lørdag 28. mars 2009

Vajra Dolcetto d'alba 2007


Denne vinen ble testet samme kveld som Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon 2007.

Vajra Dolcetto d'alba 2007 kommer fra Piemonte i Italia og er en av favorittene til en venn av meg.

Vinen er laget av 100% Dolcetto druer. Har en dyp rødfiolett farge, har en søt lukt. Bær og blomster med litt innslag av krydder. I likhet med del Diablo så er dette en lett drikkelig vin. Men mye bedre på smak. Har en sterk smak av bær og litt lakris. Opp mot hverandre syns jeg denne vinen gir meg utrolig mye mer.

Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon 2007


Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon 2007 kommer fra Chile og Maipo distriktet. Mørk rødfiolett farge, den har en mild lukt. Lukter litt husholdningssaft. Mørke bær. Denne vinen smakte veldig som saft. Druen Cabernet Sauvignon har en tendens til å bli snillere og fyldigere jo varmere klimaet er, noe som passer bra til denne vinen. Ble litt for mye saftpreg over den til min smak. Dette var ikke en vin jeg ble særlig imponert over. Ikke direkte vond, men det var lite spenning i den. Ikke alle er enige med meg som vi kan lese i denne anmeldelsen hos vgnett.

tirsdag 24. mars 2009

Peter Lehmann Barossa Shiraz 2005


Dette er en 100% Shiraz vin, laget av det Australske vinhuset Peter Lehmann. Den har en klar veldig mørk rødfarge. Lukter godt av mørke bær, samt noe jeg ikke helt klarer å sette ord på. Kanskje noe animalsk?

Vinen har en sterk smak. Lang men svak ettersmak, den røsker litt med en gang den kommer i munnen. Smaker litt mint og litt lakris.

Dette var en veldig god vin!

Peter Lehmann Barossa Shiraz 2005 ble også prøvd til ost. Vinen ble litt mildere sammen med osten. God vin og god ost!

Syrah/Shiraz


Dette er en karakterfull og smaksrik drue, med opprinnelse fra Rhônedalen i Frankrike. Druen kalles Syrah i Europa, Sør-Amerika og USA, mens den har fått navnet Shiraz i Australia, Canada og Sør-Afrika. Druens karakter skiftes betraktelig avhengig av hvor den dyrkes. De beste vinene kommer fra nevnte Rhônedalen og fra Australia. I Frankrike preges både duft og smak ofte av mørke bær, og har ofte ett preg av pepper i avslutningen. Australske Shiraz har ikke den markerte peppersmaken, men kan ha et lite preg av mynte og av modne bær.

De beste syrah-vinene har gjerne lang levetid. I mange land og områder blir det stadig vanligere å blande med Cabernet Sauvignon. Syrah er også kjent for å gi kropp, struktur og holdbarhet til den mye dyrkede Grenache-druen.

onsdag 18. mars 2009

Quinta de Bons-Ventos 2007


Fredag 13/3-2009

Quinta de Bons-Ventos 2007 er en Portugisisk vin fra Estremadura området, nord for Lisboa. Dyrket på ett jordsmonn med blanding av leire og kalkstein. Beatår av en blanding av 50% Periquita, 20% Camarate, 15% Tinta Miuda, 15% Touriga Nacional. Pris 89.90.

I kveld er det hjemmelagd Pizza som på menyen og denne vinen ble anbefalt av den ekstremt dyktige og hyggelige mannen som jobber på Ski Vinmonopol til nettopp Pizza!

Fargen var rød, med litt skjær av fiolett. Den luktet ikke mye til å begynne med, men etter hvert kom fruktigheten fram sammen med litt urter eller er det krydder.

Dette er en frisk og fruktig vin. Med grei ettersmak. Veldig lett drikkelig vin og passer veldig bra sammen med Pizzaen. Smakene leker litt på tuppen av tunga. Dette er en lettdrikkelig og god vin. Passer ypperlig til fest og Pizza.

mandag 16. mars 2009

Vinbøker!


På lørdag fikk jeg tre bøker i posten fra bokkilden.no, Vin - helt enkelt av Christer Berens, Vin – helt fransk også av Christer Berens og Italiensk Vin – helt enkelt av Trond Otrebski. Detter er tre bøker i en serie på flere utgitt av Bs konsept forlag. Har begynt å lese i Vin- helt enkelt av Christer Berens. Dette er en innføring i vinens verden! Veldig bra skrevet og en feiende flott bok å starte med for en nybegynner!

søndag 15. mars 2009

Ch. Viella Tradition 2006


11/3 2009

Tirsdag var det duket for stormatch, mitt Liverpool hjemme mot Real Madrid. I den anledningen tok jeg meg nok en tur på polet. Ch. Viella Tradition 2006 valgte jeg på bakgrunn av en artikkel hos nettmagasinet apéritif, Sjokkbillig og rågodt. Tanken var å bare nyte vinen sammen med kampen og bare drikke uten å lukte å analysere for mye.. Det gikk ikke helt etter planen så noen notater ble det. Dette er en ung vin med mye bæraroma og noe som kan minne om jord. Fargen var veldig mørk og rød og det var også mye smak av bær. Litt ettersmak hadde den også. Denne vinen var helt ålreit, mens kampen var helt forrykende! 4-0 til Liverpool!

fredag 13. mars 2009

Oz og James


Oz Clarke og James May med sine vinturer i Frankrike og USA har vært en stor inspirasjonskilde for meg. Samspillet mellom vinsnobben Oz og bilmannen James er rett og slett fantastisk! Disse to supre karakterene geleider oss gjennom vinens verden på en fantastisk måte. Vinguruen Oz prøver å lære opp James (og oss som ser på) alt som har med vin å gjøre. Fra de flotteste vinslott og dyreste viner, til egenprodusert vin i veikanten. Disse to seriene har gått på NRK, men de kan du også finne på nrk.no sine sider! Denne serien anbefaler jeg alle på det varmeste! Interessant og veldig humoristisk!

torsdag 12. mars 2009

Berberana Viña Alarde Reserva 2004


6/2-2009

Berberana Viña Alarde Reserva 2004 er en Spansk vin fra Rioja området. Som ble anbefalt av den hyggelige damen på polet.

Blanding av 80% Tempranillo, 20% Garnacha druer, koster 106,50.

Dyp mørk rød og litt skyet i fargen. Det er en god intensitet på denne vinen, fruktig og innslag av bær. Er andre aromaer her som er vanskelig å finne ut av. Kan det lukte litt fjøs?!

Når vi går over på smak, så er den lett på tunga og lett å drikke. Smaker ikke så mye rødvin som de tidligere vinene jeg har testet. Litt snerpete er den, med liten ettersmak som kanskje virker litt mineralsk.



søndag 8. mars 2009

Serveringstemperatur

Veldig mange drikker rødvinen for varm eller hvitvinen for kald. En enkel regel jeg har lært meg de siste dagene er at man skal ta en rødvin som har stått i romtemperatur og sette den i kjøleskapet i 20 minutter før man skal drikke den. En hvitvin som har stått i kjøleskapet skal man ta ut og la stå i 20 minutter.

Musserende vin 6-10 °C
Tørre, lette hvitviner 8-10 °C
Kraftige hvitviner 10-12 °C
Rosévin 8-10 °C
Lett rødvin 12-14 °C
Middels kraftig rødvin 14-16 °C
Kraftige rødviner 16-18 °C

lørdag 7. mars 2009

Zinfandel


Druen kom til vestkysten av USA ca 1830 fra Italia. (Zinfandel druen er den samme som Primitivo druen i Italia) Rundt gullrushet i 1850. Ble den tatt videre til California, hvor den er en av de viktigste druene i dag. Den utgjør i overkant av 10 % av alle vinstokkene i California.

Dette er en blå vindrue og brukes hovedsakelig til å produsere en robust og alkoholsterk rødvin. Zinfandel smaker ofte av bringebær, bjørnebær og blåbær, og kan ha en krydret karakter. De fleste vinene av denne druetypen drikkes unge.

fredag 6. mars 2009

Ravenswood Vintners Blend 2006


3/3-2009

Ett lite sammentreff er det at min neste vin Ravenswood Vintners Blend 2006, blir kommentert av Christer Berens i Nytelsesfredag på P4 i dag.

Dette er en vin basert på Zinfandeldruen produsert i California.

Vinen er lagret 12 måneder på franske eikefat og bestaår av 76% Zinfandel, 9% Carignane, 8% Petite Syrah, 7% div. druer. Koster 130,- på polet.

Fargen er klar, mørk rød med litt blåskjær. Kraftig god intens lukt. Lukter ikke som de andre vinene, lukter ålreit. Ikke godt, men ålreit. Innslag av bær, men lukter også litt som ny pløyd jordet. Mineralsk, fruktig og krydret.

Denne vinen har også en sterk smak. Smeller i munnen, så blir den litt borte igjen. Smaker litt frukt, og kanskje litt lakris. Veldig kort til ingen ettersmak. Ikke så verst å drikke. Blir bedre og bedre for hver slurk. Begynner jeg å like rødvin?! Denne kommer jeg til å kjøpe igjen om ikke så lenge!

onsdag 4. mars 2009

Gode sider om vin!

Vinguiden til DN

Vinsidene til Dagbladet

Dagbladets Vinskole

Vinmonopolet.no

www.bordeauxvin.no

Sol sine vinsider

Helge Skansen VINfakta

Conde d'Ervideira

27/2-2009

Den andre vinen jeg testet denne dagen er en Conde d’Ervideira 2005 fra Portugal.

.

Litt skyet klarhet, med en dyp rødfarge. Her var det mange aromaer. Lukter blomster og grønne blader. Kanskje litt vått gress. Det er også ett innslag av noe som minner om sjø og saltvann. (Tang og tare)

Denne vinen er ganske snerpete når den kommer i munnen. Tørr på tunga. Har en konsentrert og sterk smak, var ikke så god som Canaletto Montepulciano d'abruzzo 2006.

Passe lang ettersmak.

Er nok en vin man setter mer pris på når man kan skille flere smaker og faktisk liker rødvin.

Canaletto Montepulciano d'abruzzo 2006


27/2-2009
Nå skal jeg prøve en litt mer nybegynnervennlig vin Canaletto Montepulciano d'abruzzo 2006. Dette er en Italiensk vin, består av 90% Montepulciano druer som er lagret 4-5 mnd på slovenske eikefat.

Som jeg nå har blitt vant til skal man bruke øynene først! Dette er en klar dyp vin, fargen er rød med ett lite blåskjær i.

Lukten er svak intensitet, lukter selvfølgelig rødvin. Litt frukt skinner igjennom, samtidig som det er en liten eim av tre. Skal jeg sammenligne den med Pierre de Marca lukter den mildere. Noe som passer bra med beskrivelsene.

Tar fortsatt utgangspunkt i vinmonopolets skjema, se og lukt er unnagjort så nå er det tid for smak. Første jeg merker er at den er lettere enn Pierre de Marca. Smakte faktisk bedre også! Lett fylde og lite snerpete. Men med en forholdsvis lang ettersmak. Når det gjelder aromagrupper er den helt klart fruktig, og kanskje med ett lite innslag av fat.

Kan fortsatt ikke si at jeg liker rødvin, men merker med denne at jeg er på vei! Var faktisk ikke så verst å ”bøtte” ned. Tok til og med påfyll!

mandag 2. mars 2009

Pierre de Marca


Da er første vinsmaking unnagjort. Valget falt på Pierre de Marca 2007. For å gjennomføre smakingen har jeg tatt utgangspunkt i skjemaet for vinsmaking funnet på vinmonopolet.no.

Fremgangsmåten på hvordan man gjennomgår en smaking er nok engang skummet over. Vannglass, notat ark samt oversikt over lukter og smaker er lagt frem, Så da var det bare å åpne vinen.. Har til og med tent lys for å skape den rette stemningen.


Dato 15/2-2009

Navn: Pierre de Marca

Produsent: les Vign. du Rivesaltais

Duer: 60% GRENACHE, 20% CARIGNAN, 15% SYRAH, 5% MOURVÈDRE

Land: Frankrike

Årgang: 2007

Pris: 95,-


Vinen ble fylt opp i glasset, ca 1/3 fult.


SE:

Først ut er det å se på vinen, glasset ble holdt på skrå opp mot en hvit vegg godt belyst for å få frem riktig farge.

Klarhet: Klar

Fargedybde: Dyp

Farge: Rød


LUKTE:

Da var tiden inne for å lukte på vinen. Snurrer på glasset for å frigi aromaene i vinen. Man føler seg litt elegant og litt dum på samme tid! Men moro er det! Da er det bare å stikke nesa ned i glasset.

Intensitet: God intensitet

Aromagrupper: Fruktig og Krydret.

Den lukter litt frukt, hvilken eller hva klarer jeg ikke å bedømme. Samtidig merker jeg litt krydder eller urter.. Mest av alt lukter det rødvin!


SMAK:

Endelig skal man smake. Tar en god slurk, lar vinen rulle rundt i munnen. Smaker lite foran på tungen, mens smaken er kraftig bakover. Krydder. Kanskje en anelse metall/mineralsk smak på den.

Fylde: Lett Fylde

Snerp: Ganske Snerpete

Friskhet: Lite Frisk

Konsentrasjon: Ganske Konsentrert

Ettersmak: Ganske Lang

Aromagrupper: Urteaktig, Mineralsk, Krydret.


Konklusjon:

Da var første smaking gjennomført. Om jeg har truffet på de forskjellige vet jeg ikke, men ett sted må man jo begynne..

Formålet er jo også å lære. Men store spørsmålet er vel om jeg nå liker rødvin? Og svaret er dessverre fortsatt nei. Men har på følelsen at dette kanskje har vært feil vin å starte med.