Danebu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Danebu
Danebu Kongsgaard ble opprinnelig gitt som folkegave fra Norge til Danmark i 1950 som takk for hjelpen etter krigen.
LandNorge
StedNord-Aurdal
Kart
Kart
Danebu
60°56′36″N 9°26′16″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted

Danebu Kongsgaard, er et fjellhotell i Nord-Aurdal kommune i Innlandet, 5 km øst for Aurdal i Valdres.[1] Stedet ligger 985 moh.[1] Danebu ble reist etter initiativ av P. Chr. Andersen for midler som ble samlet inn blant norsk ungdom, og skjenket dansk ungdom ved Dansk Idrætsforbund som takk for Danmarks hjelp til Norge under andre verdenskrig.[1] Stedet ble innviet i 1950 og overtatt av Dansk Folke-Ferie i 1976.[1] Danebu ble utvidet med utleiehytter i perioden 1985–88.[1] Disse ble senere solgt til private.

Navnet Danebu brukes i dag også som betegnelse for området rundt kongsgården på Danebu, ved toppen av Valdres alpinsenter på ca. 1000 moh.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Postkort fra Danebu ca. 1965

Initiativtaker for Danebu var Aftenpostens redaktør P. Chr. Andersen, som fremsatte tanken om en pengeinnsamling til dette formål rett etter andre verdenskrig. Skiforeningen tok ideen videre ved sin formann Lauritz Schmidts initiativ og startet en landsomfattende innsamlingsaksjon på Danmarks grunnlovsdag. Denne ble en fantastisk suksess med tusenvis av små og store bidrag. Allerede i august 1945 kunne Skiforeningen overrekke gavebrevet på den såkalte Danskehytten til Dansk Idræts-Forbund. Det var arkitekt H. Astrup som sammen med oberst Bloch-Hansen fant en praktfull utsiktstomt på toppen av Aurdalsåsen i Valdres. Etter en arkitektkonkurranse som ble vunnet av Esben Poulsson, ble Danebu oppført i årene 1947-50.

Etter givernes bestemmelse sto ikke Danebu bare åpen for dansk idrettsungdom, men for «enhver der føler sig ung nok til at glæde sig over naturen i det norske fjeld».[trenger referanse] De første ti årene hadde tusenvis av dansker og nordmenn vært gjester her. I gjesteboken for 1951 finnes blant annet kronprins Olav og i 1974 kronprinsesse Sonja. Danebu har likevel først og fremst vært kjent for å huse både kjente og mindre kjente idrettsfolk fra Norge og utlandet, som har benyttet stedet for sine treningssamlinger.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]