Til hovedinnhold
TestLenovo ThinkPad T420

Solid og sikker proffbærbar

Lenovo har gjort mye riktig med deres nye ThinkPad T420.

Introduksjon

Enten du er en forretningsmann eller -kvinne på farten, eller bare setter pris på en godt konstruert bærbar datamaskin, burde navnet ThinkPad ringe en bjelle. Dette er merkenavnet til bærbare maskiner produsert av Lenovo hovedsaklig rettet mot bedriftsmarkedet. ThinkPad er for mange synonymt med god kvalitet og enkelt utseende.

I dag er det en maskin i den populære T-seien vi skal ta en kikk på, nærmere bestemt Lenovo Thinkpad T420. I følge Lenovo selv er dette maskinen for deg som krever like mye av datamaskinen din som av dine ansatte, og verdsetter arbeidskomfort og ikke minst sikkerhet.

Under panseret til denne datamaskinen finner vi ikke mye nytt under sola, men det er heller ikke meningen med T420, her skal bare alt fungere.

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Core i7-2620M (2,7 - 3,4 GHz, to kjerner, 4 MB cache) Intel Core i5-2540M (2,6 - 3,3 GHz, to kjerner, 3 MB cache) Intel Core i5-2520M (2,5 - 3,2 GHz, to kjerner, 3 MB cache) Intel Core i5-2410M (2,3 - 2,9 GHz, to kjerner, 3 MB cache)
Harddisk Opp til 500 GB, 7200 rpm
Brikkesett Mobile Intel QM67 Express
Skjerm 14,1 tommer 1366 x 768 piksler oppløsning 1600 x 900 piksler oppløsning Antirefleks skjerm
Optisk enhet Kombinert DVD/CD brenner/leser
Trådløs tilkobling 802.11b/a/g/n WiFi Bluetooth 3.0 3G-modem (trenger SIM-kort)
Batteri Har 6 celler og yter 64 Wh
Annet -
Størrelse 2 kg tung 3,1 cm tykk
Pris Fra 9 350 kr

Den observante leser bør ha fått med seg at spesifikasjonene til ThinkPad T420 kan sprike litt. Med valg som ulike prosessorer, harddisker, skjermoppløsninger, skjermkort og 3G-moduler kan også prisen variere en del. En velutrustet T420 kan koste deg opp til nesten 15 000 kroner.

Utgaven vi ble tilsendt har den svakeste prosessoren, en 500 GB harddisk, Nvidia NVS 4200M skjermkort, 1600 x 900 pikslers oppløsning på skjermen og en 3G-modul. I skrivende stund koster denne utgaven 10 600 kroner. Rent spesifikasjonsmessig gir det ganske lite for pengene, men en bærbar datamaskin er jo mye mer enn bare innmaten.

Takk til Lenovo som sendte produktet til test.

I bruk

I det vi pakket Lenovo ThinkPad T420 ut av esken sin var vi lite i tvil om at vi hadde en ThinkPad i hendene. Den sorte og matte plasten på utsiden av maskinen er behagelig å holde i, og vil sannsynligvis ikke få stygge flekker med det første. På innsiden fortsetter det sorte temaet, kun avbrutt av noen røde og blå detaljer her og der.

ThinkPad T420 er absolutt en robust maskin, for vi klarte ikke å få frem hverken knirking eller bøyning i kabinettet selv når vi vridde den i alle mulige retninger. Hengslene til skjermen er laget i metall, antagelig for å være mer robust. I tillegg låses skjermen nede når den lukkes, noe vi ser stadig mindre av på bærbare maskiner i dag.

Taster og touchpad

Tastaturet på T420 er av velkjent ThinkPad-kvalitet. Det betyr svært lite svikt når du skriver, og veldig behagelig trykkemotstand. I stedet for baklys i tastene som på mange andre litt påkostede datamaskiner, kan vi her skru på et lite lys på toppen av skjermen som treffer tastaturet. Kanskje ikke en elegant løsning, men fungerer helt utmerket.

Det finnes noen få snarveistaster på T420 som styrer lyd og mikrofon. Det er i tillegg en egen knapp som starter Lenovos egen programvare som heter ThinkVantage. Mange systemfunksjoner styres også ved hjelp av en Fn-tast. Denne befinner seg helt til venstre nederst på tastaturet, noe som kan ta litt tid å venne seg til siden dette er plassen til Ctrl på de fleste andre tastaturer.

Pekerflaten til T420 synes vi er litt liten, i tillegg er overflaten ruglete og kiler dermed på fingertuppene. Midt i tastaturet finner vi en trackpad, en funksjon du enten elsker eller hater som også fungerer som en datamus. Til sammen er det hele fem musetaster du kan bruke, avhengig av om du foretrekker trackpaden eller pekerflaten, og ingen av disse produserer noe særlig med lyd.

Høyttalere

Høyttalerne på ThinkPad T420 er som høyttalerne i bærbare maskiner flest og duger for det meste til lett underholdning. Det er et totalt fravær av bass i lydbildet, og selv om lyden er veldig klar, ville vi til den audiofile anbefalt eksterne høyttalere eller hodetelefoner. Selv det billigste av eksterne høyttalere burde være bedre enn de innebygde høyttalerne i denne maskinen.

Skjerm

På 14,1 tommer leveres skjermen med to ulike oppløsninger, 1366 x 768 og 1600 x 900 piksler. Vi testet en utgave av T420 med 1600 x 900 piksler og ville helt klart anbefalt dette til de aller fleste. Med denne oppløsningen får du mer arbeidsplass på skjermen, og du trenger ikke rulle så mye i regneark, nettlesere og andre programmer.

Fargene på skjermen virker veldig presise, og er ikke overdrevet slik vi ser på mange andre bærbare maskiner. Vi er ikke helt fornøyd med den vertikale innsynsvinkelen, siden vi stadig vekk måtte justere skjermens vinkel for å treffe rett på øynene våre for best mulig bilde.

Den matte skjermen gjør en god jobb når det kommer til lyse omgivelser. Selv om den ikke når helt til topps i vår sammenlikning, er skjermen mer enn lyssterk nok til å ferdes utendørs i sollys og for lyse inne-miljøer.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde VGA DisplayPort
Enhetstilkobling 2 x USB 2.0 1 x USB 2.0 m/strøm når maskinen er av 1 x eSATA/USB 2.0
Annet Minnekortleser (4 i 1) Webkamera (1 MP) Kensington-lås ExpressCard Fingeravtrykkleser

Det er en åpenbar mangel når det kommer til tilkoblinger som vi reagerer på, og det er at vi ikke finner USB 3.0 på ThinkPad T420. Det finnes adaptere som går fra DisplayPort til HDMI, men dette må kjøpes utenom. Maskinen har en drøss med USB 2.0 kontakter, men ingen USB 3.0, det synes vi er for dårlig for en proff-bærbar.

På høyresiden: Hodetelefonutgang, optisk drev, WiFi-bryter, minnekortleser, ExpressCard,
1 x USB 2.0, 1 x eSATA/USB 2.0 og Kensington-lås
På baksiden: Modem, 1 x USB 2.0 m/strøm når maskinen er av og ladeplugg
På venstresiden: VGA, LAN 1 x USB 2.0 og DisplayPort

Portene virker ganske fornuftig plassert, med relativt få porter på høyresiden som kan komme i veien for en ekstern mus for eksempel. Noen foretrekker å ha tilkoblingene på baksiden, slik at ledningene ikke synes så godt eller skaper rot, men da er de heller ikke lett tilgjengelige.

Temperatur og støy

Det var en nesten konstant viftesus fra T420 i hele testperioden, og kun noen få ganger når vi ikke hadde rørt maskinen på en liten stund og den ikke jobbet med noe stoppet viften opp. I tillegg lager harddisken som spinner med 7200 rpm litt lyd og vibrasjoner som ikke akkurat hjelper på støynivået.

Temperaturene til denne maskinen er forholdsvis lave både når den ikke jobber, og når den er travelt opptatt. Det blir litt varmere på undersiden enn på oversiden av kabinettet, men ikke nok til å gi forbrenninger med det første. Maskinvaren er ikke av den kraftigste sorten, og kombinert med en ivrig vifte hjelper nok dette til lave temperaturer.

Batteri og underside

Opptil 9 timer sier Lenovo at T420 skal kunne holde ut før batteriet takker for seg. Vi tok som vanlig noen runder i Mobilemark 2007 for å estimere batteritiden under normal kontorbruk.

Med skjermen på maks lysstyrke fikk vi presset nesten seks timer ut av batteriet, og så mye som 8 timer og 20 minutter på laveste lysstyrke. Det er litt mindre enn Lenovo lovet oss, men dersom maskinen står helt inaktiv er ni timer nok oppnåelig. En hel arbeidsdag kan du i alle fall forvente at T420 vil holde ut, og det er respektabelt.

Det er ikke vanskelig å komme til innmaten av T420, og dermed burde det være lett å oppgradere både minne, harddisk og trådløst nettverkskort. Under batteriet finner vi inngangen til SIM-kort og den optiske stasjonen kan også lett byttes ut. Her ser vi også en docking-kontakt, til docking-stasjonen som gir flere tilkoblinger og utvidet funksjonalitet.

Se også: Spar penger og miljøet, oppgrader din bærbare

Programvare og ytelse

Det medfølgende operativsystemet til Lenovo Thinkpad T420 er Windows 7 Professional, noe som fungerer helt utmerket. Selv om prosessoren vi finner i denne maskinen ikke er den skarpeste kniven i skuffen, klarer den multitasking mellom kontorprogrammer, nettlesere og andre middels tunge aktiviteter helt utmerket.

Dersom du søker en veldig kjapp PC-opplevelse er en SSD i vår mening en av de beste investeringene du kan gjøre. En ekstra slump med RAM kan også være greit å ha dersom du jobber mye med flere tunge programmer samtidig.

Det følger med en del programvare laget av Lenovo. Mye av dette er egentlig helt unyttig siden funksjoner innebygget i Windows gjør det samme, men programvaren som håndterer sikkerhet og backup vil nok mange sette pris på. I tillegg er det et kjekt program som gir god styring over strømforbruket og viser til enhver tid nøyaktig hvor mye strøm maskinen bruker.

For de som skulle være interessert i å bruke Linux med denne maskinen har vi fyrt opp Ubuntu 11.04, som er siste utgave av denne populære distribusjonen. Her fungerte alt vi testet helt utmerket med unntak av lyden i høyttalerne og multitouch på pekerflaten, men det er helt sikkert noen kloke hoder som kan fikse dette.

Se også: Test av Ubuntu 11.04

Nye testprogrammer

Vi har ikke testet noen maskiner med den eksakt samme maskinvaren som vi finner i T420, og vi sammenlikner derfor ytelsen med tre bærbare maskiner med litt annen maskinvare. På grunn av nye testprogrammer er det ikke alle maskinene som har tall for alle programmene enda.

Asus K53SV har en Intel Core i7-2630QM prosessor og et Nvidia GT 540M skjermkort, Lenovo Thinkpad X220 Tablet har en Intel Core i7-2620M prosessor og kun integrert grafikk, og HP Pavilion dv6-6061eo har en Intel Core i5-2410M prosessor, og et ATI Radeon HD 6490M skjermkort.

I grafene under får vi altså se ytelsen til en solid folke-PC i form av Asus K53SV, og deretter stadig svakere løsninger i form av Lenovo Thinkpad X220 Tablet, HP Pavilion dv6-6061eo og til slutt ThinkPad T420.

Spillytelse

Det et tydelig at ikke ThinkPad T420 er noen spillmaskin, men den sparker allikevel litt fra seg i de eldre spilltitlene. Nvidia NVS 4200M er i hovedsak ment for å jobbe med tyngre design- og simuleringsprogrammer og driverne er derfor ikke optimalisert for spill. Resultatene er derimot langt bedre enn det integrerte skjermkortet til X220 Tablet får til.

For en sammenlikning av hva du kan forvente av ulike skjermkort i bærbare PC-er når det gjelder ytelse, kan du se på statistikk som er samlet hos www.notebookcheck.net. Her kan du for eksempel bruke søkeordene "Intel", "AMD" eller "Nvidia" for å se hvordan de respektive produsentene sine skjermkort scorer i ymse spill og programmer.

Systemytelse

Vi har latt T420 gå igjennom det sedvanlige testapparatet vårt, samt noen nye programmer vi ikke har fått testet så mange bærbare med enda. Opplevelsesindeksen til Windows 7, PCMark og Cinebench er syntetiske tester som måler hvor lang tid datamaskinen bruker på ymse kalkulasjoner for å teste ulike deler av maskinvaren.

SYSmark måler praktisk ytelse i en rekke vanlige programmer, og XMPEG- og Handbrake-testen har vi med for å vise hvor lang tid det tar å konvertere to filmsnutter, én kort og én lang. Disse testene utfører oppgaver som krever mye av prosessor, minne, harddisk, og til en viss grad skjermkort. De gir derfor en god pekepinn på hvor kraftige disse delene er, og effektivt de samarbeider.

Ikke overraskende er det den firekjernede prosessoren i Asus K53SV som stikker av med seieren i de fleste testene. Men dersom du er av typen som ikke sitter med en håndfull tunge programmer på én gang vil du antagelig ikke merke stor forskjell når det kommer til praktisk ytelse.

Lenovo ThinkPad T420 har uansett ingen problemer med tyngre kontorprogrammer, så denne maskinen kan brukes til det meste.

Konklusjon

Lenovo ThinkPad T420 er rettet mot forretningsfolk på farten, og ikke mot mannen i gata. Dette er noe som skal kunne forsvare en pris på nesten det dobbelte av hva en kan forvente å betale for tilsvarende maskinvare i andre bærbare maskiner.

Ytelsesmessig er ikke T420 noe å skryte av. Du kan riktignok velge mellom flere forskjellige prosessorer, men selv den kraftigste av disse har "kun" to kjerner. Skjermkortet er optimalisert for kontorprogrammer og ikke spill, noe som fører til relativt svak spillytelse. Du kan saktens kjøre litt eldre spill, men ikke noen av dagens mer krevende titler.

Det mest positive med T420 er utvilsomt den solide byggkvaliteten. Denne maskinen er bygget for å vare, og for å beskytte viktige data. Den er behagelig å skrive på, og den matte skjermen med 1600 x 900 piksler gir nok av arbeidsplass, selv på en 14-tommer. Noe av den medfølgende programvaren som håndterer sikkerhet og batteriet er også både praktisk og gjennomført.

Skal vi trekke frem noe negativt blir det småplukk slik som å ikke ha USB 3.0. I tillegg er pekerflaten liten med en ubehagelig overflate. Vi skulle også gjerne sett en utgave av denne maskinen med en firekjernes prosessor for de som trenger litt ekstra regnekraft.

For mannen i gata er nok ikke Lenovo ThinkPad T420 det beste valget, og gir mye mindre igjen for pengene enn de andre bærbare maskinene vi har sammenliknet med T420 i dag. Men for forretningsfolk på farta som trenger en sikker og robust bærbar vil nok ThinkPad T420 være midt i blinken. God batteritid, solid konstruksjon og godt tastatur er noen av nøkkelordene.

+  Batteri som varer en arbeidsdag
+  Solid konstruksjon
+  Mange sikkerhetsfunksjoner
+  Skjerm og tastatur som er behagelig å jobbe med


-  Ikke USB 3.0
-  Ikke så mye ytelse for pengene

Andre alternativer

Vi har ikke testet så mange andre bærbare maskiner rettet mot forretningsfolk, men både Dell Latitude E6420 og HP ProBook 6460b er maskiner på samme størrelse som har høstet mye ros for både byggkvalitet og brukervennlighet. Fordelen med Dell er at du kan kjøpe maskinen i et nesten uendelig antall variasjoner.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her