En av de vanligste feilene folk gjør på nettsidene sine er å legge ut for store bilder. En liten innsats med behandling av bildene før de legges på nettet, er en investering som gir seg utslag i bedre hastighet og lavere kostnader på hosting i det lange løp.

Enkel bildebehandling på nett

Når jeg laster et bilde fra mitt digitalkamera over til PC-en, er det gjerne 4000 x 3000 pixler og 4,7 MB tungt. Til sammenligning er artikkelbredden på denne nettsiden 595 pixler. Hovedbildet i denne artikkelen er 520 x 250 pixler stort og 40 kB tungt. Bildet i sin opprinnelige form er altså nesten tusen ganger tyngre enn bildet jeg har publisert på nettsiden.

Det som ofte skjer, er at man laster opp et veldig stort bilde i publiseringsløsningen, men endrer visningsinnstillingene slik at bildet ser mye mindre ut enn det er. Et bilde som veier 4,7 MB kan vises som veldig lite bare ved å endre innstillingene. Men med mindre du har en løsning som faktisk genererer mindre bildefiler (de færreste løsninger gjør det), vil bildet fortsatt veie 4,7 MB og besøkende til nettsiden din merker det på at den lastes mye saktere enn man skulle forvente.

Når jeg konfronterer folk med en slik praksis, viser det seg ofte at de ikke vet hvordan man beskjærer bilder eller endrer bildestørrelsen ved hjelp av bildebehandlingsprogrammer. De bildebehandlingsprogrammene som følger med når man kjøper en PC mangler gjerne de funksjonene en aspirerende nettredaktør trenger.

På nettet finnes det flere nettbaserte bildebehandlere som er gratis å bruke, og som dekker de mest grunnleggende behov. Dette er verktøy du bruker gjennom nettleseren, og det er ikke nødvendig å laste ned noen ekstra programvare for å nyttegjøre seg det.

Jeg testet flere tjenester på utkikk etter et verktøy som lar meg laste opp et stort bilde, endre bildestørrelsen og gjøre et pent utsnitt til bruk på verdiweb.no. Et krav var at jeg skulle kunne angi størrelsen på mitt utsnitt og velge hvilken del av originalbildet jeg vil klippe ut før jeg beskjærer.

Sidene jeg testet var:

Picnik.com gjør susen

Av disse liker jeg Picnik best. Det lar meg bestemme nøyaktig bredde og høyde på mitt utsnitt, og jeg kan enkelt velge utsnittet før jeg lagrer. Utrolig enkelt.

Pixlr har et brukergrensenitt som minner sterkt om Photoshop, men jeg får ikke angi høyde og bredde på utsnitt (cropping) selv og for mye overlates til tilfeldighetene på den måten.

Slik ser beskjæring av bilder ut på Picnik.com
Slik ser beskjæring av bilder ut på Picnik.com

Fotoflexer lar meg angi høyde og bredde, men bare ved at jeg ser dimensjonene på utsnittsrammen mens jeg drar den over bildet. Jeg kan ikke flytte rammen rundt i originalbildet for å finne det riktige utsnittet.

For å endre bildestørrelsen, som er førsteprioritet hvis man har en nettside med for mange tunge bilder og vil iverksette tiltak, vil alle disse verktøyene fungere fint. Men for den som krever mer kontroll, men ikke har tid eller ork til å laste ned og sette seg inn i sofistikerte bildebehandlingsprogrammer, vil Picnik gjøre jobben.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *