Historisk arkiv

Om krisen i Japan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Oppdatert 22. mars

Sist oppdaterte informasjon om krisen i Japan, inkludert tilgang til jodtabletter og om status til kjernekraftverkene fra Statens strålevern. Siden oppdateres fortløpende.

UD fraråder reise til eller opphold i Japan

Oppdatert reiseråd for Japan 20. mars

Rådet knyttes til den uavklarte situasjonen ved kjernekraftverkene og muligheten til ytterligere forverring. Nordmenn som oppholder seg mindre enn 80 kilometer unna Fukushima-kraftverket oppfordres til å forlate området.

Nordmenn som oppholder seg i Tohoku-, Chubu- og Kanto-regionene bør overveie å forlate området. Dette inkluderer nordmenn i Tokyo, som er en del av Kanto-regionen. 

Norske borgere oppfordres til å følge råd fra lokale myndigheter og se oppdatert informasjon på ambassadens hjemmeside.

Offisielt reiseråd 

Jodtabletter

Kriseutvalget for atomberedskap har besluttet å gjøre jodtabletter tilgjengelig for norske borgere i Japan. Jodtabletter kan fås utdelt ved henvendelse til ambassaden. Der vil man også få nødvendige anvisninger om bruk og dosering.

Utenriksdepartementet har gitt reiseråd som fraråder reise til eller opphold i Japan. For den som likevel ønsker å reise dit, kan det være aktuelt å ha med jodtabletter fra Norge til personlig bruk i tilfelle det skulle skje en forverring med utslipp av radioaktivt jod fra skadde atomkraftverk. Lege/bedriftshelsetjeneste kan henvende seg til Helsedirektoratet via e-postadresse jod@helsedir.no for bestilling av jodtabletter fra det statlige beredskapslageret. Utlevering kan kun skje på ukedager mellom kl 9-15 fra Helsedirektoratets lokaler i Universitetsgata 2.

Jodtablettene skal kun tas etter anbefaling fra japanske eller norske myndigheter.

For reiser til land i områdene rundt Japan har Kriseutvalget for atomberedskap vurdert at det ikke er nødvendig med jodtabletter.

 

Registrer deg hos UD

Det er ønskelig at nordmenn i Japan som ikke har registrert seg gjør dette snarest mulig. Nordmenn som har forlatt området oppfordres til å melde fra til UD om dette. Nordmenn bes også om å informere sine pårørende om sin situasjon. Alle som har henvendelser vedrørende situasjonen i Japan kan ringe UDs publikumstelefon på +47 23 95 23 95 eller sende en e-post.

 

Status om kjernekraftverkene og tilstanden ved reaktorene fra Statens Strålevern

Statens strålevern følger situasjonen i Japan time for time. Gå til deres hjemmeside for siste status om kjernekraftverkene og tilstanden ved reaktorene.

Informasjon fra japanske myndigheter

  

Bakgrunn

Fredag 11. mars var det et større jordskjelv utenfor østkysten av Japan som målte 8.9 på Richters skala. Skjelvets episenter fant sted utenfor kysten av Touhoku-området, nord på Honshu, Japans hovedøy. Skjelvet førte til store flodbølger som hovedsaklig traff områdene Fukushima, Iwate, Miyagi og Chiba. Ingen nordmenn er rapportert å ha kommet til skade.

Japanske myndigheter varsler at man fremdeles må være forberedt på kraftige etterskjelv. 

Det er store skader i de berørte områdene, med mange døde og skadde. Mobilnettet er tildels ute av drift, og vann-, gass- og elektrisitetsforsyningen er skadet. Trafikkbildet er at tognettet tildels virker, mens veiene er delvis blokkert i de mest berørte områdene. Flyplassene er stort sett i drift, og det skal være ledige seter på de ordinære flygningene. Trafikken i Tokyo er tilnærmet normal.