 Nokias nye toppmodell. I tillegg til fem megapiksels kamera og autofokus har Nokia endelig sluppet en telefon med ekte Xenon-blits.

Kameraet er lett å betjene, og har praktiske kamerataster som lar deg holde telefonen på samme måte som du ville holdt et vanlig digitalkamera, noe som etter hvert har blitt standard på kameraflaggskipene fra alle produsenter.

Å bruke skjermen som søker for kameraet er en drøm, og det er ikke snev av forsinkelser i bildet

Innstillingsmuligheter har du også massevis av. N82 lar deg stille inn lysfølsomhet, skarphet, og kontrast, såvel som å velge forskjellige moduser for forskjellige situasjoner. For eksempel kan du stille inn på sportsmodus for å få skarpere bilder av motiver i bevegelse, eller nattmodus for å ta bilder i dempet belysning.

Generelt er kameraet både enkelt og morsomt å bruke, og det er langt fra noe ork å bruke det i situasjoner som fortjener å foreviges.

Veldig bra bilder

Vi har gått og ventet på gode utendørs lysforhold i dagevis, men Bergen har forblitt overskyet og mørk.

Til tross for at vi ikke har fått anledning til å ta bilder under optimale forhold, endte vi opp med bilder av svært god kvalitet.

Noe som ofte er et problem i kameratelefoner er at fargene ser annerledes ut på bildene enn de er i virkeligheten. Dette er ikke noe stort problem på N82, som viser naturlige farger i de fleste sammenhenger – både innendørs og ute. De gode innendørsbildene kan vi ikke minst takke Xenon-blitsen for, ettersom den gir et resultat som ligger milevis foran telefoner med vanlig fotolys.

Dersom vi skal sette fingeren på noe må det være at fargene blir litt grøtete utenfor fokusfeltet, særlig under dårlige lysforhold. Dette er for øvrig et problem som gjelder alle kameratelefoner på markedet, uten unntak.

Dette er ikke noe problem så lenge du ikke blåser bildene opp til full størrelse. De fleste er uansett mer opptatt av om bildene kan fremkalles i vanlig "fotoalbum-format" enn at de skal innrammes og henges på veggen i full størrelse.

(Klikk for større bilder)

Topp videokvalitet

N82 er ikke bare sterk på stillbilder. Med en oppløsning på 640 x 480 punkter og en bildehastighet på 30 FPS får du veldig gode videosnutter med denne telefonen, og det blir lite hakking og andre irritasjonsmomenter.

Kombinasjonen av god brukervennlighet, mange innstillingsmuligheter, en svært responsiv søker, og ikke minst kvaliteten på bilder og video, gjør N82 til den kanskje beste kameratelefonen vi har testet til nå.

Er du ute etter en knallsolid kameramobil kan vi altså love at N82 ikke skuffer deg.

Konklusjon

N82 er ikke en telefon som vekker oppsikt på gata, og den kan ved første øyekast se litt småkjedelig ut. Førsteinntrykket forsvinner imidlertid kjapt når du kommer i gang med telefonen.

Under det grå skallet finner du nemlig en muskelpakke som sender N82 rett opp på tronen som markedets mest komplette mobiltelefon.

På trådløsfronten får du full pakke. Med støtte for firebånds GSM, EDGE, 3G og super-3G kan du ikke bare ringe i omtrent hele verden, du er også alltid sikret den høyeste internetthastigheten som er tilgjengelig gjennom mobilnettet.

Telefonen har i tillegg Wi-Fi, slik at du kan koble deg opp mot det trådløse hjemmenettverket ditt, enten det er for å bruke IP-telefoni eller bare for å surfe i høyere hastigheter uten å betale for det.

N82 har også innebygget GPS-mottaker. Nokias GPS-program kan riktignok ikke måle seg de du finner i helhjertede GPS-enheter, men fikser biffen dersom du trenger veien til nærmeste hotell, butikk, eller bare vil vite hvor mange tannleger som har kontor i nærheten.

Muligens markedets beste kamera

Kameraet i N82 tar bilder i en oppløsning på opp til fem megapiksler, det har autofokus, og Nokia har endelig tatt til vettet og byttet ut det pinlige fotolyset med en ekte blits.

Kombinér dette med svært god bildekvalitet, en skjerm som fungerer helt suverent som kamerasøker og at kameraet både har massevis av innstillinger og er lett å bruke, er det klart at dette er en kanditat til tittelen årets kameramobil. At du også kan filme videosnutter som ikke gjør vondt å se på, er heller ikke noe minus.

Også på underholdningsfronten gir N82 deg det du trenger. Med N-Gage-plattformen kan du spille spill av langt høyere standard enn et vanlig javaspill. Musikkspilleren er enkel å betjene, og lydkvaliteten under musikkspilling er bedre enn det meste du finner på mobilmarkedet. Det eneste som mangler er dedikerte musikktaster.

Vonde taster

Nokia er kjent for å utstyre telefonene sine med forholdsvis store taster, men N82 er et av de få unntakene. Tastene er nemlig både tynne og spisse, og gjør at du nok vil oppleve såre fingre dersom du skriver mye e-post og tekstmeldinger. Hvorfor Nokia har gått for denne løsningen i en smarttelefon er litt uforståelig, ettersom det er mer enn god nok plass til større og mer fingervennlige taster.

Tastene er også det eneste vi kan finne av svakheter i denne telefonen, som med unntak av infrarød port og skyvedesign gir deg den samme pakken som N95, bare med bedre kamera. At N82 i tillegg koster noen hundrelapper mindre enn N95 og nesten 1500 kroner mindre enn N95 8GB mindre gjør dette til det beste alt-i-ett-kjøpet du kan gjøre. En soleklar anbefaling for de som vil ha alt.

N82-pakken kan imidlertid bli i meste laget for mange. Dersom du er ute etter en god musikktelefon, men bryr deg lite om WiFi og GPS, er for eksempel W580i et vel så bra valg til to tusenlapper mindre. Er det kun kamera som teller, kan du kikke på LG KU990, som også er billigere.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her