En blogg om vin og alt som tilhører - tips til gode kjøp, tanker om vin, gode og dårlige vinopplevelser.

onsdag 16. desember 2009

Vin til spekemat?


Min gode arbeidsgiver valgte i år å gi oss ansatte en spiselig julegave: utvalgte spekepølser og røkt sjøørret. Fisken fløt rett i fryseren, mens pølsene fristet til smaking. Men hva skal slike godsaker skylles ned med?

Pølsene er salte og krydret, og dessuten røyksmak. De har også en del fett, men ikke i samme divisjon som i okse- eller lammekjøtt. Vi trenger altså drikke som kan leske det salte, møte krydder og røyk, og til en viss grad rense opp i fettet.

Førstevalget ville nok være øl (helst en juleøl fra Dukenbryggeriet) og iskald akevitt. Men med tanke på at morgenen etter ville begynne alt 0540, ble dette skrinlagt.

Andrevalget kunne være en riesling fra Alsace eller Mosel. Da ville jeg valgt en med litt sødme, det matcher veldig bra med røyksmaken (passer forresten supert til røkt makrell!). Men min kone er nok mer glad i rødt enn hvitt når det er minus ute og varmt inne og fyr på peisen og vin i glasset. Så derfor landet vi på

tredjevalget; en rødvin med god friskhet og kjølig frukt, uten for mye tanniner. Jeg tok med hjem en Tommasi Valpolicella Classico Superiore 2008 til kr. 130,-

Siden jeg ikke kunne plukke en fra kjelleren, måtte den kjøpes i lunsjen, stå på kontoret, så i ryggsekken på toget, deretter inn på kjøkkenet osv. (alle barnefedre nikker gjenkjennende), og var følgelig litt varm da øyeblikket var kommet. Ti minutter i bøtte med rennende vann fikk frem friskheten og frukten. (Dette vil vært jevnfør med drap på en gammel/skjør/dyr vin, men går greit til hverdags. Vi trenger ikke bli mer katolske enn paven..) Det ble en god match.

3 kommentarer:

  1. Jeg fant en feil: iskald akevitt. ISKALD???? Akevitten skal da være romtemperert, kjære Frode.

    Ellers lassevis med gode tips. Titter gjerne og jevnlig innom.

    Henrik

    SvarSlett
  2. Uff og huff, det var en glipp. Er akevitten god, skal den selvsagt være romtemperert! Takk for rettelse!

    SvarSlett
  3. Og er akevitten ikke god, lar du være :-)

    SvarSlett