På Doktor Dyregod på Østerås demonstrerer veterinær Kjetil Ueland hvordan man skal undersøke en hund for flått. For smitte av borreliaviruset er like alvorlig for hundene som det kan være hos mennesker dersom det ikke blir behandlet.

Se bildeserien her

- Hunder kan bli kjempesyke av flåttbitt. Noen får det i leddene og blir halte, noen i nervesystemet og det gjør dem ustøe, mens andre får høy feber og blir generelt dårlig. I ekstreme tilfeller kan de faktisk dø, sier Ueland, som blant annet har doktorgrad i virussykdommer hos hund og katt.

Sjekk hver kveld

Flåtten trives aller best i høyt gress hvor det ikke er altfor tørt. De plasserer seg i tuppen av et gresstrå og slipper seg ned når de merker vibrasjonene i bakken et potensielt vertsdyr produserer. Derfor er hunder, som ofte går med nesa i bakken, innen god rekkevidde for smittebæreren.

- Hvis man skal være i Vestfold eller Østfold, eller langs kysten i sommer, anbefaler jeg å sjekke hunden hver kveld. Da setter man tomlene mot hverandre og fører dem oppover langs pelsen til hunden. Da skal man kunne både se og kjenne en eventuell flått. Og da kan man bruke enten hjelpemidler som selges på dyreklinikker eller apotek, eller et vanlig pinsett til å fjerne flåtten.

Jo før, jo bedre

Dersom hunden er blitt bitt av flått, er det viktig at flåtten blir fjernet tidlig.

- Får man tatt den i løpet av de første to dagene rekker den ikke å overføre smitte. Da er den heller ikke så stor og dermed litt vanskeligere å oppdage, men med grundig sjekk bør det gå bra. Henger den lenge nok slipper den av seg selv og da kan hunden være smittet av borreliose eller anaplasma. Vi har fått såpass erfaring med flåttsykdommer nå at dersom det kommer hunder på høsten som er syke og slappe, tester vi dem opp mot disse sykdommene med en gang. Er testene positive, gir vi dem antibiotika, men det kan være langvarig behandling som må til, forteller Ueland.

Forebygging

Men man kan spare både seg selv og hunden for mye flåttfjerning med god forebygging.

- Jeg anbefaler alle å bruke enten et flåtthalsbånd eller dråper, og da de som er reseptbelagt. Halsbåndet varer hele sommeren, mens dråpene noen uker. Begge er veldig effektive og i stedet for å plukke opp mot 20 flått på én dag, blir det toppen to.

Ifølge Ueland er det ingen krise dersom man ikke får fjernet hele flåtten. Delen som sitter igjen vil verke ut som om det er en flis i fingeren. Risikoen for at smitte overføes øker, men det ville vært verre dersom flåtten ikke ble fjernet.