Til hovedinnhold

Asus P8Z68-V PRO

Innledning

6. januar i år ble Intels ferskeste sokkel, LGA1155, lansert. Vi lot oss da imponere over egenskapene til modellen Intel Core i5 2500K.

Med lanseringen av den nye plattformen ble det også lansert nye brikkesett. Først ut var P67-brikkesettet, som vi har testet i form av Asus Sabertooth P67, og deretter H61-brikkesettet som vi har testet på modellen H61MU-E35 fra MSI.

Nå står plattformens nyeste brikkesett for tur. Z68-brikkesettet kan skilte med mange av P67-brikkesettets gode egenskaper, og har i tillegg fått støtte for den integrerte grafikkløsningen i Sandy Brigde-prosessoren. Vi har fått inn en Z68-modell fra Asus, les videre for å se hva Asus P8Z68-V PRO og Z68-brikkesettet er godt for!

Takk til Asus som sendte hovedkortet til test.

Spesifikasjoner

  • Sokkel LGA1155 for Intel Core i3-, i5- og i7-prosessorer (LGA1155)
  • Intel Z68-brikkesett
  • 4 x DDR3-minnesokler for maks 32 GB DDR3 2200 (OC)/ 1600 / 1333 / 1066 MHz
  • 2 x PCI Express 2.0 x16, støtte for AMD Crossfirex og Nvidia SLI med enkel
    x16-båndbredde eller dobbel x8 båndbredde.
  • 1 x PCI Express 2.0 x16 (x4 båndbredde)
  • 2 x PCI Express 2.0 x1
  • 2 x PCI 32-bit
  • 4 x SATA 6 Gbit/s (2 via Z68)
  • 4 x SATA 3 Gbit/s (4 via P67)
  • 1 x eSATA via Jmicron JMB362
  • Gigabit LAN via Intel 82579
  • 8-kanals lyd via Realtek ALC892.
  • 2 x Firewire (2 via intern header)
  • 4 x USB 3.0-porter via 2 kontrollere fra Asmedia (2 eksterne + 2 via interne headere)
  • 12 x USB 2.0-porter (6 eksterne + 6 via interne headere)
  • Formfaktor: ATX (30,5 x 24,4 cm)

Les mer om kortet på Asus.com

Asus P8Z68-V PRO har en meget god layout, og alle komponenter er plassert der en ønsker å finne dem.

Kortets kjøling består av kjøleribber på hovedkortets brikkesett og spenningsregulatorer.

Asus P8Z68-V PRO er utstyrt totalt tre PCI Express x16-spor. To av disse har støtte for både AMDs og Nvidias multi-GPU-teknologi, og ved bruk av to skjermkort begrenses båndbredden til x8 på begge sporene. Det tredje PCI Express x16-sporet er begrenset til x4 båndbredde, og er også kompatibel med PCI Express x4- og x1-komponenter. Hovedkortet er videre utstyrt med to PCI Express x1-spor, samt to PCI-spor.

Kortet er utstyrt med totalt fire SATA 6 GBit/s-kontakter. To av disse er styrt av brikkesettet Z68, og de to resterende styres av en brikke fra Marvell. Kortet har videre fire SATA 3 GBit/s-kontakter som styres av Z68-brikkesettet. Brikkesettet har støtte for RAID 0, 1, 5 og 10.

På I/O-panelet finner man seks USB 2.0- og to USB 3.0-porter, en eSATA 3.0 GBit/s-kontakt og nettverkstilkobling. Vi finner dessuten diverse kontakter for lyd, samt skjermutgangene VGA, DVI og HDMI.

Nettverkstilkoblingen er styrt av en PCI Express-basert 82579-brikke fra Intel, og støtter opp til 1 Gbit overføringsytelse. Lydprosesseringen blir gjort av en ALC892-brikke fra Realtek, som leverer kurant lyd i 8 kanaler. Lydprosesseringen skjer i programvare, så entusiaster vil gjerne foretrekke et dedikert lydkort.

Asus P8Z68-V PRO er også utstyrt med Bluetooth-tilkobling, den blå mottakeren vises på bakpanelet.

Det er plassert start- og omstartsknapp på hovedkortet. Greit å ha om en skal teste hovedkortet utenfor kabinettet.

Videre finnes det også en knapp for Memok, en funksjon som skal sikre kompatibilitet med minnemodulene. Hovedkortet er også utstyrt med to brytere, en for automatisk overklokking og en for strømsparing.

Tilbehør

I esken til Asus P8Z68-V PRO finner en det meste en kan ha bruk for.

  • 2 x SATA 6.0 Gb/s-kabler

BIOS / Overklokking

BIOS

Asus har utstyrt hovedkortet med oversiktlig EFI BIOS fra AMI. EFI BIOS skiller seg fra den tradisjonelle BIOS ved at den oppleves mer som et enkelt operativsystem, der du også kan benytte musepekeren for å styre de ulike innstillingene.

Under Ai Tweaker finner en de fleste innstillingene som angår overklokking.

Under Tools finner man blant annet OC Profile, som kan brukes til å lagre egendefinerte BIOS-oppsett. En finner også et verktøy for enkel oppdatering av BIOS.

Overklokking

LGA1155-plattformen godtar så og si ingen overklokking av BCLK. Det ble derfor kun fokusert på maks stabile prosessorfrekvens under denne overklokkingen. Som kjøling til prosessoren ble det benyttet en Corsair A70. Etter litt roting i BIOS havnet høyeste stabile prosessorfrekvens på respektable 4,8 GHz. Hvor langt prosessoren kan overklokkes er i stor grad avhengig av selve prosessoren, men det er tydelig at Asus P8Z68-V PRO henger med i svingene.

Vi gjør oppmerksom på at overklokking gjøres på eget ansvar. Hardware.no tar ikke ansvar for eventuelle ødelagte komponenter og bortfall av garanti som følge av overklokking.

Ytelse

Vi har i denne testen sammenliknet kortet med en MSI-modell med H61-brikkesett, samt et Asus-kort med P67-brikkesett. Maskinvaren og programvaren som ellers har blitt brukt kan ses i tabellen over.

Når en ser på hvilken bussfrekvens hovedkortene kjører ved standard innstillinger, ser en at Asus P8Z68-V PRO, i likhet med Asus Sabertooth P67, ligger 0,3 BCLK over spesifisert bussfrekvens.

Det er ikke store forskjeller som viser seg når en tester minneytelse med testprogrammet AIDA64. Asus P8Z68-V PRO og Z68-brikkesettet havner på topp av grafene.

Ved hjelp av Cinebench 11.5 kan en få en indikasjon på hvordan prosessoren yter i programmet Cinema4d. Kun små forskjeller i ytelse mellom de ulike brikkesettene også her.

I x246 HD Benchmark 4.0 får Asus P8Z68-V PRO en knepen seier, de andre kortene følger like bak.

I PCMark Vantage er det heller ikke mye som skiller de ulike brikkesettene. Asus P8Z68-V PRO havner på topp av grafen.

Med en runde Far Cry 2 i en oppløsning på 1680 x 1050 piksler ser en at hovedkort for samme sokkel stort sett har temmelig lik ytelse også i spill.

Heller ikke en runde med Battlefield: Bad Company 2 i 1920 x 1080 oppløsning byr på store overraskelser. Kortene yter tilnærmet identisk.

Konklusjon

Asus P8Z68-V PRO fremstår som et meget godt hovedkort som har meget godt med tilkoblingsmuligheter og funksjonalitet. Nye standarder som SATA 6.0 Gbit og USB 3.0 er på plass, og kortet har også støtte for både AMDs og Nvidias multi-GPU-teknologi. Kortet har dessuten støtte for den integrerte grafikkløsningen i Sandy Bridge med skjermutgangene VGA, DVI og HDMI, så her er det fritt frem for dem som ikke har store krav til grafikkytelse.

Ved overklokking klarte kortet dessuten å presse vår Intel Core i5 2500K-prosessor til en stabil frekvens på hele 4,8 GHz.

Asus P8Z68-V PRO koster i skrivende stund rundt 1200 kroner, noe vi synes er en helt kurant pris for et så godt hovedkort. Dermed er det liten tvil om at Asus P8Z68-V PRO fortjener en anbefaling!

Asus P8Z68-V PRO

+  Layout
+  Mange tilkoblingsmuligheter
+  SATA 6 Gbit/s- og USB 3.0-støtte
+  Overklokkingsvennlig
+  Støtte for den integrerte grafikkprosessoren på Sandy Bridge
+  Støtte for AMDs og Nvidias multi-GPU teknologi


-  Ingen spesielle

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her