Til hovedinnhold
TestLenovo IdeaPad Z370

Denne maskinen er nærmest lydløs

Lenovo har prøvd å lage en lekker og rolig maskin for under 6000 kroner.

Introduksjon

Stil trenger ikke koste en formue, sier Lenovo. Z-serien, som vi tidligere har sett på i form av Lenovo IdeaPad Z560, skal bevise nettopp det. Vi syntes Z560 var en god maskin som gav mye for pengene, så når Lenovo annonserte et nytt medlem i familien ble vi selvsagt nysgjerrige.

I dag er det Lenovo IdeaPad Z370 som sitter på testbenken, en 13,3-tommer som skal tilby en god kombinasjon av stil, ytelse og mobilitet til en konkurransedyktig pris.

Det som skal skille Z370 fra mengden er spreke farger og et skjermlokk med en helt spesiell 3D-effekt i lakken. Men når det gjelder spesifikasjoner finner vi særdeles lite banebrytende under panseret. Under har vi har listet opp innmaten til de to modellene som foreløpig er tilgjengelig i Norge.

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Core i5-2410M (2,3 - 2,9 GHz, to kjerner, 3 MB cache)
Harddisk 640 GB eller 750 GB, 5400 rpm
Brikkesett Intel Mobile HM65 Express
Skjerm 13,3 tommer 1366 x 768 piksler oppløsning Reflekterende høykontrastbelegg
Optisk enhet Kombinert DVD/CD brenner/leser
Trådløs tilkobling 802.11b/g/n WiFi Bluetooth 2.1
Batteri Har 6 celler og skal vare i 5 timer
Annet -
Størrelse 2 kg tung (inkludert batteri) 3,3 cm tykk
Pris Fra 5700 kr

I følge Lenovo sine nettsider virker det som om våre venner på andre siden av Atlanterhavet kan få denne maskinen med mye mer spennende spesifikasjoner.

Andre steder i verden leveres Z370 blant annet med Intel Core i3/5/7 prosessorer, et dedikert Nvidia GeForce 410M skjermkort og opp til 1000 GB med lagringsplass. Men her i Norge har vi hittil kun sett den brune utgaven av maskinen og bare i to relativt likt utrustede utgaver. I dag ser vi på den uten dedikert skjermkort, med 750 GB harddisk og 4 GB RAM.

Takk til Hattelco som sendte produktet til test.

I bruk

Vi ble ikke tilsendt utgaven av Lenovo IdeaPad Z370 med knallfargene turkis eller rosa du kan se i introduksjonen, men heller det mer nøkterne brune alternativet. 3D-effekten i skjermlokket er kult, men dessverre blir skjermlokkets blanke overflate fort flekkete, noe som ødelegger litt for det stilige konseptet.

På innsiden av Z370 er det brukt mye børstet aluminium og designen virker veldig gjennomtenkt. Med sine 2 kg er ikke Z370 en særlig lett 13,3-tommer, men vekten kombinert med materialvalget og det stive kabinettet gir følelsen av at du har kjøpt et produkt som kommer til å vare i mange år.

Taster og pekeplate

Tastaturet på IdeaPad Z370 er av typen "chiclet" eller "island-style" som blir stadig mer vanlig på bærbare maskiner. På denne typen tastaturer stikker hver enkelt tast opp av kabinettet med relativt god plass mellom hverandre.

Vi finner ikke spor av svikt i tastaturflaten, og trykkemotstanden i tastene er helt utmerket. Dette tastaturet er helt i ThinkPad-klassen hva komfort og kvalitetsfølelse angår, noe som kan være vanskelig å finne i pris- og størrelsesklassen til Z370.

Det er seks snarveistaster over tastaturet til Z370 hvorav fem sitter på høyresiden og styrer lyd, fargemodus på skjermen og dvalemodus. Lyset i disse knappene er litt i sterkeste laget for vår smak, noe som blir litt plagsomt i rom uten sterk belysning. Ellers styres mange systemfunksjoner også ved hjelp av en Fn-tast. Denne befinner seg til høyre for Ctrl-tasten nederst til venstre på tastaturet.

Pekeplaten til Z370 er i likhet med tastaturet skikkelig god å bruke. Den har en pen innramming fra kabinettet rundt, behagelig overflate, og velfungerende museknapper. Multitouchen fungerer også glimrende, noe som begynner å bli temmelig standard på bærbare maskiner.

Høyttalere

Høyttalerne på denne maskinen er som høyttalerne i bærbare maskiner flest og duger for det meste til lett underholdning. Det er et totalt fravær av bass i lydbildet, og til den audiofile ville vi anbefalt eksterne høyttalere eller hodetelefoner. Selv det billigste av eksterne høyttalere vil være bedre enn de innebygde høyttalerne i denne maskinen. Vi vil uansett trekke frem at høyttalerne er veldig pent integrert på oversiden av tastaturet.

Skjerm

Med en skjermstørrelse på 13,3 tommer fungerer oppløsningen på 1366 x 768 piksler ganske godt. Men dessverre er ikke kvaliteten i bildet av det bedre vi har sett. Her er det blant annet ganske snevre innsynsvinkler, og selv om skjermen står helt vinkelrett mot øynene dine vil fargene være forskjellige øverst og nederst på skjermen.

Lysstyrken til skjermen er også ganske laber, noe som kombinert med et refleksivt høykontrastbelegg fører til mye refleksjoner i godt opplyste rom. Ute i sola vil også mye av detaljene i bildet bli vanskelig å lese.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde VGA HDMI
Enhetstilkobling 2 x USB 2.0 1 x eSATA/USB 2.0
Annet Minnekortleser (5 i 1) Webkamera (2,0 MP) Kensingtonlås

Her er kun det mest nødvendige på plass av tilkoblinger, og vi savner muligheten til rask overføring til og fra lagringsenheter i form av USB 3.0 og eventuelt eSATA. Men med liten størrelse på en bærbar maskin må du inngå noen kompromisser, og få tilkoblinger er som regel en av dem.

På høyresiden: lydtilkoblinger, optisk drev, én USB 2.0 og ladeplugg
På venstresiden: Kensingtonlås, VGA, LAN, HDMI eSATA/USB 2.0 og én USB 2.0

Plasseringen av portene er ganske typisk med mesteparten på venstresiden som gjør at det kommer lite i veien for ekstern mus på høyresiden. Noen foretrekker å ha tilkoblingene på baksiden, slik at ledningene ikke kommer i veien eller skaper rot, men da er de ikke like lett tilgjengelige.

Temperatur og støy

Vi hørte lite til vifta på Lenovo IdeaPad Z370 da vi kun drev med lettere kontorarbeid og underholdning, men da vi fyrte opp noen spill og satte prosessoren på skikkelige ildprøver spant den heftig. Til vanlig oppfattes maskinen nesten som lydløs.

Vi ser av testene våre at kjølesystemet i IdeaPad Z370 fungerer glimrende. Selv under hard last holdes temperaturene nede, noe som tyder på at Lenovo har funnet en fin balanse mellom støy og temperatur.

Batteri og underside

I følge Lenovo skal det seks cellers store batteriet holde ut i hele fem timer før maskinen higer etter frisk strøm. Vi tok som vanlig noen runder i Mobilemark 2007 for å estimere batteritiden under normal kontorbruk.

På høyeste lysstyrke fikk vi presset litt over fem og en halv time med moro ut av batteriet, mens laveste lysstyrke gav oss nesten syv timer. Dette er solide tall i forhold til løftene, men allikevel dårligere enn HP Pavilion dm4-2000 som er enda mer strømgjerrig selv med kraftigere komponenter.

Ett passe stort panel må av for å få tilgang på det aller helligste inni IdeaPad Z370. Her finner vi prosessor, minne, harddisk og trådløst nettverkskort som alle ser ut til å være enkle å bytte ut eller oppgradere.

Se også: Spar penger og miljøet, oppgrader din bærbare

Programvare og ytelse

Det medfølgende operativsystemet til Lenovo IdeaPad Z370 er Windows 7 Home Premium, noe som fungerer helt glimrende med denne maskinen. Takket være en helt kurant prosessor taklet Z370 det meste vi utsatte den for av multitasking. Flere tunge programmer på én gang blir derimot veldig krevende for den tokjernede prosessoren i denne maskinen.

Dersom du søker en veldig kjapp PC-opplevelse er en SSD i vår mening en av de beste investeringene du kan gjøre. En ekstra slump med RAM kan også være greit å ha dersom du jobber mye med flere tunge programmer samtidig.

Se også:SSD-anbefalinger

For de som skulle være interessert i å bruke Linux med denne maskinen har vi fyrt opp Ubuntu 11.04, som er siste utgave av denne populære distribusjonen. Her fungerte alt vi testet helt utmerket med unntak av multitouch på pekeflaten, men det er sikkert noen kloke hoder som kan fikse dette.

Se også: Test av Ubuntu 11.04

Nye testprogrammer

Vi har ikke testet noen maskiner med den eksakt samme maskinvaren som vi finner i Lenovo IdeaPad Z370, og vi sammenlikner derfor ytelsen med tre bærbare maskiner med litt annen maskinvare.

Asus K53SV har en Intel Core i7-2630QM prosessor og et Nvidia GeForce GT 540M skjermkort, Asus U46SV har en Intel Core i5-2410M prosessor og et Nvidia GeForce GT 540M skjermkort, og sistemann vi sammenlikner med er HP Pavilion dm4-2000 som også har en Intel Core i5-2410M prosessor, men et AMD Radeon HD 6470M skjermkort.

I grafene under får vi altså se ytelsen til de større og kraftigere maskinene Asus K53SV, Asus U46SV, HP Pavilion dm4-2000 sammenlignet med dagens testmaskin, nemlig Lenovo IdeaPad Z370.

Spillytelse

Det er åpenbart av grafene at det er ganske meningsløst å kjøpe en IdeaPad Z370 for å bedrive spilling på høyt nivå. Her får vi ikke kjørt nyere spill med en jevn bildeflyt, men det er muligens ikke potensielle kjøpere av denne maskinen så veldig interesserte i.

For en sammenlikning av hva du kan forvente av ulike skjermkort i bærbare PC-er når det gjelder ytelse, kan du se på statistikk som er samlet hos www.notebookcheck.net. Her kan du for eksempel bruke søkeordene "Intel", "AMD" eller "Nvidia" for å se hvordan de respektive produsentene sine skjermkort scorer i ymse spill og programmer.

Systemytelse

Vi har latt Lenovo IdeaPad Z370 gå igjennom det sedvanlige testapparatet vårt, samt noen nye programmer vi ikke har fått testet så mange bærbare med enda. Opplevelsesindeksen til Windows 7, PCMark og Cinebench er syntetiske tester som måler hvor lang tid datamaskinen bruker på ymse kalkulasjoner for å teste ulike deler av maskinvaren.

Handbrake-testen har vi med for å vise hvor lang tid det tar å konvertere en ca. én time lang film. Alle testene til sammen utfører oppgaver som krever mye av prosessor, minne, harddisk, og til en viss grad skjermkort. De gir derfor en god pekepinn på hvor kraftige disse delene er, og hvor effektivt de samarbeider.

Vi møtes ikke av noen overraskelser når det kommer til systemytelse. Alle maskinene unntatt Asus K53SV er utrustet med den samme tokjernede Intel Core i5-2410M som duger til det meste. IdeaPad Z370 egner seg derimot ikke til tyngre multitasking eller nyere spill.

Konklusjon

Med en prislapp på 5700 kroner prøver Lenovo med IdeaPad Z370 å appellere til kjøpere som ønsker en liten og stilig maskin som ikke koster skjorta og enda litt til. Ytelsen er ingenting å skrive hjem om, men duger til det meste. Den integrerte grafikken er også akkurat god nok til å ta noen runder i litt eldre spill, men drar ikke de nyeste spillene på markedet.

Det vi liker mest med IdeaPad Z370 er den gjennomførte designen og skjermlokket som skiller seg veldig ut. Konstruksjonskvaliteten er også helt på topp, og tastatur og mus passer helt utmerket for dem som skriver mye. Vi noterer oss også lave temperaturer og en nærmest lydløs PC-opplevelse.

Alt er derimot ikke bare fryd og gammen, for skjermen er et sørgelig kapittel. Her feiler Lenovo på både innsynsvinkler og lysstyrke som til tider gjør bildet vanskelig å tyde riktig. Og selv om Z370 kanskje i utlandet har litt spennende maskinvare og friske farger blir den norske utgaven litt kjedeligere enn bildet som Lenovo maler i sine salgstaler.

Alt i alt oser Lenovo IdeaPad Z370 av kvalitet, men det koster. For 5700 kroner finnes det mange andre maskiner på omtrent samme størrelse som også er pene å se på, og samtidig er kraftigere. Skjermen som ikke er noe å skryte av er det avgjørende punktet som gjør at vi ikke kan anbefale Z370 før den i alle fall synker en tusenlapp i pris.

+  God kvalitet
+  Pen design
+  Behagelig tastatur og pekeplate
+  Lave temperaturer og lite støy


-  Lite ytelse for pengene
-  Dårlig skjerm

Andre alternativer

Et godt alternativ til Lenovo IdeaPad Z370 er HP Pavilion dm4-2000 som er litt større, men kan by på mer maskin for pengene. Her får du en bedre skjerm, mer spillytelse, og fremdeles et godt tastatur og pen design til omtrent samme pris.

Graver du litt dypere i lommene kan du også ta deg råd til den nylig testede Asus U46SV uten å gjøre et dårlig kjøp. Denne maskinen yter ganske godt, har lang batteritid, og i likhet med IdeaPad Z370 og Pavilion dm4 har den også et godt tastatur og en behagelig pekeplate.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her